Skip to main content.
30/10/2002

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ στο "ΣΚΑΪ"

30 Οκτωβρίου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ" (δημοσιογράφος: Λ.Κομίνης)

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Την Κυριακή διάβασα ότι αναλαμβάνετε το Υπ. Δικαιοσύνης, παρά το ότι έχετε συνεργαστεί και με τρομοκράτες, κάτι τέτοιο άφηνε να εννοηθεί το κείμενο...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το διαβάσατε αυτό;

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Στο ΒΗΜΑ κάπου... ένα κομμάτι ....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιος εκεί ο οποίος έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση και τη διαβολή μου. Δεν με απασχολούν όσα λέει και όσα μεθοδεύει ο κύριος αυτός. Θα έλεγα, άξιος ο μισθός του.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Σήμερα διαβάζω ότι και αντιπρόεδρο θα σας έκαναν στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνεργαστεί ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προτιμώ να είμαι στο δρόμο, ανάμεσα στους ανθρώπους και να φωνάζω για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν μου αρέσει να βλέπω τη διαδήλωση της κοινωνίας από το τζάμι, κλεισμένος σε κάποιο κυβερνητικό γραφείο, θεωρώντας ότι ο κόσμος, που φωνάζει και διαμαρτύρεται, έχει άδικο και δεν πρέπει να ενοχλεί την αυταρέσκεια και την αλαζονεία της εξουσίας.
Προτιμώ λοιπόν να είμαι οδοιπόρος ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανάμεσα στις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Προτιμώ να είμαι φίλος σας.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Στην πολιτική πρακτική αν δεν έχεις στα χέρια σου την εξουσία δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα... από το πεζοδρόμιο δεν αλλάζει πια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε άποψη και προτάσεις για το πρόβλημα της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά είναι αστείο να νομίζει κανένας ότι μας απασχολούν τα υπουργεία ή η συμμετοχή στην κυβέρνηση ή ότι θα πούμε ναι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική.
Εμείς μιλάμε για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μας απασχολεί να την στηρίξουμε αυτή την κυβερνητική πολιτική. Την αντιπολιτευόμαστε. Γιατί δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.
Εμάς μας απασχολεί η δημιουργία της νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μας απασχολεί το πώς το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Μας απασχολεί πώς θα υπηρετήσουμε το πρόγραμμά μας..

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Αφήνετε μία αιχμή ότι γι αυτό κάνει αυτή την προσέγγιση....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε το πρόγραμμά μας και την πολιτική μας. Οσο μπορούμε βέβαια καλύτερα, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Με ενοχλεί και με ξενίζει αυτός ο νέος κύκλος θορύβου ο οποίος έχει ξεκινήσει. Λείπει η σοβαρότητα. Λέγονται με πολύ μεγάλη ευκολία χορωδιακού τύπου απόψεις, που πολιτικά είναι άκριτες. Και λέγονται την επομένη των εκλογών, των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου υπάρχουν ορισμένες αρνητικές διαπιστώσεις για την κυβερνητική πολιτική. Και βεβαίως λέγονται με τη λογική και τη νοοτροπία ενός τακτικισμού.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Κλείνετε την πόρτα, είναι η εντύπωση που μου αφήνετε, αλλά αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο... Μιλάγατε για τον εκλογικό νόμο, ότι πρέπει όλη η συζήτηση αν αρχίσει να αρχίσει μεθοδικά και από την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Επί το αναλογικότερο ή μιλάμε για απλή αναλογική, πρώτον. Και δεύτερον, ο κ. Πρωτόπαπας χτες άφησε ανοιχτό το θέμα και είπε ότι βεβαίως πρέπει το ΠΑΣΟΚ κι΄ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται τα όργανά του να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος εκλογικός νόμος όμως στις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύσει σύμφωνα με το Σύνταγμα....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ έχει εγκαίρως πει ότι μια διαρθρωτική αλλαγή που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Αυτός είναι ο στόχος, όμως είναι και εφικτό;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απλή αναλογική πια δεν είναι ένα διαδικαστικό, τεχνικού χαρακτήρα θέμα. Είναι μια θεσμική αλλαγή, που λύνει και πολιτικά αδιέξοδα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί εντός του ενισχυμένου δικομματικού, του καθεστωτικού δικομματικού πολιτικού μοντέλου και του μοντέλου διακυβέρνησης. Και οι εκλογές δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν καλύπτονται. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες γυρίζουν την πλάτη. Ολοένα και περισσότερο ενεργοί πολίτες είναι κάτω από εκβιαστικά διλήμματα ή κάτω από μία διευρυνόμενη δυσφορία
Εμείς λοιπόν ζητήσαμε, πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ που είχε την πλειοψηφία, να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, έτσι ώστε σήμερα να έχει λυθεί αυτό το θέμα και να μην μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές και για τις εκλογές μέχρι το 2008.
Με την άρνησή του το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τον εκλογικό νόμο γι αυτές τις εκλογές, ουσιαστικά έδειξε την εμμονή του στην επιδίωξη της μονοκομματικής αυτοδυναμίας.
Αφού έχουμε, λοιπόν, δεδομένο πώς θα γίνουν οι εκλογές, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει κυβερνητική αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αγώνα για να πάρει την πρώτη θέση. Η Ν.Δ. θα δώσει αγώνα για να πάρει την πρώτη θέση. Κι εμείς θα δώσουμε αγώνα από πλευράς ΣΥΝ, για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην επόμενη Βουλή και στην κοινωνία.
Ουσιαστικά και προεκλογικά δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία, αλλά και μετεκλογικά. Να σας εξηγήσω. Ποιος κυβερνάει σήμερα; Δεν κυβερνάει η Ν.Δ. Κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. ΄Αρα έχει όλη τη δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει μια προοδευτική πολιτική. Μια πολιτική δηλαδή που να εκφράζει προοδευτικά αιτήματα.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Θέλω την καθαρή άποψή σας σε ότι αφορά τις συζητήσεις που μπορεί να γίνουν, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα τις αποτολμήσει αυτές, απ΄ ότι μας είπε εχτές ο Υπουργός Τύπου, μαζί σας θα ζητήσει να τις κάνετε, για την αλλαγή του εκλογή νόμου. Ποιο θα είναι το όριο το δικό σας σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναλογικότητά του;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τον διάλογο αυτόν τον έχει ζητήσει ο ΣΥΝ εδώ και δύο χρόνια...

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Ποιο είναι το όριο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καλό ότι αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη συζήτησης και για τον εκλογικό νόμο...

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Το ζητούμενο θα είναι αυτό, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει... το απόλυτο είναι αυτό. Υπάρχει και το σχετικό. Μέχρι πού θα μπορούσε να δεχθεί ένα αναλογικότερο σύστημα ο ΣΥΝ ή αυτό νομίζετε ότι μπορεί να βγει μέσα από οποιεσδήποτε διεργασίες.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι εμμονή, ούτε είναι αν θέλετε ιδεοληψία, η απλή αναλογική. Είναι πια η διαρθρωτική θεσμική αλλαγή που θα λύσει και πολιτικά προβλήματα. Θα κάνει πιο ισορροπημένο το πολιτικό σύστημα. Πιο διαφανές το κυβερνητικό μοντέλο. Και θα οδηγήσει και στην αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης. Δηλαδή και το μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και το μοντέλο των προγραμματικών συγκλίσεων και το μοντέλο της αντιπροσώπευσης της, κοινωνίας με τον πλουραλισμό που διαθέτει, κρίνοντας από τον εκλογικό νόμο.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Συνδυάζετε το θέμα του εκλογικού νόμου με την όλη προγραμματική συμφωνία επάνω στην πολιτική που θα ασκηθεί από μία πιθανή συνεργασία....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις όταν οι κυβερνήσεις είναι αυτοδύναμες και μονοκομματικές.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Μπορεί να γίνει όμως μία συζήτηση για το μέλλον... Γιατί ο κ. Πρωτόπαπας μας είπε, κι αυτό είναι και το νόημα της αρθρογραφίας και των άλλων στελεχών, ότι στόχος είναι αυτή τη φορά, αυτή τη φορά και το τόνισε, να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος προοδευτικός πόλος....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό σας είπα ότι χρειάζεται ώρες και φορές να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτά τα οποία θεωρεί διακηρυκτικά ότι ικανοποιούν τις αξιώσεις αυτού του προοδευτικού πόλου, της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Δεν το πράττει.
Κι επειδή θέλω να είμαι συγκεκριμένος, Σε λίγο θα συζητήσουμε Προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί έναν Προϋπολογισμό ο οποίος ουσιαστικά εντάσσει σε μια μονόδρομη πορεία αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και ελληνικής κοινωνίας. Ο Προϋπολογισμός αυτός εκφράζει το περιεχόμενο και την ουσία της ασκούμενης πολιτικής. Τον Προϋπολογισμό τον συνεζήτησε με κανέναν;... Θα ζητήσει να τον εγκρίνουμε;.. Θα τον καταψηφίσουμε.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Ξέρετε πολύ καλύτερα από μας ότι ο Προϋπολογισμός με τις παρούσες συνθήκες, της επέμβασης της EUROSTAT από τη μια και των διεθνών συνθηκών των ρευστών από την άλλη είναι μετέωρος και εικονικός...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λοιπόν λέμε ότι η εικονική πραγματικότητα για την κοινωνία και τα διπλά βιβλία για την οικονομία που κρατάει η κυβέρνηση είναι το έσχατο καταφύγιο αυτής της ρητορείας περί εκσυγχρονισμού. Αυτή λοιπόν η κυβερνητική θέση ότι, είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό, αυτή η θέση δεν είναι θέση την οποία εμείς συμμεριζόμαστε και θα την αντιπολιτευτούμε, ακριβώς επειδή την θεωρούμε επιζήμια.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Ας υποθέσουμε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά σας λέει, ελάτε να συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο και ελάτε να συζητήσουμε και για ορισμένους άξονες της πολιτικής που θεωρείτε καίριους και που λέτε ότι εμείς έχουμε εκτραπεί από την πάγια την πολιτική μας την σοσιαλιστική...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διάλογος αυτός ανάμεσα στα κόμματα γίνεται και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή και στην κοινωνία.. ΄Εχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων...

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Θα πείτε όχι σ΄ ένα διάλογο τέτοιων προδιαγραφών...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας απαντήσω. ΄Εχουμε καταθέσει προτάσεις για τη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Απερρίφθησαν. Για τις εργασιακές σχέσεις και το 35ωρο. Απερρίφθη. Για την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Απερρίφθη. Για την εξασφάλιση του εγγυημένου εθνικού εισοδήματος. Απερρίφθη. Για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Απερρίφθη.
Εμείς τον διάλογο τον κάνουμε ζωντανά μέσα κι έξω από τη Βουλή. Δεν έχουμε κανένα λόγο να λέμε όχι, δεν κουβεντιάζουμε. Κουβεντιάζουμε με όλους, αλλά κουβεντιάζουμε επί της ουσίας. Και δεν θέλουμε, πηγαίνοντας προς τις επόμενες εκλογές, επικοινωνιακά ο ΣΥΝ να πιεστεί έτσι ώστε να ενταχθεί στις σκοπιμότητες της δικομματικής εκλογικής αναμέτρησης.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Μου αφήνετε την εντύπωση ότι όποιες κι αν είναι οι προτάσεις για έναν τέτοιο διάλογο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές του 2002 ή του 2004.. όποτε γίνουν, ο ΣΥΝ έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα δεχτεί καμία ιδιαίτερη συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσα σε ένα γενικό πνεύμα δημόσιας συζήτησης με όλους τους κομματικούς οργανισμούς, δέχεται να ανταλλάξει....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.. Εγώ το λέω πολύ απλά. Επειδή το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει, το μόνο που έχει έννοια είναι ο διάλογος επί της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται. Και αυτός ο διάλογος από τη δικιά μας πλευρά επιδιώκεται εδώ και καιρό. Αν το ΠΑΣΟΚ εννοεί διάλογο για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ώστε να αλλάξει αυτή η κυβερνητική πολιτική, κανένα πρόβλημα. Τότε να συζητήσουμε και να καταθέσουμε εμείς τι νομίζουμε ότι πρέπει να αλλάξει και το ΠΑΣΟΚ να πει τι δεν θα αλλάξει γιατί είναι σωστό... Και τα άλλα κόμματα..

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Τότε, αν καταλαβαίνω καλά, αυτή τη φορά λέτε, συζήτηση επί της κυβερνητικής πολιτικής και πού μπορεί να αλλάξει, κάνουμε με το ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως. Δεν κάνουμε όμως για προγραμματική σύγκλιση προεκλογικής κατανάλωσης...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τυποποιώ έτσι το θέμα. Εμείς εκτιμάμε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα διεκδικήσουν, το καθένα από τα κόμματα αυτά για λογαριασμό του, την αυτοδυναμία. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορεί να αποτελούν το μοντέλο για το οποίο αγωνίζεται ο ΣΥΝ...

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Τώρα, λέει, το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση σταθερή που να μην είναι και αυτοδύναμη.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν είναι μόνο το θέμα το τεχνικό. Σας λέω, η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν μας εκφράζει. Διάλογο για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική κάνουμε και με την κοινωνία και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Κι αν αυτός απολήξει μελλοντικά σε κάποια προγραμματική συμφωνία, τότε θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, λέμε ότι μας ενδιαφέρει να ισχυροποιήσουμε τη δύναμη και την παρουσία της σύγχρονης, της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μας ενδιαφέρει να είναι ενισχυμένη η Αριστερά που εκφράζει τον ΣΥΝ. Δίνουμε μία συστηματική προσπάθεια να διευρύνουμε τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Μας ενδιαφέρει να έχουμε διάλογο και με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και με το ΠΑΣΟΚ και με άλλα κόμματα. Δεν είναι ο ΣΥΝ που αποκλείει το διάλογο. Ο ΣΥΝ είναι το κόμμα του διαλόγου. Αλλά όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, όχι προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Ουσιαστικού χαρακτήρα. Και ο ουσιαστικός χαρακτήρας προσδιορίζεται από τρία πράγματα: Δεν συμφωνούμε με την ασκούμενη πολιτική. Πρέπει να αλλάξει. Το κυβερνητικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση, που δεν μπορεί να την εξασφαλίσει η αυτοδυναμία κανενός κόμματος.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Θέλω να μου απαντήσετε κατά πόσον έχετε συζητήσει, έστω και επιδερμικά, αυτό το θέμα με τον κ. Σημίτη στις τελευταίες συναντήσεις σας...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.