Skip to main content.
08/12/2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στην τηλεόραση του ALPHA

8 Δεκεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στην τηλεόραση του ALPHA (δημοσιογράφος: Γ.Αυτιάς)

Για τη δίκη της 17Ν

- Πώς κρίνετε την απόφαση για τη 17 Ν

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό η διαδικασία. Να μην γίνει αφορμή η απόφαση αυτή για νέες πιέσεις από διάφορα κέντρα τα οποία θέλουν τη δική τους σκοπιμότητα πάνω από την αρχή της νομιμότητας.

- Γιατί φοβάστε κάτι τέτοιο

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας θα μπαίνουν με ένα πλαστό θεώρημα: ασφάλεια ή δημοκρατία. Τρομοκρατία ή δημοκρατικές εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων.
Η δίκη σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε. Είναι θετικό ότι έγινε η δίκη αυτή. Πολλά όμως ερωτηματικά παραμένουν. Δεν υπάρχουν όλες οι πτυχές αποσαφηνισμένες και δεν είναι απαντημένα όλα τα ερωτήματα. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποδείχτηκε ότι στον τομέα της προδικασίας έχει αλλάξει όλο το συνταγματικό και νομικό καθεστώς. Αυτά τα οποία δηλαδή έχουν καθιερωθεί με τον περιβόητο νόμο τον οποίον εισηγήθηκε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δια του κ. Σταθόπουλου έχουν αλλάξει τις δικονομικές εγγυήσεις για κάθε κατηγορούμενο.
Οι δίκες γίνονται για να καταλογίζουν ενοχές ευθύνες ή για να αθωώνουν. Δεν είναι παράξενο ότι αθωώνονται άνθρωποι που πρέπει να αθωώνονται.
Η επικοινωνιακή διαχείριση που είχε γίνει σ΄ αυτή την υπόθεση έλεγε ότι είναι όλοι ένοχοι. Και όχι μόνο είναι αυτοί αλλά και όλοι όσοι τους έχουν ακουμπήσει κατά καιρούς είναι ένοχοι.
Θα πρέπει να βγάλουμε πολύ δυσάρεστα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίον έγινε η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Και βεβαίως σήμερα η ελληνική κοινωνία θα πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα να κρίνει όλους αυτούς που κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου διαμόρφωναν διαφορετική εικόνα από την εικόνα που έβγαλε το δικαστήριο.

- .. Ο κ. Μαργαρίτης μαζί με τους συναδέλφους του άκουσε, έκρινε και σήμερα εξέδωσε αυτή την απόφαση...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Κι από κει και πέρα όσοι μεν αθωώθηκαν, αθωώθηκαν και να μην αντιμετωπίζονται σαν να είναι και μετά την αθώωσή τους κατηγορούμενοι και όσοι καταδικάστηκαν έχουν δικαίωμα σε δεύτερο βαθμό πάλι να κριθούν. Και πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να υπάρχει αυτή η νηφαλιότητα. Γιατί γύρω από το πρόβλημα αυτό της τρομοκρατίας αναπτύσσεται ένα αντιδημοκρατικό θεώρημα: ασφάλεια ή δημοκρατία, με προσφερόμενη τη δημοκρατία για ακύρωση ή για συρρίκνωση.

- Μου λέγατε ότι λείπει η δικαστική αστυνομία...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Εχουμε φτάσει στον 21ο αιώνα και ένα αίτημα το οποίο είναι χρόνιο των δικηγόρων, των πολιτών, των επιστημονικών ενώσεων, όλης της κοινότητας των επιστημόνων που ασχολούνται με το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, των ίδιων των δικαστών, των εισαγγελέων, η δημιουργία δικαστικής αστυνομίας είναι σε εκκρεμότητα.
Η δικαστική αστυνομία είναι στην ευθύνη δικαστικού λειτουργού, είναι υπεύθυνη για την προανάκριση και για την προδικασία και βεβαίως είναι μία από τις εγγυήσεις ότι δεν γίνονται πολλά απ΄ αυτά τα παρατράγουδα που γίνονται στην προδικασία.

- ΄Εγιναν στη συγκεκριμένη περίπτωση;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προδικασία εξετέθησαν πολλοί από την κυβέρνηση μέχρι και δικαστικούς λειτουργούς.

- Αυτό είναι πολύ σκληρό....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ σκληρό, αλλά είναι απολύτως τεκμηριωμένο. Στοιχεία της προδικασίας δημοσιευόντουσαν και στέλνονταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από κυβερνητικούς κύκλους ως ανάγνωσμα.
Είναι παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, είναι παρέμβαση της κεντρικής Διοίκησης στη διαμόρφωση κλίματος ενοχής σε βάρος ορισμένων προσώπων. Και, σε τελευταία ανάλυση, δυσχεραίνει την ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης. Η υπόθεση αυτή έπρεπε να διαλευκανθεί, έπρεπε ναρθεί στο δικαστήριο, έπρεπε να γίνει αυτή η δίκη, έπρεπε να γίνει με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και όλα αυτά τα οποία απετέλεσαν τόμους αναγνωσμάτων στην προδικασία εξέθεσαν ανθρώπους, διέσυραν ανθρώπους, διέβαλαν ονόματα και πολύ περισσότερο υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του πολίτη, όλα αυτά συνιστούν σοβαρή πολιτική ευθύνη.
Μην κρυφτεί κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης απ΄ όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, από τον κ. Χρυσοχοϊδη μέχρι και τους σημερινούς και τον κ. Σταθόπουλο, μην κρυφτούν πίσω από τις πλάτες προδικασίας και δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ή πίσω από τις πλάτες δημοσιογράφων. Υπήρξε μία επικοινωνιακή διαχείριση της όλης υπόθεσης για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Είναι θετικό ότι το δικαστήριο έφερε την υπόθεση σε πέρας σε πρώτο βαθμό, παρά το γεγονός ότι είχαν δημιουργηθεί αυτές οι προσχώσεις, πολλές προσχώσεις γύρω από την υπόθεση.

Για πολιτικές εξελίξεις

- Πού στηρίζετε την πρόβλεψή ότι το ΠΑΣΟΚ πάει σε αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων, το πρώτο θέμα που έχει γραφτεί είναι, πώς θα πάνε στις εκλογές και τι θα κάνουν είτε πριν τις εκλογές είτε μετά τις εκλογές. Αυτό άλλωστε το θέμα τροφοδοτεί και το καθημερινό πολιτικό ρεπορτάζ. Η καθημερινή πολιτική ειδησεογραφία μιλάει για αναζήτηση φόρμουλας. Με ποια φόρμουλα η κυβέρνηση, ο κ. Πρωθυπουργός, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να πάει στις εκλογές....

- Ο ίδιος όμως το αρνείται....και χρησιμοποιεί το ρήμα συμμετέχω ....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Εχει ανάγκη κανένας να μιλάει με χρηστούς όταν έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα; Και πρέπει οι ΄Ελληνες πολίτες να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους χρησμούς της Πυθίας για πράγματα που τους αφορούν σε σχέση με τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις;

- Ποιος παίρνει το δαχτυλίδι;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα προσώπων για μας.
Η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής είναι υπόθεση όλων όσων συγκροτούν αυτή την στιγμή την κυβέρνηση.

- Πρόσωπο όμως θα ηγηθεί....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θέμα δημοκρατικών διαδικασιών του κυβερνητικού κόμματος. Εμείς θα κρίνουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Για τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη επί 8 χρόνια. Είναι πολλά τα χρόνια. 8 χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ότι είχες τη δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα.

- Τα οποία κατά τη γνώμη σας δεν γίνανε...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνανε εκείνα που έπρεπε να γίνουν. ΄Εγιναν ορισμένα πράγματα. ΄Εγιναν και ορισμένα στραβά. Εμείς τι λέμε στον ελληνικό λαό; Ζητήστε λογαριασμό.

- Η αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμάτε, θα αλλάξει ο κ. Σημίτης για να έρθει κάποιος άλλος να σώσει το κυβερνών κόμμα ή πάει για Πρωθυπουργός ο Καραμανλής;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η κυβερνητική πολιτική έχει εξαντλήσει όλα τα όρια ανοχής και αντοχής του κόσμου. Ακόμα κι εκείνοι οι οποίοι με πολύ μεγάλη καλοπιστία έδωσαν πίστωση χρόνου στις εκλογές του 2000 στον κ. Σημίτη για να έχει μια ακόμη τετραετία στη διάθεσή του, ακόμη κι αυτοί είναι απογοητευμένοι. Και πολλοί είναι και εξοργισμένοι. Διότι άλλα περίμεναν και άλλα είδαν, άλλα άκουσαν και άλλα έγιναν, με αποτέλεσμα σήμερα να ενοχλούνται. Υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος σ΄ αυτή τη χώρα που να μην αισθανθεί πικρία, θλίψη, θυμηδία και οργή από μια κυβέρνηση που, για να ξεγελάσει τον κόσμο στο σοβαρό πρόβλημα της καθημερινότητας που είναι η υγεία, κατασκευάζει και χρησιμοποιεί επικοινωνιακή αλχημεία;

- Εννοείτε το θέμα του ΙΚΑ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το τηλεφώνημα. Είναι ποτέ δυνατόν σοβαρός Πρωθυπουργός, σοβαρή κυβέρνηση....

- Ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε όμως...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Πρωθυπουργοί μιλάνε όταν τους παγιδεύουν μ΄ αυτόν τον τρόπο αν δεν είναι υπεύθυνοι, οι Πρωθυπουργοί αντιδρούν. Οι Πρωθυπουργοί όταν τους χρησιμοποιούν κάποιοι ως όργανο σε μία επικοινωνιακή αλχημεία, δεν περιορίζονται μονάχα να πουν ότι εξοργίζονται. Τι κάνεις; Ποιοι έστησαν αυτή την επικοινωνιακή αλχημεία για να ξεγελάσουν;... Ποιοι έστησαν για να ξεγελάσουν τη διαφημιστική απάτη; Για να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη;

- Τι θάπρεπε να κάνει ο κ. Σημίτης;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θέμα δικό του. Θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του. Να πει με γενναιότητα και ευθύνη, μάλιστα, αναγνωρίζω και όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, αν δεν ήξερε, αυτό ήταν μια σκηνοθεσία. Λυπάμαι διότι χρησιμοποιήθηκα σ΄ αυτή την σκηνοθεσία. Δεν πρέπει έτσι να επικοινωνώ με τον κόσμο και βγάζω συμπεράσματα πάρα πολύ ουσιαστικά.
΄Όχι μόνον δεν σταματάει η επικοινωνιακή αλχημεία για να ξεγελαστεί ο κόσμος, αλλά συνεχίζεται. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σ΄ αυτόν τον τομέα ξοδεύονται από πλευράς κομματικών ταμείων των δύο μεγάλων κομμάτων πάρα πολλά χρήματα.

- Ακούσατε τον κ. Κουλούρη.. Πιστεύετε θα τα καταφέρει.. Η ακρίβεια θα έχει συνέχεια ή όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται εν όψει της προεκλογικής περιόδου;..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ακρίβεια είναι το μακρύ χέρι που μπαίνει μέσα στην τσέπη του νοικοκυριού και αφαιρεί ότι απομένει από τις εισοδηματικές μειώσεις. Οκτώ χρόνια που είναι στη διακυβέρνηση ο κ. Σημίτης τι έκανε για την εξυγίανση του κυκλώματος των μεσαζόντων; Τι έκανε για τον πραγματικό έλεγχο των τιμών και για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
΄Ακουσα τον κ. Κουλούρη να λέει, δεν έχουμε λάδι πολύ. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σοδειά του λαδιού. Και δεν έχουμε λάδι πολύ, όταν το λέει ο Υπουργός, ξέρετε τι σημαίνει για την αγορά; Λοιπόν δεν πρέπει να λέγονται τέτοιες επιπολαιότητες, ούτε να γεμίζουμε τον κόσμο, όπως λένε στο χωριό μου, αλογόμυγες. Η τομάτα αυτή τη στιγμή, η ελληνική τομάτα πουλιέται στην αγορά του Μονάχου 0,80 λεπτά και στην αγορά της Ελλάδας πουλιέται 1€. Γιατί στο εξωτερικό η ελληνική τομάτα, με όλα τα κόστος μεταφοράς, τυποποίησης και συσκευασίας και διαφήμισης είναι 80 λεπτά και στην Ελλάδα 1 €.
Επίσης άκουγα για τα αλεύρια και τα ζυμαρικά. Πέρυσι οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 40%. Από το 2001 ήταν μειωμένες. Αυτή η μείωση πέρασε τον καταναλωτή; ...

- Γιατί στα καύσιμα πέρασε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε στα καύσιμα πέρασε, ούτε στο αλεύρι πέρασε. Αποτέλεσμα, δηλαδή, σε βασικά είδη διατροφής να μην περνάει αυτή η μείωση των τιμών. ΄Ηδη οι τιμές της νέας περιόδου είναι αυξημένες από 20-25% και προβλέπεται ότι θα φτάσουν μέχρι 40%.
Για ποια μείωση μιλάμε; Δηλαδή η εικονική προβολή προσφέρεται ως είδωλο στην θέση της πραγματικότητας και καλούνται οι πολίτες να γίνουν ειδωλολάτρες της εικονικής πραγματικότητας και όχι να πιστεύουν στα μάτια τους, την τσέπη τους και στο καθημερινό τους βίωμα. Να λοιπόν γιατί η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται έτσι.
Και ξέρετε γιατί δεν αντιμετωπίζεται επιπροσθέτως μ΄ αυτόν τον τρόπο; Μου είπαν, λέει, οι βιομήχανοι, μου είπαν οι... Αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης; Δεν είναι ο ρόλος της να διαμορφώνει κανόνες υγιούς ανταγωνισμού; Δεν είναι ο ρόλος της να έχει δημοκρατική ρύθμιση στην αγορά; Δεν είναι ο ρόλος της να προστατεύει τη δημόσια υγεία; Δεν είναι ο ρόλος να προστατεύει τις τιμές;
Γιατί ουσιαστικά όταν λέει, η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν τις τιμές, αυτή είναι λογική χρηματιστηριακών ειδών. Το λάδι και το ψωμί είναι χρηματιστηριακά είδη;..

- Πολύ σωστή παρατήρηση αυτή...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Κοινή Ωφέλεια δεν έχουμε 1 δισεκατομμύριο € κέρδη της ΔΕΗ; Δεν έχουμε στον ΟΤΕ 360 εκατομμύρια κέρδη; Δεν έχουμε στα Ελληνικά Πετρέλαια κέρδη; Δεν έχουμε κέρδη στην ΕΥΔΑΠ; Αυτές οι αυξήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, που πέρασαν στο Χρηματιστήριο, πώς φτάνουν στην τσέπη του καταναλωτή; Ως ελάφρυνση ή ως αύξηση;
Καλό είναι, μην προκαλούμε την λογική του κόσμου. ΄Όταν ξεπερνάς το όριο της λογικής ευαισθησίας και της κοινωνικής ευαισθησίας το πληρώνεις. Και η κυβερνητική πολιτική έχει ξεπεράσει αυτό το όριο. Προκαλεί καθημερινά. Και προκαλεί και με οικονομικές αλχημείες, αλλά και με επικοινωνιακές αλχημείες για μία τηλεοπτική μάχη εναντίον της αισχροκέρδειας, έτσι ώστε, αν κατάλαβα καλά από τη λογική του κ. Κουλούρη, οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν από ευτυχισμένες νοικοκυρές που θα κρατάνε το καλάθι, ξεχειλισμένο από είδη άμεσης κατανάλωσης. Αυτό κοστίζει.