Skip to main content.
27/02/2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ (27/02/2002)

27 Φεβρουαρίου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ (δημοσιογράφους: Δ.Γιατζόγλου-Λ.Κομίνης)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαπλοκή είναι σήμερα κεντρικό πρόβλημα της δημοκρατίας, του πολιτικού μας συστήματος. Η διαπλοκή σημαίνει διασύνδεση. Διασύνδεση με εκείνα τα κέντρα αποφάσεων και επιρροής από τα οποία λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις. Αρα λοιπόν πολιτική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης είναι να κόψει τις διασυνδέσεις της διαπλοκής.

Κατ' αρχήν εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική ρύθμιση και πολιτική εξυγίανση της αγοράς με ένα θεσμικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην αγορά είναι αντικίνητρο για την υγιή επιχειρηματικότητα. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να μπορεί ο οιοσδήποτε να διαμορφώνει δεσπόζουσα θέση σε κρίσιμους τομείς του κράτους και της οικονομίας, να πετυχαίνει δηλαδή να διαμορφώνει προς όφελός του ολιγοπώλια, εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις της διαπλοκής. Εδώ λοιπόν χρειάζεται Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία λείπει, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχει μία Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Υπουργείο Εμπορίου που ασχολείται με τις τιμές της αγοράς, με τον ανταγωνισμό στην τρέχουσα εμπορική του έκφραση.

Δεύτερον, να υπάρξει ανώτατο όριο ανάληψης δημοσίων προμηθειών από εταιρείες, ομίλους ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να μετατρέπεται σε μικρό χρονικό διάστημα σε αποκλειστικό προμηθευτή, σε εθνικό προμηθευτή, σε προνομιακό συνομιλητή και αποδέκτη πολλών αναθέσεων και πολλών συμβάσεων.

Αυτές οι δυο διαδικασίες είναι διαδικασίες για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Εάν συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί κύκλων που δρουν συνωμοτικά για να απαξιώσουν την πολιτική και να αιχμαλωτίσουν την κυβέρνηση, περί ανταγωνισμού συμφερόντων για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, περί ανταγωνισμού για τη λεηλασία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εγώ ρωτώ, αν συμβαίνουν όλα αυτά που καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση τι κάνει; Απλώς κυβερνάει;

Και το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό που έχει σχέση πια με μία διαπίστωση που δυστυχώς παίρνει δυσάρεστες διαστάσεις, με ένα πρόβλημα που παίρνει δυσάρεστες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το λεγόμενο μαύρο χρήμα. Είναι πάρα πολύ απλό και συγκεκριμένο να αντιμετωπιστεί όσο κι αν οι τεχνικές διακίνησης αυτού του μαύρου χρήματος χρησιμοποιούν πια και το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα.

Λέω πολύ απλά εκείνο που λέει ο κοινός νους. Να ερευνηθούν τα πλυντήρια του χρήματος. Να ερευνηθούν πολιτικά και μέσω της Επιτροπής του Ν. 2331/95 όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Λογαριασμοί, αναφορές, έρευνες, πορίσματα, ότι σχετίζεται με τη διακίνηση τέτοιου χρήματος έχει υποχρέωση το πολιτικό μας σύστημα να το αντιμετωπίσει ως δικό του πρόβλημα. Η έρευνα λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών, ηλεκτρονικού διαδικτύου ως προς την κίνηση σχετικών τέτοιων εσόδων είναι πολιτικό πρόβλημα της δημοκρατίας. Η δικαιοσύνη να κάνει καλά τη δουλειά της. Να κάνει καλά τη δουλειά της και η κυβέρνηση, να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και όλοι στο όνομα της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν πρέπει να υπάρχει η στάση του Πόντιου Πιλάτου μπροστά σε αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η δικαιοσύνη δεν δικαιούται να είναι κουφή και αδρανής. Το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, η Βουλή δεν δικαιούνται να είναι Πόντιοι Πιλάτοι. Αυτό αφορά την κοινωνία, την εθνική οικονομία, τη δημοκρατία. Και είναι πολύ απλό να το πω με δύο άξονες. 'Ότι χρειάζονται πολιτικές ρυθμίσεις με δύο άξονες. Ρύθμιση και εξυγίανση της αγοράς ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. 'Ερευνα των πλυντηρίων χρήματος και διεξοδική έρευνα όλων εκείνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τη διατύπωση αναφορών για κυκλοφορία μαύρου πολιτικού χρήματος με το οποίο η διαπλοκή πετυχαίνει τους σκοπούς της.

Νομίζω ότι αποτελεί προσβολή και της κοινής λογικής και της δημοκρατικής μνήμης όλων μας να θεωρούμε ότι διατρέχει κίνδυνο η δημοκρατία επειδή η δικαιοσύνη ερευνά ορισμένες υποθέσεις που αναφέρονται αυτή τη στιγμή στον κ. Κόκκαλη και σε εκκρεμότητες που υπάρχουν. Είναι ομολογία αποτυχίας κυβερνητικής εάν θεωρούμε ότι κάθε φορά οι πόλεμοι συμφερόντων μπορούν να δημιουργούν πολιτική κρίση και αναταραχή,

Αυτή τη στιγμή η κοινωνία βράζει από τα ανοιχτά μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, βράζει από τα μεγάλα προβλήματα και ξαναγυρίζουμε σε μία παρελθοντολογία η οποία ουσιαστικά δεν λύνει τα σημερινά προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας.

Να υπάρξει λοιπόν εξυγίανση και υγιής ανταγωνισμός στην αγορά και έρευνα σε όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες, τους λογαριασμούς και τις αναφορές για διακίνηση ύποπτου χρήματος.

Υπάρχει η Επιτροπή του άρθρου 7 του νόμου 2331 του '95, που είναι ανεξάρτητη επιτροπή, προεδρεύεται από εισαγγελέα, εισαγγελέα εφετών και έχει ως αντικείμενο και ως ευθύνη την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, Είναι το λεγόμενο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: - Ποιοι την συνθέτουν αυτή την επιτροπή;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει συγκροτηθεί με βάση την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε αυτή την περίπτωση, όπου υπάρχει προτεραιότητα στις ελεγκτικές και ερευνητικές διαδικασίες για την πρόληψη της κυκλοφορίας του μαύρου χρήματος και την επένδυσή του σε δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν πλυντήριο.

Ζητώ δε την αναβάθμιση, γιατί αυτή η επιτροπή να μπορεί να κινείται αυτόνομα, αλλά να μπορεί να ψάξει και στις υπεράκτιες εταιρείες και στο λεγόμενο ηλεκτρονικό χρήμα. Δηλαδή στο διαδίκτυο, τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού διαδικτύου για την μετακίνηση κεφαλαίων.

Ερώτηση δημοσιογράφου: - Και τι χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί αυτή η επιτροπή;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται μία ενδεχομένως νομοθετική τροποποίηση, μία ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της και αυτό είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.
Μπορεί και σήμερα η επιτροπή να κινηθεί, διότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί μαύρου πολιτικού χρήματος είναι υπόθεση ζωής για το πολιτικό μας σύστημα, είναι υπόθεση ζωής για τη δημοκρατία.
Και το λέω αυτό διότι σήμερα κρίνεται η πολιτική θέληση και η ετοιμότητα του πολιτικού συστήματος να εξυγιάνει το πολιτικό πεδίο. Να αναζωογονήσει τους θεσμούς, να προστατέψει την οικονομία και την κοινωνία.
Δεν μπορεί να μιλάμε διαρκώς για το μαύρο χρήμα, για το ξέπλυμα χρήματος, για την ύποπτη διαπλοκή και να θυμίζουμε αυτούς που μιλάνε συνεχώς για τον ορισμό της φωτιάς γύρω-γύρω από τη φωτιά, την ώρα που η φωτιά φουντώνει.
Βεβαίως και δεν είναι εκτροπή το να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της και εκείνο που χρειάζεται είναι να κάνει και η κυβέρνηση τη δουλειά της.
Η έρευνα της δικαιοσύνης και η θεσμική θωράκιση από πλευράς κυβέρνησης της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όχι μόνο δεν αποτελούν εκτροπή, αποτελούν όρο και εγγύηση για την αναζωογόνηση της πολιτικής αξιοπιστίας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: - Δεν είδα μέσα στις προτάσεις σας ... το θεσμικό όργανο που να μην επιτρέπει εικονικούς διαγωνισμούς...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να αναφερθώ, επισημαίνοντας ότι εξ αντικειμένου σε μια επίκαιρη ερώτηση δεν μπορώ να έχω όλες τις πλευρές που είναι ανοιχτές. Είναι και το θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Είναι και το θέμα αυτό που λέτε σε σχέση με τα δημόσια έργα. Χρειάζεται κι άλλες συμπληρώσεις και προσθήκες.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ έχουμε καταγραφή όλων των πλευρών στις οποίες εμφανίζεται η διαπλοκή, διότι είναι γνωστό ότι η διαπλοκή εμφανίζεται σε τομείς έργων, προμηθειών, συμβάσεων και ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το ραδιοτηλεοπτικό χάος υπάρχει διότι ποτέ δεν εφαρμόστηκαν μέχρι και σήμερα ακόμα και οι υπάρχοντες νόμοι για το ασυμβίβαστο, την πολυϊδιοκτησία και το πιστοποιητικό διαφάνειας.

Αλλά η διαπλοκή επίσης οργιάζει, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει, που λένε, διότι δεν έχουμε αντι-τραστ νομοθεσία στην Ελλάδα. Δεν έχουμε αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σε κρίσιμους τομείς να φτιάχνονται ολιγοπώλια και δεσπόζουσες θέσεις.

Αυτό τελικά είναι και σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είναι και σε βάρος της νομιμότητας. Βλάπτει την αυτονομία της πολιτικής ζωής και βεβαίως βλάπτει την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Και επειδή αναφέρατε προηγουμένως τα δημόσια έργα, στα δημόσια έργα υπάρχει ο περιορισμός του ανώτατου ορίου. 'Αλλο αν καταστρατηγείται… Στις δημόσιες προμήθειες δεν υπάρχει.

Εγώ λοιπόν ζητώ να υπάρξει και στις κρατικές προμήθειες το ανώτατο όριο. Κι από κει και πέρα να γίνεται έλεγχος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: - Τι λέτε θα σας απαντήσει ο πρωθυπουργός στην ερώτησή σας ή θα φύγει στην Ιαπωνία;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φύγει το Σάββατο. Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσει, γιατί το πρόβλημα είναι πρόβλημα και πολιτικής προτεραιότητας και δημοκρατικής ουσίας. Και σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα και αξιοπιστίας, αξιοπιστίας του τρόπου με τον οποίον λειτουργούν οι θεσμοί.
Ακουσα προηγουμένως που είχατε αυτή την ιστορία με την φάκα και το ποντίκι. Δεν ξέρω ποιοι χρησιμοποιούν τέτοιες παραβολές…

Ερώτηση δημοσιογράφου: - Ο Πρωθυπουργός τη χρησιμοποίησε...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι έγραψαν το κείμενο με αυτή την παραβολή. Λοιπόν η εικόνα αυτής της παραβολής, πέρα από την φάκα και το ποντίκι και το τυρί, έχει και την τρύπα. Να κλείνουμε τις τρύπες λοιπόν.