Skip to main content.
09/01/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιόφωνο του "ΣΚΑΪ"

9 Ιανουαρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο ραδιόφωνο του "ΣΚΑΪ" (δημοσιογράφος: Κ.Ακριβοπούλου)

- Τι είχατε υπόψη σας όταν λέγατε σε ανύποπτη στιγμή ότι ο κ. Σημίτης ψάχνει φόρμουλα να φύγει...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Ηταν φανερό ότι ο κ. Πρωθυπουργός μεθόδευε ορισμένα σχέδια και για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης αλλά και για την προώθηση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας δικών του επιλογών.
Λυπάμαι, διότι, με την εξέλιξη των πραγμάτων, όλοι εκείνοι οι οποίοι κατηγορηματικά διέψευδαν ως σενάρια όλα αυτά τα στοιχεία και ασκούσαν δριμύτατη κριτική εναντίον του Συνασπισμού και εναντίον μου για την επισήμανση αυτών των ενεργειών, δεν αισθάνονται στοιχειωδώς μια πολιτική ευθύνη να πουν, κάναμε λάθος, δεν ξέραμε και στον αέρα μιλάγαμε όταν διαβεβαιώναμε τον ελληνικό λαό περί του αντιθέτου.
Δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έτσι καταστρέφεται η πολιτική αξιοπιστία και η σχέση εμπιστοσύνης με τον 'Ελληνα πολίτη, όταν υπουργοί και στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από μόνο τον λόγο ότι είναι στην εξουσία, νομίζουν ότι είναι ικανοί να λένε και να ξελένε σαν να μην συμβαίνει τίποτε και χωρίς να αισθάνονται την ευθύνη να δώσουν λογαριασμό.
Ανοηταίνουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν έτσι πια να ασκούν την πολιτική. Ο κόσμος διεκδικεί ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Η πολιτική έχει περιεχόμενο, έχει κοινωνικό περιεχόμενο, έχει ηθικό περιεχόμενο. Η πολιτική έχει αισθητική, έχει ευθύνη. Αυτά όλα τα επικοινωνιακά, οι επικοινωνιακοί μανδύες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

- Είναι μόνον επικοινωνιακά τελικώς;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε στο 2004. Ως πολίτης δημοκράτης, που έχει κανείς αγωνιστεί για χρόνια για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, κανένας 'Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δημοκρατικές διαδικασίες ενός σύγχρονου κοινοβουλευτικού συστήματος αυτά τα οποία συμβαίνουν. Είναι η επιβολή της εικονολογίας στην ιδεολογία. Είναι όλα όσα τελικά οδηγούν στην απονεύρωση, στην παραπέρα απονεύρωση της συμμετοχικής δημοκρατίας.

- Ο κ. Παπανδρέου υπέβαλε χθες και δημόσια την υποψηφιότητά του και δεν έχει πει ούτε μία φορά την λέξη ΠΑΣΟΚ. Αυτό απειλεί τον ΣΥΝ κατά κάποιον τρόπο;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται ότι απειλείται. Και οι απόψεις του κ. Παπανδρέου, όπως και οι απόψεις του κ. Σημίτη, αναφέρονται σε μια πολιτική με την οποία ο ΣΥΝ δεν έχει σχέση. Αναφέρονται σε μια πολιτική νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, η οποία από θέσεις Αριστεράς αμφισβητείται.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν είναι η πολιτική στην αποκλειστική διαχείριση νεοφιλελεύθερων επιλογών. Εκείνο που χρειάζεται είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, από θέσεις Αριστεράς, να προωθηθούν εναλλακτικές προτάσεις για προοδευτικές λύσεις.
Γι αυτό και από την πλευρά μας, εν όψει των εκλογών, εγκαίρως, από το καλοκαίρι, πήραμε αυτές τις ενωτικές πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε ήδη στην οριστικοποίηση μιας εκλογικής συνεργασίας. Θα είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα έχουμε ενωτικά ψηφοδέλτια και εκτιμάμε ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε αποφασιστική εκλογική δύναμη, που μπορεί να είναι το ποιοτικό στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα των επόμενων εκλογών.

- Πώς αξιολογείτε την θέση του Γ. Παπανδρέου μετά την εμφάνιση Σημίτη και τα όσα είπε ο κ. Σημίτης;...'Ολη η ανάλυση που γίνεται την επόμενη ημέρα έχει έναν κοινό τόπο, την κηδεμονία κατά κάποιο τρόπο.... Αυτό περιορίζει νομίζετε τη δυναμική με την οποία ξεκίνησε ή θα ήθελε να ξεκινήσει ο Γ. Παπανδρέου;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοκρατικές διαδικασίες δυστυχώς φαίνεται ότι στο πολιτικό μας σύστημα δεν είναι αποδεκτές. Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ έχουμε κατοχυρωμένες τις εσωτερικές δημοκρατικές μας διαδικασίες. Πολλές φορές εμφανίζεται αυτό το πλεονέκτημα μας το χρεώνουν ως μειονέκτημα. Αλλά είναι χίλιες φορές προτιμότερο ο διάλογος και η αντιπαράθεση ιδεών που διαμορφώνει και συνθέτει απόψεις, που επεξεργάζεται ιδέες και χαράζει στρατηγικές, παρά αυτές οι δια βοής επικυρώσεις επιλογών μονοπρόσωπων οργάνων.
Εμφανίζει στην προεκλογική περίοδο αυτό το σχήμα το ΠΑΣΟΚ. Και ο Πρωθυπουργός παρών και ο επίδοξος Πρωθυπουργός παρών και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρών και ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρών. Αυτά δεν έχουν τόσο σημασία για μένα, όσο σημασία έχει το γεγονός ότι διακηρυγμένα πλέον και σε αυτή την περίοδο και υπό τη νέα ηγεσία, όπως είπε ο κ. Σημίτης, θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής σημαίνει ότι και υπό τη νέα ηγεσία το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να πορεύεται στο μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής.
Τα προβλήματα όμως προκύπτουν από αυτή την πολιτική η οποία θα συνεχιστεί. Και οι εξελίξεις ήταν όχι τυχαίες ακριβώς διότι αυτή η πολιτική απέτυχε, αυτή η πολιτική δημιούργησε σοβαρή κοινωνική δυσφορία, αυτή η πολιτική δεν μπορούσε να ξεγελάσει κανέναν πια 'Ελληνα πολίτη.
Αυτή την ώρα που μιλάμε αποκαλύπτεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλα όσα εξαγγέλθηκαν και σχεδιάστηκαν τον Σεπτέμβρη για το κοινωνικό πακέτο και για την Χάρτα πραγματικής σύγκλισης ήταν λόγια του αέρα. Και τούτο διότι, μέσα σε ένα μήνα, η κυβέρνηση δανείζεται 7 δις €, κάπου 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, με προοπτική η ολοκλήρωση αυτού του δανεισμού να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια € μέχρι τον Μάρτη. Αυτό σημαίνει ότι ήξεραν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη πως λένε ανειλικρινείς υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, ήξεραν ότι μέχρι τον Φεβρουάριο μπορούν να έχουν τη διαχείριση της οικονομίας υπό τον έλεγχό τους και ήξεραν ότι από κει και πέρα με δανεικά θα αναγκαστούν να καλύψουν μαύρες τρύπες, υποθηκεύοντας τις μελλοντικές γενιές.
'Ένα δεύτερο στοιχείο, τώρα, επ' αυτού. Η ειλικρίνεια, η ανοιχτή σχέση με τον πολίτη σημαίνει και μία αυτοκριτική και μία ανάληψη ευθύνης. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα, όταν δανείζεται 15 δισεκατομμύρια η κυβέρνηση, να βγει ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να υποσχεθεί κοινωνική πολιτική και εφαρμογή της Χάρτας Σύγκλισης.
Δεύτερον. Χθες, και στη Βουλή επισημάνθηκε, ότι στην προεκλογική περίοδο και στην ένταση των τελευταίων συνεδριάσεων της Βουλής, προωθείται και ολοκληρώνεται διαδικασία εκποίησης και εκχώρησης δημόσιας περιουσίας. Την περιουσία της χώρας, του ελληνικού λαού, όλων των γενεών των Ελλήνων τη δίνουν για τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού.
Η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, η επινόηση της δημιουργίας της και η μεθοδολογία με την οποία δουλεύει είναι το μέσο εκείνο με το οποίο οργιάζει η διαπλοκή. Και ουσιαστικά εξυπηρετούνται με τη διάθεση της δημόσιας περιουσίας οι λίγοι.
Δύο θέματα που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνική πολιτική και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Τρίτο ζήτημα, σοβαρό. Δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα στη Βουλή για κύρωση η συμφωνία την οποία έχει υπογράψει ο κ. Σημίτης για λογαριασμό της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για την έκδοση και τη δικαστική προστασία. Και ήδη οι Αμερικανοί απαιτούν μέτρα σε βάρος Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και επιβάλλουν καθεστώς διαρκούς αστυνόμευσης.
Επ' αυτού, που έχει σχέση και με την τήρηση της συνταγματικής τάξης και με την εξασφάλιση των δημοκρατικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων αλλά και με μια εθνική στρατηγική στα θέματα των διεθνών σχέσεων, επίσης, οφείλει να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ, υπό την παλιά και υπό τη νέα ηγεσία.
Σ' αυτά τα ζητήματα λοιπόν είναι -και τα λέω ενδεικτικά- θέματα δικαιωμάτων, θέματα προστασίας δημοσίου συμφέροντος και θέματα κοινωνικής πολιτικής στα οποία η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα δημιουργεί ακόμη περισσότερες και πιο ενοχλητικές καταστάσεις.
Το επείγον και το άμεσο δεν είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που οδηγεί στον υπερπλουτισμό και την ενίσχυση των ήδη ισχυρών. Το επείγον είναι η αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όλων αυτών που επί 10 χρόνια πλήρωσαν άδικα και άνισα και αποκλείστηκαν από τα οφέλη και από τα μερίσματα της ανάπτυξης.
Λόγια έχουν μοιραστεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να ζει με δύσκολο και πικρό τρόπο την καθημερινότητά της.