Skip to main content.
14/02/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην ΕΡΑ για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

14 Φεβρουαρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην ΕΡΑ για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ερώτηση: Σήμερα είναι κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρείτε αναπόφευκτο αυτόν τον πόλεμο και μάλιστα μονομερώς;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πόλεμος είναι αποφασισμένος από τον κ. Μπους και από τους κύκλους τους οποίους εκφράζει ο κ. Μπους. Ο πόλεμος αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έτσι όπως ορίζεται το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ο επιθετικός πόλεμος ακόμη και από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης αλλά και από το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μπους θέλει να επιβάλει το δόγμα του πολέμου ως περιεχόμενο της πολιτικής μιας παγκοσμιοποίησης στην οποία θα είναι αυτοκράτορας. Αύριο είναι η ημέρα όλων των λαών, όλων των πολιτών του πλανήτη. Αύριο η διαφορετική παγκοσμιοποίηση, η οικουμενική συνείδηση για την ειρήνη, για τη ζωή, για την προκοπή, για τη δικαιοσύνη ενάντια στους μιλιταρισμούς, στους πολέμους και στους στρατηγικούς ανταγωνισμούς.

Ερώτηση: Η κρίση στο Ιράκ ανέδειξε σοβαρότατες αντιπαραθέσεις και διαιρέσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. Τη Δευτέρα έχουμε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Φοβάστε ότι τα σημάδια, οι επιπτώσεις στην αξιοπιστία και στην ενότητα της Ευρώπης θα είναι σοβαρά;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζομαι τον προβληματισμό σας. Η στρατηγική ενός διαρκούς πολέμου, την οποία προωθεί ο κ. Μπους από κοινού με τον κ. Μπλερ θέλει να μην υπάρχουν συλλογικοί θεσμοί της διεθνούς κοινότητας, να μην υπάρχει ο ΟΗΕ, να παρακάμπτεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, να μην υπάρχουν αντίβαρα στην ηγεμονία την αυτοκρατορική του ευρωατλαντισμού, να μην υπάρχει, δηλαδή, Ε.Ε. με κοινή, ενιαία φωνή και, επίσης, να χρησιμοποιείται το ΝΑΤΟ ως η στρατιωτικοπολιτική έκφραση της αμερικανικής αυτοκρατορίας κατά τον 21ο αιώνα. Η Ευρώπη είναι μπροστά στην ιστορία της. Είναι σε οριακό σημείο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την Ευρώπη του 21ου αιώνα ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ευρωατλαντισμός το πλαίσιο της στρατηγικής της πορείας. Και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί ώστε να έχει διαμορφώσει μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία μια διαφορετική στάση για αυτόν τον κόσμο τον διαφορετικό που έτσι μπορεί να γίνει πραγματικός και όχι με τα αναμασήματα των επιχειρημάτων του κ. Μπους.

Ερώτηση: Θα μπορούσε να αντιτείνει, βέβαια, ότι ως Προεδρία, ως προεδρεύουσα χώρα θα πρέπει να σταθεί κάπου στη μέση.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ δεν είναι οι ώρες ούτε των επιπόλαιων χειρισμών ούτε των ανιστόριτων προσαρμογών. Η προεδρία έπρεπε να έχει αναδείξει το ανάστημά της, τη φιλοσοφία της, το πολιτικό της κύρος. Δυστυχώς δεν το έκανε. Τρέχει από πίσω και άλλα λένε ως προεδρία ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου και άλλα λένε ως μέλη του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ. Στην προεδρία ψάχνουν να βρούνε ισορροπίες, στις επιμέρους δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες επαναλαμβάνουν και αναμασούν τα επιχειρήματα των ΗΠΑ. Δεν είναι οι ώρες με τις πολλές βάρκες, με τους μετεωρισμούς και με τις ισορροπίες στο κενό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε όλοι πιο κοντά στην Ιστορία και αυτά που συμβαίνουν σήμερα φέρνουν πιο κοντά μας την Ιστορία και έχουνε μέσα τους τη δυναμική της Ιστορίας.