Skip to main content.
14/05/2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84" (14/05/2002)

14 Μαϊου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84" (Δημοσιογράφος: Γρ.Ρουμπάνης)

Για το θέμα της Νίτσας Λουλέ

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Λουλέ παραιτήθηκε, δικαίωμά της, από την ΚΠΕ. Εγώ ζήτησα να αποσαφηνίσει τη στάση της. Επικαλείται τη διαφωνία με επιλογές του κόμματος. Και εγώ κατέστησα σαφές ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της σε ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από άλλο κόμμα και είναι σε αντιπαλότητα με τις επιλογές που έχει κάνει ο ΣΥΝ, θέτει θέμα καταστατικού. Τελείωσε το θέμα. Δεν υπάρχει ζήτημα.
Δεν με αφορούν όλα τα άλλα.
Ο ΣΥΝ θέλει να εκφράσει μια σύγχρονη αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας. Αγωνιά, αγωνίζεται και θέλει έναν κόσμο διαφορετικό. Αυτό σημαίνει αμφισβήτηση στον μονόδρομο του νεοφιλελεύθερισμού. Σημαίνει αντίσταση στην αναγκαστική προσαρμογή στους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού που αιχμαλωτίζουν την κοινωνία και την πολιτική. Σημαίνει προβολή εναλλακτικής, προοδευτικής πρότασης εναλλακτικής προς την ενιαία διαχειριστική λογική που κυριαρχεί. Σημαίνει δηλαδή ότι ο ΣΥΝ απορρίπτει και την κυβερνητική πολιτική και την εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, την οποία θέλει να εφαρμόσει ως γνησιότερος εκφραστής αυτής της εκδοχής η Ν.Δ.
Θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές δημιουργούν τα σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Για τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και τον Χώρο Διαλόγου

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές ελέγχεται η Αριστερά, ο ΣΥΝ, η σύγχρονη Αριστερά που θέλει έναν κόσμο διαφορετικό για τον 21ο αιώνα. Που δεν θέλει μοντέλα του παρελθόντος, ούτε προσαρμόζεται σε καλούπια διαφόρων εκδοχών του νεοφιλελευθερισμού.
Ελέγχεται και κατακρίνεται η Αριστερά, διότι δεν προτείνει μια ολοκληρωμένη πρόταση λύσης των προβλημάτων.
Η Αριστερά σε όλον τον κόσμο αγωνίζεται και αγωνιά αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Δεν υπάρχουν συνταγές ευτυχίας. Θεωρούμε ότι μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες μπορούν να πάρουν περιεχόμενο ζωής στις σημερινές συνθήκες οι μεγάλες αξίες και της κοινωνικής πολιτικής, των δημοκρατικών εγγυήσεων προστασίας, διαφύλαξης των δικαιωμάτων, της φύσης, μέσα από την έγερση ενός κοινωνικού κινήματος και σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο, μπορούν να προκύψουν καινούργιες εξελίξεις.
Ο Χώρος Διαλόγου λειτουργεί. Είναι τα προβλήματα της ελληνικής Αριστεράς δεδομένα. Εγώ θα ήθελα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, πιο συνθετικά.
Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι είναι ενδιαφέρουσα η υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου και τη στηρίζει.

Γρ.Ρουμπάνης: Δεν νομίζετε ότι λείπει αυτός ο κινηματικός χαρακτήρας σε αυτήν την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Αριστεράς;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και όχι μέσα από την κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής προκύπτουν οι εξελίξεις. Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει, όλα αυτά να νέα κοινωνικά κινήματα που διαμορφώνονται γύρω από την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, οι οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις πολιτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η αυτοοργάνωση των κοινωνικών ομάδων σε θέματα αλληλεγγύης, αντιμετώπισης των αποκλεισμών, η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι γυναικείες οργανώσεις, το γυναικείο κίνημα και επίσης η δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση της νεολαίας μπορούν να δώσουν ποιοτικά στοιχεία και δίνουν ποιοτικά στοιχεία που δυναμώνουν και αναζωογονούν το δημόσιο βίο της χώρας.
Η νεολαία μας αυτή τη στιγμή αγωνίζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το παρόν και για το μέλλον, με ζηλευτά ποιοτικά στοιχεία και δεν επιτρέπεται να την ρίχνει κανένας στα σκουπίδια των αχρήστων.

Για την στροφή στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ (κοινωνικά - εθνικά θέματα)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι πολιτικό. Δεν είναι πρόβλημα προσώπων, είναι πρόβλημα και επιλογών που γίνονται σε κρίσιμους τομείς, αλλά πρόβλημα και τρόπου άσκησης της εξουσίας. Δεν υπάρχει απλώς ένα τεχνητό πρόβλημα συντονισμού. Υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης. Και σε όλους τους τομείς έχουν διαμορφωθεί και συσσωρευθεί δυσμενείς συνθήκες, με ευθύνη και της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνον η συγκυρία. Δεν είναι μόνο όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. 'Εχει καθοριστικές ευθύνες για τη συσσώρευση δυσμενών συνθηκών ο τρόπος με τον ο ποίον πολιτεύεται και οι επιλογές τις οποίες κάνει η κυβέρνηση.
Στην εξωτερική πολιτική οι συνθήκες είναι δυσμενείς, Στην κοινωνική πολιτική, επίσης και στην οικονομική πολιτική επίσης. Παρά τις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα πορεύονται καλώς και ότι στη στροφή του δρόμου μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες η ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στα πλαίσια της Ε.Ε.
Θα σας έλεγα ότι είναι τριπλό το πρόβλημα της κυβέρνησης. Βρίσκεται σε απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα, από τις ανάγκες και τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Βρίσκεται σε απόσταση από όλα όσα κατά καιρούς η κυβερνητική ρητορεία με άκριτο τρόπο καταναλώνει για να επενδύσει εντελώς διαφορετικές πολιτικές.
Και τρίτον, βρίσκεται σε απόσταση από τη δημοκρατική και πολιτική ευαισθησία των ίδιων των οπαδών και των υποστηρικτών της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση χάνει χρόνο επιδιώκοντας τεχνητές ισορροπίες. Τεχνητές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, τεχνητές ισορροπίες στην οικονομία. Τεχνητές ισορροπίες στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος. Φορτώνει τα δικά της αδιέξοδα η κυβέρνηση και τα δικά της προβλήματα τα φορτώνει στο δημόσιο βίο της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στη χώρα μας γενικότερα.

Για τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της αποστολής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου βρωμιά. Και στο χώρο γενικότερα του αθλητισμού επίσης., Και εκεί είναι που έπρεπε προ πολλού να έχουν διαμορφωθεί υγιείς συνθήκες έτσι ώστε να μην κάνουν επίδειξη δύναμης όλοι εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι διαθέτουν στρατούς οπαδών.
'Όταν η κυβέρνηση ψάχνει για επικοινωνιακή υποστήριξη, το κάνει ακριβώς γιατί έχει χάσει την κοινωνική στήριξη. Και όταν ψάχνει για επικοινωνιακή υποστήριξη για να αναπληρώσει τη χαμένη κοινωνική στήριξη, τότε αυτή την επικοινωνιακή υποστήριξη θα την αναζητήσει είτε στην ανοχή είτε στην πλαισίωση των συγκροτημάτων της διαπλοκής.
'Επρεπε η κυβέρνηση στο χώρο του αθλητισμού να έχει παρέμβει προκειμένου να εξυγιάνει αυτές τις εστίες της νοσηρότητας που κυριαρχούν. Πολύ περισσότερο γιατί πάμε σε Ολυμπιακούς αγώνες. Πολύ περισσότερο διότι σήμερα και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και ο κλασικός αθλητισμός είναι αθλήματα λαϊκά τα οποία έχουν και ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον. Δεν μπορεί λοιπόν η προβληματική κυβέρνηση να κάνει προβληματική την Ελλάδα, την οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό δυστυχώς κάνει η σημερινή κυβέρνηση.