Skip to main content.
19/09/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ"

19 Σεπτεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ" (Ε.Τριανταφύλλου - Μπ.Παπαδημητρίου)

Για το ταξίδι στη Ρώμη

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια δύσκολη πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, αλλά νομίζω ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ανάμεσα σε κόμματα από διάφορες χώρες της Αριστεράς. Μεθαύριο στην Ισπανία είναι μια από τις πολλές συναντήσεις που γίνονται για να προετοιμάσουν τόσο το μέρος της διακήρυξης όσο και το μέρος το οργανωτικό.

Νομίζω ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο αυτή η προσπάθεια. Γίνεται φανερό ότι σε μια στιγμή που η ιστορία δοκιμάζεται από πάρα πολλές προκλήσεις και από νέες συνθήκες, πρέπει να διατυπωθούν οι εναλλακτικές προτάσεις που θα βγάλουν και την Ευρώπη από την σημερινή της καθήλωση.

- Η Αριστερά θα πρέπει να βρει έναν λόγο αντιπολιτευτικό που να διαφοροποιεί τα πράγματα από εκείνα που γνωρίζαμε παλιά και να απαντά στα σημερινά προβλήματα. Είσαστε αισιόδοξος;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι αισιόδοξος. Πολλές φορές φταίτε κι εσείς που εξομοιώνετε τα πάντα. Δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν κάνουμε όλοι τα ίδια.
Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού επιχειρούμε και προσπαθούμε και να δώσουμε απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και να μην εγκλωβιστούμε σε μάχες οπισθοφυλακών. Θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτό τον διαφορετικό κόσμο που μπορεί να υπάρξει και όχι να υπερασπιζόμαστε πράγματα που κατέρρευσαν ή ξεπεράστηκαν.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται και στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μια σύγκλιση της Χριστιανοδημοκρατίας με τη Σοσιαλδημοκρατία. Αυτό αφήνει έναν μεγάλο χώρο για δραστηριότητες κινημάτων, ενώσεων πολιτών, ριζοσπαστικών δυνάμεων της Αριστεράς.
Κανένας σ' αυτή τη δύσκολη και σύνθετη περίοδο δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι έτοιμος από καιρό, σαν να είναι ατσαλάκωτος και καλοσιδερωμένος, σαν να είναι ικανός για όλα.
Αυτή η περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι ιστορικής σημασίας όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.. Αλλάζει ο κόσμος και κατά συνέπεια κι εμείς βασανιστικά ψάχνουμε, αναζητούμε, αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε για τις σύγχρονες απαντήσεις. Για τις απαντήσεις που έχουν προβολή στο μέλλον. 'Όχι για τις απαντήσεις που είναι υπολείμματα του παρελθόντος.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στον χώρο της Αριστεράς. Αναφέρομαι σ' αυτά που συμβαίνουν. Δεν είναι δυνατόν στην χώρα μας σήμερα αυτή η κυβέρνηση, έτσι όπως πολιτεύεται να επικαλείται τον σοσιαλισμό.
Αλλά όμως δεν είναι μόνο εμείς που πρέπει από την πλευρά μας να κάνουμε σωστή, διορατική και δυναμική αντιπολίτευση. Είναι και η κριτική που πρέπει να γίνει. Η κριτική από τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά δυστυχώς η εκσυγχρονιστική νοοτροπία της σημερινής κυβέρνησης έχει περιβληθεί την λεοντή των μέσων ενημέρωσης που την υποστηρίζουν.

- Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Θέλουμε την Αριστερά να είναι παρούσα και να λύνει, για παράδειγμα, το πρόβλημα στέγης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και όχι να έρχεται μία κυβέρνηση στο παραπέντε των εκλογών να νομιμοποιεί τα αυθαίρετα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι για μια ακόμα φορά, στο όνομα της εκσυγχρονιστικής ρητορείας, εφαρμόζεται η παραδοσιακή, παλαιοκομματική πρακτική. Πελατειακές σχέσεις με όλα τα συλλογικά αγαθά. Με όλες τις αγωνίες και τις ανάγκες του κόσμου. Εμπόριο ελπίδας και προσδοκίας για φτηνή και αυθαίρετη στέγη σε βάρος των δασών, των βιοτόπων, της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Είναι η αποθέωση της παλαιοκομματικής νοοτροπίας που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει αυτό το προεκλογικό λαθρεμπόριο, ρευστοποιώντας όλα τα συλλογικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία.

- Πολλοί άνθρωποι όμως και της Αριστεράς, ίσως αποχωρώντας και από τον Συνασπισμό, πάνε να βοηθήσουν ακριβώς αυτή την κατάσταση έτσι όπως έχει δημιουργηθεί...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται για τις επιλογές του. Νομίζω ότι σήμερα στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος από όλα όσα προκαλούνται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας του δόγματος των προληπτικών πολέμων.
'Οποιος λοιπόν αναζητεί δια της προσαρμογής τον προσωπικό του δρόμο, ελεύθερος είναι να το πράξει. Ποτέ όμως δεν θα πάψουν να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα αγωνίζονται όσο θα βρίσκουν μπροστά τους αντιθέσεις κοινωνικές, ανισότητες οικονομικές, αντιφάσεις πολιτισμικές και αντιθέσεις εξουσιών.

- Μπορεί να είχε και δίκιο ο Πρωθυπουργός που έλεγε στη Βουλή των Εφήβων ότι η πολιτική έχει μια δόση βαριεστημάρας.. Και σ' αυτές τις εκλογές δεν αναμένονται τρομερές εκπλήξεις.. Και πάλι αυθαίρετα.. και πάλι το φλερτ με την Αριστερά.. Και πάλι ο εκλογικός νόμος... Και πάλι οι παροχές...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική δεν είναι ρουτίνα, ούτε είναι μία επαγγελματική διεκπεραίωση τρεχουσών αναγκών. Η πολιτική πρέπει να έχει και ψυχή και συναίσθημα. Πρέπει να έχει και ηθική, πρέπει να έχει και ευθύνη, να έχει και όραμα. Πρέπει να έχει και ευαισθησία. Αν κάποιος βαριέται διότι ασκεί την πολιτική, τότε καλά θα κάνει να πάει να κάνει καμιά άλλη δουλειά.

- Διακρίνετε κάποια απ' αυτά τα στοιχεία, που μόλις μας περιγράψατε, στη νέα κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Όχι. Ο νέος εκλογικός νόμος δεν είναι νέος. Είναι ο παλιός. Με μία αναδιατύπωση. Κρατάει όλες τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος που έχει ο παλιός νόμος. Και την γενναιόδωρη και αυθαίρετη πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και την μετατροπή της κομματικής μειοψηφίας σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και τη λογική ενός καθεστωτικού δικομματισμού πέραν του οποίου όλοι οι άλλοι είναι σαν να μην υπάρχουν ή κι αν υπάρχουν πρέπει νάναι τόσο αδύναμοι ώστε να μην υπολογίζονται.

- Κι ένα σχόλιό σας για το θέμα του άλλου νέου νομοσχεδίου που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τις δηλώσεις πόθεν έσχες...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας εκπλήσσει το γεγονός ότι ξαφνικά στην Ελλάδα έχουμε ελέγχους επί ελέγχων, έρευνες επί ερευνών, ελεγκτές των ελεγκτών και ελεγκτές των ελεγκτών των ελεγκτών.. Για ποιο λόγο; Διότι ακριβώς είναι διάτρητο το πολιτικό σύστημα. Από τις τρύπες του πολιτικού συστήματος μπαινοβγαίνει η διαπλοκή, η διαφθορά και η διάβρωση. Και αναρωτιέμαι, κανείς δεν κάνει φορολογική δήλωση σ' αυτή τη χώρα; Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να έχει από την φορολογική δήλωση τον απλό και συγκεκριμένο έλεγχο;… Είναι ποτέ δυνατόν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η ισχυρή κυβέρνηση του κ. Σημίτη να λέει ότι η Ελλάδα είναι ένα τέλμα διαφθοράς, μέσα στο οποίο πετάμε πέτρες για να ανακατεύουμε την λάσπη; Είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα ένα απέραντο πεδίο αυθαιρεσίας;.. Είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα ένας ακάλυπτος χώρος όπου μπορεί ο οιοσδήποτε, εάν εξασφαλίσει μια πατέντα διαπλοκής, να συμπεριφέρεται ως εθνικός προμηθευτής και εθνικός συνεταίρος;..

- Αλλωστε όπως είπε νωρίτερα και η κυρία Παπανδρέου, η Υπουργός Περιβάλλοντος, η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει ώστε να έχουν γίνει στην χώρα μας όσα απαιτούνται σε μία ευνομούμενη πολιτεία…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτεία έχει όνομα. Δεν είναι αφηρημένο μεταφυσικό όν. 'Εχει όνομα κάθε φορά με εκείνους οι οποίοι είναι κυβέρνηση, είναι εξουσία, είναι κατεστημένο.
Αν λοιπόν ο εκσυγχρονισμός αναπαλαιώνει τον παλαιοκομματισμό και θέλει να εμφανιστεί σαν λαμπρή προοπτική του μέλλοντος, ε, ναι, αυτός ο εκσυγχρονισμός ως άσκηση της πολιτικής είναι βαρετός. Κι αυτό το αισθάνεται η νεολαία. Γιατί δεν έχει ψυχή μια τέτοια πολιτική, γιατί δεν έχει όραμα.