Skip to main content.
22/01/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό FLASH

22 Ιανουαρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό FLASH (δημοσιογράφος: κ.Κοκορίκος)

- Λείπουν οι προτάσεις της Αριστεράς γιατί δυστυχώς και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτιστεί με τη σκληρή κριτική, την ανελέητη και δίκαιη συνήθως εναντίον της κυβέρνησης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο χώρος και ιδίως ο ΣΥΝ ήταν ο χώρος από τον οποίο εκπορεύονταν οι προοδευτικές ιδέες και προτάσεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς το αντίθετο. Δεν λείπουν οι προτάσεις του Συνασπισμού. Απεναντίας οι προτάσεις του Συνασπισμού έχουν κατατεθεί με υπεύθυνη τεκμηρίωση σε όλη αυτή την περίοδο και έχουν επιδεικτικά περιφρονηθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και του κ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια και 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια από το Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και είχε διατυπωθεί το πρόγραμμά μας από την εποχή ακόμη που ήταν Υπουργός Παιδείας ο κ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ περιφρόνησε την πρόταση αυτή, την αγνόησε, δεν τη υιοθέτησε. Απεναντίας μετέτρεψε τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και ενίσχυσε έτσι τα φροντιστήρια.
Κατά συνέπεια, αυτό που σήμερα εμφανίζεται δήθεν ως πρόταση παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας και ως προβληματισμός του κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτεται και είναι η απόδειξη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν το έκανε πράξη όταν το πρότεινε ο ΣΥΝ. Αντίθετα, επί υπουργίας του και μέχρι σήμερα, ξεκίνησε και συνεχίζεται η περιπέτεια της παιδείας, των Λυκείων και των παιδιών μας με αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση από την αναγκαία κατεύθυνση.
Δεύτερον. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της ανεργίας. Και πρόταση για το 35ωρο κατέθεσε ο ΣΥΝ δύο φορές στη Βουλή, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη στην οποία μετείχε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και συγκροτημένη, ολοκληρωμένη πρόταση από 10 σημεία για την στήριξη της απασχόλησης, την μείωση της ανεργίας και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας έχουμε διατυπώσει στο εκλογικό μας πρόγραμμα, και των εκλογών του 2000 και σήμερα.
Τρίτο σημείο. Η πρόταση για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού στη Βουλή όλα τα τελευταία χρόνια, με την ευκαιρία της κατάθεσης του Προϋπολογισμού, δεν ψηφίζουμε τους Προϋπολογισμούς που έρχονται για το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, διότι θεωρούμε ότι είναι υπερβολικοί και διογκωμένοι οι δείκτες των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Καταθέσαμε δημόσια πρόταση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έτσι ώστε αυτά τα κονδύλια να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες από την κυβέρνηση την προηγούμενη, στην οποία μετείχε και ο κ. Παπανδρέου, απορρίφθηκε.

- Είναι καλό ή κακό το ότι μερικές απ΄ αυτές τις προτάσεις τις δέχεται ο Παπανδρέου;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις δέχεται εικονικά. Διότι, όταν λέει η σημερινή επικοινωνιακή πολιτική του νέου Προέδρου, του υποψήφιου Πρωθυπουργού και του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι από τη μια προβληματίζεται για το 35ωρο, στη συνέχεια το εγκαταλείπει και ταυτοχρόνως αναφέρεται στην καθιέρωση ανασφάλιστης εργασίας νέων μέχρι και 29 χρόνων, κατά πρωτότυπο και πρωτοφανή τρόπο στα παγκόσμια δεδομένα του κοινωνικού κινήματος και των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών οργανώσεων, αντιλαμβάνεται κανένας ότι πρόκειται περί αντιφάσεων ουσιαστικών, οι οποίες δεν διαμορφώνουν πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο.

- Το ίδιο πράγμα μπορείτε να το πείτε ότι χρειάζεται διάλογο και επεξεργασία αυτή η πρόταση για να εφαρμοστεί...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να βγάζουμε στη δημοπρασία τα προβλήματα αυτά τα οποία χρονίζουν εξ αιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, μόνο και μόνο για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο παραμονές εκλογών.
Να προχωρήσω παρακάτω. Χτες ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου βγάλανε σε προτεραιότητα τα προβλήματα των γυναικών, των μανάδων με τα 3 παιδιά που θα τις θεωρήσει ως πολύτεκνες η Ν.Δ. και τα προβλήματα στήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών στα οποία αναφέρθηκε οκ. Παπανδρέου.
Αλλά αυτά τα προβλήματα είναι συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Σήμερα η ανεργία είναι η μεγαλύτερη στις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα η εργαζόμενη μάνα έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσει την πιεστική καθημερινότητα. Η μητρότητα δεν στηρίζεται από αντίστοιχες διατάξεις της κοινωνικής πολιτικής. Ακόμη και δημόσιοι Οργανισμοί παίρνουν μέτρα εναντίον των γυναικών, οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν παιδί.
Τα δικαιώματα δηλαδή της γυναίκας, παρά τη διακηρυγμένη πρόοδο που έγινε από πλευράς στήριξης των αγώνων για την ισότητα, παρά το ότι γίνανε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τα προβλήματα των γυναικών εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλα, τα προβλήματα της ισότητας είναι κραυγαλέα. Ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις στη δεκαετία του ΄ 90 της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να προωθήσουν με θετικές δράσεις την πραγματική στήριξη μιας ισότητας που θα κατοχυρώνει τη γυναίκα, τη μάνα, την εργαζόμενη.

- Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η πρόταση που έκανε ο κ. Καραμανλής δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.. Μπορεί να θέλει κι αυτή επεξεργασία, να θέλει διάλογο..... Το ότι έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές δεν θα γίνουν με προτάσεις-φωτοβολίδες, ούτε με βεγγαλικά. Θα γίνουν επί της ουσίας και θα αποτιμηθούν πολιτικές που εφαρμόστηκαν και η αξιοπιστία προγραμματικών εξαγγελιών.

- Επί της ουσίας.. Εσείς που λέγατε τόσα χρόνια για προγραμματικές συγκλίσεις και ήσασταν ο πρωτοπόρος πολιτικός χώρος σ΄ αυτά τα πράγματα,, ξαφνικά κάνετε πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ, πέρα από οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση και κάνουμε και προγραμματικές προτάσεις. Οι προγραμματικές μας προτάσεις συστηματικά απορρίπτονται. Δεν πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μία διάσταση μεταξύ λόγων και έργων; Δεν πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτοί που είναι εύκολοι στα λόγια, είναι δύσκολοι στην πράξη, όταν έρχονται στην εξουσία;...

- Γιατί ο ΣΥΝ δεν είναι δύσκολος στην πράξη;... Θα περίμενα την πρόταση που κάνατε στο ΚΚΕ, και πιο εμπλουτισμένη και με συγκεκριμένο πλαίσιο, την ίδια ακριβώς πρόταση να κάνετε και στο ΠΑΣΟΚ.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση και δεν συμφωνούμε με την πολιτική την οποία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. ΄Αλλωστε την πολιτική αυτή την χαρακτήρισε ως αρνητική και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Και είναι φανερό γιατί την χαρακτήρισε ως αρνητική. Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής και προοδευτικής βάσης που ψήφισε ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές λοιπόν δεν μπορεί να αναβαπτιστεί μια αδιέξοδη και αντικοινωνική πολιτική με επικοινωνιακά τρικ.
Εμείς απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία και λέμε, δώστε μας δύναμη για να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσουμε αυτή την προγραμματική αντιπολίτευση. Να αμφισβητήσουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη σύγκλιση ανάμεσα στα δύο κόμματα, να αντισταθούμε στον οδοστρωτήρα του δικομματισμού και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διευρύνουμε την ενωτική συσπείρωση της ευρύτερης Αριστεράς.
Θέλουμε σαφώς να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς θα κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν θα μασήσουμε τα λόγια της.

- ΄ Ηταν προγραμματική η σύγκλιση με το ΚΚΕ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς εκτιμάμε ότι σήμερα δεν αλλάζουν ως δια μαγείας μέσα σε μια νύχτα και με ταχυδακτυλουργίες σκοπιμότητας δεν αλλάζουν τα βιώματα που έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού από μια δύσκολη καθημερινότητα και από μια ακόμα πιο δύσκολη προοπτική.
Τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που γίνονται γύρω από την κυβερνητική τακτική του ΠΑΣΟΚ, με χαμόγελο περιφρόνησης και δυσπιστίας τα αντιμετωπίζει και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με χαμόγελο περιφρόνησης και δυσπιστίας αντιμετωπίζει φαινόμενα και μετάλλαξης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και μετάλλαξης ορισμένων πολιτικών παραγόντων που ανακάλυψαν ξαφνικά την γη της Επαγγελίας στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως εφαρμόζεται.
Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς, μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, η ΔΕΑ και οι Ενεργοί Πολίτες, ανένταχτες προσωπικότητες, φτιάξαμε τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Επί δυόμισι χρόνια λειτουργούμε ισότιμα, ανοιχτά, πήραμε κοινές πρωτοβουλίες σε μεγάλα προβλήματα πολέμου, δράσης, ειρήνης, κοινωνικών δικαιωμάτων, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, προστασία του περιβάλλοντος, δάση, προστασία των συλλογικών αγαθών. Δημιουργήσαμε και το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και θα πάμε στις εκλογές για να δώσουμε την απάντηση από θέσεις αριστερής παράταξης στην φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ. και στη δημοκρατική παράταξη του νέου ΠΑΣΟΚ... Και είμαστε ανοιχτοί και για άλλες συμμετοχές σε αυτό το ενωτικό ψηφοδέλτιο. Εμείς ούτε αποκλείσαμε κανέναν, ούτε αποκλείουμε κανέναν.
Αρα λοιπόν, μην λέτε ότι ο ΣΥΝ είναι σε προγραμματική αντίφαση όταν επιδιώκει ενωτική τακτική της ευρύτερης αριστερής παράταξης στην απάντηση στα μεγάλα διλήμματα των εκλογών.
Η δημοκρατική παράταξη του κ. Παπανδρέου θέλει την αριστερή παράταξη στο περιθώριο.