Skip to main content.
05/01/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό 9,84

5 Ιανουαρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιοσταθμό 9,84 (δημοσιογράφοι: Αγγ.Μόσχοβας-Γρ.Ρουμπάνης)

- Eσείς προκαλέσατε τη βραδιά του Προϋπολογισμού ότι δεν μπορεί να δραπετεύσει ο Πρωθυπουργός που έχει εκλεγεί δυο φορές και όμως φαίνεται ότι δραπετεύει, έστω από την Προεδρία του κόμματος. Πώς εκτιμάτε αυτή την εξέλιξη;.........

- Σας βγήκε αυτό το θέμα....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Εγώ είπα από τις 7 Δεκεμβρίου ότι θα έχουμε εξελίξεις.
Εμείς δεν κάνουμε επιλογή προσώπων. Κρίνουμε και ελέγχουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Και τις κρίνουμε αυτές τις πολιτικές από θέσεις ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και με όρους πολιτικούς, με όρους κοινωνίας, με όρους προγραμμάτων και ιδεών. Δεν θέλουμε η αντιπαράθεση των κομμάτων να στρέφεται και να περιστρέφεται αποκλειστικά περί τα πρόσωπα.
Τι θα κριθεί στις επόμενες εκλογές; Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης θα κριθεί. Η στάση του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών του. Και εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ θα ζητήσουμε αυτή η πολιτική να καταψηφιστεί.
Θα κριθεί επιπροσθέτως και αυτό που είπατε προηγουμένως. ΄Ότι ο κύριος Πρωθυπουργός δραπετεύει από την ευθύνη της λογοδοσίας και της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα επικαλείτο την κρίση των πολιτών.

- Ο κ. Σημίτης θα το παρουσιάσει διαφορετικά βέβαια.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Αλλά οι πολίτες δεν είναι απλώς εύπιστοι καταναλωτές εντυπώσεων. Οι πολίτες είναι ενεργοί πολίτες. Και δεν μπορεί να οδηγούμαστε από την κοινωνία των ενεργών πολιτών στην κοινωνία των εύπιστων οπαδών.
Τι καινούργιο υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης; Ο ίδιος Πρωθυπουργός, οι ίδιοι υπουργοί, η ίδια πολιτική, οι ίδιοι μηχανισμοί υποστήριξης. Από τις εκλογές του 2000 μέχρι σήμερα το καινούργιο είναι ότι απομακρύνθηκε ο κ. Λαλιώτης από την κυβερνητική πλειοψηφία με διαδικασίες πρωτότυπες και τώρα αυτοαπομακρύνεται ο κ. Πρωθυπουργός για να ορίσει πάλι, μ΄ έναν δικό του τρόπο, έξω από τις διαδικασίες, το διάδοχό του.

- Να το δούμε αυτό γιατί ο κ. Σημίτης μας συνηθίζει αιφνιδιασμούς.. Μήπως παραιτηθεί και από Πρωθυπουργός....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι όλα τα οποία πρέπει κανείς να τα επισημάνει.
Να πω κάτι άλλο όμως και επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό το πράγμα. Το πολιτικό μας σύστημα, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, με τέτοιους χειρισμούς υφίσταται πρόσθετη στρέβλωση. Από το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διολισθαίνει σε διαδικασίες Προεδρικού τύπου.

- Πάντως είναι δημοκρατικό τώρα....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αντιδημοκρατικό. Σαφώς. Αλλά όμως δεν προβλέπεται αυτού του τύπου η διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να προκύψει και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να ετηρούντο δηλαδή οι εσωτερικές λειτουργίες.
Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, επειδή πηγαίνοντας προς τις εκλογές το πρόσωπο και τα έργα της κυβέρνησης δεν πείθουν, επιχειρείται τώρα μία ταχυδακτυλουργία: Το κόμμα και τα πρόσωπα που κυβερνούν επί 8 χρόνια θέλουν να παραστήσουν ότι είναι κάτι άλλο. ΄Ότι είναι κάποιοι καινούργιοι.

- Η αλήθεια είναι ότι όντως ο κ. Παπανδρέου μοιάζει να πηγαίνει κάπως.. να το πω έτσι σχηματικά, αλυσοδεμένος στις εκλογές... Γιατί έχει φορτωθεί όλο το πλαίσιο το προγραμματικό, έχει κλεισμένες τις λίστες... έχει την ίδια κυβέρνηση.. Αυτό ίσως.... Προκύπτει ότι θα φορτωθεί αμαρτίες που ενδεχομένως δεν του ανήκουν κιόλας.

- Μήπως αυτή η αλλαγή στο κυβερνών κόμμα συσπειρώσει περισσότερο τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος και οδηγήσει τελικά τον ΣΥΝ σε μια μάλλον πολωτική αναμέτρηση και οδηγήσει τον ΣΥΝ τελικά εκτός Βουλής;.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ότι επιδιώκεται η πόλωση είναι φανερό. ΄Ολες όμως αυτές οι αλλαγές έχουν έναν χαρακτήρα εντός και επί τα αυτά, Δεν άκουσα τίποτε για διαφορετικές πολιτικές. ΄Αλλωστε ο κ. Παπανδρέου είναι ηγετικό στέλεχος των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη.

- ΄Εχει συνυπευθυνότητα λέτε.....

΄Εχει συμμετοχή στην χάραξη της ίδιας πολιτικής. Δεν άκουσα τίποτε, ούτε ακούω τίποτε για όλα αυτά που οι ίδιες δημοσκοπήσεις, τις οποίες σήμερα επικαλούνται, λένε ότι απέτυχε η κυβέρνηση Σημίτη. Δηλαδή, δεν άκουσα τίποτε για τα πραγματικά προβλήματα, για την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και τα πρόσωπα έχουν την σημασία τους. Κρίνονται από την πολιτική τους. Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω, ότι για μας, για τον Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και για την ευρύτερη εκλογική συσπείρωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία επιδιώκουμε, το αίτημα της αλλαγής, ως πρωτεύον και κυρίαρχο αίτημα, κατευθύνεται στην αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται. Και αυτό το αίτημα της αλλαγής των πολιτικών προκύπτει από τις αρνητικές γενικότερες καταστάσεις στην κοινωνία, στην οικονομία και στο κράτος που διαμόρφωσε στη χώρα μας ένα μονοπώλιο εξουσίας των δύο κομμάτων επί 30 χρόνια.
'Αρα λοιπόν, την ώρα που εντός του δικομματισμού παίζονται παιχνίδια εντυπώσεων και παιχνίδια εξουσίας κορυφής, εμείς από την πλευρά της ριζοσπαστικής Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας θέλουμε να βάλουμε την ανάγκη αλλαγής στις πολιτικές και στους συσχετισμούς.

- Δεν μου απαντήσατε όμως αν φοβάστε ότι θα μείνει ο ΣΥΝ εκτός Βουλής...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Ο ΣΥΝ έχει αυτή την στιγμή κατακτήσει μία εκτίμηση του κόσμου, έχει κατακτήσει μία πολύ μεγάλη συμπάθεια. Οι ίδιες οι σφυγμομετρήσεις τις οποίες επικαλούνται όλες οι αναλύσεις δίνουν διαθεσιμότητα ψήφου προς τον ΣΥΝ μέχρι και 30%. Πρόθεση ψήφου βεβαίως 3,6%. Ο ΣΥΝ κινείται σ΄ έναν ευρύτερο χώρο συμπάθειας, εκτίμησης και αναγνώρισης. Και είναι δικό μας πρόβλημα.

- Την Τετάρτη έχετε κι εσείς εξελίξεις...... Πάτε κι εσείς για βαφτίσια. Να οριστικοποιηθεί τέλος πάντων αυτό το σχήμα....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είμαστε σ΄ έναν καλό δρόμο για την εκλογική συνεργασία δυνάμεων της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι και μία επιπλέον ενίσχυση της ανάγκης από θέσεις Αριστεράς και να πούμε όχι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να αμφισβητήσουμε τους συσχετισμούς του δικομματισμού αλλά και να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες για την συσπείρωση και την αποτελεσματική παρέμβαση της Αριστεράς στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Και, τέλος, να ενισχύσουμε έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακοί πόλεμοι. Δεν μπορεί να είναι κατανάλωση εντυπώσεων. Δεν μπορεί να είναι παιχνίδι εξουσίας και διαδικασίες κορυφής. Θέλουμε έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής, με όρους κοινωνίας, με κοινωνική ευθύνη, πολιτική συνέπεια και, επιτρέψτε μου να πω, αγωνιστικό ήθος.

- Θεωρείτε ότι αυτή η αλλαγή προωθείται από μεγάλα συμφέροντα;.. Από εκδοτικά, επιχειρηματικά..... Γιατί είχατε μιλήσει κάποτε και για το σύνδρομο του Λαοκόωντος.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ηδη σας είπα προηγουμένως ότι είναι τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες πολιτικές, το ίδιο πλαίσιο και οι ίδιοι μηχανισμοί υποστήριξης. Οι ίδιοι μηχανισμοί υποστήριξης οι οποίοι αγιογραφούσαν επί 8 χρόνια τον κ. Σημίτη, οι ίδιοι μηχανισμοί τώρα τον αποκαθηλώνουν και έχουν επιδοθεί στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου θα κριθεί από το έργο του.
Εμείς, όπως σας είπα, δεν κάνουμε επιλογή προσώπων. Και μακάρι να εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά, με προοδευτικές τομές, το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι ο ΣΥΝ είναι το μοναδικό καινούργιο στην πολιτική ζωή. ΄Εχει πριν από 10 χρόνια δημιουργηθεί και επιχειρεί με εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες κάτι καινούργιο.
Εδώ μιλάμε για χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες διαδοχής σ΄ ένα κυβερνητικό κόμμα, που είναι μια μεγάλη εκλογική και κοινωνική παράταξη, αλλά κανείς δεν λέει τι θα γίνει με τις πολιτικές.
Ο οδικός αυτής χάρτης για τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό σχέδιο για να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα των προβλημάτων στην εικονικότητα των εντυπώσεων.
Και αν μπαίνουμε στον 21ο αιώνα και οι πολιτικές εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, κρίνονται από εντυπώσεις και από ονόματα, τότε είναι μία πρόσθετη στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος.