Skip to main content.
22/10/2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Ρ/Σ "9,84"

22 Οκτωβρίου 2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Ρ/Σ "9,84" (δημοσιογράφος: Κ.Σπυρόπουλος)

- Προσπαθώ να καταλάβω το πρόβλημα ποιο είναι και ποια είναι η αιτίαση για τα λεγόμενα διπλά βιβλία, το διπλό ταμείο, που αποκαλύψατε στη Βουλή και ζητάτε τώρα και με ερώτηση στην Ευρωβουλή να διαπιστωθεί αν είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή πρακτική και τη νομοθεσία τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις να καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες. Και οι τρέχουσες ανάγκες είναι ελλείμματα του δημόσιου τομέα αλλά είναι και χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων. Ποια είναι η ουσία της κριτικής;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν δεν είναι σύννομο με την ελληνική νομοθεσία, με το Σύνταγμα. Και βεβαίως δεν είναι σύννομο και με όλα όσα ισχύουν στα πλαίσια της Ε.Ε.

- Με το Σύνταγμα γιατί δεν είναι σύννομο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι αυτοί οι ειδικοί λογαριασμοί δεν υπόκεινται σε κανέναν κρατικό, δικαστικό, πολιτικό έλεγχο. Είναι εκτός ελέγχου. Είναι η αυθαίρετη διαχείριση που κάνει ο κάθε υπουργός. Πρόκειται περί δεκάδας ειδικών λογαριασμών. Ο ένας απεκαλύφθη προχθές. Είναι ο ειδικός λογαριασμός από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία κανονικά έπρεπε να πηγαίνουν για την μείωση του χρέους. Να γιατί το χρέος δεν μειώνεται. Διότι δεν πάνε τα χρήματα αυτά για την μείωση του χρέους.

- Μήπως το χρέος δεν μειώνεται γιατί παράγουμε ελλείμματα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ελλείμματα τα οποία παράγουμε και ο δανεισμός όπως τον κάνουμε είναι δεδομένη μη χρηστή διαχείριση. Είναι άτακτη διαχείριση.
Εδώ έχουμε κλασικό δείγμα απόκρυψης μιας δεύτερης κρυφής διαχείρισης η οποία γίνεται παρά της περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο, αυτοδιαψεύδεται, δεν την ενοχλεί τίποτε, λέει με τον πιο βαρύγδουπο τρόπο τα πιο αντίθετα πράγματα για το ίδιο θέμα. Και αποκαλύπτεται ότι δεκάδες τρισεκατομμυρίων σε δραχμές περνάνε μέσα από τις τρύπες των ειδικών λογαριασμών.
Βασική αρχή δημοσιονομική είναι η τακτική, διαφανής και χρηστή διαχείριση. Εδώ έχουμε κρυφή, άτακτη και σκόπιμη διαχείριση.

- Η ευθεία βολή, κρυφή, άτακτη, σκόπιμη, τι σημαίνει; Σημαίνει κακοδιαχείριση;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ανεξέλεγκτη διάθεση χρημάτων. Και επίσης σημαίνει εικονικός Προϋπολογισμός, ψεύτικη εικόνα της οικονομίας. 'Ετσι φεύγουν από τις τρύπες τα χρήματα. Και μετά γυρνάνε και λένε στην κοινωνία, δεν έχουμε τίποτε. Δεν αντέχει η οικονομία.
Μία χρηστή διαχείριση θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερες δαπάνες για τα κοινωνικά προβλήματα και πιο ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Γιατί το κρίσιμο δεν είναι μόνο να τα διαχειρίζεσαι με διαφάνεια, με νομιμότητα και με τάξη. Το κρίσιμο είναι να κάνεις και ορθολογική αξιοποίηση. Δηλαδή, ιεράρχηση το πού τα πηγαίνεις και πώς αξιοποιούνται με τρία κριτήρια: κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό.

- Προσθέτω κι ένα τέταρτο κριτήριο... του ρεαλισμού. Και να μην δίνεις απ' αυτά που δεν έχεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Σωστό είναι.
Εάν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παράγει ελλείμματα και για να καλυφθούν τα παραγόμενα ελλείμματα από την κυβερνητική πολιτική υιοθετείται η πατέντα της κρυφής διπλής διαχείρισης, τότε έχει αποτύχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση φταίει για τα παραγόμενα ελλείμματα. Δεν φταίω εγώ κι εσείς.

- Ξέρετε μια κυβέρνηση στην Ευρώπη που να μην παράγει ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω ότι καμία κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που κάνουμε εμείς επί 10 και πλέον χρόνια. Εδώ η δημιουργική λογιστική πια έχει ξεπεραστεί. Δεν μιλάμε για δημιουργική λογιστική. Μιλάμε για το κλασικό δείγμα του διπλού βιβλίου, του διπλού ταμείου.

- ¨Όταν ένας έμπορος έχει διπλό ταμείο το κάνει ή για να κλέψει τον συνεταίρο ή να κλέψει την εφορία. Εδώ ποια είναι η κατηγορία;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέγεται απάτη στην αγορά. Η κατηγορία είναι ότι λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, ότι διαβεβαιώνουν με αναλήθειες την εθνική αντιπροσωπεία, ότι ουσιαστικά σκοπίμως κρατάνε εκτός ελέγχου μία πολύ μεγάλη περιοχή διαχείρισης δημοσίου χρήματος και επίσης ότι όλα όσα διαβεβαιώνουν με τις εξισώσεις τους για την ονομαστική σύγκλιση η οποία θα έρθει ως δια μαγείας την επόμενη τετραετία, την τετραετία του ρίσκου του κ. Σημίτη, όπως λέει ο ίδιος, όλα αυτά είναι ψεύτικα.
Είναι ψευδείς οι εξισώσεις της χάρτας περί πραγματικής σύγκλισης. Και είναι βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Δεν μπορεί να λένε με τόση μεγάλη ευκολία τόσο χοντροκομμένες αναλήθειες.

- Θυμάστε ότι ο Θ. Κανελλόπουλος υπέγραφε τα άρθρα του στο ΒΗΜΑ ως Εύβουλος. Ο Εύβουλος ήταν έφορος οικονομικών, ο οποίος είχε εφεύρει κάτι που το ακολούθησαν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έκτοτε. Τον τακτικό προϋπολογισμό και τον έκτακτο. Ο τακτικός ήταν πλήρως ισοσκελισμένος, κάποιες φορές έβγαλε και πλεονάσματα. Και όλα τα ελλείμματα πήγαιναν στον έκτακτο. Κατά συνέπεια είναι μια πρακτική που την έχουμε γνωρίσει σ' αυτή τη χώρα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πατέντα παλιά.. Αυτό όμως δεν είναι εκσυγχρονισμός.

- 'Ολες οι χώρες που πήραν μέρος στο ευρώ, προκειμένου να έρθει σε έναν ενιαίο λογαριασμό η ιστορία πόσο κράτος έχουνε, πόσο χρωστάνε, προχώρησαν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς και γι αυτό το λόγο η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ζήτησαν την χαλάρωσή του και την μεταρρύθμισή του, ακριβώς για να μπορούν να έχουν ελλείμματα και να δώσουν το βάρος τους σε μια διαφορετική οικονομική πολιτική, όχι αυτή την «ηλίθια», όπως την απεκάλεσε ο Πρόντι, ή την πολιτική του «ζουρλομανδύα», όπως την απεκάλεσε ο Ντελόρ.
Η ελληνική κυβέρνηση πήγε και υπεραμύνθηκε, εκθειάζοντας και ωραιοποιώντας το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν μπορεί λοιπόν στα φόρα της Ε.Ε. να εκθειάζουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και στην οικονομική διαχείριση στην Ελλάδα να το κουρελιάζουμε οι ίδιοι, λέγοντας ότι η πολιτική μας παράγει ελλείμματα. Λένε στον κόσμο ότι παράγει περισσεύματα, αλλά αυτά τα λένε μεταξύ τους και δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα παρά μονάχα να παίρνουν οι ίδιοι από τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς. Παίρνουν οι ίδιοι από τα χρήματα του ελληνικού λαού για να καλύψουν τα ελλείμματα της πολιτικής τους. 'Όχι για κοινωνική πολιτική.

- Φοβάμαι ότι η ώρα της αλήθειας φτάνει για όλους γιατί δεν μπορεί να μοιράζουμε και να υποσχόμαστε απ' αυτά που δεν έχουμε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για σκεφτείτε ως απλός εργαζόμενος.. 'Όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός με όλο του το επιτελείο και του λένε, η πραγματική σύγκλιση είναι επί θύραις και ότι η οικονομία είναι ισχυρή και πρέπει να είσαστε ευτυχισμένοι.

- Ο καθένας θα ζητήσει την περισσότερη ευτυχία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο καθένας πρέπει να ζητήσει και περισσότερη ευθύνη κάποια στιγμή.