Skip to main content.
03/09/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84"

3 Σεπτεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" (δημοσιογράφος: Β.Πάϊκος)

Για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κρίνεται από την πολιτική της. Δεν κρίνεται από τις ευκαιριακές επικοινωνιακές της μεθοδεύσεις. Η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει αυτό το μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα. Ο κ. Σημίτης μέχρι σήμερα αρνιόταν την ύπαρξη κοινωνικού προβλήματος και προπαγάνδιζε για την ισχυρή Ελλάδα. Η ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη ήταν η εικονική πραγματικότητα, την οποία ήθελε επικοινωνιακά να προβάλει για να καλύψει τις κοινωνικές τρύπες που δημιουργούσε η κυβερνητική του πολιτική.
Ο κ. Σημίτης περιπαίζει την κοινωνία και παίζει με την οικονομία επικίνδυνα προεκλογικά παιχνίδια.
Ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του προσφέρουν πράγματα που δεν έχουν, Δεύτερον, προσφέρουν αορίστως κοινωνικά μερίσματα για το μέλλον την ώρα που εξακολουθούν το παρόν να το φορτώνουν και με εισοδηματικές αδικίες, με φορολογικές αδικίες και με οικονομικές ανισότητες. Και, τρίτον, ο κ. Σημίτης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα όταν ισχυρίζεται ότι το ελληνικό νοικοκυριό, η ελληνική οικογένεια έχει στην τσέπη της διαθέσιμο εισόδημα που κατατάσσει την ελληνική οικογένεια στους πέντε πρώτους της Ε.Ε., την ώρα που η αισχροκέρδεια, η ακρίβεια, η φορολογική αδικία, η διαφθορά, η εισοδηματική καθήλωση, οι έκτακτοι φόροι και το αυξανόμενο βάρος εξυπηρέτησης από τον υπερδανεισμό το καθηλώνουν, ουσιαστικά το εξοντώνουν το ελληνικό νοικοκυριό.
Είναι πολιτικά υποκριτική η εξαγγελία της κυβέρνησης. Είναι κοινωνικά περιπαικτική.
Η κοινωνική πολιτική και γενικότερα η πολιτική δεν είναι αριθμοτεχνική. ΄Εχουν κάνει βαθιά σύγχυση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, νομίζοντας ότι με αριθμοτεχνικές εξισώσεις θα ισοσκελίσουν έναν προϋπολογισμό τρύπιο, ο οποίος έχει αποκλίσεις πάρα πολύ ανησυχητικές και επίσης ότι θα εξασφαλίσουν μία κοινωνική συνοχή η οποία ολοένα και περισσότερο εξασθενίζει.
Ακούγοντας κανείς εχθές τον κ. Σημίτη, θα έλεγε ότι είναι ο πρωταγωνιστής ενός έργου με τίτλο "Η γοητεία του παλαιοκομματισμού". Από τον Μαυρογιαλλούρο μέχρι τον κ. Σημίτη χθες, αυτά δυστυχώς εξαγγέλλονται για να εξασφαλίσουν μία επικοινωνιακή προεκλογική εντύπωση που δήθεν θα τους δώσει ψήφους.
Και θα έλεγε κανένας ότι δεν είναι πολιτικοί σχεδιαστές, ούτε καν είναι πολιτικοί δημιουργοί. Είναι πολιτικοί αλχημιστές

- ΄Εχετε την εκτίμηση ότι τα λέει και εν τέλει δεν θα τα δώσει;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης δεν είναι εκείνος που είχε πει ότι από το 2000 και μετά θα υπάρχει σύνταξη κατώτερη 152 χιλιάδες. Το έδωσε; Δεν το έδωσε. Ο κ. Σημίτης όταν κατά καιρούς υιοθετεί αυτή την επικοινωνιακή τακτική των πακέτων και της παροχολογίας, πρέπει να ξέρει ότι πια έχει εξασφαλίσει το τεκμήριο της αναξιοπιστίας. Και δυστυχώς από σύγχρονους πολιτικούς, δεν θα περίμενε κανένας να αντιγράφουν τις πατέντες του παλαιοκομματικού λαϊκισμού.
Η νοοτροπία τους όταν διατυπώνετε εσείς αυτές τις ενστάσεις, όταν διατυπώνουμε εμείς τις άλλες ενστάσεις, είναι "Ποιος ασχολείται τώρα με την κοινωνία και την οικονομία; Τις εκλογές να κερδίσουμε και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα". Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία κυριαρχεί.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν προκαλεί μόνο δυσφορία. Προκαλεί και θυμό στον κόσμο. Διότι, δεν φθάνει που πληρώνει τα σπασμένα ο κόσμος, τον κοροϊδεύουν και από πάνω ότι αύριο, από το 20% της φτώχειας, όλοι θα βρεθούνε στο 20% της ευημερίας.

- Εκτίμησή σας είναι ότι θα επισπεύσει τις εξελίξεις; 'Αλλο είναι αν η προεκλογική εκστρατεία διαρκέσει 7 μήνες και άλλο αν θα διαρκέσει 3 μήνες...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω. Και αυτή η ρευστότητα περί το χρόνο των εκλογών και περί τις προθέσεις του κ. Πρωθυπουργού πάλι είναι ένα αρνητικό στοιχείο, το οποίο κάνει ένα δημόσιο βίο ακόμα πιο γκρίζο και νοσηρό.
Η πολιτική πρακτική του παλαιοκομματισμού έχει ορισμένες νοοτροπίες που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική ευθύνη, την πολιτική συνέπεια και την προσωπική αξιοπιστία. Πολλοί από τα μέλη της κυβέρνησης θάπρεπε να αισθάνονται ντροπή για όσα πράττουν με τις επιλογές τους και για όσα κατά καιρούς λένε και τα παίρνει ο αέρας.
Για μία ακόμη φορά, το λέω για την κυβέρνηση, η πολιτική κρίνεται από το περιεχόμενο των μέτρων και από το κοινωνικό και ηθικό τους αντίκρισμα. Και ηθικά και κοινωνικά τέτοια μέτρα δεν κερδίζουν σε αξιοπιστία. Απεναντίας επιβεβαιώνουν την μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους εραστές της εξουσίας και στους περιφρονητές της κοινωνίας, από τη μια και την πραγματικότητα των πολιτών από την άλλη.
Οι περιφρονητές της κοινωνίας και οι εραστές της εξουσίας δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία του λαού μας. Στον καθρέφτη τους μπορεί να ναρκισσεύονται. Στα μάτια της κοινωνίας είναι πολύ χαμηλά, πολύ μικροί.

Για τις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα κι ότι δεν είναι τόσο εύκολα, παραμονές εκλογών, αυτά τα προβλήματα να κουκουλώνονται και να εμφανιζόμαστε προς τον ελληνικό λαό λέγοντας αισιόδοξες προοπτικές που δεν έχουν πολιτικά αντικρίσματα.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στην Αριστερά και στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. ΄Εχουν πάρα πολλά αλλάξει...

- Δεν το βλέπετε ρεαλιστικό στη φάση αυτή...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει με σταθερό βηματισμό να διευρύνουμε ολοένα και περισσότερο τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς... Λ.χ. το θέμα της απλής αναλογικής συγκέντρωσε ευρύτατη συναίνεση. Οι διαδικασίες εναντίον του πολέμου...

- Ακόμα ευρύτερες…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ επίσης. Αν κάποιος δεν θέλει και δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες, είναι δικό του πρόβλημα.

- Με τα στελέχη του Χώρου Διαλόγου θα κατέβετε μαζί στις εκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας απασχολεί και αυτό το πρόβλημα, της εκλογικής έκφρασης αυτού του ευρύτερου Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς.

- Μπορεί να περιμένουμε και κάποια εκλογική εμφάνιση που θα υπερβαίνει τον ΣΥΝ ως σχήμα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι, άλλο όνομα. ΄Όχι. Μέσα από εκλογικές διαδικασίες μπορούν να εκφραστούν και αυτές οι δυνάμεις, τα πρόσωπα.