Skip to main content.
09/12/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό "9,84"

9 Δεκεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό "9,84" (δημοσιογράφος: Β.Πάϊκος)

- Κύριε Πρόεδρε ο κ. Πετσάλνικος μας διαβεβαίωσε ότι επ΄ ουδενί τίθεται θέμα της έκδοσης..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ έχει διαφορετική αντίληψη απ΄ αυτές τις κοινοτοπίες τις οποίες λέει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης.

- Λέει ότι αυτό εκπορεύεται και από τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδος-ΗΠΑ αλλά και ενισχύεται και από τις συμφωνίες Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ προκαλώ τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης καθώς επίσης και τον κ. Πρωθυπουργό να φέρουν τις συμβάσεις αυτές στην ελληνική Βουλή για συζήτηση και κύρωση.

- Δεν τις ξέρουμε τις συμβάσεις αυτές;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις συμβάσεις αυτές τις υπέγραψε ο κ. Σημίτης ως Πρόεδρος της Ε.Ε. μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς ενημέρωση κανενός οργάνου....

- Δεν ξέρουμε το περιεχόμενό τους;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το περιεχόμενό τους το ξέρουμε και έχει κριθεί το περιεχόμενό τους απ΄ όλους τους ενασχολούμενους με τη δικαιοσύνη, την απονομή του δικαίου και την θεωρία του δικαίου. ΄Εχει κατακριθεί διότι ανατρέπει όλο το πλαίσιο των υφιστάμενων σήμερα διεθνών συνθηκών και συμβάσεων στα ζητήματα αυτά.
Και μάλιστα ιδιαίτερα για την Ελλάδα, και για άλλες χώρες, δεν έχει τη δυνατότητα ο Προεδρεύων της Ε.Ε. να υπογράφει τέτοιες συνθήκες. Υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. που έχουν κρατήσει συνταγματική επιφύλαξη. Η Ελλάδα δεν έχει κρατήσει και μέχρι σήμερα πεισματικά αρνείται και συζήτηση και διαδικασία κύρωσης αυτών των συμβάσεων.
Ο κ. Πετσάλνικος και ο προκάτοχός του ο κ. Σταθόπουλος, ως υπουργοί των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, όπως ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Χρυσοχοϊδης έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη. Είναι θιασώτες των τρομονόμων και των ειδικών περιοριστικών ρυθμίσεων ως προς τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων.

- Αυτό επί του ιδεολογικού.. Τώρα επί του πρακτικού...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ιδεολογικό μόνο. Είναι και φιλοσοφία γύρω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, είναι και πολιτική πρακτική γύρω από τους θεσμούς που λειτουργούν για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και επιτρέψτε μου να πω - είναι και δικονομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για την απονομή της δικαιοσύνης.
Γιατί αρνείται να φέρει τις συμφωνίες αυτές για κύρωση στη Βουλή; Πώς απαντάει στις ενστάσεις επιστημόνων αλλά και Ιδρυμάτων, συνταγματολόγων αλλά και δικαστών, νομικών της θεωρίας του δικαίου αλλά και μαχόμενων δικηγόρων; ΄Ότι αλλοιώνεται όλο το συνταγματικό πλαίσιο και το πλαίσιο διεθνών συμβάσεων, που αφορά στις εγγυήσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως πολιτικά, κοινωνικά και οικολογικά δικαιώματα, είναι αδιάσπαστα και αδιαίρετα. Δεν μπορεί να τα διασπά και να τα διαιρεί, να τα κατακερματίζει καμία λογική τρομονόμων, καμία πολιτική σκοπιμότητας και συγκυρίας, καμία κοινότοπη αντίληψη ότι "τι να κάνουμε; Πρώτα η ασφάλεια και μετά η δημοκρατία".

- Επί του προκειμένου πάντως καταλαβαίνω ότι δεν είστε βέβαιος ότι δεν μπορεί να ανοίξουν παράθυρα μετά για την έκδοση...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχώ διότι θεωρώ ότι γύρω από αυτή την υπόθεση της τρομοκρατίας και της ασφάλειας αναπτύσσεται μία πολιτική αντίληψη η οποία ουσιαστικά λειτουργεί αρνητικά, και για το κλίμα το πολιτικό αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών.

- Επί του ενδεχομένου να ζητηθούν εκδόσεις ή και να γίνουν κάποιες εκδόσεις έχετε ανησυχία, επιφυλάξεις;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Εκείνο που μπορώ να ξέρω είναι ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν τα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας ως πολιτική εργολαβία για να ασκούν σε βάρος της χώρας πιέσεις και για να περιορίζουν δημοκρατικές εγγυήσεις.
Και θέλω να σας πω φαινόμενα που μόλις προχτές τελείωσαν.
Στο πνεύμα αυτό είχαμε την μεγάλη υπόθεση η οποία εξέθεσε την ελληνική Διοίκηση, την ελληνική Πολιτεία με τους επτά απεργούς πείνας, τους επτά οι οποίοι συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε τη δήλωση του ΄Αγγλου αρχιδικαστή που απευθύνεται σε όλους τους ενασχολούμενους με τη λειτουργία της δικαιοσύνης, πολιτικούς, νομικούς, δικαστές αλλά και θεωρητικούς, που λέει "οδηγούμαστε προς μια εικόνα δικαιοσύνης που δεν θάχει κανένα από τα γνωστά χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα κατακτήσανε οι λαοί".
Ανησυχώ λοιπόν διότι και στην Ελλάδα κάποιοι γύρω από αυτά τα θέματα, της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, ενδιαφέρονται να προωθήσουν πολιτικές εργολαβίες. Γι αυτό και γίνονται δηλώσεις σκοπιμότητας και αμηχανίας. Ο κ. Πρέσβης ΗΠΑ περιμένει τις ποινές για να ....

- Πώς βλέπετε τη χθεσινή δήλωση του κ. Μίλερ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μίλερ θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να είναι σχολιαστής και κριτής του δημόσιου βίου της χώρας μας. Είναι πρεσβευτής της κυβέρνησής του σε μια αυτόνομη και δημοκρατική χώρα και καλά θα κάνει να μην λειτουργεί ως πολιτικός επόπτης και επιτηρητής, δικαστικός επιθεωρητής και πολιτικός τοποτηρητής.

- Θα σας απαντήσει όμως ότι είχαν νεκρούς οι Αμερικανοί....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και η ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε. ΄Εχουμε μια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου. Οι δικαστές έκριναν πράξεις, απένειμαν ευθύνες, καταλόγισαν ενοχές, αθώωσαν κατηγορουμένους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδίκηση. Η δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικό εργαλείο για την προώθηση πολιτικών σεναρίων. Λειτούργησε η ελληνική δικαιοσύνη. Σεβαστή η απόφαση. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και τώρα είναι που πρέπει όλοι να σκεφτούμε. Δεν χρειάζεται να δώσουμε απάντηση ως χώρα, ως κοινωνία σε ΄όλη αυτή τη βιομηχανία σεναρίων που μπούκωνε τα ΜΜΕ επί 1 χρόνο;...
Δεν χρειάζεται να δώσουμε απάντηση ως πολιτικοί και νομικοί για μία προδικασία η οποία είναι έξω από τις εγγυήσεις της νομιμότητας; Δεν χρειάζεται να δώσουμε απάντηση ως κοινωνία και ως πολιτεία για την ευκολία με την οποία διασύρονται πρόσωπα, κατακρεουργούνται υπολήψεις και τα ΜΜΕ κάνουν τις δίκες πριν τις δίκες, αλλά κάνουν τις δίκες και μετά την απόφαση τη δικαστική;

- Για τη δίκη πιστεύετε ότι ήταν μία κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ηταν μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε με μία σεβαστή απόφαση. Θα προτιμούσα στο δικαστήριο, και για λόγους αρχής και για λόγους ουσίας, να υπάρχουν και οι ένορκοι. Να μην έχει γίνει δηλαδή αυτός ο ακρωτηριασμός. Θα προτιμούσα επίσης κατά τη διαδικασία να έχει υπάρξει αξιολόγηση της προδικασίας. Η απόφαση όμως τήρησε τους δικονομικούς κανόνες και επίσης η απόφαση ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπήρξαν πράξεις που έπρεπε να ερευνηθούν. Ερευνήθηκαν. Καταλογίστηκαν ευθύνες. Από κει και πέρα η απονομή δικαιοσύνης είναι όχι εκδίκηση. Είναι διαπλαστική δύναμη η απονομή δικαιοσύνης. Διαπλαστική λειτουργία. Διαμορφώνει στην κοινωνία την πεποίθηση για ορισμένες αξίες, και κυρίως για την ανθρώπινη ζωή.
Και δεν κατανοώ μία στάση από πλευράς ορισμένων οι οποίοι, ενώ επικαλούνται τον πολιτικό χαρακτήρα ενεργειών τους, δεν αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες των ενεργειών τους. Η πολιτική ευθύνη περιλαμβάνει κι όλες τις άλλες ευθύνες για πράξεις, που δικάζονται.
Είμαι 30 χρόνια δικηγόρος και έχω και μια ιδιαίτερη βιωματική σχέση με αυτό. Το δικαστήριο αυτό βρέθηκε κάτω από πολύπλευρες πιέσεις και στάθηκε όπως έπρεπε να σταθεί. Κάτω από πολύπλευρες πιέσεις, και από έξω και από μέσα. Και από τη δημοσιότητα και από τους παράγοντες μιας δίκης πολυπρόσωπης, που λογικό είναι να έχουν διάφορες διαδικαστικές τριβές και εντάσεις. Και δεν είναι αυτοί οι δικαστές σημερινοί δικαστές. ΄Εχουν μια πορεία στο δικαστικό σώμα. Και κρίνονται. Και κρίνονται και αξιολογούνται. Και η απόφαση αυτή πράγματι περιέσωσε την αξιοπιστία ενός δικαστηρίου, που δεν την περιέσωσαν την αξιοπιστία απονομής της δικαιοσύνης πολιτικοί παράγοντες, υπουργοί, στελέχη της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, που αυθαιρετούσαν συστηματικά κατά κόρον στη διάρκεια της προδικασίας.
Τι έχει να πει σήμερα ο κ. Χρυσοχοίδης; Τι έχει να πει σήμερα ο κ. Πετσάλνικος; Τι έχει να πει σήμερα ο κ. Διώτης;...

- Δυο στελέχη του ΣΥΝ μίλησαν χθες για τις συνθήκες ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι ο "μεγάλος αδελφός" από επιστημονική φαντασία θα γίνει πράξη, αναφερόμενοι στα τερατώδη μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ερώτημα είναι, δεν θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην συμβεί οτιδήποτε το απευκταίο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση της ασφάλειας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Κι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σ΄ αυτή την επιδίωξη. ΄Ολοι αυτοί οι οποίοι διογκώνουν αυτά τα σενάρια και προωθούν αυτή την πολιτική εργολαβία γύρω από το θέμα ασφάλειας, έχουν και διεκδίκηση οικονομική πολύ μεγάλη.

- Από την άλλη μεριά είναι ένα μέγιστο γεγονός..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρέπει με όλες τις εγγυήσεις λειτουργίας της δημοκρατίας μας να υπάρξουν όλες οι διασφαλίσεις .

- Αυτές όλες οι διασφαλίσεις δεν είναι που καταγγέλθηκαν χτες από τα στελέχη του ΣΥΝ;..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι. Σας λέω υπάρχει μια επιχείρηση πια. Και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι για όλες τις χώρες. Αλλάζει πια, κάτω από την πίεση αυτής της επιχείρησης, το μοντέλο ασφάλειας το οποίο είναι μία κοινωνική ευθύνη της δημοκρατίας. Εδώ πια επιβάλλεται ένα ιδιότυπο μοντέλο ασφάλειας, που δίνει έμφαση στην προληπτική καταστολή, επιδιώκει τον περιορισμό των δικαιωμάτων και προωθεί μια αντίληψη αστυνομική και καταδιωκτική, εκεί που θα έπρεπε να προωθεί αντιλήψεις κοινωνικής συναίνεσης και μέτρων δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Αυτό που καταγγέλθηκε και χθες από τα στελέχη του ΣΥΝ είναι το ότι το οικονομικό βάρος ξεπέρασε το 1,7 ευρώ. Και το πολιτικό μέρος που επισημάνθηκε από τη συνέντευξη των στελεχών του ΣΥΝ είναι ότι πια διαμορφώνεται ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπαίνουν και παίζουν ρόλο όλοι οι μηχανισμοί, παρακολούθησης, ελέγχου, συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, καταγραφής και γενικής εποπτείας του κοινωνικού, πολιτικού και πνευματικού γίγνεσθαι.
Σήμερα αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες γύρω απ΄ αυτά τα ζητήματα δεν είναι κάπου μακριά από μας.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

- Δεν ήταν πολύ τολμηρό να πείτε ότι θα αποχωρήσει ο κ. Σημίτης πριν από τις εκλογές;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επεσήμανα με αυτόν τον τρόπο ένα πραγματικό γεγονός. Η εσωκομματική διαδικασία στην κυβέρνηση, στην κυβερνητική πλειοψηφία και στην ηγετική κομματική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ασχολείται με την αναζήτηση φόρμουλας. Φόρμουλας διαδοχής πριν από τις εκλογές, φόρμουλας για το πώς θα αλλάξουν μέχρι τις εκλογές το αρνητικό κλίμα, φόρμουλας για το πώς θα εξισορροπηθούν οι διαφορές μεταξύ των ηγετικών παραγόντων της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Φόρμουλας που αναζητιέται για το πώς θα ενσωματωθούν εκείνοι οι οποίοι απομακρύνθηκαν...

- Αυτό προκύπτει από την ανάλυσή σας ή από τις πληροφορίες σας;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω ρεπορτάζ. Σας λέω λοιπόν ότι εκτιμώ πως στην εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης, στην ατζέντα της τακτικής της είναι το θέμα της αναζήτησης φόρμουλας, μετά τη διαπίστωση ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι πια το ισχυρό χαρτί για τις εκλογές και για το ΠΑΣΟΚ. Επεσήμανα το γεγονός ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει μετατραπεί σε μία διαχείριση μέσα σ΄ ένα κλίμα ηττοπάθειας.
Αυτό είναι σήμερα που δίνει τον τόνο και αναζητούνται φόρμουλες για να ανατραπεί αυτό το κλίμα μιας επερχόμενης ήττας ως προς τις απόψεις του κ. Σημίτη.

- Διαβάσαμε προχτές ... ο κ. Μανώλης Γλέζος είπε "φτάνουν πια οι μοναχικοί δρόμοι της Αριστεράς". Αναφερόταν στην πολιτική συμφωνία η οποία ενδεχομένως θα εξελιχθεί και σε εκλογική συμφωνία.. Πάμε για μια νέα Αριστερά;.. Θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, που είναι μια πολύμορφη, πολύχρωμη και πολυφωνική παράταξη πρέπει ν υπάρξουν διαδικασίες κοινής δράσης, διαλόγου. Η Αριστερά δεν μπορεί να αποδέχεται εκ προοιμίου τον ρόλο τον οποίον της επιφυλάσσουν οι αντίπαλοί της.

- ΄Εχουν βρεθεί οι διαδικασίες αυτές;... Αυτό που είδαμε προχτές με τη διακήρυξη θα το δούμε να μετατρέπεται πλήρως και σε εκλογική και μετεκλογική συνέπεια;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ πήραμε πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς και οι διαδικασίες προωθούνται με αισιόδοξη πορεία μέχρι σήμερα και αναμενόμενη σύντομη κατάληξη θετική. Επίσης επί δυόμισι χρόνια έχουμε συμμετοχή ενεργό στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς. Υπάρχουν διαφωνίες. Υπάρχουν όμως και ζητήματα πάνω στα οποία μπορούμε να έχουμε κοινή δράση και ανταλλαγή απόψεων. Μετέχουμε στο Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να υπάρχουν δεσμοί διαλόγου και κοινής δράσης με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και θέλουμε και εκλογικά να εκφραστεί. Δεν δημιουργείται κανένα νέο κόμμα.

- ΄Εχει βρεθεί φόρμουλα για την εκλογική συνεργασία;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Εχει γίνει ένα θετικό, σημαντικό βήμα, μεγάλο βήμα με την συμφωνία, με τη διακήρυξη αυτή και νομίζω ότι με την ίδια καλή πίστη και καλή διάθεση μπορούμε να λύσουμε και τα ζητήματα μιας εκλογικής συνεργασίας.

- Να το περιμένουμε πριν από τις γιορτές;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω. Να σας πω τούτο. Στις επόμενες εκλογές, κόσμος της ευρύτερης αριστεράς, κόσμος που είναι σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, κόσμος που δεν είναι σε κανένα κόμμα, ανένταχτοι, νέοι ψηφοφόροι, πολίτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν στο λευκό, στο άκυρο και στη διαμαρτυρία έχουν να αντιμετωπίσουν όχι το δίλημμα "ποιο θαρθεί πρώτο, το ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.",αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, στην επόμενη Βουλή και για την επόμενη περίοδο εάν θα είναι ενισχυμένη η ριζοσπαστική Αριστερά των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα συνείδησης και πολιτικής τοποθέτησης που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια ευρύτερη Αριστερά, ριζοσπαστική, Αριστερά των Κινημάτων, της Οικολογίας...

- Διασκεδάστηκαν ανησυχίες πτέρυγας του κόμματός σας για το τι σημαίνει αυτό το νέο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι θετικό να υπάρχουν προβληματισμοί και νομίζω ότι όλοι κατανοούν πως δεν δημιουργείται κανένα νέο κόμμα, αλλά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που έχει μια δημιουργική δυναμική και δεν έχει νόημα πια ο καθένας να θεωρεί ότι "εγώ είμαι εγώ και εκτός από μένα δεν υπάρχει κανένας άλλος".

- Δεν θα υπάρχουν προβλήματα λέτε με την πτέρυγα αυτή του κόμματός σας....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους μας ο ΣΥΝ είναι μία επιλογή μακράς πνοής. ΄Οσοι μέχρι στιγμής παλεύουμε, το έχουμε απολύτως εμπεδώσει ως στάση ζωής.