Skip to main content.
21/11/2002

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ

21 Νοεμβρίου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ (δημοσιογράφος: κ.Παντελάκης)
για Κυπριακό, Αρχιεπίσκοπο και Προϋπολογισμό 2003

κ. Παντελάκης: Καλή σας μέρα κ. Κωνσταντόπουλε. Ετσι όπως προδιαγράφονται οι εξελίξεις για το Κυπριακό, αν και είναι θολές ακόμα, η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Γιατί υπάρχουν πολλά σενάρια. Η ελληνική πλευρά θέλει να κάνει ξεκάθαρο ότι ανεξάρτητα αν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης υπάρχει μια ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν η ένταξη της Κύπρου πρέπει να γίνει. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να μπλοκάρει αυτή την ένταξη, γιατί ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου χθες ότι η χώρα μας θα προβάλλει ακόμα και βέτο. Δεν το είπε έτσι αλλά αυτό εννοούσε ουσιαστικά αν προσπαθήσουν να μην εντάξουν την Κύπρο στην Ε.Ε. μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί. Η Κύπρος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να μετέχει σε αυτή την διεύρυνση και να είναι ισότιμο κράτος - μέλος της Ε.Ε.. Καμία φόρμουλα, καμία επινόηση, καμία στρεψοδικία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Κύπρο από την ένταξη στην πρώτη φάση της διεύρυνσης και να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να επικυρώσει καμία διεύρυνση αν μέσα σε αυτή δεν είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.

κ. Παντελάκης. Ωστόσο εγώ σας έκανα αυτό το ερώτημα επειδή υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους μάλλον να επιχειρούν να μπλοκάρουν κάτι τέτοιο. Πιστεύετε κατ' αρχήν ότι είναι εφικτό να γίνει αυτό; Αυτό βέβαια προϋποθέτει και τη συναίνεση των Ευρωπαίων Εταίρων μας ή κάποιων.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Νομίζω ότι δε μπορεί να γίνει αυτό. Θα είναι κάποια ανατροπή όλων όσων έχουν διακηρυχθεί και αποφασιστεί. Ακόμα και η συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων που προβλέπει η διάταξη του Ελσίνκι δεν μπορεί να αποτελέσει κάλυμμα και άλλοθι για απόφαση περί μη ένταξης. Βεβαίως, στο διπλωματικό παρασκήνιο και στο πολιτικό παρασκήνιο μπορεί να επιχειρηθούν τέτοιες μεθοδεύσεις, αλλά όλες αυτές οι επινοήσεις είναι έξω από όσα έχουν αποφασισθεί και έχουν διακηρυχθεί. Η αξιοπιστία πια θα είναι μηδενική για τη συνολική λειτουργία της Ε.Ε.

κ. Παντελάκης: Τώρα αν σταθούμε στο ίδιο θέμα αλλά από την ελληνική πλευρά. Αναφέρομαι σε μια ομοφωνία θα λέγαμε της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου για μια κοινή στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν. Θέλω να πω ότι η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια, τάσσεται υπέρ αυτού του σχεδίου. Ωστόσο βλέπουμε και ένα παράγοντα, ο οποίος λέγεται εκκλησία, λέγεται Ιερά Σύνοδος, και ο οποίος παρεμβαίνει στις εξελίξεις και πολλοί αμφισβητούν το δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου να παρεμβαίνει στις πολιτικές τις εξελίξεις ή όχι. Κατ’ αρχήν δεν έχει το δικαίωμα η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει την άποψή του για ένα τέτοιο θέμα;

Ν.Κωνσταντόπουλος: κ. Παντελάκη εθνική στρατηγική χρειαζόμαστε αυτή την ώρα και όχι εθναρχικά κηρύγματα. Και στα θέματα εξωτερική πολιτικής της χώρας εκείνο που πρέπει όλοι να επιζητούν είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης και συναίνεσης. Και όχι πάνω σε ένα πρόβλημα που απαιτεί δύσκολους και λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς ο καθένας να ανακηρύσσει την άποψή του ως στρατηγική και στο όνομα της προσωπικής του εκτίμησης να δημιουργεί προβλήματα αντιπαράθεσης και προβλήματα διχασμού. Σπέρματα διχασμού είναι οι απόψεις αυτές, οι οποίες χωρίζουν τον κόσμο σε κάποιους οι οποίοι δήθεν δεν υπερασπίζονται τις ελευθερίες και σε κάποιους οι οποίοι δήθεν υποστηρίζουν τα ιερά και τα όσια. Εχει την άποψή του ο κάθε πολίτης αλλά την ευθύνη των πολιτικών χειρισμών την έχει η κυβέρνηση και τα κόμματα, η Βουλή εκ μέρους της χώρας. Ηταν λάθος, πολύ σημαντικό λάθος το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναβάθμισε πολιτικά τον Αρχιεπίσκοπο όταν αποφάσισε να τον ενημερώσει παραλλήλως προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο Υπουργός Εξωτερικών.

κ. Παντελάκης: Δηλαδή λάθος χαρακτηρίζετε την παρέμβαση, ανεξάρτητα από τι λέει. Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να έχει μία Α' ή Β' άποψη, ανεξάρτητα από αυτό χαρακτηρίζετε λάθος το ότι παρεμβαίνει σε ένα τέτοιο θέμα ως μη δικαιούται.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Εδώ υπάρχουν πολιτικά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής για τα οποία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει η ηγεσία της εκκλησίας. Ούτε επίσης με τις παρεμβάσεις της να υπονομεύει τη διαδικασία διαμόρφωσης κλίματος εθνικής συνεννόησης. Δεν είμαστε στην εποχή ούτε του καισαροπαπισμού ούτε του παποκαισαρισμού. Ούτε στην εποχή του Βυζαντίου είμαστε, ούτε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προσφέρονται για να διαμορφώσει ρόλο και εικόνα εθνάρχη ο Αρχιεπίσκοπος.

κ. Παντελάκης: Είναι σαφή η θέση σας. Κλείνοντας να ρωτήσω και κάτι τελευταίο, μιας και το θέμα των επόμενων ημερών εκτός βέβαια από το Κυπριακό το οποίο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου βέβαια θα δεσπόζει στην ειδησιογραφία και δικαιολογημένα θα λέγαμε και θα έχει και συνέχεια μετά, είναι αυτό του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα θέλαμε και ένα δικό σας σχόλιο.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ο προϋπολογισμός αυτός κ. Παντελάκη αποτελεί πολιτική ομολογία της κυβέρνησης για την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής. Είναι ένας προϋπολογισμός που αποκαλύπτει τα ψευδή στοιχεία τα οποία με την δημιουργική λογιστική κάθε τόσο πρόβαλε η κυβέρνηση για να στηρίξει το επικοινωνιακό της επιχείρημα περί ισχυρής οικονομίας. Είναι συνέχεια στην πεπατημένη του μονόδρομου αυτός ο προϋπολογισμός και αποδεικνύει ότι δεν μπόρεσε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δυο στόχους. Την πραγματική σύγκλιση και την ουσιαστική αξιοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και ταυτόχρονα την κάλυψη των μεγάλων κοινωνικών ελλειμμάτων. Αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κράταγε διπλά βιβλία και όταν κρατάς διπλά βιβλία κάποιον εξαπατάς. Η δημιουργική λογιστική είναι συνώνυμη της πολιτικής απάτης έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

κ. Παντελάκης: Αναφέρεστε περισσότερο και στις εκθέσεις της Euro stat ...

Ν.Κωνσταντόπουλος: Βεβαίως, γιατί αυτό αποκαλύπτεται τώρα ότι πολλά δεν ενεγράφοντο στους προϋπολογισμούς. Τώρα υποχρεώνονται να τα γράψουν και τώρα φαίνεται η πραγματικότητα η οποία είναι δυσάρεστη. Καταθέτει δηλαδή η κυβέρνηση έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβεβαιώνει την εμμονή της στην ίδια αποτυχημένη πολιτική. Γιατί η εισοδηματική πολιτική του 2,5% με τον πληθωρισμό να είναι κοντά στο 4 δείχνει ότι θα εξακολουθήσει η ίδια μονόπλευρη πολιτική σε βάρος των ασθενέστερων. Και είναι πληθωριστικά ελλειμματικός.

κ. Παντελάκης: Ωστόσο η απάντηση σε αυτό επειδή φιλοξενήσαμε και εκπροσώπους του Υπουργείου χθες είναι ότι το 2,5% δεν είναι μόνο 2,5% διότι μαζί με κάτι επιδόματα που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σαφώς περισσότερο και υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ν.Κωνσταντόπουλος: κ. Παντελάκη είναι φανερό ότι δεν υπάρχει σύστημα προγραμματισμού και ελέγχουν των δημοσίων δαπανών. Διαιωνίζεται μια πολιτική άρνησης της κυβέρνησης να κάνει την ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν εξασφαλίζεται μια ισόρροπη ανάπτυξη γιατί ακόμα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας διαβρώνεται και ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τότε που έπρεπε. Είναι φανερό λοιπόν ότι και αυτή την φορά με την επίκληση της διεθνούς συγκυρίας ουσιαστικά επιμένει η κυβέρνηση σε μία πολιτική η οποία δημιουργεί προβλήματα σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και καταδικάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε αδιέξοδα. Εδώ φουντώνει η ανεργία, μεγαλώνει η ακρίβεια, η φτώχεια. Ουσιαστικά μεγαλώνει ο αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκεται στο όριο της ανεκτής διαβίωσης. Δεν παράγεται αυτή η αισιοδοξία και η σταθερότητα της κοινωνίας. Δεν μεγαλώνει η παραγωγικότητα, δεν ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, δεν εξασφαλίζεται στο εσωτερικό της κοινωνίας η κοινωνική δικαιοσύνη.