Skip to main content.
22/08/2002

Συνέντευξη Ν.Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ

22 Αυγούστου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ (δημοσιογράφος: Κ.Αρβανίτης)

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Περάσατε καλά το καλοκαίρι ... Ξεκουραστήκατε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά... Εμείς πάμε διακοπές όσοι πρέπει να ξεκουραστούν από τη δουλειά, από τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν πάνε διακοπές.
Και φέτος φάνηκε ότι υπήρξε μία δυσκολία στον κόσμο. Και περιορισμένα ήταν τα χρονικά περιθώρια των διακοπών και ήταν αισθητή η κρίση που υπήρχε, διότι δεν υπάρχουν λεφτά για να κάνει κανείς τις διακοπές που θα είχε ανάγκη, τις διακοπές που θα ήθελε. Και είναι κάτι που μετράει. Μετράει στην καθημερινότητα της ζωής. Του παιδιού, των γονιών, του νοικοκυριού και όλων των δραστηριοτήτων των επαγγελματικών που είναι συνδεδεμένες με τον παραθερισμό, με τις διακοπές, με τον τουρισμό.
Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα και καλά θα κάνουν εκείνοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη να αποφασίζουν για τα προβλήματα να κοιτάξουν την πραγματικότητα, γιατί πολλές φορές οι πολίτες έχουν την αίσθηση 'ότι είτε σε κάποια άλλη χώρα ζουν είτε κάποια άλλη χώρα κυβερνούν αυτοί που κυβερνούν
Υπάρχει πρόβλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, στην μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Για το θέμα της τρομοκρατίας

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι αναγκαίο πια να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους.
Η τρομοκρατική δράση είναι σε βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνίας. 'Αρα λοιπόν είναι προς το συμφέρον της δημοκρατίας να εξαλειφθεί η τρομοκρατική δράση,

Η τρομοκρατία της 17ης Νοέμβρη μέχρι σήμερα δημιούργησε μια σειρά αθώων θυμάτων και χτύπησε οικογένειες. Δημιούργησε ένα αίσθημα αδικίας σε κόσμο. Ταυτόχρονα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης και εξέθεσε την χώρα διεθνώς, γιατί εχρησιμοποιείτο αυτή η δραστηριότητα για την ενοχοποίηση της Ελλάδας, των κυβερνήσεων και για την άσκηση πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ταυτοχρόνως η ύπαρξη αυτής της τρομοκρατικής δράσης χρησιμοποιείται πολλές φορές για την συρρίκνωση του κράτους δικαίου, για τον περιορισμό των δημοκρατικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων. Γιατί με τη λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» γίνονται αλλοιώσεις σε αυτό που αποτελεί δημοκρατικό και πολιτισμικό κεκτημένο της νεώτερης Ελλάδας.

Και, τέλος, είναι φανερό ότι με όλη αυτή την εξέλιξη πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι σκανδαλίζονται και θέλουν να ενοχοποιούν την Αριστερά, να ενοχοποιούν τον αντιδικτατορικό αγώνα. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν ένα νέο μοντέλο ασφάλειας, το οποίο ολοένα και περισσότερο βάζει μπροστά την καταστολή και τη δίωξη και την ενοχοποίηση και δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, των κοινωνικών αιτίων που σήμερα απασχολούν τους πολίτες.
Θα σας πω λοιπόν ευθέως ότι πρέπει να υπάρξει εξάρθρωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν ευρήματα. Πρέπει να αξιολογηθούν. Να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που είναι.... Και ακόμη να μην υπάρξουν εκπτώσεις στο σύστημα δημοκρατικών εγγυήσεων και προστασίας των δικαιωμάτων. Να μην φτάσουμε στο σημείο ο καθένας να υποπτεύεται τον κάθε άλλον. Ούτε επίσης να φτάσουμε στο σημείο που ο καθένας να ανακηρύσσεται σε σεναριογράφο, μυθιστοριογράφο και διεκπεραιωτή απόψεων οι οποίες ετοιμοπαράδοτες δίνονται για κατανάλωση.

Aλλο η δημοσιογραφική έρευνα, η δημοσιογραφική έρευνα που ψάχνει, η δημοσιογραφική έρευνα που αποκαλύπτει, η δημοσιογραφική έρευνα που αμφισβητεί, η δημοκρατική έρευνα που ελέγχει, η δημοσιογραφική έρευνα που σπάει στεγανά, η δημοσιογραφική έρευνα που λέει ατόφια την αλήθεια και άλλο η επανάληψη όλων εκείνων των σεναρίων που δίδονται από διάφορες πηγές.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπάρχει μία... σαν αυτό που λέμε... θα την μάθουμε την αλήθεια, δεν θα φτάσουμε μέχρι την...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιες δραστηριότητες πάντοτε δεν είναι άμοιρες και υπογείων διαδρομών. Δεν είναι άμοιρες επίσης και διαφόρων συνθηκών και δικτυώσεων, που κανείς δεν μπορεί να τις γνωρίζει. Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες από μικρές ομάδες πάντοτε αποτέλεσαν αντικείμενο επηρεασμού, διείσδυσης και μυστικών υπηρεσιών.

Ένα είναι βέβαιο. Επί 27 χρόνια αυτή η τρομοκρατική δραστηριότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά. Πώς και ποια ήταν η χρηματοδότηση. Πώς και ποια ήτανε η πληροφόρηση της οργάνωσης.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δηλαδή στην ιστορία του Συκουρίου... ένα παράδειγμα... Αν κάποιος υπηρετούσε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο... Γιατί εμείς πήγαμε φαντάροι και ξέρουμε πώς...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ είμαι 30 χρόνια δικηγόρος και ξέρω πώς μπορεί κανείς να διαβάζει μια δικογραφία και τι σημαίνει.
Υπάρχουν ευρήματα. Είναι θετικό ότι εξαρθρώθηκε ένας μηχανισμός που έκανε δολοφονίες και ληστείες. Αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουνε τίποτε το κοινό με ηθικές, δημοκρατικές, κοινωνικές αξίες.
'Εκπληκτη η κοινή γνώμη λέει, αν αυτό ήταν όλο, τότε γιατί αυτό δεν είχε εξαρθρωθεί νωρίτερα.

Εκτιμώ λοιπόν ότι υπάρχουν πλευρές για τις οποίες εκείνοι που χειρίζονται τις υποθέσεις οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Και επίσης θα έλεγα εκείνοι που χειρίζονται τις υποθέσεις να γνωρίζουν ότι πολλές φορές η κακή επικοινωνιακή διαχείριση μιας τέτοιας υπόθεσης βλάπτει πολιτικά.

Αυτή τη στιγμή όλοι έχουν συγκεντρωθεί εδώ, στις αποκαλύψεις. Τα ευρήματα είναι δεδομένα. Οι ομολογίες θα αξιολογηθούν. Η εργαστηριακή έρευνα θα αποδείξει τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Εκτός από το ανακριτικό πεδίο που διανύουμε σήμερα, υπάρχει ένα πεδίο πολύ μεγάλης πολιτικής δοκιμασίας. Το πεδίο της δίκης. 'Οπου εκεί θα υπάρχει πολιτική αγωγή, όπου εκεί θα υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες, όπου εκεί θα υπάρχουν υπερασπιστικές τακτικές, όπου εκεί θα υπάρχουν οι ρόλοι τους οποίους ο καθένας θα επιλέγει για τον εαυτό του και δεν θάθελα σε καμιά περίπτωση η τρομοκρατική δράση της 17 Νοέμβρη, που ταλαιπώρησε την μεταπολίτευση, να ταλαιπωρήσει και το δημόσιο βίο της χώρας, οδηγώντας σε ένα πεδίο δικαστικής διερεύνησης το οποίο θα είναι από πριν γεμάτο σύγχυση και γεμάτο παραπληροφόρηση και γεμάτο ερωτηματικά....

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: ...Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ή οι αρχές αναδείξουν τυχόν λάθη και παραλείψεις προηγούμενων χρόνων στο θέμα της εξαρθρώσεως της τρομοκρατίας... ώστε να μην γίνει πεδίο σκληρής εκμετάλλευσης κομματικής... Εδώ χωρίς στοιχεία τέτοια.. ήδη βλέπουμε φωτογραφήσεις χώρων, φωτογραφήσεις προσώπων...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εννοούσα προηγουμένως όταν προηγουμένως είπα ότι γίνεται κακή επικοινωνιακή διαχείριση αυτού του θέματος. Δεν είναι ιστόρημα, δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι σενάριο, δεν είναι... κομματικό υλικό για αντιπαραθέσεις αυτή η υπόθεση. Και πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που κατακλύζεται και η Ελλάδα και όλος ο κόσμος από έντονα κοινωνικά προβλήματα. Διαμαρτύρεται σε όλο τον κόσμο η κοινωνία για τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα της φιλελεύθερης πολιτικής, της παγκοσμιοποίησης, του ανταγωνισμού, των αποκλεισμών, της ανεργίας, της φτώχειας, των νεορατσισμών, της ξενοφοβίας, όλα αυτά που συντελούνται στην Ευρώπη. 'Όλα αυτά που προκαλούν την κοινωνική διαμαρτυρία εδώ ενοχοποιούνται, διότι περίπου ταυτίζονται με το θερμοκήπιο από το οποίο πηγάζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια για σύγχυση, για παραπληροφόρηση, για κομματική εκμετάλλευση και, επιτρέψτε μου, για μισές αλήθειες.

27 χρόνια δρούσε αυτή η οργάνωση. Είναι αδύνατον να μην υπήρχαν στοιχεία σε μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών αλλά και σε υπηρεσίες της χώρας. 'Ολη την αλήθεια επ' αυτού για τη δικτύωση, για τη διείσδυση, για την οποιαδήποτε σχέση ή συνεργασία. Είναι δεδομένο απ' αυτά τα οποία προκύπτουν ότι για πολλά πρόσωπα εδώ και χρόνια υπήρχαν πληροφορίες. 'Ολη την αλήθεια επ' αυτού. Και επίσης είναι δεδομένο ότι οι φερόμενοι ως πρόσωπα τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τους αποδίδεται και ρόλος καθοδηγητού εκινούντο με μεγάλη άνεση στο κέντρο της Αθήνας ως μέλη... κοινωνικών, καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων. 'Ολη την αλήθεια επ' αυτού.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σας ρώτησα αν έχει η κυβέρνηση την πρόθεση... Δηλαδή ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πλευρά του ΣΥΝ δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων. Δεν συμμεριζόμαστε σε καμία περίπτωση όλη αυτή την επιχειρηματολογία που ακουγόταν για πολλά χρόνια ότι δεν υπάρχει πολιτική θέληση, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συγκαλύπτουν.. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην θέλει να απαλλαγεί από μία τρομοκρατική δραστηριότητα.

'Ένα μόνο επιτρέψτε μου να πω... Θα είναι κρίμα να χρησιμοποιηθεί αυτή η υπόθεση για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της περιόδου την οποία περνάμε. Θα είναι κρίμα να συντηρητικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό και να σπάσει όλη η ιστορία των κατακτήσεων της μεταπολίτευσης και να οδηγηθούμε, εκόντες-άκοντες, σε ένα συντηρητικοποιημένο, αυταρχικών δομών πλαίσιο μέσα στο οποίο η κάθε κοινωνική διαμαρτυρία θα ενοχοποιείται και θα αμφισβητείται.

Ερωτήσεις θεατών

- Παρατηρείται μία διγλωσσία στο χώρο της Αριστεράς όσον αφορά το... θέμα της τρομοκρατίας...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει βάση η απορία. Η Αριστερά και ιδεολογικά και πολιτικά δεν συμβιβάζεται με την τρομοκρατία. Η Αριστερά έχει αξίες για την μαζική πολιτική και κοινωνική δράση. Δεν θεωρεί ότι η ατομική, δολοφονική τρομοκρατία, η ατομική βία συνετίζει την κοινωνία ή διορθώνει την ιστορία. Και ιδεολογικά και ηθικά και κοινωνικά η Αριστερά δεν συμμερίζεται την μέθοδο της ατομικής τρομοκρατίας.

Και εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι τούτη την ώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώκεται από νεόκοπους νεκροθάφτες της Αριστεράς, γιατί είδα κάποιους εξημμένους σχολιαστές να μιλάνε για τον επιτάφιο της Αριστεράς, να επιδιώκεται δια της τρομοκρατίας η εκτόνωση όλου του ιστορικού, κοινωνικού και ιδεολογικού κόμπλεξ που κάποιοι έχουν έναντι της Αριστεράς.

- Για τον κ. Θεοδωράκη λέτε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Όχι, όχι, όχι... Λέω για πολιτικό πρόσωπο το οποίο έγραψε προσφάτως δύο άρθρα...

- Εκτιμάτε ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν τη δυνατότητα κοινής συνισταμένης; Μπορεί να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα προβλήματα που βάζει σε προτεραιότητα ο ΣΥΝ, η σύγχρονη Αριστερά είναι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα το πρόβλημα της ακρίβειας εδώ, το πρόβλημα της νοθείας στην Ελλάδα. Προβλήματα δηλαδή τα οποία δείχνουν ότι δεν υπάρχει προστασία του πολίτη ως καταναλωτή. Δεν υπάρχει προστασία της δημόσιας υγείας.. Δεν υπάρχει... τα προβλήματα των πλημμυρών, τα προβλήματα των κλιματολογικών μεταβολών που συνταράσσουν ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος ως συνισταμένης της ζωής μας, ως σταθερής παραμέτρου την οποία πρέπει να την υπολογίζουμε πέρα από οποιεσδήποτε τεχνοκρατικές εξισώσεις. Γιατί κανείς δεν λέει ότι το έργο στον Κηφισό είναι εγκληματικό για την Αθήνα. Είναι εγκληματικό να μπαζώνουμε τα ποτάμια. Σε καμία πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας δεν κλείνουνε τα ποτάμια. Εδώ όχι μόνο τα κλείνουνε, αλλά και τα μετατρέπουν και σε αγωγούς αποχετευτικούς ή... αγωγούς ομβρίων υδάτων. Τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, δηλαδή με τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, ανεργία, ασφάλιση, φορολογική δικαιοσύνη. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά κινήματα, διεκδικήσεις των ελευθεριών...

Αρα λοιπόν σ' αυτά τα προβλήματα οι κοινωνίες δεν είναι ομοιόμορφες, σ' αυτά τα προβλήματα η σύγχρονη Αριστερά έχει να προσφέρει πολύ μεγάλα πράγματα, πολύ μεγάλη συνεισφορά από πλευράς καινούργιων ιδεών, καινούργιων επεξεργασιών, διότι δεν μπορεί ο σημερινός κόσμος να βολεύεται στο μοντέλο μιας νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας αγοράς, η οποία βλέπει το τι γίνεται στη Βραζιλία, το τι γίνεται στην Ουρουγουάη, το τι γίνεται στο εσωτερικό της Αμερικής. Ούτε επίσης να βολεύεται σε μία στρατηγική της νέας υπερδύναμης, η οποία περιφρονεί τα πάντα, δεν προσυπογράφει τη συνθήκη του Κιότο, δεν πηγαίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ, δεν θέλει το διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Θέλει ασυλία των αμερικανών στρατιωτών στα ζητήματα εμπορίας γυναικών και παιδιών σε περιοχές που γίνεται πόλεμος.

Δεν βολεύεται ο κόσμος σε τέτοιο μοντέλο. 'Όπως επίσης δεν βολεύεται ο κόσμος σε λογικές και πρακτικές οι οποίες σήμερα δημιουργούν αυτή την μεγάλη κοινωνική ανισορροπία. Εκεί λοιπόν η Αριστερά μπορεί και έχει ρόλο και να συντονίζει τη δράση της και να παρεμβαίνει και να προβάλει δημιουργικές πολιτικές προτάσεις.

Και στη χώρα μας ένα από τα πεδία σα οποία κρίνεται η ποιότητα της δημοκρατίας είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκεί διεκδικεί η κοινωνία πώς θα πάει ο πολίτης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θα πάει στο όνομα των δικομματικών παρατάξεων ή θα πάει διεκδικώντας την κοινωνία της συμμετοχής, την κοινωνία του ελέγχου;

Αυτά λοιπόν είναι τα επικοινωνιακά τερτίπια τα οποία αλλοιώνουν την ουσία της δημοκρατίας.

Εμείς λέμε λοιπόν στην υπερνομαρχία τον Μανόλη τον Γλέζο, όχι διότι είναι ο άνθρωπος τον οποίον μπορεί να τον εντάξει κανένας σε ένα κόμμα. Απεναντίας, ένας αυτόνομος και αδέσμευτος άνθρωπος, ένας αγωνιστής που έχει επί 60 χρόνια σημαδέψει κάθε περίοδο της ζωής με την παρουσία του, αλλά γιατί είναι άνθρωπος ο οποίος έχει ουσιαστικά πρωτοποριακά δράσει στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, στον τομέα της άμεσης δημοκρατίας, όπως στην Απείρανθο ή αλλού έχει συνεισφέρει.

Και λέμε επίσης στο δήμο της Αθήνας, που εκεί γίνονται οι αναμετρήσεις πράγματι σε ένα επίπεδο κομματικό, για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μακροχρόνια θητεία στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, της θεσμικής ολοκλήρωσης της περιφερειακής αποκέντρωσης, της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή τον Φώτη τον Κουβέλη και ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν με κριτήρια πολιτικά.

Ξέρετε ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα; Το πρόβλημα των πόλεων και της υπαίθρου. Οι πόλεις είναι αβίωτες και η ύπαιθρος έχει δραματική έλλειψη σε υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε λοιπόν για τα προβλήματα των πόλεων και της υπαίθρου στην Ελλάδα του 2002. Και θα μιλήσουμε είτε μας κλείσουν το στόμα επικοινωνιακά αγοράζοντας όλο τον χρόνο τα μεγάλα κόμματα, είτε επιχειρώντας να μας αμφισβητήσουν τον πολιτικό μας ρόλο και την πολιτική μας παρουσία.

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για να μην είναι νωθρή η κοινωνία σε μια δημοκρατία της υποκρισίας.