Skip to main content.
26/11/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ με θέμα τους επτά προφυλακισμένους διαδηλωτές

26 Νοεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ με θέμα τους επτά προφυλακισμένους διαδηλωτές

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει δύο σοβαρότερα θέματα. Η κυβέρνηση έχει μπει στο δρόμο ποινικοποίησης του δικαιώματος διαδήλωσης και ενοχοποίησης καθενός ο οποίος διεκδικεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και από την άλλη πλευρά, συνεπής η κυβέρνηση προς το δόγμα του προληπτικού πολέμου που επέβαλε στο διεθνές περιβάλλον ο κ. Μπους, εφαρμόζει στον εσωτερικό χώρο, στην εσωτερική πολιτική ζωή το δόγμα της προληπτικής καταστολής.
Αναρωτιέμαι σε ποιον και σε ποιους μηχανισμούς δίνει διαπιστευτήρια η ελληνική κυβέρνηση με αυτή την αυταρχική συμπεριφορά και μετά από όσα αποκαλύφθηκαν για μηχανισμούς κατασκευής και χάλκευσης κατηγοριών και κατηγορουμένων.

Ερώτηση δημοσιογράφου: -Η εισαγγελική διαταγή ...το κείμενο της εισαγγελικής παρέμβασης διατάσσει τους γιατρούς να σιτίσουν υποχρεωτικά τους απεργούς πείνας. Έχει ξαναγίνει αυτό;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται περί συμπεριφοράς της Πολιτείας, του κράτους, της κυβέρνησης που εξαντλεί τα όρια κάθε ανοχής όταν λόγοι σκοπιμότητας επιβάλλουν, ωθούν, σπρώχνουν στην παραβίαση και του Συντάγματος και της νομιμότητας. Φτάσαμε στο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αποφαίνεται για το μικρό ή μεγάλο χρόνο προφυλάκισης; Φτάσαμε στο σημείο να μην ερευνώνται κατηγορίες για σκευωρία για να μην επηρεαστεί η κατηγορία; Να επιβάλλεται δηλαδή το τεκμήριο της ενοχής και να μην ερευνάται η απόδειξη της αθωότητας; Φτάσαμε στο σημείο να διατάσσεται, με εισαγγελική παραγγελία, η διατήρηση στη ζωή κρατουμένων απεργών οι οποίοι διεκδικούν τις εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης; Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι αλλοιώνεται και παραβιάζεται η ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
΄Οταν η ελληνική κυβέρνηση, στα κατασκευασμένα διλήμματα «δημοκρατία ή ασφάλεια», «δικαιώματα ή καταστολή», κάνει πολιτική επιλογή τη θυσία των δικαιωμάτων και τον περιορισμό της δημοκρατίας, τότε δικαιολογημένα ευαισθητοποιείται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αντιδρά.
΄Όταν η κυβέρνηση επικαλείται τον εκσυγχρονισμό αποκαλύπτει με την συμπεριφορά της ότι εννοεί τον εκσυγχρονισμό του αυταρχισμού. Εννοεί τον εκσυγχρονισμό αυτών των λογικών καταστολής.
Συμπεριφέρεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο κ. Πρωθυπουργός σαν να λένε «μη μου τους κύκλους τάρατε». Γιατί αυτή την περίοδο ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο τρομονόμο. Νέο δηλαδή νόμο περιστολής δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
Στο μεταξύ φαίνεται ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα η κυβέρνηση, δεν έχει ιδέα τι σημαίνει απεργία πείνας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και δεν έχει ιδέα τι σημαίνει εγγυήσεις για τη ζωή, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του οιουδήποτε κατηγορουμένου. Είναι κρίμα, είναι ντροπή. Όλη αυτή η στάση είναι προκλητική στάση, είναι στάση που υποδηλώνει ενοχή.