Skip to main content.
03/06/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στον Ρ/Σ "9,84" (δημοσιογράφο: Β.Παϊκο)

3 Ιουνίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στον Ρ/Σ "9,84" (δημοσιογράφο: Β.Παϊκο)

Για τις πολιτικές εξελίξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η οξύτητα η οποία υπάρχει αυτή την ώρα σας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί στην προεκλογική περίοδο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι το δικομματικό πολιτικό μας σύστημα οδηγείται διαρκώς στην πιο άγρια πόλωση, στην πιο αδίστακτη αναμέτρηση εντυπώσεων, ακριβώς γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ως αποκλειστικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας και στη συνέχεια τη νομή της εξουσίας. Με αποτέλεσμα, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδα του 2003 να είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνική πραγματικότητα, με τα προβλήματα ζωής και με τις καινούργιες προκλήσεις του καιρού που απαιτούν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και άσκησης της πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν τα πράγματα πάνε όπως δείχνουν... φαντάζομαι πόσο πολύ θα πιεστούν τα μικρότερα κόμματα...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η άγρια πόλωση και η επιδίωξη αυτής της χωρίς όρια δικομματικής αντιπαράθεσης σαφώς έχει συνέπειες αντιδημοκρατικές. Κατ΄ αρχήν έχει αντιδημοκρατική συνέπεια σε βάρος της κοινωνίας. Αποπροσανατολίζει τον κόσμο.
Κατά δεύτερο λόγο, έχει αντιδημοκρατικές συνέπειες στον τρόπο ισότιμης λειτουργίας των κομμάτων. Θέλει να αμφισβητήσει τον ρόλο και την ύπαρξη μικρότερων κομμάτων. Κόβει και ράβει την πολιτική πραγματικότητα στα μέτρα των δύο μεγάλων κομμάτων.
Και, κατά τρίτο λόγο, η τρίτη αντιδημοκρατική συνέπεια είναι ότι αλλοιώνει πια στη συνείδηση του κόσμου την αξία της πολιτικής. Θεωρείται η πολιτική ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτός ο εκλογικός άγριος πόλεμος. Το σημαντικότερο, περιορίζεται πια ο πολιτικός ορίζοντας κάθε φορά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Και μετά τις επόμενες εκλογές μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές κι έτσι περνάνε οι δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄Εχετε σκεφτεί τρόπους να το αντιμετωπίσετε αυτό;.... Γιατί τα κόμματα της Αριστεράς το έχουν πληρώσει αυτό πολλές φορές...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. ΄Αλλωστε αυτή η δικομματική πόλωση καλλιεργεί και μυθολογίες και ψεύτικα διλήμματα. Είναι η μυθολογία ότι η ψήφος στα μικρότερα κόμματα είναι άχρηστη. Η χαμένη ψήφος. Είναι το ψεύτικο δίλημμα ότι στις εκλογές εκλέγουμε κυβέρνηση. Βεβαίως εκλέγουμε το ποιος θα έχει την ευθύνη ως πλειοψηφούν κόμμα να πάρει την εντολή, αλλά εκλέγουμε την σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.
Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί είναι, στηριγμένοι στις ιδέες μας, στις θέσεις μας και στον συνεπή αγώνα που κάνουμε τόσο καιρό, να μπορέσουμε να καλύψουμε τους άνισους όρους και τις διαφορετικές συνθήκες, τις άνισες και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες θα αναμετρηθούμε.
Και πιστεύω ότι ο κόσμος πια δεν ξεγελιέται από σκηνοθεσίες δικομματικές. ΄Εχει κουραστεί και δεν πρέπει η κούραση και η κόπωση να οδηγήσει τον κόσμο στην αδιαφορία. Απεναντίας, πρέπει να οδηγήσει τον κόσμο στο να δώσει μάθημα στα δύο μεγάλα κόμματα.
Εμείς από την μεριά του Συνασπισμού θέλουμε να είμαστε η δημιουργική παρέμβαση σ΄ ένα τέτοιο αποτελματωμένο πολιτικό σκηνικό, η δημιουργική παρέμβαση που μπορεί να αμφισβητήσει και να δώσει διαφορετικές διεξόδους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ποτέ άλλοτε όσο τώρα.... τόσοι λίγοι δεν ήλεγχαν τόσα πολλά. Μήπως αυτή η φράση ακούγεται κατ΄ αρχήν λίγο υπερβολική. Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι περισσότερο εκτεθειμένος στη διαπλοκή. Αυτό δείχνει στον κόσμο ότι κεντρικό θέμα και πρόβλημα του δικομματικού συστήματος είναι η διαπλοκή. Περί αυτό ερίζουν και αντιδικούν.
Αυτό όμως δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν ευθύνες γιατί άφησαν τη διαπλοκή και τη διαφθορά να θεριέψουν. Και έχουν πρόσθετες ευθύνες, γιατί στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε πρόσφατα, απέρριψαν από κοινού αυτά τα δύο κόμματα εξουσίας τις προτάσεις για διαφάνεια και έλεγχο που κάναμε εμείς.
Γιατί επί 30 ολόκληρα χρόνια μεταπολίτευσης, με ισχυρές κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., η διαπλοκή έγινε ισχυρότερη;..
Και οι δυο ως κυβερνήσεις προσφέρουν διαρκώς στους λίγους πολλά. Και μεταθέτουν στους πολλούς τα βάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η εικόνα που δίνεται αυτή τη στιγμή από τον Τύπο... και γενικότερα, ότι ΠΑΣΟΚ με Λάτση, Ν.Δ. με Βαρδινογιάννη, είναι η πραγματική εικόνα, είναι η εικόνα που αποδέχεστε κι εσείς;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώνω, αυτό που διαπιστώνει όλος ο κόσμος. ΄Ότι σήμερα το πολιτικό σύστημα, με ευθύνη των δύο κομμάτων, είναι αιχμάλωτο οικονομικών συγκροτημάτων. Αυτό το δικομματικό πολιτικό σύστημα κάνει οικονομικές συναλλαγές για τη δημόσια περιουσία με συγκροτήματα. Γίνεται δηλαδή αυτό το πολιτικό σύστημα χορηγός προς συγκροτήματα και συγκροτήματα συμφερόντων γίνονται επικοινωνιακός χορηγός στις κυβερνήσεις για λόγους προβολής, διαφήμισης και πολιτικής στήριξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς αναφέρεστε και στην πρόσφατη συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, την οποία την εκτιμήσατε ως εντελώς ασύμφορη για το κράτος. Τι απαντάτε σ΄ αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος ΄Ομιλος, ανταγωνισμός σε διεθνές.. σε ευρωπαϊκό πρώτα-πρώτα επίπεδο, ότι κατοχυρώνονται οι εργαζόμενοι.. ότι θα προκύψουν φτηνότερα προϊόντα στην αγορά. Τι απαντάτε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σ΄ αυτό το θέμα συγχώνευσης ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ θα ήθελα να πω ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν χρειαζόντουσαν την ΠΕΤΡΟΛΑ. Απεναντίας, η ΠΕΤΡΟΛΑ χρειαζόταν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Με αυτή την κίνηση, τα ΕΛ.ΠΕ. δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους για άνοιγμα στην αγορά έρευνας, τεχνολογίας και στην αναζήτηση πρώτων υλών. Επίσης, με αυτή την συγχώνευση υπάρχουν πολλά ζητήματα Χρηματιστηριακού χαρακτήρα, τα οποία δεν είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Και επίσης οι εργαζόμενοι, μέσα από μια διαφαινόμενη τέτοια πορεία, όπως περιγράφεται, είναι πλέον ανασφαλείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αύριο υπάρχει και η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως, να σας ρωτήσω με την ευκαιρία αν το κόμμα σας υπερψηφίσει ή όχι την πρόταση της Ν.Δ. για την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για το Χρηματιστήριο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η κυβέρνηση έπρεπε με δικιά της πρωτοβουλία να ρίξει φως σε βάθος και να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να μην το αποδεχτεί...... Αλλά έχει πολιτική σημασία τι θα κάνει το κόμμα σας....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε ότι στο Χρηματιστήριο έγινε οργανωμένη ληστεία σε βάρος και της εθνικής και της ιδιωτικής αποταμίευσης. Και επίσης, στο Χρηματιστήριο τα υφιστάμενα όργανα ελέγχων δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έγινε στη χώρα μας. Δεν ήταν ούτε «ιστορικό ατύχημα», όπως κατά έναν τρόπο πρωτότυπο και προκλητικό είπε ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, ούτε επίσης αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα με την άποψη του κ. Πρωθυπουργού, «ας πρόσεχαν». Δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός ότι πριν διαπιστωθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκόμπαζαν με συνθηματολογία περί λαϊκού καπιταλισμού, για το κόμμα του Χρηματιστηρίου, ή για ψήφο εμπιστοσύνης από το Χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως απ΄ αυτά που λέτε μπορώ να βγάλω το πολιτικό συμπέρασμα ότι το κόμμα σας θα υπερψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για λόγους τάξης δεν ανακοινώνω μία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι αποτέλεσμα συζήτησης. Θα έλεγα όμως ότι η οριστική διαλεύκανση αυτής της υποθέσεως θα είναι κριτήριο και πολιτικής ειλικρίνειας για το πολιτικό μας σύστημα και για τη δημοκρατία. Θα είναι και κριτήριο ανεξαρτησίας για τη Δικαιοσύνη, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει το αίσθημα δικαίου. Και θα είναι και κριτήριο πολιτικής χειραφέτησης του πολιτικού μας συστήματος, απ΄ αυτή την αιχμαλωσία της διαπλοκής και από το εσωτερικό σαράκι της Οικονομίας.
Να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2000 αντιπαρατέθηκαν απόψεις για το κόμμα του Χρηματιστηρίου. Στις προσεχείς εκλογές δεν θα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της Ελλάδας του 2003 να δοθεί μάχη για το καλύτερο διαπλεκόμενο κόμμα.
Αυτό δείχνει και την προγραμματική αδυναμία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Για το Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε δυο λόγια και για το συνέδριό σας... ΄Όπως είδατε η αλλαγή του τίτλου σας έχει προκαλέσει κάποια σκωπτικά σχόλια και πάντως δεν κρίνεται γενικότερα από τον Τύπο τουλάχιστον ως πολύ επιτυχής... Και είχε και πολύ μεγάλη αντιπολίτευση.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάναμε ένα καλό συνέδριο. Είχε θετικό περιεχόμενο το συνέδριό μας. Πήραμε αποφάσεις οι οποίες βάζουν τον Συνασπισμό σε μία πορεία από την οποία θα έχουμε ορατά αποτελέσματα. ΄Εγινε πολιτικό γεγονός το συνέδριό μας. Υπήρξε επίκαιρος και διορατικός προβληματισμός. Συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κόσμο....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως για τον τίτλο έγινε η περισσότερη συζήτηση....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ περισσότερα είναι τα θετικά. Προσωπικές πολιτικές απόψεις εκφράστηκαν για το εάν έπρεπε να προσθέσουμε κάτι ή όχι στον τίτλο μας.
Δεν υπήρξε ούτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αντιπαράθεση. Υπήρξε δημοκρατική λειτουργία και κοινή άποψη. Και όλοι μαζί υπηρετούμε την πολιτική την οποία αποφασίσαμε στο Προγραμματικό μας συνέδριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δείχνει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα εσωκομματικά που θα εκδηλωθούν με άλλο τρόπο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι.. Βγήκαμε και από αυτό το συνέδριο, όπως και από το προηγούμενο, με πολλά οφέλη. Πρώτον, στο εσωτερικό μας ενισχύθηκε η δημοκρατική μας σύνθεση, ενισχύθηκε η πολιτική μας συνεννόηση.
Προς τα έξω, ενισχύθηκε ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίον εμείς λειτουργούμε πολιτικά. Την ώρα που οι άλλοι σκιαμαχούν για τη διαπλοκή και για το παρελθόν τους, εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα ζωής που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλά βγήκαμε επίσης με πολλά οφέλη και στον χώρο της ευρύτερης ευρωπαϊκής και ελληνικής Αριστεράς. Με απόψεις για το ευρωπαϊκό κόμμα, για την Αριστερά της εποχής μας, για τη διεύρυνση των συζητήσεων του Χώρου Διαλόγου και της Κοινής Δράσης με δυνάμεις της Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φάνηκε, τουλάχιστον από την εισήγησή σας, ότι χαράξατε μια πολύ ανελαστική γραμμή, την ονομάσατε κόκκινη γραμμή, απέναντι σε όλες τις μορφές του νεοφιλελευθερισμού. Προφανώς εννοείτε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, έτσι;.. Αυτό νομίζετε ότι ξεκαθαρίζει έτσι περισσότερο και επ΄ ωφελεία σας τα πράγματα εν όψει εκλογών;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι πια δεν μπορούμε να μιλάμε με συνθήματα και αφηρημένους όρους. Σήμερα και στην Ευρώπη οι πολιτικές που εφαρμόζονται κινούνται στον οδικό χάρτη των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Δεν μπορεί νεοφιλελεύθερες επιλογές να βαφτίζονται σοσιαλιστικές.
Θεωρώ ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εφαρμοζόμενες πολιτικές μεγαλώνουν τα κοινωνικά, τα δημοκρατικά, τα οικολογικά και τα πολιτικά ελλείμματα. Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση και λέμε πολύ συγκεκριμένα, ότι εμείς θέλουμε να πορευτούμε έτσι ώστε και να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος του δικομματισμού και να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της αντίληψης ενός προσαρμοστικού νεοφιλελευθερισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνεργασία σας με κινήματα.. κινήσεις της Αριστεράς του ευρύτερου χώρου φαίνεται ότι προχωράει..... Θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτιά σας;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα καλό κλίμα διαλόγου, κοινής δράσης, ανταλλαγής απόψεων. Στο συνέδριό μας ήρθαν όλες οι δυνάμεις, εκτός από το ΚΚΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό το καλό κλίμα να αξιοποιηθεί σε όλα τα πεδία. Και στο πεδίο της κοινωνικής δράσης και στο πεδίο του πολιτικού προβληματισμού και στο πεδίο το εκλογικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εκφραστεί λοιπόν και στα ψηφοδέλτιά σας....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλησή μας είναι να το αξιοποιήσουμε και εκεί.