Skip to main content.
25/01/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού και επικεφαλής του συνδυασμού "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

25 Ιανουαρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού και επικεφαλής του συνδυασμού "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (δημοσιογράφος: Λ.Παρασκευά)

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ απλά τα πράγματα και δεν χρειάζεται ούτε διγλωσσία εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε πολιτική υποκρισία. Καμιά υπουργική νομοθετική πρωτοβουλία και καμιά τροπολογία κυβερνητικών βουλευτών δεν φτάνει στη Βουλή χωρίς γνώση και έγκριση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος λειτουργεί στο όνομα του κ. Πρωθυπουργού. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος. Και αυτό είναι μια από τις στρεβλώσεις του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας της διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο ο κ. Σημίτης παλαιότερα το αποδοκίμαζε, αλλά ως Πρωθυπουργός το έκανε εργαλείο με το οποίο ουσιαστικά πολλές φορές ακύρωσε τον κοινοβουλευτικό πολιτικό έλεγχο.

- Οι πολίτες με αφορμή αυτή την υπόθεση έμαθαν ότι η συνήθης πρακτική των βουλευτών είναι να υπογράφουν τροπολογίες χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο και ουσιαστικότερο. ΄Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν εδώ και καιρό και όχι από προχθές μόνο δείχνουν ότι η κυβέρνηση των κ. Σημίτη-Παπανδρέου έχει βγάλει σε ανοιχτό πλειστηριασμό με αδιαφανείς και χαριστικές προσφορές τα υπάρχοντα της χώρας, με τρόπο ο οποίος ακυρώνει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και δημοσίου συμφέροντος.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις προβλήθηκε το επιχείρημα της κομματικής πειθαρχίας για να περάσουν διαβλητές και φωτογραφικές διατάξεις. Σε άλλες περιπτώσεις λειτούργησε η λογική του αιφνιδιασμού και σε άλλες περιπτώσεις η νοοτροπία της μετάθεσης των ευθυνών στους ώμους ορισμένων βουλευτών οι οποίοι χρησιμοποιούνται είτε ως κομπάρσοι, είτε ως εξιλαστήρια θύματα.

Υπάρχει μια σοβαρή και βαθιά πολιτική κρίση με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν. Είναι φανερό ότι κυβερνητικές, κομματικές και κρατικές αποφάσεις λαμβάνονται και διακινούνται έξω από κάθε θεσμική δημοκρατική αρχή νομιμότητας, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μ΄ έναν τρόπο ο οποίος γελοιοποιεί στην κυριολεξία όλα όσα δημαγωγικά περί εκσυγχρονισμού διακηρύσσει η κυβέρνηση των κ. Σημίτη-Παπανδρέου.

- Και υποτιμάται και η νοημοσύνη όλων μας…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ολων μας. Και θέλω να το πω, διότι ο ΣΥΝ που, επίμονα, εγκαίρως, με συγκεκριμένο τρόπο, με ονομαστικό τρόπο αντιτάχθηκε σε κρίσιμες περιπτώσεις εξυπηρέτησης της διαπλοκής, βρέθηκε στο στόχαστρο μηχανισμών της διαπλοκής, τους οποίους ενεργοποιούσε ένα παρακυβερνητικό, παραπολιτικό περιβάλλον.

Να γιατί λοιπόν πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι πολύ σοβαρότερο το πρόβλημα και πολύ μεγάλη η αξία της παρουσίας δυνάμεων αντίστασης και ελέγχου, όπως ο ΣΥΝ.

- Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΝ να μην εισέρχεται στη Βουλή. Ποιο είναι το σχόλιό σας...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι σφυγμομετρήσεις αυτές μας κάνουν πολύ καλό, πρώτον, διότι δείχνουν σε όλους μας ότι πρέπει να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε. Δεύτερον, διότι επαναλαμβάνεται μία ιστορία που την έχουμε ζήσει σε όλες τις τελευταίες εκλογές. Μας δίνουν μικρά ποσοστά, αλλά στη συνέχεια η κάλπη τους διαψεύδει.

Να θυμίσω ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για υποψηφίους που στήριζε ο ΣΥΝ, όπως ο κ.Γλέζος, ο κ.Κουβέλης, ο κ.Δρίτσας στον Πειραιά, ο κ.Κουράκης στη Θεσσαλονίκη, μας έδιναν ποσοστά πάρα πολύ χαμηλά και πήραμε ποσοστά 7%, 12%, 8%, 6%.

Επίσης να θυμίσω εκείνο που με την έκκλησή του ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει. Να θυμίσω ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει και μνήμη και όραμα. Τον κόσμο της Αριστεράς δεν μπορεί κανείς να τον ξεγελάσει με εκβιαστικά διλήμματα και με υποκριτικές πολιτικές εξαγγελίες.

Σήμερα λοιπόν σας λέω ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό το ενωτικό ψηφοδέλτιο εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει στα μάτια όλου του κόσμου της Αριστεράς ένα αποφασιστικό βήμα για να μην είναι η Αριστερά διαρκώς υπό πίεση, στους ρόλους που επιθυμούν να την περιθωριοποιήσουν τα δικομματικά κατεστημένα, για να μπορέσει η Αριστερά να είναι αποφασιστική δύναμη εναντίον των νεοφιλελεύθερων επιλογών, εναντίον των δικομματικών κυβερνητικών μονοπωλίων και να συμβάλει στην πνευματική αναδημιουργία και αναζωογόνηση του δημόσιου βίου.

Ας ακούσουν όλοι οι πολίτες το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι το μήνυμα των σημερινών καιρών απέναντι στους αναχρονιστικούς διπολισμούς, απέναντι στον ισοπεδωτισμό του νεοφιλελευθερισμού, που δεν δίνουν ψυχή, περιεχόμενο, νόημα και όραμα στο σημερινό κόσμο. Ο διαφορετικός κόσμος είναι υπόθεση αγωνιστικής παρέμβασης και αποτελεσματικής δράσης της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.