Skip to main content.
03/02/2004

Συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον ραδιοσταθμό 9,84

3 Φεβρουαρίου 2004

Συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον ραδιοσταθμό 9,84 (δημοσιογράφος: Β.Πάϊκος)

Για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων και τις δημοσκοπήσεις

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ψηφοδέλτια είναι ψηφοδέλτια και αισιοδοξίας και συσπείρωσης ευρύτερης. Είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι νομίζουν ότι θα διαγράψουν την ριζοσπαστική, την ανανεωτική Αριστερά από το δημόσιο χώρο της πολιτικής.
'Οσο για τις δημοσκοπήσεις, δεν θα πω παρά μονάχα εκείνο που καιάλλοτε έχουμε επισημάνει. Σε όσα μας αφορούν οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν. Θα επαναληφθεί το φαινόμενο των παλαιότερων εθνικών εκλογών αλλά και των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Και το 1996 και το 2000 έλεγαν ότι δεν θα μπούμε στη Βουλή. Μπήκαμε και μπήκαμε και στην Ευρωβουλή με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Στις δε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές,τόσο ο Μ. Γλέζος και ο Φ.Κουβέλης εδώ στην Αθήνα όσο και ο Θ.Δρίτσας στον Πειραιά και ο Τ.Κουράκης στην Θεσσαλονίκη, πήγαν πάρα πολύ καλύτερα από τις σφυγμομετρήσεις.
Οι εκλογές δεν γίνονται πριν από τις εκλογές δια των δημοσκοπήσεων και όσοι επιχειρούν πριν από την κάλπη να χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις ως υποκατάστατο της κάλπης, πολλές φορές βρίσκονται διαψευσμένοι.

- Ωστόσο εσείς ως κόμμα δεν τις αφορίζετε... τις χρησιμοποιείτε σαν εργαλείο...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάντοτε τις χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι απ' όλες αυτές τις σφυγμομετρήσεις επισημαίνουμε ότι ένα 60% θέλει αλλαγή των πραγμάτων. 'Ένα 80% θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι νοσηρό. 'Ένα 31% θεωρεί ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. είναι σε θέση να χειριστούν τα προβλήματα.

- Αυτά τα μεγέθη.. μήπως εμφανίζουν ακόμα σοβαρότερο το πρόβλημα που έχει η Αριστερά μιας και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα μεγέθη, αυτοί οι δείκτες πραγματικά δείχνουν ποιες είναι οι δυνατότητες της Αριστεράς, ποια είναι η δική μας ευθύνη, ποια είναι η πραγματική πολιτική και κοινωνική δυσφορία που υπάρχει σήμερα και με την οποία πρέπει να συναντηθούμε.
Στο χώρο το δικό μας, τον χώρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ανανεωμένα τα ψηφοδέλτια κατά ένα ποσοστό 35-40% σε σχέση με το 2000. και σε σχέση με την ηλικία των υποψηφίων. Είναι τρεις γενιές αυτή τη στιγμή, ενεργές, που υπάρχουν στα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού. Και αυτή είναι η συνεχής διαδικασία ανανέωσης και ενδυνάμωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

- Θα πει κανείς ότι πράγματι κάνατε ένα τολμηρό βήμα μ' αυτές τις συμμαχίες τις οποίες εξασφαλίσατε. Ωστόσο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι ως τώρα αυτές οι συμμαχίες δεν έχουν αποδώσει. Η συμμαχική σας πρόταση έχει λιγότερη απήχηση στις δημοσκοπήσεις απ' ότι είχε το κόμμα σας αυτόνομο πριν από την αλλαγή...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις αυτές γίνονται μέσα σ'ένα κλίμα μεταβατικό. Το μεταβατικό αυτό κλίμα κυριαρχείται από εξωτερικά στοιχεία, τα οποία προκαλούν μία ένταση και μία διέγερση των αντιδράσεων. Η εικόνα που υπάρχει σε όλες τις οργανώσεις αλλά και γύρω από τις οργανώσεις του Συνασπισμού σε όλη την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική, πολύ διαφορετική απ' ότι ήταν στις εκλογές του 2000, παραμονές των εκλογών του 2000.. Πολύ καλύτερη και πολύ πιο ξεκαθαρισμένη, σαφής.

- Και λέτε ότι αυτό θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις δημοσκοπήσεις και στην κάλπη...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί. 'Αλλωστε η ευρύτερη ελληνική κοινωνία αντιδρά και ευαισθητοποιείται μπροστά στο ενδεχόμενο να είναι στην επόμενη Βουλή μόνο δύο κόμματα, μπροστά στο ενδεχόμενο, μέσα από αυτές τις συνθήκες να επιδιωχθεί ο αποκλεισμός του Συνασπισμού από τη Βουλή, γιατί η ευρύτερη ελληνική κοινωνία θέλει να υπάρχει δύναμη ικανή και αποφασιστική να ασκεί έλεγχο και κριτική, ικανή και αποφασιστική να λειτουργήσει ως δύναμη εξυγίανσης και να αναπτύξει ενωτικές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

- Το ΠΑΣΟΚ απ'ότι φαίνεται τα παίζει όλα για όλα στο επόμενο τριήμερο...... Εν τέλει τι είναι εκείνο που εμπνέει, γιατί φαίνεται ότι εμπνέει, μια μερίδα του κόσμου αυτό το νέο εγχείρημα που επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται με πολύ αυστηρό τρόπο...
Μην περιμένετε ποτέ να δείτε να προβάλλεται αυτός ο προβληματισμός. Οι αγιογράφοι που εξωράισαν τον κ. Σημίτη σήμερα τον έχουν ξεχάσει. Είναι σαν να μην υπάρχει στο πολιτικό σύστημα ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός. Οι ίδιοι που αγιογραφούσαν τον κ. Σημίτη και τώρα τον ξέχασαν, υμνολογούν σήμερα τον κ. Παπανδρέου. Είναι φανερό ότι κανοναρχούν άλλα κέντρα και άλλα σενάρια.
Υπάρχει βαθύτατος προβληματισμός σε μία μερίδα των μελών, των οπαδών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ γιατί βλέπουν μπροστά τους εν χορδαίς και οργάνοις να προωθείται μία τριπλή μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, πολιτική μετάλλαξη προς μία ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, οργανωτική, θεσμική μετάλλαξη, που δεν έχει καμιά σχέση με εσωκομματική δημοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες, και κοινωνική μετάλλαξη, καθώς η αναφορά του ΠΑΣΟΚ πια δεν είναι σε εκείνους που δεν έχουν και δεν αντέχουν, τους μη προνομιούχους, αλλά προνομιακοί συνομιλητές του είναι τα συγκροτήματα των συμφερόντων, οι λίγοι που είναι και εκείνοι οι οποίοι συμμετέχουν στα κέντρα των αποφάσεων και τους μηχανισμούς εξουσίας.

- Βλέπετε όμως ότι αυτό το νέο στυλάκι... που προσπαθεί να περάσει ο Γ. Παπανδρέου και που έστω αγιογραφούν κάποιοι, βρίσκει απήχηση.. Βρίσκει απήχηση πρώτα-πρώτα σε απήχηση του δικού σας κόσμου... Δεύτερον σε μερίδα των νέων ψηφοφόρων...Πώς το αντιμετωπίζεται;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι διότι όσο αναφέρονται διάφορες θέσεις του κ. Παπανδρέου, έστω ως γενικές αναφορές, τόσο βλέπουν όλοι ότι αυτές οι θέσεις δεν συγκροτούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Είναι η αποσαφήνιση και η αποκρυστάλλωση της πολιτικής την οποία ακολουθούσε ο κ. Σημίτης με πιο αυστηρά χαρακτηριστικά. Αυτά που είπε για την ανεργία των νέων, αυτά που είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά που είπε για την βιοτεχνολογία και την γενετική στη γεωργία., για τα μεταλλαγμένα δηλαδή, αυτά που είπε, ότι θα σταθεί εμπόδιο στο κλίμα εναντίον της επιχειρηματικότητας, χωρίς αναφορά στην κακή επιχειρηματικότητα, η οποία διαβρώνει το δημόσιο βίο, όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι ο σκληρός πυρήνας αυτής της νέας εποχής, όπως την λέει ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία και θα υπερασπιστεί.
Κι έτσι, το διακύβευμα αυτών των εκλογών προβάλλεται με πιο εναργή τρόπο. Η ισχυροποίηση των δύο κομμάτων στις εκλογές αυτές για να ακολουθήσουν τις πολιτικές τις οποίες ακολουθούν με παράλληλες προσαρμογές ή η αλλαγή των συσχετισμών και των πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται.

- Το πρόβλημα με την Αριστερά... .είναι ότι ζητάτε δύσκολη ψήφο, με την έννοια της επένδυσης στο μέλλον, ενώ οι άλλοι, του δικομματισμού όπως λέτε, λογοδοτούν στο αύριο, αμέσως... Ψηφίστε με για να γίνω εξουσία.. Ψηφίστε με για να ρίξω τον άλλον από την εξουσία....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι συμμετοχική δημοκρατία. Αυτό είναι ψηφοθηρική και εικονική δημοκρατία. Είναι αστείο να μιλάμε σήμερα για διαδικασίες συμμετοχής, για διαδικασίες οι οποίες προωθούν την συμμετοχική δημοκρατία. Αυτό είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, γιατί το πραγματικό πρόβλημα της δημοκρατίας και των κομμάτων είναι αλλού.
Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να μιλάει για συμμετοχική δημοκρατία που οι πολίτες θα έχουν λόγο, όταν ο ίδιος έχει υπογράψει την συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε., με την οποία καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα. Τι λέει γι αυτό όταν οι πολίτες αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους;..
Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, συμφώνησε ο κ.Παπανδρέου σ' ένα σύστημα αστυνόμευσης, προληπτικής καταστολής και παρακολούθησης, το οποίο καταργεί επίσης δημοκρατικές εγγυήσεις. Τι λέει γι αυτό;..
Στον πόλεμο κατά του Ιράκ, εκατομμύρια διαδήλωσαν εναντίον των ΗΠΑ, όπως είχαν κάνει και τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αυτούς τους πολίτες πόσο τους άκουσε ως πολίτες μιας συμμετοχικής δημοκρατίας;
'Αλλωστε δημοκρατία σημαίνει: πλειοψηφία, μειοψηφία, εγγυήσεις για ισότιμη λειτουργία. Σημαίνει διάλογο, σημαίνει αντίρρηση. Είναι υποτίμηση και ακύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών όλα αυτά τα οποία εμφανίζονται επικοινωνιακά με τις κάλπες οι οποίες θα στηθούν έτσι ώστε να ψηφίζουν και οι φίλοι περαστικοί για το θεαθήναι της συμμετοχής.

- Ακούμε τελευταία ότι η Αριστερά πάει να φέρει τη Δεξιά στην εξουσία.. ότι η Αριστερά επιστρέφει στην σκανδαλολογία, στο βρώμικο '89.. ότι.. ότι...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Ολη αυτή η ιστορία δείχνει την αδυναμία και την αμηχανία της κυβέρνησης σήμερα αλλά και του κ. Παπανδρέου. Είναι πρωτότυπο αυτό το οποίον λέγεται ουσιαστικά από τον κ. Παπανδρέου. "Αποτύχαμε, λέει, είμαστε αλαζόνες, είμαστε άδικοι, ψηφίστε μας όμως για να αλλάξουμε". Ε, αυτό είναι πράγματι πρωτότυπο. Δεν εμπεριέχει καμία ουσία πολιτικής ευθύνης. Γιατί η δημοκρατία είναι πάνω απ' όλα διαφάνεια, έλεγχος, ευθύνη, λογοδοσία.
Για μας το θέμα βρίσκεται στην πολιτική ουσία. Η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, η πολιτική της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα είναι ή δεν είναι θερμοκήπιο τέτοιων φαινομένων.
Κι εδώ είναι η διαφορά μας και από τη Ν.Δ. Για μας έχουν σημασία και οι διαδικασίες. Αλλά το πολιτικό θέμα είναι το κύριο. Αν η Ν.Δ. λ.χ. αύριο έρθει στην εξουσία, θα διαλύσει την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων; Θα σταματήσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας;
Γι αυτό σας λέω ότι τα περί σκανδαλολογίας δεν μας αγγίζουν. Είναι κραυγές εκείνων οι οποίοι έχουν ευθύνη και θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

- Να τελειώσω ρωτώντας αν αρκεί... το ψηφίστε μας για να μπούμε στη Βουλή, ψηφίστε μας για να μην μείνουμε απ' έξω. Αυτό θεωρείτε ότι αρκεί...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Όχι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αμυντική η προεκλογική μας προσπάθεια. Ο αγώνας μας έχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο και είναι αποσαφηνισμένο ποιο είναι το περιεχόμενο της δέσμευσής μας έναντι του ελληνικού λαού. Δώστε μας δύναμη για να είμαστε μέσα στη Βουλή παρουσία ικανή να ασκεί έλεγχο και κριτική στην κυβερνητική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Δώστε μας δύναμη για να είμαστε παράγοντας αποφασιστικός που θα εναντιώνεται στις αυθαιρεσίες του δικομματισμού. Δώστε μας δύναμη για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τις κοινωνικές και δημοκρατικές εγγυήσεις. Δώστε μας δύναμη για να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ενωτικά στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

- Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.. Είδαμε το σύνθημά σας, την αφίσα ... "Βρεθήκαμε στους δρόμους, να βρεθούμε και στην κάλπη".....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Βρεθήκαμε στους δρόμους όχι ως περιπατητές ή χειροκροτητές κάποιου κυβερνητικού κόμματος ή κάποιου Μεσσία, που υπόσχεται μέσα σε μια νύχτα το πολιτικό θαύμα. Βρεθήκαμε στους δρόμους σε σκληρές προσπάθειες να υπερασπιστούμε το 35ωρο, να υπερασπιστούμε το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, να υπερασπιστούμε τα δάση, να υπερασπιστούμε το περιβάλλον.

- Και στους δρόμους και εκτός Ελλάδος...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, να υπερασπιστούμε την ειρήνη εναντίον του πολέμου. 'Αρα λοιπόν αυτός ο χώρος είναι που αύριο αγωνιστικά, οραματικά, με μνήμη αλλά και με εναλλακτικές προτάσεις θα δώσει και πάλι τον αγώνα για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας, για να αναζωογονηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, για τη διαφορετική πολιτική και τον διαφορετικό κόσμο.