Skip to main content.
08/11/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην τηλεόραση της ΝΕΤ

8 Νοεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην τηλεόραση της ΝΕΤ (δημοσιογράφος: Κ.Αρβανίτης)

- Τι είναι η Αριστερά; Ο θεματοφύλακας του συστήματος; Μας ενδιαφέρει αν έχουμε διπλά βιβλία κι αν κοροϊδέψαμε τους φίλους μας τους Ευρωπαίους; Θα σας «κατηγορούσα» ότι του βγήκατε του Πρωθυπουργού από τα δεξιά.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε γι αυτό να είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι διαβάζω εφημερίδες της δεξιάς;
Η Αριστερά δεν μπορεί παρά να αγωνίζεται για να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των θυσιών του ελληνικού λαού. Τα χρήματα του δημοσίου είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το πώς διαχειρίζεται κάθε κυβέρνηση τις θυσίες του ελληνικού λαού είναι κεντρικό θέμα μιας κοινωνικής δημοκρατίας.
Κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει ποτέ. 36 ειδικούς λογαριασμούς έχει φτιάξει ο κ. Σημίτης. Πράγματι οι λογαριασμοί αυτοί προβλέπονται με ένα νόμο από το 1952. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι μια παράλληλη διαχείριση δημοσιονομική που μένει εκτός ελέγχου.
Και το ουσιαστικό, το σοβαρότερο. Εάν πράγματι η κυβέρνηση είναι υπέρ της διαφάνειας, δεν έχει να κάνει παρά μονάχα ένα απλό πράγμα. Να καταθέσει στη Βουλή πλήρη πίνακα αυτών των ειδικών λογαριασμών. Εμείς βρήκαμε μόνο 100. Είναι και άλλοι. Να καταθέσει έναν πλήρη πίνακα αυτών των ειδικών λογαριασμών, μια πλήρη ανάλυση των εσόδων και των δαπανών που έχουν γίνει απ΄ αυτούς τους λογαριασμούς και να δώσει μιαν εξήγηση γιατί ποτέ για κανέναν απ΄ αυτούς τους λογαριασμούς δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος.

- Είναι όμως αριστερή αντιμετώπιση της κριτικής αυτή. Επιμένω για την ιστορία των θεσμών. Δηλαδή ο ΣΥΝ είναι θεματοφύλακας των θεσμών και γι αυτό είναι στη Βουλή; Για να πηγαίνει το σύστημα σωστά; Η Αριστερά θέλει ανατροπή αυτού του συστήματος...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας θέλει τις ριζοσπαστικές αλλαγές. Θέλει τους μετασχηματισμούς οι οποίοι θα οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο. Θέλει να βγούμε από τον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού, να πάμε σε προοδευτικές κατακτήσεις δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θέλει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλει να μην διογκώνεται η αδικία. Θέλει να υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση των αποφάσεων που παίρνουν οι κυβερνήσεις.
Αρα λοιπόν το περιεχόμενο της δικιάς μας αντιπολίτευσης είναι με αξίες, με ιδέες, με ευαισθησίες, με διαφορετική ηθική για την πολιτική.
Μας λένε «αυτά γίνονται». Ακούσατε τον κ. Πρωθυπουργό, «αυτά γίνονται από παλιά. Εμείς θέλουμε διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Θέλουμε διαφορετική ηθική στην πολιτική. Θέλουμε διαφορετικό πολιτισμό στο δημοκρατικό διάλογο.
΄Όταν ο Πρωθυπουργός μου λέει ότι διαβάζω εφημερίδες της δεξιάς, δεν έχω τίποτε άλλο παρά να του πω, αν το αίτημα για διαφάνεια καταντήσει στην κονταρομαχία τι λένε οι εφημερίδες της δεξιάς, τι λένε οι εφημερίδες της αριστεράς και την ταξινόμηση των εφημερίδων την κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, τότε αλίμονό μας. Χαλάλι, χαλάλι σ΄ αυτές τις αντιλήψεις.
Αλλά αυτές οι αντιλήψεις δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία. Και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Η δημοκρατική, η προοδευτική, η αγωνιστική κουλτούρα του ελληνικού λαού έχει διαποτιστεί από ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, από ένα αίτημα κοινωνικής ηθικής και από ένα αίτημα διαφάνειας. Γιατί είναι χρόνιο το πρόβλημα. Χρόνιο το πρόβλημα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Χρόνιο το πρόβλημα να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Χρόνιο το πρόβλημα της κρατικοδίαιτης αισχροκέρδειας. Χρόνιο το πρόβλημα της διαπλοκής, της διαφθοράς. Και η μήτρα αυτών είναι αυτή η διαχείριση. Αν πρέπει να πούμε μπράβο σ΄ αυτή τη διαχείριση, από μας δεν θα ακουστεί ποτέ. Ας το πουν άλλοι.

- Σας κατηγορούν ότι μπορεί να διολισθαίνετε σε μια νέα σύμπλευση με τη Ν.Δ., η οποία βρίσκεται πάλι προ των πυλών, υπάρχει ο κίνδυνος της δεξιάς...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να απαντήσω προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση προς την κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά με αυτήν τους την επιλογή προσβάλουν τον κόσμο της Αριστεράς. Αν ο αγώνας για τις αξίες και τις ιδέες, τα ιδανικά και τα οράματα μπορεί να εκφυλλιστεί κατά τις αντιλήψεις κάποιων κυβερνητικών παραγόντων σε τακτική σύμπλευση με τη Ν.Δ., τότε οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί εντελώς από αυτά για τα οποία αγωνίστηκε και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.
Και μία δεύτερη απάντηση προς ορισμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι γράφουν ανωνύμως. Αυτή η ανωνυμογραφία είναι κατασκευή σεναρίων. Και δεν είναι δημοσιογράφοι. Είναι διεκπεραιωτές απόψεων. Και επειδή πια τέτοια παιχνίδια δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα, από την πλευρά μας θα την έχουν την απάντηση, σε πολιτικό επίπεδο και σε ηθικό επίπεδο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο.
Είναι απαράδεκτο να συσκοτίζεται η κοινωνική πραγματικότητα και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία με τέτοια σενάρια. Ελλείψει δηλαδή πολιτικών επιχειρημάτων το ρίχνουμε στην κατασκευή σεναρίων. Κάποιος έχει αναλάβει εργολαβικά αυτό το σενάριο. Και καλό είναι να τελειώνουν. Θα δώσουνε εξηγήσεις για τις δικές τους συμπεριφορές.

- Πριν από καμία βδομάδα είχαμε εδώ τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ τον κ. Τσοβόλα για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο Συνασπισμός δεν απάντησε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός απάντησε και απάντησε κατ΄ επανάληψη και απάντησε με πράξεις και με ενέργειες.
Ο Συνασπισμός έχει εδώ και δυο χρόνια συστηματικά συμβάλει, μαζί με άλλες δυνάμεις, στη δημιουργία του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς. Στα πλαίσια να διαμορφωθεί μια ευρύτερη συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς, γιατί ένα από τα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται είναι ο πολυκερματισμός της Αριστεράς, η πολυδιάσπαση της Αριστεράς, η πολυφωνία της Αριστεράς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι με όλα τα προβλήματα που έχει η Αριστερά πρέπει διαρκώς να λεηλατείται η Αριστερά ή διαρκώς να ενοχοποιείται η Αριστερά.
Δυστυχώς σ΄ αυτό το Χώρο Διαλόγου δεν ήρθε ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΔΗΚΚΙ. Αρχικά ήρθε ως παρατηρητής το ΔΗΚΚΙ και μετά αποδυναμώθηκε η παρουσία του.
Από την πλευρά μας μετέχουμε ενεργά στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Και μας ενδιαφέρει όλος αυτός ο Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης και να συνεργάζεται όπου συμπίπτουν οι απόψεις και να αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες, αλλά και να εκφραστεί εκλογικά.
Η κυρία Παπαρήγα επιμένει να θεωρεί ότι ο Συνασπισμός είναι κόμμα το οποίο μολύνει την Αριστερά. ΄Ετσι επί λέξει. Και το ΔΗΚΚΙ, ακόμη και σε προσπάθειες τις οποίες κάναμε, όπως λ.χ. με τους «Ενεργούς Πολίτες» στην Υπερνομαρχία της Αθήνας, δεν ήρθε, πήγε αντίπαλα, με αντίπαλο ψηφοδέλτιο.
Παραμονές εκλογών λοιπόν είναι εύκολο να νομίζει κανένας ότι προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί επί σειρά χρόνων, μπορούν να ξεπεραστούν. Αλλά έτσι είναι σαν να ξεγελάμε τον κόσμο.
Εμείς κάναμε κάτι που δεν το έχει κάνει κανένα κόμμα στην πολιτική ιστορία του τόπου. ΄Ισως μόνον η παλιά ΕΔΑ το έχει κάνει. Κάναμε μία ανοιχτή, εδώ και ένα χρόνο, μία ανοιχτή δήλωση, ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και αυτή η συσπείρωση να εκφραστεί και εκλογικά. Με μεγάλη ειλικρίνεια. Αντιμετωπίσαμε τότε και αμφισβητήσεις και επιθέσεις.
Θα επιμείνουμε σ΄ αυτή τη γραμμή.

- Χάσατε Δαμανάκη, πήρατε Κωστόπουλο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι επικοινωνιακά σχήματα που δεν μας αφορούν. Εμείς έχουμε καθορίσει τη γραμμή μας. Θέλουμε να είμαστε με ισχυρή παρουσία και στην κοινωνία και στη Βουλή για τρεις συγκεκριμένους λόγους.
Ο ένας είναι για να ασκήσουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε εκφράζεται από τη Ν.Δ. Γι αυτό και λέμε στον κόσμο, μην έχετε ψευδαισθήσεις για την κυβερνητική πολιτική. Μην τρέφετε αυταπάτες για τα όσα υπόσχεται η Ν.Δ.
Ο δεύτερος λόγος είναι, θέλουμε να αμφισβητήσουμε το καθεστώς αυτό του δικομματισμού. Θέλουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να μην είναι γιγαντωμένος ο δικομματισμός που ισοπεδώνει τα πάντα. Να μην είναι παντοδύναμη η οποιαδήποτε αυτοδυναμία.
Και το γεγονός ότι επί 10 χρόνια αυτός ο γιγαντωμένος δικομματισμός και ο κομματικός κυβερνητισμός των αυτοδυναμιών του κ. Σημίτη δεν μας ισοπέδωσε, αυτό οφείλεται στην ελληνική κοινωνία. Και οφείλουμε να σεβαστούμε την θέληση της ελληνικής κοινωνίας που μας λέει, πηγαίντε εκεί για να κάνετε προγραμματική αντιπολίτευση.
Και ο τρίτος λόγος είναι εκείνος ο οποίος έχει επίσης δηλωθεί. Θέλουμε να έχουμε δύναμη για να μπορέσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες διαλόγου και ενωτικής κοινής δράσης στον χώρο της Αριστεράς.

- 3,6 ο ΣΥΝ, 5,8 το ΚΚΕ, 1,9 το ΔΗΚΚΙ. 10 δεν βγάζει σκάρτα 10. Πώς θα σπάσει λοιπόν ο δικομματισμός με κατακερματισμένη την Αριστερά και χωρίς διάθεση επικοινωνίας; Νιώθω ότι μιλάτε εκ του ασφαλούς. Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν μέσα στη Βουλή. Και το έχει ξανακάνει η Αριστερά αυτό με την απλή αναλογική πριν από καμιά δεκαριά χρόνια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν το ότι η Αριστερά έχει προβλήματα και έχει και επιπτώσεις από ιστορικές εξελίξεις είναι δεδομένο. Δεν μου αρέσει να κρύβουμε τα πράγματα από τον κόσμο. ΄Αλλωστε είναι συνείδηση όλου του κόσμου. ΄Ότι σε μία περίοδο ιστορικών ανακατατάξεων και μεταβολών στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Το εάν θα αλλάξουν ή όχι οι συσχετισμοί του δικομματισμού, δεν είναι στιγμιαίο πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να είναι αυτός στόχος μας και δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε αυτή τη θέλησή μας. Διότι ακούγονται και διάφορες απόψεις. Ο διπολισμός. Να γίνουμε δυο μεγάλες παρατάξεις όλοι, από τη μια η παράταξη η συντηρητική, από την άλλη η παράταξη η προοδευτική. Αυτά δεν μετράνε, όταν ο διπολισμός αυτός είναι εντός του νεοφιλελευθερισμού.
Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε. Εμείς δεν δώσαμε ποτέ αγώνα εκ του ασφαλούς και με σιγουριά. Το 1993 όταν βγήκαμε εκτός Βουλής κι όταν όλοι έτριβαν τα χέρια τους από χαρά διότι νόμιζαν ότι ξέμπλεξαν μαζί μας, ξαναμπήκαμε στη Βουλή, μπήκαμε παλικαρίσια, με την θέληση του ελληνικού λαού, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις απόψεις μας και στις γραμμές μας. Από το 1996 και μετά που είμαστε στην ελληνική Βουλή κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση διακριτή, υπεύθυνη, σοβαρή. Δεν αγωνιζόμαστε από χαρακώματα οπισθοφυλακών.
Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε πράγματα τα οποία κατέρρευσαν. Δεν έχουμε δογματισμούς, δεν έχουμε ηγεμονισμούς. Ξέρουμε ότι είμαστε μια δύναμη ριζοσπαστικής αριστεράς, κοινωνικών κινημάτων και οικολογίας.
Και αυτή τη στιγμή είμαστε η δύναμη που επικοινωνεί οργανικά και προγραμματικά με όλο αυτό το καινούργιο δυναμικό που αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, των κοινωνικών κινημάτων. Και όλο αυτό το δυναμικό θέλει μια κοινωνική ηθική για την πολιτική, μια διαφορετική οραματική πρόταση για το διαφορετικό κόσμο.

- Θα πάτε στο Παρίσι νομίζω...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάω στο Παρίσι στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Μετέχει ο Συνασπισμός οργανικά. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το Σάββατο θα μιλήσω στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει με στόχο, τη δημοκρατία που χάνεται. Γιατί το πρόβλημα πια των θεσμών αντιπροσώπευσης των κοινωνιών είναι ευρύτερο, δεν είναι μόνο ελληνικό.
΄Όταν λοιπόν ακούω τέτοιες ιστορίες, λέω ότι μάλλον μιλάμε με το πλαίσιο αναφοράς του παρελθόντος κι όχι μ΄ αυτά τα συγκλονιστικά που γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Αρα λοιπόν εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να είμαστε και στη Βουλή και νάμαστε ισχυροί, αλλά δεν έχουμε καμία αυταρέσκεια. Ούτε ποτέ θα βγω και θα πω ότι «είμαστε ατσαλάκωτοι, σιδερωμένοι, τα ξέρουμε όλα, κατέχουμε τη μια αλήθεια, ακολουθείστε μας, θα σας βγάλουμε από την έρημο και θα σας πάμε στη γη της Επαγγελίας. εμείς είμαστε ικανοί για τα πάντα, ακούστε μας.»
 Όχι. ΄Εχουμε δυσκολίες, έχουμε αδυναμίες. Και ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα είναι να μας ενισχύσει ο ελληνικός λαός
Και το λέω αυτό, διότι στη σφυγμομέτρηση την οποία δείξατε η πρόθεση ψήφου είναι 3,6. Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά» είναι το 4,6. Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα αισθάνεστε ταύτιση ιδεολογική» είναι το 4,9. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε πιο προοδευτικό» είναι το 6,6 για τον Συνασπισμό. Και στο ερώτημα «ποιο κόμμα ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι πιθανή επιλογή σας», είναι το 30,9.
Αυτό δείχνει τι δυνατότητες έχουμε και ποιες αδυναμίες πρέπει να ξεπεράσουμε.

- Σας αγαπάμε αλλά δεν σας παντρευόμαστε...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν αφορά μόνον εμάς. Αφορά και τον κόσμο. Γιατί δεν αρκούν τα καλά λόγια. Χρειάζεται και η καλή ψήφος. Πολύ περισσότερο όταν αυτό που το 6,6 του ελληνικού λαού το θεωρεί ως το πιο προοδευτικό κόμμα και το 30,9% το θεωρεί ως πιθανή ενδεχόμενη ψήφο του κάποτε, ο κ. Πρωθυπουργός το εμφανίζει ως παρασυρόμενο από τις εφημερίδες της δεξιάς. Πριν 15 μέρες μας έλεγε το κυβερνητικό επιτελείο ότι είμαστε νεοκομμουνιστικό κόμμα. Η Ν.Δ. μας θεωρεί ως σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του ΚΚΕ μας θεωρεί ως βλαπτικό στοιχείο για την Αριστερά.
Και ξέρετε γιατί συμπίπτουν όλες αυτές οι αρνητικές διαπιστώσεις; Γιατί πάντοτε σε όλες τις εποχές και σε όλα τα καθεστώτα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις των κινημάτων και της οικολογίας δεν μπαίνουν στα καλούπια της κατεστημένης πολιτικής διαμάχης. Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις είναι ανεξέλεγκτες, αστάθμητες. Και γι αυτό το λόγο είναι ενοχλητικές.
Αρα λοιπόν, «ας φύγουνε αυτοί που μπερδεύονται στα πόδια μας και μας ενοχλούν». Ποιος έβγαλε τους ειδικούς λογαριασμούς; Ο Συνασπισμός. Γιατί να αποκαλύψει ο Συνασπισμός μια πραγματικότητα που αφορά στη διαβλητή και αδιαφανή και σκόπιμη δημοσιονομική διαχείριση; Γιατί αυτή η διαχείριση τροφοδοτεί τη διαφθορά, τη διάβρωση, τη διαπλοκή, τις συναλλαγές, την ανταποδοτική δοσοληψία κράτους και μηχανισμών που στηρίζουν την εξουσία.

- Τώρα που είπατε τη λέξη κράτους. Κράτος και Εκκλησία πώς το βλέπετε;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας άκουσαν τα δύο μεγάλα κόμματα όταν κάναμε την αναθεώρηση του Συντάγματος;… Επιμείναμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος να υπάρχει σαφής διάκριση Κράτους και Εκκλησίας. Διαφορετικός ο ρόλος του κράτους, διαφορετική η αποστολή της Εκκλησίας. Εκκλησία δεν είναι η διοίκηση της Ιεραρχίας. Εκκλησία είναι οι πιστοί. Κράτος είναι οι μηχανισμοί, οι θεσμοί διεύθυνσης της κοινωνίας και της πολιτείας. Διαφορετικοί ρόλοι. Δεν μας άκουσαν. Γιατί;. Γιατί και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. πολυσυλλεκτικά κόμματα θέλουν πίσω από το παγκάρι να βλέπουν την κάλπη.
Εμείς λοιπόν είπαμε, χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Και επειδή το ότι δεν έγινε ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας θα μας επιφυλάξει και στο μέλλον σοβαρά προβλήματα τα οποία θα έχουν και παρενέργειες στην πολιτική ζωή και επιπτώσεις στην Εκκλησία και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική ζωή της χώρας, όσο το Φανάρι είναι ένας τομέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

-Ο κ. Μητσοτάκης πήρε θέση κατά την άποψή του.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εμείς την είπαμε την άποψή μας. Ευθέως. ΄Ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με ίσες αποστάσεις, ούτε με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, διότι το πρόβλημα αυτό θα έχει επιπτώσεις σοβαρές, αφ΄ ης στιγμής στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η μείωση και η αμφισβήτηση του ρόλου του Πατριαρχείου.
Πήραμε λοιπόν θέση ευθέως και αμέσως. Η αντιπαράθεση δεν είναι εσωτερικό εκκλησιαστικό πρόβλημα. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός…

- Δεν υπάρχει δίκιο και άδικο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι, αφ΄ ης στιγμής υπάρχουν οι νόμοι και οι πράξεις που υπάρχουν, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αμφισβητείται αυτό το νομικό και πολιτικό πλαίσιο από την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν είναι σωστό να προωθούνται πρακτικές που θα λένε, κάθε κράτος και μία Εκκλησία, κάθε Εκκλησία αυτοκέφαλη, να διεκδικεί την εκπροσώπηση όλης της Ορθοδοξίας, να εμπλέκεται σε αντιδικίες οι οποίες τελικά διαιρούν και το εκκλησίασμα.
Νομίζω ότι η ύπαρξη του Πατριαρχείου, και για τους πιστούς και για τους εκκλησιαστικούς παράγοντες, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποθεώνεται ως ιδανική λύση αμφισβήτησης του Πατριαρχείου.