Skip to main content.
14/02/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ

14 Φεβρουαρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ (δημοσιογράφο: Κ.ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι εδώ και καιρό το κρατικό και κυβερνητικό μοντέλο εξουσίας στη χώρα μας δεν παράγει, δεν πείθει. Παράγει διαρκώς αμφισβήτηση, διαπλοκή, διαφθορά, διάβρωση. Δημιουργεί διαρκώς δυσφορία στον κόσμο, καχυποψία, ανυποληψία έναντι της πολιτικής, έλλειψη αποτελεσμάτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης και ο ελληνικός λαός στην καθημερινότητά τους.
Κατά δεύτερο λόγο, είναι φανερό τον τελευταίο καιρό ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο εξουσίας, που έχει καθιερωθεί στα πλαίσια του δικομματισμού, οδηγεί σε αδιέξοδα.
Κατ' αρχήν οδηγεί σε έναν κεντρικό κύκλο εξουσίας, που είναι το πρωθυπουργικό γραφείο, κι εκεί συμβαίνουν πολλά πράγματα απαράδεκτα, όπως αυτά με πρωθυπουργικούς συμβούλους. Και κατά δεύτερο λόγο, δημιουργεί φαινόμενα σύγχυσης σαν αυτό που αντιμετώπισε χθες η Βουλή.
Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο εξουσίας και διακυβέρνησης δεν είναι στοιχείο θεσμικής και πολιτικής συνοχής, ούτε της κομματικής πλειοψηφίας, ούτε της εκλογικής βάσης του εκάστοτε κόμματος που βρίσκεται ως αυτοδύναμη πλειοψηφία στη διακυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φταίει το μοντέλο ή το πρόσωπο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι τα προβλήματα είναι και στον τρόπο με τον οποίον αυτό το μοντέλο έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Και στον τρόπο με τον οποίον τα πρόσωπα χρησιμοποιούν το μοντέλο.
Δεν είναι πουθενά και ποτέ εκσυγχρονιστική αρετή το πολιτικό πείσμα και η προσωπική επιμονή, σώνει και καλά να θεσμοθετούνται λαθεμένες και κομματικά διατεταγμένες επιλογές,
Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ως ρυθμιστικό νόμο του Συντάγματος, ήταν κακό νομοσχέδιο.
Καμιά λοιπόν κομματική διατεταγμένη πλειοψηφία δεν μπορούσε να το νομιμοποιήσει.
Δεύτερο. Δεν μπορούν τα πρόσωπα, οι πρωθυπουργοί ή οι υπουργοί, όποιο Υπουργείο κι αν κατέχουν, να ταυτίζουν το Σύνταγμα με τις δικές τους επιλογές και εμμονές. Διότι το τι λέει το Σύνταγμα το ξέρουμε όλοι. Και το Σύνταγμα το τηρούμε και το εφαρμόζουμε. Αλλά όλοι αγωνιζόμαστε να λειτουργεί το Σύνταγμα αποτελεσματικότερα και όλοι έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε και παραπέρα αναθεωρήσεις του Συντάγματος.
Τα Συντάγματα δεν είναι παγωμένες, αποστεωμένες και αυταρχικές δεσποτικές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΡΑΦΟΣ: Αυτό που έγινε χθες στη Βουλή είναι κατά τη γνώμη σας η κορυφή ενός παγόβουνου συσσωρευμένης δυσφορίας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι έκφραση μιας συσσωρευμένης, αδιέξοδης πολιτικής. Συσσωρευμένων επιλογών που δεν έχουνε κοινωνική ευαισθησία. Και επίσης, μιας συσσωρευμένης πρακτικής που στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν δίνει δυνατότητα να ακούσουν οι εσωτερικοί κύκλοι εξουσίας και ο κ. Πρωθυπουργός την φωνή της εκλογικής τους βάσης, την φωνή των βουλευτών τους και πολύ περισσότερο την φωνή της κοινωνικής πραγματικότητας.
Νομίζω ότι είναι φανερά τα συμπτώματα αδιεξόδων και πολιτικής κρίσης. Επίσης είναι φανερό ότι μπροστά σε αυτή την έρπουσα πολιτική κρίση, υιοθετούνται γνωστές μέθοδοι αποπροσανατολισμού. Ψεύτικα διλήμματα, σεναριολογίες για επικείμενες πρωτοβουλίες και εξελίξεις, επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί… Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανταλλαγές επιθετικών χαρακτηρισμών που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. σήμερα.
Ουσιαστικά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν τον ίδιο στόχο. Να μην σπάσουν τα βασικά στηρίγματα του δικομματικού συστήματος. Δηλαδή, να μην σπάσει αυτό της υποταγής και του ελέγχου από την εκάστοτε κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Εχετε την αίσθηση ότι η ηγεσία Σημίτη έχει φτάσει στα όριά της;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που υπάρχει ως αίσθηση, και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από το Κοινοβούλιο, είναι ότι υπάρχει δυσφορία των βουλευτών έναντι των ηγετικών κύκλων της κυβέρνησης. 'Όπως υπάρχει δυσφορία της κοινωνίας για τις επιλογές που κάνει αυτός ο ηγετικός κύκλος.
Νομίζω ότι χτες αυτό φάνηκε. Χτες εκδηλώθηκε, και μάλιστα εκδηλώθηκε πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά, η άρνηση των βουλευτών να ψηφίζουν κατά διατεταγμένο τρόπο πρόχειρα ή ελλιπή νομοθετήματα.
'Όπως επίσης φαίνεται και θα φαίνεται κάθε μέρα ο πρόχειρος τρόπος, η σπουδή και η αποσπασματικότητα με την οποία χειρίστηκε τη διαδικασία της αναθεώρησης ο εισηγητής της πλειοψηφίας τότε, ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού.
Κατά τρίτο λόγο χθες, οι βουλευτές αρνήθηκαν να υποταγούν σε πιέσεις και σε απειλές που γινόντουσαν γραφειοκρατικά, την στιγμή που ο ίδιος ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα μήνα πριν, είχε αρθρογραφήσει, λέγοντας αυτά που έλεγαν όλοι όσοι είπαν ότι αυτός ο νόμος δεν είναι καλός.
Το Σύνταγμα προβλέπει ρυθμιστικούς νόμους. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει τους καλύτερους ρυθμιστικούς νόμους. Αν δεν μπορεί να φέρει τους καλύτερους ρυθμιστικούς νόμους, είναι υποχρεωμένη να ακούσει και να εκτιμήσει συμβολές και προτάσεις.
Είναι αδιανόητο να έρχεται η κυβέρνηση χτες και να λέει, άριστη η τροπολογία την οποία πρότεινε ο Συνασπισμός, αλλά δεν την δέχομαι. Διότι εμείς αυτά μπορούμε να φέρουμε.
Αν η κυβέρνηση είναι αδύναμη κι αν η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση και σε αμηχανία, γι αυτό υπάρχει η Βουλή, για να διορθώνεται η αμηχανία και η σύγχυση της κυβέρνησης και για να βελτιώνεται η αδυναμία της. Αν η κυβέρνηση έρχεται και λέει, εγώ είμαι εγώ και σώνει και καλά, με το ζόρι και με το στανιό θα περάσω και το λάθος μου ακόμη ως νόμο, ε, τότε αυτό δεν είναι ούτε εντός του Κοινοβουλίου σωστή λειτουργία του Συντάγματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε όλα αυτά να οδηγούν σε πρόωρες εκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι μετά την λήξη της Προεδρίας αυτός ο εσωτερικός κύκλος εξουσίας περί τον Πρωθυπουργό κάτι θα κάνει. 'Ετσι εκτιμώ. Διότι αυτή η κατάσταση δεν συγκεντρώνει ούτε την αισιοδοξία ούτε τον ενθουσιασμό της εκλογικής βάσης και χτες φάνηκε ότι δεν συγκεντρώνει ούτε τον ενθουσιασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το να έρθει πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή είναι παραβίαση ανοιχτής πόρτας. Αυτά είναι παιχνίδια κοινοβουλευτικά που δεν πείθουν κανέναν.
Την ιστορία της τήρησης του Συντάγματος, την υπόθεση της τήρησης του Συντάγματος η Αριστερά πάντοτε την τιμάει με αγώνες και με κόστος. Την ανάγκη να προστατευθεί το Σύνταγμα από αλαζονικές εξουσιαστικές ταυτίσεις κυβέρνησης και κράτους, κυβέρνησης και θεσμών, κυβέρνησης και Συντάγματος, η Αριστερά πάντοτε την υπερασπίζεται με κόστος και με πρωτοβουλίες. Και χθες στη Βουλή η πρόταση για την ονομαστική ψηφοφορία που ξεκινήσαμε για τη σχετική διάταξη αυτό έλεγε: το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα, η ρυθμιστικοί νόμοι του Συντάγματος πρέπει να είναι οι καλλίτεροι δυνατοί, πολύ περισσότερο γιατί ορισμένες προβληματικές διατάξεις του Συντάγματος χρειάζονται ρύθμιση ουσιαστική, μην νομοθετείτε αυταρχικά, μην νομοθετείτε πρόχειρα, μην νομοθετείτε αλαζονικά έχοντας στην τσέπη σας εκβιασμένες πλειοψηφίες. Αυτό είναι η ουσιαστική υπεράσπιση του Συντάγματος.