Skip to main content.
06/02/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (δημοσιογράφο: Λ.ΚΟΜΙΝΗ) για την συζήτηση της Βουλής με θέμα τη δομή του κράτους και τον πόλεμο στο Ιράκ

6 Φεβρουαρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (δημοσιογράφο: Λ.ΚΟΜΙΝΗ) για την συζήτηση της Βουλής με θέμα τη δομή του κράτους και τον πόλεμο στο Ιράκ

Για την συζήτηση στη Βουλή και τις δηλώσεις Σημίτη

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης ηθελημένα καταφεύγει στο παλαιοκομματικό οπλοστάσιο της ακραίας πόλωσης. Νομίζω ότι ήταν επιλογή του να προκαλέσει, για να αποπροσανατολίσει και πολύ περισσότερο για να καλύψει την απουσία επιχειρημάτων, σ΄ ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η διαπλοκή, η διάβρωση και η διαφθορά.
Την ώρα που ο κ. Σημίτης έκανε αυτή την θεατρική χειρονομία ως συγκεκριμένη τακτική επιλογή, γύρω μας μαίνεται η διαπλοκή και βράζει η διαφθορά.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Για δηλώσεις περί επανίδρυσης του κράτους….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι ένας λαϊκισμός της κακιάς ώρας.
Και η Ν.Δ. λαϊκίζει όταν λέει το “επανίδρυση του κράτους” και ο κ. Πρωθυπουργός λαϊκίζει όταν λέει, ότι αυτό σημαίνει κατάλυση του κράτους, διότι η ακροδεξιά θέλει να καταλύσει το κράτος.
Αν ρωτήσουν και οι δύο, και ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής, τους καθηγητές της Διοικητικής Επιστήμης, θα τους πουν ότι εδώ και μία δεκαετία στο Διοικητικό Δίκαιο υπάρχει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για τον τρόπο με τον οποίον χρειάζεται να επανεμπνευστούμε το κράτος. Δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει το κράτος να αλλάξει δομές, λειτουργίες και διάρθρωση, έτσι ώστε να έχει εξασφαλισμένη μεγαλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Οι τρύπες μέσα από τις οποίες μπαινοβγαίνει η διαπλοκή και η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό δεν ανοίγουν μόνον απ΄ έξω. Ανοίγουν και από μέσα. Η διαπλοκή είναι συναλλαγή εξωθεσμικών και θεσμικών κέντρων, πολιτικής δύναμης και οικονομικής ισχύος.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Περιμέναμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και από τη μεριά της Ν.Δ. και από τα δικά σας τα κόμματα σε ότι αφορά τους συμμετόχους στο σύστημα της διαπλοκής….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ δεν κρύβω ότι έχουμε βαρεθεί πια να λέμε, να δείχνουμε, να ονοματίζουμε και να εισπράττουμε την ειρωνεία, την χλεύη και πολλές φορές τον άγριο πόλεμο.
Μία από τις σταθερότερες παραμέτρους της πολιτικής μας ζωής είναι η παράμετρος της διαπλοκής.
Νόμους έχουμε. Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν εφαρμόζονται και δεν υπάρχει πολιτική θέληση να εφαρμοστεί η αρχή της νομιμότητας, ακριβώς διότι το πολιτικό μας σύστημα στηρίζεται στην αρχή της σκοπιμότητας και των πελατειακών σχέσεων. ΄Οποιος είναι στην κυβέρνηση κοιτάζει να βρει τα στηρίγματά του για να εξασφαλίσει στήριγμα και προβολή.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Ο κόσμος περίμενε από μια τέτοια συζήτηση….. μια τελική σύγκλιση σ΄΄έναν κοινό τρόπο δράσης για αποτραπεί αυτό το φαινόμενο. Γιατί πιστεύετε ΄ότι δεν φτάσαμε σε κάτι τέτοιο;..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή ήταν και η έκκληση που έκανα κατά την ομιλία μου. Tο πρόβλημα είναι παλιό και καινούργιο, θα είναι διαρκές. Είναι και εγχώριο, είναι και διεθνές πρόβλημα. Χρειάζεται συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως πολιτική θέληση. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα;.. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Και προς τα έξω η εικόνα που δίνει το πολιτικό μας σύστημα είναι ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων και την πλειοψηφία να κάνουν νομοθετικές επιλογές, δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Υπάρχουν επιτροπές στη Βουλή... Δεν μπορεί να έρθει το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας, ώστε να διατυπωθούν προτάσεις, να τις δει ο κόσμος... να συγκρίνουμε την στάση της κυβέρνησης με την στάση της Βουλής...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και στο παρελθόν ενασχόληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εχουν κατατεθεί προτάσεις και από εμάς και από άλλα κόμματα Εχουν γίνει συμπερασματοποιήσεις από τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τον κ. Καψή. Δεν αξιοποιήθηκε αυτή η δουλειά που είχε γίνει.
Εμείς θα το ξαναφέρουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα, διότι εδώ μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το Σύνταγμα λέει ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του ιδιοκτήτη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του προμηθευτή του Δημοσίου ή του παρέχοντος υπηρεσίες προς το Δημόσιο. Γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η ρήτρα;…
Υπάρχουν νόμοι. Δεν εφαρμόζονται. Πολλές φορές και οι υπάρχοντες νόμοι ακρωτηριάζονται ή υπονομεύονται με τροπολογίες που έρχονται κατά παρέκκλιση της κειμένης νομοθεσίας. Πολλές φορές ακόμη γίνονται πυραμίδες ελεγκτικών μηχανισμών, όπου τελικά προκαλείται σύγχυση και μένει στο απυρόβλητο το πραγματικό πρόβλημα.
Είναι κεντρικό πρόβλημα που δηλητηριάζει την σχέση της κοινωνίας με την πολιτική και σκουριάζει στο εσωτερικό των δημοκρατικών μας θεσμών την αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας. ΄Οπου κι αν ζουλήξεις, βγαίνει σκουριά και λάσπη.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Τότε η κυβέρνηση γιατί αντιδρά σε μια περισσότερο στενότερη παρακολούθηση όλης αυτής της υπόθεσης;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής. ΄Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς μόνος του. Χρειάζεται και συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις και κινητοποίηση των πνευματικών και των κοινωνικών δυνάμεων, γιατί είναι κοινό πρόβλημα της ζωής μας.
Η κυβέρνηση όμως ξέρει ότι, εάν υπάρχει πολιτική θέληση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αυτή η πολιτική θέληση θα δημιουργήσει μέτωπα και συγκρούσεις. Και δεν θέλει μέτωπα και συγκρούσεις προς ένα σύστημα, το οποίο αυτή τη στιγμή παρέχει προς την κυβέρνηση στήριξη και προβολή.
Η κυβέρνηση και στις προηγούμενες εκλογές και στις προ-προηγούμενες εκλογές εστήριξε τα πάντα στην επικοινωνιακή της πολιτική. Και όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν χρονίζουν, συγκαλύπτονται… Πια όμως δεν μπορεί να κρυφτούν, ούτε πίσω από καμία κουρτίνα, ούτε κάτω στο υπόγειο, γιατί ξεχείλισε και το υπόγειο πια. Ξεχείλισε το υπόγειο του πολιτικού μας συστήματος.

Για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα που η ανθρωπότητα πηγαίνει σε σφαγή, την ώρα που ακονίζουν το μαχαίρι τους οι ΗΠΑ και προπαγανδίζουν τον πόλεμο ως το μόνο μέσο στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα άρχισε να μιλάει αμερικανικά.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Εδώ έχουμε κάποια στοιχεία που τα έφερε στο φως ο Πάουελ εχθές. Εάν δεχθούμε ότι αυτά τα είχαν οι Αμερικανοί, γιατί δεν τα έδιναν στους επιθεωρητές;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο επιθετικός πόλεμος είναι και με το Διεθνές Δίκαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σε όλο τον κόσμο οι λαοί όλων των χωρών δηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Η κυβέρνηση του κ. Μπους και του κ. Μπλερ έχουν μείνει μόνες τους, κι όλος ο κόσμος απέναντι θέλει να υπερασπιστεί την ειρήνη.
Και ο ελληνικός λαός είναι στο σύνολό του εναντίον του πολέμου. Και η κυβέρνηση οφείλει να μην διχάζει τον ελληνικό λαό. Να μιλήσει με μια φωνή. Την φωνή του ελληνικού λαού, την φωνή των ευρωπαϊκών λαών και όχι να παπαγαλίζει αμερικανικά επιχειρήματα..

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Μην παίρνετε όρκο ότι όλοι είναι εναντίον του πολέμου. Μεταδόθηκε ότι 10 χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ... αμέσως μετά την έκθεση Πάουελ έστειλαν και επιστολή στην αμερικανική κυβέρνηση με την οποία δέχονται ως αποδείξεις τις αναφορές του κ.Πάουελ και τάσσονται στο πλευρό των Αμερικανών...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια προετοιμασμένη διπλωματική και πολιτική κίνηση, την οποία χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, ακριβώς γιατί έχουν απομονωθεί. Δεν μπορούν να πείσουν τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον αμερικανικό λαό. Στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας υπάρχουν πολύ μεγάλες αναστατώσεις και είναι σημαντικές αυτές οι αντιπολεμικές εκστρατείες. Είναι για πρώτη φορά πριν από την έναρξη του πολέμου και όχι μετά από έναρξη πολέμου.
Και, επιτρέψτε μου να πω, ότι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ευθύνη όλων είναι τα προβλήματα της Ευρώπης να μην μετατραπούν σε νίκη των ΗΠΑ. Και η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς από προχθές έχει αρχίσει να παπαγαλίζει αμερικανικά επιχειρήματα.
Η χτεσινή επιστολή της Προεδρίας ήταν η επανάληψη της ρητορικής των ΗΠΑ. Και θα έλεγα ΄ότι δεν πρέπει να ξεχνάνε οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτό που προβλέπεται πια από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Οι Αμερικανοί δεν υπέγραψαν το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και εξαιρούνται της δικαιοδοσίας του...
... Ο Σαντάμ εξαιρείται της δικαιοδοσίας του. ΄Ολοι όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα υπογράψουν και θα συνομολογήσουν την έναρξη αυτού του επιθετικού πολέμου, είναι υπόλογοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Και θα υπάρξουν πολίτες απ΄ όλες τις χώρες που θα ζητήσουν την παραπομπή Ευρωπαίων. Αυτό να το ξέρει και η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί η φωνή της ελληνικής κυβέρνησης προχθές είναι η φωνή της Αμερικής, που δεν ακούει την ανθρωπότητα.