Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/07/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική του κόμματος και τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και συζήτησε τα κυβερνητικά μέτρα για το εργασιακό.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις, τόσο του Προέδρου του ΣΥΝ όσο και του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ.Πολυζωγόπουλου. Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

Αλέκος Αλαβάνος: «Το 1919 καθιερώθηκε διεθνώς το δικαίωμα της οκτάωρης εργασίας. Το 2005 στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή έρχεται να το καταργήσει.
Το 1955 η κυβέρνηση Παπάγου σε καθεστώς δεξιοκρατίας έφερε την υποχρεωτική διαιτησία. Το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή επιστρέφει σ’ αυτό τον θεσμό ο οποίος είχε εξαφανισθεί από την ημερήσια διάταξη των εργασιακών σχέσεων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μια συνολική επίθεση στο κοινωνικό κράτος ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι ακόμα από κοινοβουλευτική άποψη ένα Ιουλιανό πραξικόπημα, διότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να συζητούνται μέσα στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Εμείς ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα στηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σήμερα, τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο, τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβρη.
Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένουμε να τα ανακαλέσει τάχα μια επόμενη κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να υφίστανται τον Σεπτέμβρη στην Ελλάδα. Πρέπει να τα καταστήσει ανενεργά η κινητοποίηση των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την κινητοποίηση έχουν θέση και οι άνεργοι, γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, που κάνουν φθηνή εξευτελιστικά την υπερεργασία και την υπερωρία είναι αντικίνητρο στην πρόσληψη ανέργων στις επιχειρήσεις.
Τέλος να σημειώσω ότι μια κυβέρνηση η οποία ως πολιτικό κόμμα είχε στην ιδεολογία της τις αξίες της οικογένειας, όπως η ίδια τις εμφάνιζε, κάνει μια συνολική επίθεση ενάντια στην οικογένεια. Δεν μπορεί ούτε η εργαζόμενη γυναίκα, ούτε ο εργαζόμενος άνδρας να βρεθούν στο σπίτι τους να κάνουν προγραμματισμό, να ζούνε με ασφάλεια, να δούνε τα παιδιά τους σ’ όποια φάση και αν είναι, είτε είναι μικρά, είτε είναι στο δημοτικό είτε είναι στην εφηβεία. Έχουμε μια συνολική επίθεση της Ν.Δ. ενάντια στην οικογένεια των εργαζομένων.»

Χρήστος Πολυζωγόπουλος: «Πρώτα πρώτα να ευχαριστήσω τον κ.Αλαβάνο για την έμπρακτη υποστήριξη στις διεκδικήσεις μας και την απαίτησή μας αυτά τα μέτρα να μην περάσουν. Συμφωνώντας με το σύνολο των δηλώσεών τους έχω να πω το εξής: προσπαθούν να παρουσιάσουν τα συνδικάτα ως κάποιες συντεχνίες που εκφράζουν τα ρετιρέ. Τι έχει να πει σήμερα η κυβέρνηση που πράγματι εκφράζει τα ρετιρέ. Διότι αυτές τις ρυθμίσεις τις απαίτησαν οι έλληνες βιομήχανοι και όχι μόνο. Δεύτερο κατηγορούν τα συνδικάτα ότι είναι αναχρονιστικός θεσμός και ότι δεν θέλουν να προχωρήσει η πρόοδος σ’ αυτή τη χώρα. Γυρνούν με τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε θεσμούς αποτυχημένους και καταδικασμένους που λειτούργησαν στη δεκαετία του ‘50 και στη δεκαετία του ’70. καταμαρτυρούν στους συνδικαλιστές ότι δεν αφήνουν να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις και μας απειλούν ότι αν δεν αφήσουμε θα πάνε τη χώρα σε εκλογές. Ποιους απειλούν, την κοινωνία που αντιδρά ενάντια σ’ αυτή την πολιτική που αφαιρεί εισόδημα από τις τσέπες των εργαζομένων σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η αγοραστική δύναμη κάθε νοικοκυριού; Και ως προς τι αυτή η απειλή, να φοβηθούμε εμείς τις εκλογές, μας λένε δηλαδή ότι θα κάνουν εκλογές και θα επανέλθουν με ακόμη χειρότερα μέτρα; αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα όχι μόνο θα αντιδράσουμε, θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους. Και μπορεί η κυβέρνηση να βρήκε το καλοκαίρι που λείπουν οι εργαζόμενοι να νομοθετήσει αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις. Λέμε από σήμερα ότι και το καλοκαίρι θα δώσουμε τη μάχη αλλά δεν θα περιορισθούμε σ’ αυτή τη μάχη, θα επανέλθουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις αρχές του Σεπτέμβρη και θα τη δώσουμε πιο οργανωμένα, πιο συγκροτημένα και πιο μαζικά. Ας μην ονειρεύονται ότι θα υπάρχουν άμαζες αντιδράσεις σ’ αυτές τις επιλογές που βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι αντιδράσεις θα είναι και μαζικές και αποτελεσματικές. Θα απαιτήσουμε αν νομοθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις την κατάργηση αυτού του νόμου και θα αγωνιζόμαστε μέχρι να καταργηθούν γιατί καταργούν ο οκτάωρο και μειώνουν το εισόδημα των μισθωτών».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ερώτηση: Θέλω να ρωτήσω και τους δυό σας για την πρόταση του κ. Έβερτ, τα χρήματα που αφαιρούνται από τις υπερωρίες να ενσωματωθούν στο μισθό, ποια είναι η άποψή σας.

Χρ.Πολυζωγόπουλος: Αναγνωρίζει ο κ. Έβερτ ότι υπάρχει έλλειμμα στο μισθό και βεβαίως αυτά τα χρήματα τα οποία θα πάνε ως υπερκερδοφορία στους διάφορους επιχειρηματίες, είναι σωστό με τον άλφα ή το βήτα τρόπο να πάνε εκεί που ανήκουν αυτά τα χρήματα, εκεί που αναλογούν και που δεν είναι άλλλος παρά ο εργαζόμενος ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής της παραγωγής και της ανάπτυξης και κάθε οικονομικής εξέλιξης αυτής της χώρας.

Αλ.Αλαβάνος: Εμείς είμαστε έξω από κάθε φιλοσοφία τροποποιήσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων και ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να στηρίζονται σε λιγότερο χρόνο εργασίας, καλύτερες αμοιβές και κυρίως άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας για τους ανέργους.

Ερώτηση: H πρόταση του κ. Έβερτ είναι εύκολο να εφαρμοστεί, κάποιοι λένε ότι δεν είναι εύκολο. Ποια είναι η άποψή σας;

Αλ.Αλαβάνος. Εμείς προτείνουμε να εφαρμοστούν οι προτάσεις των εργαζομένων.

Ερώτηση: Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις φεύγουν στα Βαλκάνια, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις λόγω χαμηλής φορολογίας και λόγω χαμηλού ημερομισθίου, ποια είναι η απάντησή σας.

Χρ.Πολυζωγόπουλος: Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως λειτουργεί με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά οι επιχειρήσεις έφευγαν, φεύγουν και θα φεύγουν, διότι τα μεροκάματα σε άλλες χώρες είναι πράγματι μικρότερα και εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα του να κινείται ευκόλως κάθε δραστηριότητα αυτό θα γίνεται. Επομένως το ερώτημα για τη χώρα μας δεν είναι αν θα πάνε σε μείωση των μισθών, το ερώτημα είναι αν θα υποστηριχθούν οι προτάσεις που έχουμε για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επί αυτού καμία συζήτηση δεν γίνεται. Μας λένε ότι με αυτά τα μέτρα που πάνε στη Βουλή θα αυξηθεί η απασχόληση, ο ίδιος ο ΣΕΒ προχθές στη συνάντηση ότι θα μειωθεί η απασχόληση, θα πάνε σε απολύσεις, με τις διευθετήσεις θα κάνουν το ωράριο λάστιχο σε βάρος των εργαζομένων, γιατί να κάνουν προσλήψεις. Επομένως αυτά τα μέτρα είναι ταξικά μέτρα, οριοθετούν μια ταξική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, αυτό είναι όλο και όλο.

Ερώτηση:Οι επιχειρήσεις που φεύγουν κ. Αλαβάνο στα Βαλκάνια, σαν την Τριούμφ που κλείνει και μεταφέρεται, τι πρέπει να γίνει;

Αλ.Αλαβάνος: Αυτό το επιχείρημα ήταν αυτό που οδήγησε στο δημοψήφισμα της Γαλλίας να πούνε το 80% των εργαζομένων και των ανέργων όχι στο δημοψήφισμα.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς να εξευτελιστούν οι μισθοί στην Ελλάδα, ή στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία και να φθάσουν στο 1/5 ή το 1/15 που είναι σήμερα οι μισθοί στη Κίνα, στην Ινδία ή στο Πακιστάν ή και σε χώρες της Βαλκανικής.
Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές παραγωγής, ανάπτυξης, κλαδικές πολιτικές να εντοπίσει τους κλάδους αυτούς που μπορεί να έχουν ανάπτυξη, να αναπτύξει τεχνολογία και να κάνει επενδύσεις. Και εδώ υπάρχουν τα μεγάλα ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα.
Τι γίνανε τα χρήματα τα οποία συγκέντρωσαν μέσα από διάφορες φούσκες στο Χρηματιστήριο ημιφούσκες όλη αυτή η παρέα η οποία κυβερνά σήμερα το Σύνδεσμο των Ελληνικών Βιομηχανιών;
Τι γίνανε οι αναπτυξιακοί πόροι του 3ου και του 2ου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Γιατί η ελληνική βιομηχανία που έχει τους μικρότερους μισθούς των 15 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα;
Γιατί οι έλληνες βιομήχανοι φίλοι του κ. Κυριακόπουλου δεν μπορούν να αποδώσουν όταν έχουν το μεγαλύτερο εργάσιμο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15, Σ’ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε.

Ερώτηση: Κύριε Αλαβάνο, δεχθήκατε μια πολύ σκληρή επίθεση από την εκκλησία για τις προτάσεις σας για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, τι τους απαντάτε;

Αλ.Αλαβάνος: Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συμμετέχουν μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, άτομα με οποιοδήποτε πολιτικό, σεξουαλικό, φιλοσοφικό προσανατολισμό να δώσουμε όλοι μαζί σήμερα τη μάχη για να στηρίξουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Ο Συνασπισμός μένει σ’ αυτή τη γραμμή μάχης που έχει για τα κοινωνικά δικαιώματα τη δημοκρατία, τις ελευθερίες όλων των πολιτών, όλων χωρίς εξαίρεση πολιτών. Δεν υπάρχουν πολίτες που είναι παιδιά κατώτερου θεού.

To Γραφείο Τύπου