Skip to main content.
25/09/2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "9.84"

25 Σεπτεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "9.84" (Γρ.Ρουμπάνης-Αγ.Μόσχοβας)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση στην πορεία της προς τις εκλογές κάνει μία χωρίς προηγούμενο επίθεση στον φυσικό πλούτο της χώρας και σε όλα τα συλλογικά αγαθά. Μοιράζοντας τζάμπα δώρα από τη δημόσια περιουσία, θέλει να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό γι αυτήν κλίμα. Δεν ξεγελιέται όμως κανείς. Νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν τηρούν τη συνταγματική νομιμότητα. Απεναντίας υπηρετούν την προεκλογική σκοπιμότητα.
Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν προχώρησε και δεν πρόκειται να γίνει στην επόμενη 20ετία το Εθνικό Κτηματολόγιο. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν προχώρησε και δεν πρόκειται να γίνει στην επόμενη 20ετία το δασολόγιο, το οποίο ήταν πολύ πιο εύκολο και απλό έργο απ' ότι το Κτηματολόγιο.
Είναι φανερό ότι ακριβώς αυτές οι δύο ηθελημένες αποτυχίες της κυβέρνησης διευκολύνουν να μείνει ανοιχτό το παιχνίδι με τις χρήσεις γης. Κυριαρχεί αυτό που όλοι ξέρουμε: Καταπατήστε, χτίστε, ψηφίστε. Και μια διεκδίκηση εξουσίας με πελατειακές σχέσεις που γίνονται σε βάρος του περιβάλλοντος.
Τέτοιες νομοθεσίες, τέτοια νομοσχέδια είναι αντισυνταγματικά. Ευθέως.
Είναι φανερό ότι ανοίγουν πια ένα -να το πω έτσι όπως το νιώθω. Αρχίζει πια ένα Χρηματιστήριο γης σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Κέρδη και κερδοσκοπία με αντάλλαγμα την υπόσχεση της κάλυψης όλων αυτών των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την ψήφο.
Η κυβέρνηση έκανε μία πρώτη απόπειρα στην αναθεώρηση του Συντάγματος από κοινού με τη Ν.Δ. για να τροποποιήσει το άρθρο 24. Δεν μπόρεσε να το κάνει και κράτησε μονάχα μία δυνατότητα για ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Από κει και πέρα όμως έχουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα. Κατάργησε το τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου για τα δημόσια κτήματα εντός σχεδίου πόλεως με το νόμο για την τροποποίηση του Κτηματολογίου. Επιφυλάχτηκε να καταργήσει το τεκμήριο κυριότητας και για τα εκτός σχεδίου. Με το νόμο για το καζίνο μπορεί να παραχωρεί οποιαδήποτε έκταση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας αρκεί να την χαρακτηρίσει ως τουριστικό δημόσιο κτήμα. Και αυτή τη στιγμή εκποιούνται από την εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας και περιβαλλοντικής σημασίας περιοχές.
Δεν είναι μόνο τα δάση. Εδώ πουλάει παραλίες ολόκληρες. Παραλίες, δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, περιβαλλοντικής ωραιότητας και προστατευόμενες ακόμη περιοχές έχουν βγει στο σφυρί. Είναι αυτό που λέμε, κληρώνει, όλα ξεπουλιούνται.
'Ετσι μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ετοιμάζει ρωμαϊκούς προεκλογικούς θριάμβους, αλλά όλοι αυτοί οι ρωμαϊκοί προεκλογικοί θρίαμβοι γίνονται μέσα σε ένα πολύ μελαγχολικό πολιτικό κλίμα.

- 'Ενας κατά τεκμήριο σοβαρός άνθρωπος ο κ. Σημίτης έχω την αίσθηση μ' αυτά που μας λέτε ότι καταφεύγει σε παλαιοκομματικού τύπου λαϊκισμούς... Ποια είναι η ερμηνεία σας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Είναι η ακατανίκητη γοητεία της ψηφοθηρίας και της παλαιοκομματικής δοσοληψίας.
Δεν ξέρω καμία χώρα του κόσμου και καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση να πουλάει παραλίες και δάση. Να νομιμοποιεί την αυθαιρεσία. Δεν ξέρω καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική ηγεσία να σπρώχνει τους πολίτες και την κοινωνία της χώρας της στο να γίνονται κοινωνίες της συνενοχής και της αυθαιρεσίας. Γιατί αυτό κάνει. Εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές ανάγκες ή τις εκκρεμότητες που έχει δημιουργήσει μια αποτυχημένη πολιτική. Παίζει παιχνίδι προεκλογικό με τις ανάγκες, τις ευαισθησίες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες και σπρώχνει την κοινωνία να γίνεται κοινωνία της συνενοχής και της αυθαιρεσίας.
Κι όταν αύριο θα ζητηθεί λογαριασμός από τα παιδιά μας, από τον ίδιο τον κόσμο, η κυβέρνηση θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και θα λέει, «μα εγώ;... Εγώ δεν φταίω για τις αδέσποτες χωματερές. Φταίτε εσείς, Εγώ δεν φταίω για τα καμένα δάση. Φταίτε εσείς. Εγώ δεν φταίω για τις ξεπουλημένες παραλίες. Φταίτε εσείς. Εγώ δεν φταίω για τα βοσκοτόπια που τα έκανα οικόπεδα και χτίστηκαν πόλεις. Φταίτε εσείς. Εγώ δεν φταίω για τα δήθεν δασικά χωριά και τις δήθεν δασικές πόλεις που φυτρώνουν μέσα σε δρυμούς. Φταίτε εσείς.

- 'Εχω ακούσει μια κυνική άποψη... που λέει ότι, καλύτερα να γίνει ότι είναι να γίνει τώρα, ώστε να μην έχουν δουλειά τα καλοκαίρια οι εμπρηστές...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Εγώ άκουσα μια άλλη, εξίσου κυνική άποψη. «Ποιος τώρα κάθεται και λογαριάζει τα δάση και τις παραλίες. Τις εκλογές να κερδίσουμε κι όλα τα άλλα ας πάνε στα κομμάτια». Και την άκουσα από στέλεχος του δημοσίου βίου.
Εγώ ήδη αυτή την ώρα που η κυβέρνηση συσκέπτεται γι αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, έχω καλέσει στη Βουλή, στα γραφεία του Συνασπισμού. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την 'Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Σύνδεσμο Μελετητών Κτηματολογίου, την Πανελλήνια 'Ενωση Δασολόγων, το WWF, τις Ελληνικές Εταιρείες Προστασίας της Φύσης, τον «Ρομπέν των Δασών» την εθελοντική 'Ενωση και όλες τις οικολογικές οργανώσεις που θέλουν επιτέλους να κρατήσουν ακέραιη την περιβαλλοντική μας ισορροπία και να μην βλέπουν τη ζωή μας να μικραίνει για να την παραδίδουμε διαρκώς πιο μικρή στα παιδιά μας.

- Η πορεία για την κατάρτιση των δικών σας συνδυασμών πώς πάει;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Επιδιώκουμε να υπάρξει και στο εκλογικό επίπεδο να εκφραστεί αυτή η συνεργασία που έχουμε μέσα στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης, με δυνάμεις που μετέχουν και στο Κοινωνικό Φόρουμ και στο Χώρο Διαλόγου.
Είναι μια διαδικασία που έχει αρχίσει με ειλικρινή διάλογο και βρίσκεται στο στάδιο αυτό των συζητήσεων.