Skip to main content.
18/12/2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA

18 Δεκεμβρίου 2003

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA (δημοσιογράφος: Γ.Λοβέρδος)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι το πολιτικό κλίμα εμφανίζει μια ρευστότητα η οποία τροφοδοτείται κυρίως και από τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος αλλά και από τα εσωκομματικά των δύο μεγάλων κομμάτων.. Δεν έχουν αντιπαράθεση προγραμματική τα δύο μεγάλα κόμματα και έτσι γίνεται μία αντιπαράθεση εσωκομματικών παραπολιτικών.
Αυτή η σεναριολογία αναπτύσσεται σε ένα κλίμα ηττοπάθειας και εσωτερικών αδιεξόδων του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί, δρομολογούνται και σενάρια και ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, αλλά και εμφανίζονται και διάφορα κέντρα να πιέζουν για να επιβάλλουν λύσεις.
Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. 'Ότι πια στην πολιτική ζωή του τόπου έχουν εμφανιστεί κέντρα τα οποία επιδιώκουν να επηρεάσουν και τις εσωτερικές εξελίξεις και των δύο κομμάτων και να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα.

- Ο κ. Παπανδρέου δεν ήξερε όταν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ότι θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι κανείς δεν μπορεί πια να αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Αυτά τα κυβερνητικά στελέχη πρωταγωνίστησαν. Και όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές είναι φανερή μια προσπάθεια ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης να πούνε ότι «δεν φταίμε εμείς, κάποιος άλλος φταίει». 'Όπως επίσης, με ευθύνη των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, η προσοχή τους εμφανίζεται να είναι προσηλωμένη στο τι θα γίνει λίγο πριν τις εκλογές ή αμέσως μετά τις εκλογές....
Σ' αυτό ακριβώς το κλίμα είναι που εμφανίζονται και κέντρα τα οποία επιχειρούν να επιβάλλουν ή να υπαγορεύσουν λύσεις.

- Μιλάτε για εξωθεσμικά κέντρα....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάω για εξωθεσμικά παραπολιτικά κέντρα. Κι ίσως αυτό είναι ένα από τα πιο αρνητικά συμπτώματα σήμερα, που επιδιώκει όμως να επηρεάσει και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος.

- Υπάρχει ένα πραγματικό γεγονός. Λένε πολλοί ότι επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα σοκ ......... 'Ισως αυτό το σοκ να ήταν η ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξεγελιέται ο κόσμος με διαδικαστικές τέτοιες επινοήσεις. Αυτό που διαμορφώνει σήμερα την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επικοινωνήσει με την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία των μη προνομιούχων είναι η κυβερνητική του πολιτική. Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται με τέτοια εσωκομματικά θέματα. Απεναντίας, δείχνει την αδυναμία του το ΠΑΣΟΚ όσο μοναδικό στοιχείο με το οποίο αυτή τη στιγμή επικοινωνιακά υπάρχει είναι τα εσωκομματικά.

- Αν συμβεί αυτό πριν τις εκλογές λένε πολλοί ότι τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα συμπιεστούν.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας φοβίζει, ούτε επηρεάζει τη δική μας τακτική, γιατί όπως σας είπα, εμείς δεν κάνουμε επιλογή προσώπων. 'Εχουμε απέναντί μας μία πολιτική στην οποία δεν συμφωνούμε, έχουμε μία πολιτική την οποία την αντιπολιτευόμαστε με προγραμματικές θέσεις. Προτείνουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις και πάνω σ' αυτή τη στάση μας τα τελευταία χρόνια έχουμε κερδίσει ένα καλό κλίμα προσέγγισης και συμπάθειας της ευρύτερης κοινής γνώμης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία σφυγμομέτρηση έδειχνε πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΝ 3,6%. Στο ερώτημα ενδεχόμενη ψήφος για τον ΣΥΝ 30,9.

- Αγκομαχάτε κάθε φορά να πιάσετε το 3%

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αγκομαχάμε να πιάσουμε το 3% ... Κάνουμε μια προσπάθεια να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες που διαμορφώνει το εκλογικό σύστημα. Γιατί το εκλογικό σύστημα είναι εκείνο το οποίο, αν τα δύο μεγάλα κόμματα πάρουν 80% δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, αν τα δύο κόμματα πάρουν 70%, πάλι δίνει αυτοδυναμία.

- Το ποσοστό του ΣΥΝ είναι αυτό το οποίο είναι και δεν φταίει το εκλογικό σύστημα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Με την απλή αναλογική είναι πιο εναρμονισμένα και πιο ισορροπημένα τα ποσοστά ψήφων. Ανταποκρίνονται τα εκλογικά με τα κοινοβουλευτικά, ενώ με το υπάρχον εκλογικό σύστημα το ποσοστό μετριέται τρεις φορές, το 37% στην κάλπη γίνεται 51% στη Βουλή και με αυτόν τον τρόπο νοθεύεται η αντιπροσωπευτικότητα.
Αλλά είναι σωστό αυτό που λέτε ότι και με μία απλή αναλογική, πάλι θα υπήρχαν μεγαλύτερα και μικρότερα κόμματα. Θα ήταν όμως πιο ισορροπημένη η Βουλή.
Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 'Εβλεπα σήμερα στις εφημερίδες αυτό το Ταμείο για τους Μικρομεσαίους ...

- Ταμείο Εγγυοδοσίας...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πότε ψηφίστηκε αυτός ο νόμος; Ομοφώνως απ' όλα τα κόμματα το 1998.

- Γιατί τον βλέπουμε σήμερα;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί λοιπόν σήμερα ενεργοποιείται; Σήμερα γίνονται εκλογές. Από το 1998 μέχρι σήμερα ξέρετε πόσες χιλιάδες μικρομεσαίων οδηγήθηκαν στην τοκογλυφία και στην καταστροφή; Ξέρετε πόσες χιλιάδες μικρομεσαίων πλήρωσαν πανωτόκια και ποινές στις τράπεζες γιατί κανείς δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί προκειμένου να ανανεώσουν τη δραστηριότητά τους ή να αναπληρώσουν τα εμπορεύματά τους;
Να λοιπόν ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις όταν αυτός που παίρνει την αυτοδυναμία λέει «εγώ είμαι εγώ, γενικός δερβέναγας, κάνω ότι θέλω και ψηφισμένους νόμους δεν τους εφαρμόζω και τους κρατάω στο συρτάρι για να τους βγάλω στην προεκλογική περίοδο.......»

- Αυτά είναι τα τερτίπια της πολιτικής.........

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου να αξιώσω να πάψουν, αλλά να περιοριστούν. Γιατί ξέρετε, εκτός των άλλων, δεν λένε τίποτε στις νέες ηλικίες. Οι νέες ηλικίες όταν βλέπουν τέτοια κόλπα, σου λέει «πολιτική με κόλπα δεν με αφορά».

- Μιλήσατε εσείς, ο ΣΥΝ βγήκε και αποκάλυψε ότι υπάρχουν κρυφά ελλείμματα στην ελληνική οικονομία. Μιλήσατε για μαύρες τρύπες...... η οποία όπως τουλάχιστον την περιγράψατε ήταν οδυνηρή για την οικονομία....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό που κάναμε, και το κάναμε 6 βουλευτές που είμαστε μόνο, και με πολύ συστηματική δουλειά που είχε κάνει για τη συγκέντρωση των στοιχείων ο Π. Λαφαζάνης, αυτό που κάναμε ήταν να αποδείξουμε την μυθολογία περί των πλεονασματικών προϋπολογισμών. 'Ολης αυτής της περιόδου. Δεν είναι μονάχα στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη, αλλά και στις προηγούμενες, και του κ. Μητσοτάκη και πριν.
Το δεύτερο το οποίο κάναμε ήταν να δώσουμε μια απάντηση στον ελληνικό λαό για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν διαρκώς μεγαλύτερες δαπάνες, οι οποίες υπερβαίνουν τις προβλέψεις των εκάστοτε προϋπολογισμών. Και εκεί επίσης να δούμε γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή ο απολογισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διότι απεκάλυπταν και αποκαλύπτουν πάντα αυτές οι Εκθέσεις την παράλληλη διαχείριση, τη διπλή διαχείριση, τα διπλά βιβλία, το διπλό ταμείο. Οι 100 λογαριασμοί που είχα εγώ υπόψη μου όταν έγινε η επερώτηση στον κ. Πρωθυπουργό, δαπάνησαν για πάσης φύσεως δαπάνες, και λειτουργικές δηλαδή, τακτικά έξοδα, δαπάνησαν 5,5 δισεκατομμύρια € το 2002. Το 2003 ξέρετε οι ίδιοι λογαριασμοί πόσο δαπάνησαν; 9,5 δισεκατομμύρια €.

- 'Αρα αν συμβαίνει αυτό που λέτε, μήπως συμφωνείτε με τον Κ. Μητσοτάκη;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί ο οιοσδήποτε υπουργός από το ΠΑΣΟΚ να επικαλείται τον σοσιαλισμό και να λειτουργεί με αυτή την οικονομική πολιτική τη νεοφιλελεύθερη, όπως δεν μπορεί η Ν.Δ. να επικαλείται το νεοφιλελευθερισμό και να χρησιμοποιεί κοινωνικό λαϊκισμό. Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη.
Δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπερασπίζομαι τον κ. Καραμανλή. 'Όπως επίσης δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε τον κ. Σημίτη υπερασπίζομαι. Αλλά και αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν την πολιτική μου εκτίμηση ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσπάθεια πολιτικών κέντρων να υπαγορεύσουν και να επιβάλλουν λύσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα και στο πολιτικό σύστημα.

- Αν έχει αυτά τα προβλήματα η οικονομία κ. Πρόεδρε, τότε έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, να σφίξουν κι άλλο τα ζωνάρια..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι για μία μακρά περίοδο θα ακολουθηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική της μονόδρομης λιτότητας και αυτό είναι το οποίο επικαλούμαστε από τον ΣΥΝ ως επιχείρημα για να μην έχει ο κόσμος ψευδαισθήσεις.

- 'Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: 'Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική, και πολύ σκληρότερη βέβαια, εάν υιοθετηθούν καθαρά φιλελεύθερα μέτρα χωρίς καμία παραλλαγή. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον είπαμε ότι οι εξαγγελίες της κοινωνικής Χάρτας περί πραγματικής σύγκλισης του κ. Σημίτη και οι εξαγγελίες του κ. Καραμανλή περί κοινωνικού κράτους είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι για τα μάτια της κάλπης.

- Ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου... κερδίζει ένα κόμμα, το όποιο κόμμα και λέει ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, πρέπει να κυβερνήσουμε με μεγάλη συναίνεση, κ. Κωνσταντόπουλε ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί. Τι θα του προτείνατε εσείς για την οικονομία;..... Το λέω αυτό, δεδομένου ότι δεν θα κυβερνήσετε, μπορείτε να καταγγέλλετε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αυτοί θα σας πάρουν τα λεφτά σας.. για να πάρετε ψήφους...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν ο κόσμος ξέρει ότι του παίρνουν τα λεφτά. Δεν περιμένει εμάς να του πούμε ότι θα του πάρουν. Η ακρίβεια του παίρνει τα λεφτά και η εισοδηματική πολιτική του παίρνει τα λεφτά.....

- Εσείς τι λέτε.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν η δημοσιονομική διαχείριση που γίνεται δεν έχει κοινωνικό περιεχόμενο και κοινωνικούς στόχους. Και πρέπει να υπάρξει μια πολιτική η οποία να βάζει σε προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα. Η κοινωνική ιδιότητα του πολίτη, η παιδεία, η ασφάλιση, η κοινωνική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής πρέπει να έχουν, κατά την άποψη τη δική μας, προτεραιότητα στη χάραξη μιας πολιτικής.
Υπάρχουν λεφτά ή δεν υπάρχουν; Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν λεφτά. Και μπορούν...

- Πού υπάρχουν αυτά τα λεφτά;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δώσει 2 δισεκατομμύρια € από το αποθεματικό του Γ' ΚΠΣ για την περιφέρεια. Τώρα την θυμήθηκαν την περιφέρεια; Παραμονές εκλογών του 2000 ο κ. Σημίτης είχε συστήσει την ειδική Διϋπουργική Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της υπαίθρου. Προεκλογικά θυμόμαστε τις κοινωνικές ανάγκες. Μετεκλογικά «δεν γίνεται αλλιώς, κόψτε τον λαιμό σας».

- Πού υπάρχουν τα λεφτά;.. Το 51% του Προϋπολογισμού πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος αρνείται μέχρι σήμερα να κάνει μία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση; Πρώτον λέμε, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.. Να πληρώνουν με δικαιοσύνη όλοι, να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα...

- Να πληρώνουν παραπάνω οι πλούσιοι;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να πληρώνουν με δικαιοσύνη και περισσότερο εκείνοι που έχουν....

- Φαντάζομαι ότι δεν λέτε να μειωθούν τα έσοδα του κράτους.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπάρξει δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση για να μην γίνονται κάθε τόσο φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διαρκώς σφίγγουν τους ασθενέστερους. Διότι εδώ έχουμε μία κερδοφορία και έναν προκλητικό πολλαπλασιασμό των κερδών λίγων που έχουν...

- Και να μην έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και δύο ταχυτήτων πολίτες και να μην έχουμε και κοινωνική Ελλάδα τριών ταχυτήτων. Διότι εδώ φτάσαμε να είμαστε στην Ελλάδα του 1/3 και όχι των 2/3.
Δεύτερον. Ποιος εμπόδισε μέχρι σήμερα να υπάρξει αναδιανομή εισοδημάτων του παραγόμενου πλούτου με δικαιοσύνη; Δεν το λένε τα δύο κόμματα εν όψει εκλογών. Αναδιανομή εισοδημάτων με δίκαιο τρόπο. Και, τρίτον, να περιοριστούν οι στρατιωτικές δαπάνες.
Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, Πηγαίνουμε προς τις εκλογές. Και τα δύο κόμματα δεν δεσμεύονται να καθιερωθεί το εγγυημένο εθνικό εισόδημα. Η κατώτερη σύνταξη δηλαδή, ο κατώτερος μισθός. Δεν το θέλουν, επικαλούμενοι αδυναμία του Προϋπολογισμού. Αλλά όμως τα χρήματα, εάν γίνει διαφανής, χρηστή και σωστά ιεραρχημένη διαχείριση, μπορούν να δαπανηθούν με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες.

- Λένε πολλοί ότι με όλα αυτά που έχετε αποκαλύψει τον τελευταίο καιρό, με την επίθεση που έχετε ασκήσει εναντίον της κυβέρνησης, με την στάση που έχετε τηρήσει σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την κοινή εμφάνιση με τον Κ. Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Θεοδωράκη προχθές, μήπως τελικά υπάρχει κάποιου είδους.. αναμοχλεύεται το 1989, η συνεργασία της Αριστεράς με τη Δεξιά;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να καταλάβω πολλές φορές. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη λένε, ο Συνασπισμός έγινε νεοκομμουνιστική μετάλλαξη. Την ίδια ώρα λένε, συμμαχεί με τη Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, οι ηγεσίες άλλων κομμάτων θεωρούν τον ΣΥΝ ως δυνάμει εγγύτερο πολιτικό χώρο προς το ΠΑΣΟΚ.
Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να κοιτάμε προς τα πίσω. Μας ενδιαφέρει να κοιτάμε προς τα μπροστά. Κι εδώ είμαστε στην πιο κρίσιμη δεκαετία, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Σπαταλήσαμε όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που είχαμε ως χώρα σε μια κρίσιμη δεκαετία, τη δεκαετία του '90-2000, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων.
Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει να απαντήσουμε στα προβλήματα τα σημερινά και τα αυριανά. 'Οσοι θέλουν να κάνουν πολιτική αντιπαράθεση και κομματική αντιπαράθεση κοιτώντας προς το παρελθόν, με πλαίσιο αναφοράς το παρελθόν, είναι, θα έλεγα, ανιστόρητοι.
Και κάτι ακόμα. Η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, η ανανέωση της Αριστεράς, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος προϋποθέτει διαρθρωτικές τομές στο πολιτικό σύστημα. Δεν γίνεται με αναβίωση των στερεότυπων του παρελθόντος. Κι εδώ είναι που τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο επιμένουν στην άγονη την κομματική πόλωση, ξέρουν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινωνία, και ιδίως με τις νέες ηλικίες.
Οι νέες ηλικίες ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή γι αυτά τα επικοινωνιακά σενάρια και τις σκιαμαχίες που γίνονται μιας ακραίας και άγριας πόλωσης; Για την ανεργία ενδιαφέρονται, για τη διάλυση της Παιδείας ενδιαφέρονται, για την προοπτική στη ζωή τους ενδιαφέρον, για την Υγεία ενδιαφέρονται, για το περιβάλλον....
'Αρα λοιπόν ας λένε όσοι θέλουν ό,τι θέλουν. Εμάς μας ενδιαφέρει στην ερχόμενη Βουλή και στις δεκαετίες που έρχονται η ανανεωτική Αριστερά των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας και ό,τι ευρύτερο μπορεί να εκφραστεί εκλογικά με τη συνεργασία που επιδιώκουμε, να είναι ισχυρή για να παίξει ρυθμιστικό και ουσιαστικό ρόλο.

- ........ Η Μ. Δαμανάκη και στις επόμενες εκλογές.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και νομίζω ότι εμείς προχωράμε και σεβόμαστε τις προσωπικές επιλογές.

- Ρωτάω αν θα λείψει η Μ. Δαμανάκη.... Ο Πέτρος ο Κουναλάκης... Αν θα λείψουν από το κόμμα σας...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι έχουν γίνει προσωπικές επιλογές, έχουν αλλάξει επιλογές διάφοροι σε όλα τα κόμματα, όπως βλέπετε. Να σας το πω έτσι πολύ απλά. Τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΝ αγωνιούν και αγωνίζονται για την ενίσχυση του ΣΥΝ. Δεν αγωνιούν ούτε αγωνίζονται για την τύχη της κυβερνητικής πολιτικής.

- Την βλέπετε την κα Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως σεβαστή η δήλωση της Μ.Δαμανάκη, που είπε ότι δεν θα μετάσχει... Δεν είναι ίδια περίπτωση με άλλες επιλογές που έχουν γίνει από στελέχη τα οποία έχουν όχι απλώς προσχωρήσει, αλλά εκθειάζουν αυτή την στιγμή την κυβερνητική πολιτική. Αλλά δεν με αφορούν επιλογές προσωπικές.

- Θεωρείτε ότι τέλειωσε αυτό το θέμα για τον ΣΥΝ; Ή σε ένα μήνα ή σε δύο θα φύγουν κι άλλοι;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για τον ΣΥΝ και θα ήθελα, για να είμαι ειλικρινής και να σας πω τα πράγματα έτσι όπως έχουν, όλες οι προβληματικές που αναπτύσσονται και εντός του ΣΥΝ, ακόμη και διαφωνίες που ακούγονται, για επιλογές που γίνονται ή για διαδικασίες που γίνονται, ξεκινάνε με ένα κρατούμενο.. Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του ΣΥΝ. 'Ένα το κρατούμενο. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία και η εκλογική. Πώς δεν θα κάνουμε λάθη, μας ενδιαφέρει πώς θα πάμε καλύτερα.
Και επιτρέψτε μου να σας πω, με σκληρή προσπάθεια και με την στήριξη του κόσμου, αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχει ο ΣΥΝ είναι πολύ πιο ειλικρινής και πολύ πιο ήρεμη από την εικόνα που έχουν τα άλλα κόμματα. Είμαστε κολέγιο μπροστά σ' αυτά που συμβαίνουν στα άλλα κόμματα.