Skip to main content.
24/02/2002

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ για τις πολιτικές εξελίξεις, τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματίες και τα σενάρια περί ανατροπής της κυβέρνησης

24 Φεβρουαρίου 2002

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ (δημοσιογράφος: Γ.Κορωναίος) για τις πολιτικές εξελίξεις, τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματίες και τα σενάρια περί ανατροπής της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σήμερα σο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (Γ. Κορωναίος), τόνισε:

Η πολιτική ζωή του τόπου είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κυριαρχεί η νοσηρότητα. Τρεις είναι οι πλευρές αυτής της νοσηρότητας. Οι αναθυμιάσεις από τη διάβρωση, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δεύτερη όψη, είναι η απομάκρυνση της πολιτικής ζωής του τόπου από την πραγματικότητα των προβλημάτων και των αναγκών του πολίτη και της κοινωνίας. Και τρίτη όψη είναι η εσωτερική πόλωση, το κλίμα εχθροπάθειας και διχασμού που διαμορφώνεται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. πήραν στις εκλογές του 2000 το 87% και σήμερα μιλάνε και τα δυο για δολιοφθορείς, ανατροπείς και υπονομευτές της δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκαν άριστα στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το δεύτερο σχόλιο το οποίο θέλω να κάνω. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι οργανικό στοιχείο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και την ευθύνη γι αυτό την φέρνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η διαπλοκή είναι το πιο κρατικοδίαιτο πράγμα στο δημόσιο βίο της χώρας και την τροφοδοσία της από τον κρατικό κορβανά την εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις. Αν σήμερα λοιπόν η διαπλοκή έχει φουντώσει, αυτό έγινε διότι δεν εφαρμόστηκαν ποτέ νόμοι, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ νόμοι που υπήρχαν και δεν εξασφαλίστηκε ποτέ διαφάνεια και έλεγχος.

Σήμερα λοιπόν για τα ζητήματα που υπάρχουν στη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, αν λάβει κανένας υπόψη του τη δεσπόζουσα θέση που έχει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος αντιμετωπίζει αυτές τις κατηγορίες.

Για όλους ισχύει ο νόμος της δικαιοσύνης, για όλους επιβάλλεται να υπάρξει ο έλεγχος και η ουσιαστική διερεύνηση. Να κάνει λοιπόν η δικαιοσύνη τη δουλειά της όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Από την άλλη πλευρά να κάνει και η κυβέρνηση τη δουλειά της. Και η δουλειά της κυβέρνηση είναι επιτέλους να φέρει νόμους οι οποίοι θα διαμορφώσουν Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα εξασφαλίσουν ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν, εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις του με την εκάστοτε κυβέρνηση, την επιρροή που ασκεί στα κέντρα αποφάσεων ή την οικονομική και κοινωνική ισχύ του να διαμορφώνει δεσπόζουσα θέση σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου συμφέροντος. Και δεσπόζουσα θέση σημαίνει ολιγοπώλιο σε βάρος του δημοσίου από τους εκάστοτε προμηθευτές του δημοσίου. Γιατί το κρίσιμο πρόβλημα είναι ποιοι, πώς και πού έφτιαξαν ή φτιάχνουν αυτή τη δεσπόζουσα θέση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί όλες οι κυβερνήσεις ποτέ δεν θέλησαν να διαμορφώσουν Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ως Ανεξάρτητη Αρχή και πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση της διαφάνειας και των αναγκαίων ελέγχων.

Για χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματίες

Είναι ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό και για την ελληνική πολιτική ζωή, αλλά και για όλο τον κόσμο, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι πια ουσιαστικό πρόβλημα δημοκρατίας και νομιμότητας. Το μαύρο χρήμα της πολιτικής είναι η σημερινή αρρώστια της δημοκρατίας. Χρειάζεται λοιπόν ουσιαστικός έλεγχος και έρευνα. Οι νόμοι που υπάρχουν για τα οικονομικά των κομμάτων, για τα οικονομικά των πολιτικών, για τις προεκλογικές δαπάνες, για την πολιτική διαφήμιση δεν επαρκούν. Ορισμένοι δεν εφαρμόζονται και άλλοι είναι λευκοί νόμοι, νόμοι δηλαδή χωρίς να παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξει στο θέμα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων δραστική καινούργια νομοθεσία και πολιτική θέληση ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ λέμε, έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από μικτή επιτροπή στην οποία να μετέχουν και δικαστικοί και κυρίως, έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων όχι στα χαρτιά, αλλά σε σχέση με τι ς πραγματικές ΄δαπάνες, όπως αυτές προκύπτουν από την προεκλογική διαφήμιση, από την πολιτική διαφήμιση, από τις επικοινωνιακές εκστρατείες και από τις δαπάνες οι οποίες εξασφαλίζουν σήμερα με τα σύγχρονα μέσα αυτή την προβολή και την προς τα έξω προώθηση των κομματικών θέσεων.

Τα έξοδα σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι γνωστό σε όλους ότι υπερβαίνουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμυρίων, τα οποία δισεκατομμύρια δεν μπορεί να καλύπτονται με βάση τα υπάρχοντα στα χαρτιά οικονομικά έτσι όπως δηλώνονται.

Αρα λοιπόν, θα το επαναλάβω. Η διαπλοκή είναι κεντρικό πρόβλημα δημοκρατίας. Το μαύρο πολιτικό χρήμα είναι η αρρώστια της δημοκρατίας σήμερα. Διαπλοκή και μαύρο πολιτικό χρήμα εξασφαλίζουν αυτή την ανταποδοτική σχέση μεταξύ κέντρων πολιτικών που αποφασίζουν και κέντρων οικονομικών ή επιχειρηματικών που επιδιώκουν την ενίσχυσή τους για να κατακτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι του δημοσίου στην αγορά.

Για τα σενάρια περί ανατροπής της κυβέρνησης

Θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός στην απάντησή μου. Η κυβέρνηση που διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία, που έχει κάνει μόλις πριν από μήνες ένα συνέδριο και που έχει πάρει την εντολή να κυβερνήσει μόνη της πριν από δύο χρόνια, δεν μπορεί σήμερα να μετατρέπεται σε κινδυνολόγο σε βάρος της δημοκρατίας. Στην φάμπρικα της πόλωσης τα δύο μεγάλα κόμματα διεκδικούν την ειδικότητα του κινδυνολόγου. Ο ΄Ελληνας πολίτης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση σήμερα να αισθάνεται τίποτε άλλο παρά μονάχα ενόχληση όταν υποτιμούν την νοημοσύνη του.

Εκλογές δεν τις θέλει ούτε η κυβέρνηση. Εκλογές δεν τις θέλει ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ στην πραγματικότητα κανείς τους δεν θέλει εκλογές, στην πράξη παίζουν προεκλογικά παιχνίδια, διότι θέλουν όλοι να δώσουν την μάχη των παραστάσεων νίκης και των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Κάνουν πριν από την ώρα τους προεκλογική πόλωση, ακριβώς διότι ποτέ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του μονοκομματικού δικομματισμού ή τη νοοτροπία του ηγεμονικού διπολισμού στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αλλά, ξέρετε, δεν αρκεί να λεει κανείς, τέρμα ο δικομματισμός. Τέρμα οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Το όχι στο δικομματισμό δεν σημαίνει ναι στο διπολισμό. Η δημοκρατία των συνθέσεων δεν μπορεί να έχει σχέση με αυτή την πόλωση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πάει να διαμορφώσει αυτή τη στιγμή στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας διχαστικό κλίμα, κλίμα ανασφάλειας για τη δημοκρατία ή κλίμα αηδίας για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η νοοτροπία που φτιάχνει απολιτικές, αντιπολιτικές και σε τελευταία ανάλυση αντιδημοκρατικές συνθήκες στην πολιτική ζωή του τόπου.