Skip to main content.
14/12/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην εκπομπή της ΝΕΤ "7η Ημέρα"

14 Δεκεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην εκπομπή της ΝΕΤ "7η Ημέρα" (δημοσιογράφος: Ν.Χασαπόπουλος)

- Κύριε Κωνσταντόπουλε, καλησπέρα.
Να αρχίσουμε με τη Σύνοδο Κορυφής, που ήταν μια σημαδιακή, αν θέλετε, Σύνοδος για την ενότητα της Ευρώπης. Ήταν μια Σύνοδος η οποία κατά πολλούς έχει αναβληθεί αυτό που λέμε ενοποίηση της Ευρώπης και κατά άλλους είναι τελικά ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επέβαλαν πλήρως τις απόψεις τους στο θέμα της Ευρωάμυνας. Το πρώτο ερώτημα είναι τι Ευρώπη θέλουμε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, και το δεύτερο φαντάζομαι ότι οι Γερμανοί θα το έχουν μετανιώσει οικτρά που υποστήριξαν τόσο θερμά την ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε., μια Πολωνία που έχει αντιταχθεί, όπως ξέρετε, και στο θέμα της ψηφοφορίας αλλά και στο θέμα της Ευρωάμυνας, του Ευρωστρατού, με τη στήριξη, βέβαια, των Αμερικάνων.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αποτυχία αυτή δεν ήταν τυχαία. Είναι ένα πολιτικό στραπάτσο, θα έλεγα, που δεν ήταν τυχαίο γιατί δείχνει πως έχει εξαντληθεί η διαδικασία με την οποία μέχρι σήμερα λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια διακυβερνητική διαδικασία που δεν λαβαίνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των λαών και με πρωθυπουργούς, οι οποίοι εκφράζουν τα εθνικά τους συμφέροντα κατά κύριο λόγο. Είναι φανερό ότι αυτή η διαδικασία εξάντλησε τη δυναμική της. Η Ευρώπη των 25 είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο θα διαμορφωθούν διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές συμμαχίες και διαφορετικοί στόχοι. Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει πολιτικά στην ένωση της Ευρώπης αν δεν λάβει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των λαών και των κοινωνιών και αν δεν ξεκαθαρίσει τρία βασικά πράγματα κατά την άποψή μου: τι είδους πολιτική εξουσία διαμορφώνεται, πώς ελέγχεται αυτή η πολιτική εξουσία, ποια είναι η σχέση του μεταεθνικού ευρωπαϊκού μορφώματος, με τα εθνικά κράτη και πώς θα γίνει σεβαστή η κοινωνική ιδιότητα του πολίτη. Είναι φανερό ότι αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε γρήγορα και αξιόπιστα σε μια ενωμένη Ευρώπη - και εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας το θέλουμε αυτό - πρέπει να ενθουσιαστούν οι λαοί, να συμμετέχουν οι λαοί, να υπολογίζονται οι λαοί. Το λέω αυτό διότι, με τις σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες της Ευρώπης. Και είναι φανερό ότι για μια τέτοια επιτάχυνση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης πρέπει δύο πράγματα να αλλάξουν: οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Η χειραφέτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και η διαμόρφωση στην Ευρώπη μιας πολιτικής που θα διευρύνει τις δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες. ʼρα, λοιπόν, στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε, δεν θέλουμε μια Ευρώπη μόνο των νομισματικών και ονομαστικών εξισώσεων. Θέλουμε την Ευρώπη των δημοκρατικών εγγυήσεων, των κοινωνικών εγγυήσεων και των οικολογικών εγγυήσεων για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα που υπάρχουν σήμερα: η ανεργία, η φτώχεια, οι αποκλεισμοί...

- Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς και τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, μπορώ, όμως, να πω ότι στα ζητήματα που ετέθησαν στην ημερησία διάταξη, η ελληνική πλευρά ακολούθησε την πεπατημένη. Δηλαδή, στο θέμα του Ευρωστρατού, εμείς λέμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη και αυτοτελή άμυνα.

- Πώς, όμως, κ. Κωνσταντόπουλε μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα όταν όλες οι υποδομές για να κινηθεί ένας στρατός- γιατί χρειάζονται κάποιες υποδομές - είναι .........

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν θέλουν αυτού του τύπου την ανεξάρτητη πολιτική άμυνας οι σημερινοί πρωθυπουργοί, οι σημερινές κυβερνήσεις. Ένα άρθρο του κ. Σολάνα, που δημοσιεύτηκε στις ελληνικές εφημερίδες τις προηγούμενες μέρες, δείχνει ότι η όλη φιλοσοφία είναι αντιγραφή των απόψεων των αμερικανικών δογμάτων. Ανεξάρτητη άμυνα της Ευρώπης, πολιτική για την άμυνα της Ευρώπης δεν σημαίνει δημιουργία στρατού ταχείας επέμβασης. ʼλλο η Ευρώπη ως ενιαία δύναμη με δική της άμυνα, δύναμη, όμως, ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας και άλλο η Ευρώπη να διαθέτει στρατό ο οποίος θα λειτουργεί ως δύναμη ταχείας επέμβασης.

- Όταν, όμως, λέτε ειρήνη τι εννοείτε; Διατήρηση της ειρήνης ή και επιβολή της ειρήνης.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ ότι δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, η πολιτική άμυνας της Ευρώπης να προσυπογράφει το δόγμα του κ. Μπους περί του νέου αμερικανικού αιώνα των προληπτικών πολέμων. Δεν υπάρχει πολεμική επιδρομή, η οποία, όπως και αν την βαπτίσει κανένας, να μην είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. ʼρα, λοιπόν, αν θέλουμε πραγματικά, σήμερα, να πούμε ποιο είναι το περιεχόμενο ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ποια είναι η πολιτική φιλοσοφία ενός ευρωπαϊσμού, αυτά είναι ο φιλοευρωπαϊσμός. Η Ευρώπη με δημοκρατικούς και κοινωνικούς πολιτικούς όρους, με στρατηγική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ, χωρίς νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χωρίς νεοφιλελεύθερους μονόδρομους.

- Μια εκτίμηση για την σύλληψη του Σαντάμ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εξέλειπαν πλέον όλοι οι λόγοι για τους οποίους σχεδιάστηκε, μεθοδεύτηκε και επιβλήθηκε η πολεμική επιδρομή, εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Όπλα μαζικής καταστροφής δεν υπήρξαν, δεν βρέθηκαν, ψέματα πολλά ειπώθηκαν στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στην διεθνή κοινή γνώμη για νομιμοποιηθεί, έξω από τον ΟΗΕ, αυτή η επιδρομή, ο ΟΗΕ παραμερίστηκε και ουσιαστικά καταργήθηκε, ο Σαντάμ, ένας δικτάτορας, συνελήφθη. Ο πόλεμος, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εξέλειπαν οι λόγοι πλέον. Πρέπει να σταματήσει η εισβολή και κατοχή, πρέπει να αποσυρθούν οι εισβολείς και με την ευθύνη του ΟΗΕ να κινηθεί η διαδικασία πορείας προς τη δημοκρατία γιατί, αλλιώς, η πορεία στην περιοχή είναι προς εμφύλιο πόλεμο, είναι προς διασκορπισμό της έντασης και της ανάφλεξης και σε άλλες περιοχές. Εδώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ευθύνης της Ε.Ε. Η Ε.Ε. οφείλει να κινηθεί, οφείλει να πιέσει προς την κατεύθυνση να επιληφθεί ο ΟΗΕ, οφείλει να αξιώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής μιας και εξέλειπαν πλέον όλοι οι λόγοι Αλλιώς, είναι και οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί συνυπεύθυνοι για τη συνέχιση αυτής της αιματοχυσίας, η οποία δεν είναι μόνο εις βάρος του ιρακινού λαού, αλλά διαμορφώνει και αποσταθεροποιητικές παρενέργειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

- Εσείς πιστεύετε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Ιράκ γιατί δεν είχε συλληφθεί ακόμη ο Σαντάμ Χουσείν; Και, εφόσον ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί, έχουν στρατεύματα εκεί, πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να αξιώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων, αφού μετέχει και η Ευρώπη μέσα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό, λοιπόν, λέω ότι είναι μία υποκρισία της διεθνούς κοινότητας. Δεν πήγαν εκεί για τον Σαντάμ Χουσείν ή για όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ ήταν συνεργάτης κατά τις προηγούμενες περιόδους των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Ένας πόλεμος συμφερόντων μαίνεται, ένας ανταγωνισμός μαίνεται. Αυτά είναι τα στρατηγικά παιχνίδια, τα οποία τροφοδοτούν και ανακυκλώνούν τον φαύλο κύκλο της βίας και της έντασης. Και η ελληνική προεδρία υπό τον κ. Σημίτη υιοθέτησε προσχήματα και πολλούς συμβιβασμούς, και κάποιες ισορροπίες για να μην πει όχι στον πόλεμο. Αγνόησαν οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί τις φωνές των ευρωπαϊκών λαών. Οι συμβιβασμοί εκείνοι, οι οποίοι διευκόλυναν και νομιμοποιούσαν, εκ των υστέρων, την επιδρομή από πλευράς Ε.Ε. Πήγαν ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα πήγαν και από τις νέες χώρες-μέλη στρατεύματα. Σήμερα, λοιπόν, αν δεν θέλουν οι ευρωπαίοι ηγέτες να θεωρούνται μικροί και ανιστόρητοι, όπως και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οφείλουν να επανασχεδιάσουν την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.
Ο κ. Σολάνα, προχθές στο άρθρο του, επαναλάμβανε, σχεδόν αντιγράφοντας, τη φιλοσοφία του αμερικανικού δόγματος. Είναι καταστροφή για την Ευρώπη ο εγκλωβισμός σε αυτή τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία καθιστά την Ευρώπη παράρτημα, ουραγό και εξάρτημα των ΗΠΑ.
Εγώ ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να τοποθετηθεί και να ζητήσει απόσυρση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, ανάληψης της ευθύνης για μια διαδικασία προς τη δημοκρατία από τον ΟΗΕ. Οι χώρες της Ε.Ε. αντί να στέλνουν στρατεύματα, να στηρίξουν μία πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας. Εξέλειπαν πλέον οι λόγοι. Γιατί ξέρετε, με τη σύλληψη του Σαντάμ, ο κ. Μπους θα παίξει στις ΗΠΑ προεκλογικό παιχνίδι. Να μην παίζουν προεκλογικό παιχνίδι και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, πρωθυπουργοί ή ηγέτες, οι οποίοι αυτά τα ζητήματα, στα οποία ματώνει και δοκιμάζεται η ανθρωπότητα, τα θεωρούν θέματα διεκπεραίωσης στην επικοινωνιακή τους πολιτική.

- Η δημοτικότητα του κ. Μπους έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο επειδή ακριβώς βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Τώρα πάνε για εκλογές. Η επόμενη χρονιά είναι εκλογική χρονιά. Εσείς εκτιμάτε ότι θα ανεβάσει τη δημοτικότητα του η σύλληψη του Σαντάμ ή θα την ανεβάσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων; Νομίζετε ότι είναι εύκολο να αποσυρθούν οι ΗΠΑ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι η αμερικανική κοινωνία και αυτήν την πολεμική επιδρομή της κυβέρνησής της θα την πληρώσει και την πληρώνει ήδη ακριβά. Εάν συνεχιστεί αυτή η λογική του επεμβαίνουμε όπου θέλουμε, κάνουμε πόλεμο κατά βούληση και στην θέση του δικαίου των λαών βάζουμε τη δύναμη των όπλων, η αμερικανική κοινωνία θα κατασπαράσσεται εσωτερικά από πολύ μεγάλες διαφωνίες. Το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο. Όπως ξέρετε, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν ευνοεί τη μεγάλη συμμετοχή και την πολιτικοποίηση των αμερικανών πολιτών. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε πια στον 21ο αιώνα να πηγαίνουμε προς ένα μέλλον αλληλέγγυο και κοινό της ανθρωπότητας με ηγέτες σαν τον κ. Μπους, τον κ. Μπλερ και τον κ. Μπερλουσκόνι. Δεν μπορεί να διαφεντεύουν τον κόσμο στον 21ο αιώνα ανιστόρητοι, επικίνδυνοι, φανατικοί ή και διαβλητοί και διαβρωμένοι ηγέτες.

- Ας περάσουμε στην εσωτερική επικαιρότητα. Κύριο θέμα σήμερα είναι η συνέντευξη στην Καθημερινή του προέδρου της Ν.Δ., κ. Καραμανλή, με τον τίτλο: «Έτσι θα κυβερνήσουμε. Σύγκρουση με το πρόβλημα». Θέλω να μου πείτε σαν αρχηγός κόμματος - είστε στη βουλή, προσπαθείτε να διατηρηθείτε στη βουλή με τις επερχόμενες εκλογές - πείτε μου ευθέως, με την εμπειρία την οποία έχετε, ποιος έχει κατά τη γνώμη σας τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ κάνει μια προγραμματική αντιπολίτευση σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι το πολιτικό σύστημα. Εμείς θέλουμε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να υπάρξει διαφορετικό μοντέλο διοργάνωσης του κράτους και διακυβέρνησης της χώρας. Που σημαίνει περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, αλλαγή του εκλογικού νόμου και όλα τα συναφή. Δεύτερο σημείο: δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως, επίσης, δεν συμφωνούμε με όσα εξαγγέλλει ο κ. Καραμανλής από πλευράς Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε. Το μεν ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν έχει τίποτα καινούργιο να προτείνει η Ν.Δ. σε σχέση με αυτά που κάνει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, το οποίο σημαίνει ότι είναι πρόβλημα της κυβέρνησης του κ. Σημίτη το ότι προσεγγίζει τις προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής λέει ότι η κυβέρνηση μας αντιγράφει άλλά μας αντιγράφει στραβά και εμείς θα εφαρμόσουμε τη σωστή πολιτική. Ο κ. Καραμανλής λέει ότι απέτυχε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, η πολιτική του κ. Σημίτη, δεν λέει, όμως, ότι απέτυχε η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Σημίτη. Λέει ότι θα εφαρμόσει τη δική του πολιτική, που είναι η συνέχιση με καλύτερο, κατά τη δική του άποψη, τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δύο κόμματα μοιάζουν. Είναι διαφορετική η ιστορία, διαφορετικές οι αρχές, διαφορετική η πορεία, διαφορετικές οι προγραμματικές τους θέσεις.

- Αυτή είναι η διαφορά σας από το ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι και τα δύο κόμματα είναι ακριβώς ίδια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφαρμόζουν, όμως, στον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής παράλληλες, προσομοιάζουσες πολιτικές. Είναι φανερό ότι το μεν ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί, δεν είναι σοσιαλιστικό ούτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην πολιτική που εφαρμόζει. Επιλέγει και εφαρμόζει πολιτικές νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα. Η δε Ν.Δ., και αυτή προσπαθεί να μετατοπισθεί προς ένα χώρο Κέντρου, Κεντροδεξιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Σημίτης λένε ότι ταυτόχρονα είναι η Αριστερά, η Κεντροαριστερά, το Κέντρο, ο σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία. Η δε Ν.Δ. λέει ότι είναι η Δεξιά, η φιλελεύθερη παράταξη, ο μεσαίος χώρος, η Κεντροδεξιά. Στην αδυναμία τους να προσδιοριστούνε με βάση το πρόγραμμά τους και τις λύσεις στα προβλήματα, κάνουν επικοινωνιακές μάχες χαρακωμάτων.

- Και ποιος θα κερδίσει τις εκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός που θα θελήσει ο ελληνικός λαός. Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος στρατολόγος ενίσχυσης της Ν.Δ.; Η κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη. Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος απολογητής των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών; Όσα λέει η Ν.Δ. Εμείς, λοιπόν, λέμε στον ελληνικό λαό ότι απέναντι στα δύο αυτά κόμματα να ζητήσει λογαριασμό γιατί διαχειρίστηκαν μονοπωλιακά την εξουσία τριαντατόσα χρόνια, είχαν στη διάθεσή τους πολλές θυσίες, πολλά χρήματα και πολλά χρόνια. Και το σοβαρότερο, το οποίο και πρέπει να αποσαφηνιστεί. Στις επόμενες εκλογές, με τον εκλογικό νόμο που ισχύει και με μισή μονάδα διαφορά το πρώτο από το δεύτερο κόμμα φτιάχνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Που σημαίνει ότι δεν έχουν θέση εκβιαστικά και πλαστά διλήμματα.

- Σας ξαναϋποβάλω το ερώτημα. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις εκλογές για τις 25 Απριλίου νομίζεται ή για τις 2 Μαΐου;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι στην ευθύνη του κ. πρωθυπουργού, της κυβέρνησης ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών. Είναι φανερό ότι ο χρόνος προκηρύξεως των εκλογών συναρτάται και με τι δυνατότητες επικοινωνιακής και διαφημιστικής προβολής θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε. Εάν θα έχει τελειώσει, λόγου χάριν, το έργο ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και όλα τα σχετικά. Όμως, θα σας πω πολύ καθαρά την άποψή μου. Θα κερδίσουν οι πολίτες αν ψηφίσουν με συνείδηση των προβλημάτων και όχι υποταγμένοι στους μάγους, στους προφήτες, στους επικοινωνιολόγους και στους διαφημιστές της καμπάνιας που γίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και επειδή και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν πια να καλλιεργήσουν στον κόσμο ούτε ψευδαισθήσεις ούτε αυταπάτες, χωρίς ψευδαισθήσεις για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και χωρίς αυταπάτες για τις διακηρύξεις της Ν.Δ. εμείς περιμένουμε να ενισχυθεί ο ΣΥΝ, το ευρύτερο εκλογικό σχήμα, με το οποίο θα κατέβουμε στις εκλογές και με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και της οικολογίας.

- Δεν είναι μεγάλος ο τίτλος αυτός;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου μεγάλος. Ο κόσμος λέει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να είναι συνεχώς στο περιθώριο, η Αριστερά δεν μπορεί να παίζει το ρόλο που της επιφυλάσσει διαρκώς ένα άγονο πολιτικό σύστημα.
Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι θα είναι καταστροφή αν έρθει η Ν.Δ. Τι λέει η Ν.Δ.; Θα είναι όλεθρος εάν παραμείνει το ΠΑΣΟΚ. Καταστροφολογούν ο ένας εναντίον του άλλου την ώρα που τα προβλήματα φουντώνουν και την ώρα που τα προβλήματα τα ζουν στο πετσί τους οι περισσότεροι Έλληνες.

- Πείτε μου, στο νήμα ποιος βρίσκεται πιο κοντά; Το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ.;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι δυσφορία και οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή με μια διαφορά ανάμεσα....

- Πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Καταγράφουν το κλίμα που υπάρχει σε μία δεδομένη στιγμή. Και το κλίμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, κ. Χασαπόπουλε, είναι δεδομένο. Η κυβερνητική πολιτική δεν πείθει, η κυβερνητική πολιτική θυμώνει τον κόσμο, η κυβερνητική πολιτική προκαλεί δυσφορία και σε μεγάλη κατηγορία πολιτών που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, στις επιλογές της κυβέρνησης δεν βλέπουν τον εαυτό τους, δεν βλέπουν τους αγώνες τους, δεν βλέπουν την προοπτική τους.

- Θα ήθελα να σχολιάσουμε τις εκλογές στα κατεχόμενα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κρίσιμες εκλογές και, πράγματι, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από δικτατορικό, ανελεύθερο καθεστώς. Εγώ θέλω να κερδίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

- Έχετε αναπτύξει σχέσεις μαζί τους, νομίζω.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και με τον κ. Ταλάτ, και με τον κ. Ακιτζί, και με τον κ. Τουρτουράν, και με τον κ. Ιγτζίν έχουμε συνεργασία. Ο ΣΥΝ κατ’ επανάληψη έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις τους και τους έχουμε καλέσει σε εκδηλώσεις εδώ στην Ελλάδα. Να κερδίσει η αντιπολίτευση, να ανατραπεί ο κ. Ντενκτάς.
Ο Ντενκτάς είναι ένα ανδρείκελο, είναι ένας κλόουν της πολιτικής που, δυστυχώς, γελοιοποιεί τη διεθνή κοινότητα. Πίσω του, βεβαίως, είναι η τούρκικη πολιτική.

- Τι είδους ανδρείκελο είναι τη στιγμή που έχει επιζήσει των τουρκικών κυβερνήσεων, των πραξικοπημάτων....;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι η τούρκικη πολιτική έχει ακριβώς μια γραμμή την οποία ακολουθεί ....

- Είναι όργανο στρατιωτικών και επειδή οι στρατιωτικοί οι στρατιωτικοί κάνουν κουμάντο...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...θέλοντας να πει ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή και κατοχή. Θα σας έλεγα ότι υπάρχει ένα εσωτερικό πρόβλημα στους Τουρκοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να χειραφετηθούν στην πλειοψηφία τους, ο Ντενκτάς προσπαθεί να αλλοιώσει τους συσχετισμούς με τους εποίκους και υπάρχει και ένα πρόβλημα ανταγωνισμού στο εσωτερικό των κύκλων εξουσίας της ʼγκυρας. Και εκεί, δυστυχώς, πολλοί ,από τους οποίους εμείς θεωρούσαμε μετριοπαθείς, όπως ο κ. Τζεμ, είναι από τους πλέον σκληρούς θιασώτες της άποψης ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974.

- Γιατί, και για τον Ερντογάν, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μετριοπαθής...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εκεί γίνονται εσωτερικές αντιπαλότητες. Εξαρτάται αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς επιβίωσης στο βαθύ κράτος που λέγεται Κεμαλικό κράτος.

- Πάμε τώρα στον ΣΥΝ. Θέλω να δούμε μαζί την τελευταία κίνηση, την οποία κάνετε, τις συνεργασίες που έχετε εξαγγείλει με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Θέλω να δούμε τι λέει ο κόσμος για την Αριστερά. Και μία ερώτηση που λέει ο κόσμος: γιατί φεύγουν τα στελέχη σας από τον ΣΥΝ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά που λέει ο κόσμος είναι εκείνα τα οποία εμείς συνεκτιμάμε και στα οποία προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Να απευθυνθούμε στη νεολαία με τα κοινωνικά κινήματα, να διαμορφώσουμε καινούργιες απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα για να μην έχουμε την παλαιά ανάλυση και τη δογματική μάχη χαρακωμάτων, να εξασφαλίσουμε συσπειρώσεις και όχι κατακερματισμό. Αυτά, λοιπόν, τα οποία κάνουμε είναι η συνέχιση και η προέκταση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στις μέρες μας, όταν τα πάντα αλλάζουν γύρω μας, εμείς θέλουμε να μιλήσουμε με σύγχρονη γλώσσα και όχι να γυρίσουμε στο 1975, στο 1980 ή στην αρχή της μεταπολίτευσης. Όσοι μας λένε ότι πρέπει να μιλάμε με πλαίσια αναφοράς στα παλιά, τότε είναι μακριά νυχτωμένοι. Αυτό είναι η ανανέωση; Η ανανέωση είναι με σύγχρονους όρους στα σημερινά προβλήματα να παρεμβαίνουμε.