Skip to main content.
03/03/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ν.Κωνσταντόπουλου στον ALPHA (Γ.Αυτιά)

3 Μαρτίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ν.Κωνσταντόπουλου στον ALPHA (Γ.Αυτιά)

- Κύριε Πρόεδρε χθες είχατε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μια πολύ ωραία συγκέντρωση, μια ζωντανή συγκέντρωση, συγκέντρωση που μιλούσε. Μιλούσε στην καρδιά όλων μας και μίλαγε και στον κόσμο.

- Ναρθούμε στην επικαιρότητα. Βλέπουμε στις εφημερίδες σήμερα... «¨Ετσι διορίζουν τα δικά τους παιδιά»... Επίσης «Θα διώξουν 10.000 Πασόκους».... Πόλωση και παροχολογία χωρίς αντίκρισμα...... Τι συμβαίνει κύριε Πρόεδρε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με όσα λένε και οι μεν και οι δε παραδέχονται ένα πράγμα. Με την παροχολογία παραδέχονται ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν τα λύσανε, ενώ θάπρεπε να τα λύσουν. Τουλάχιστον στην τελευταία 15ετία. Από το ΄90 μέχρι σήμερα. Και προσπαθούν να δελεάσουν ή να αποπροσανατολίσουν την προσοχή του κόσμου.
Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν τσιμπάει κανείς σε αυτές τις παροχολογίες.
Εγώ αναγκάστηκα να πω, κοροϊδεύοντας αυτό το παιχνίδι πια, να δώσετε και επίδομα αναποφάσιστου ψηφοφόρου.

- Για τους συμβασιούχους δώσατε μάχη εσείς...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους συμβασιούχους είναι θέμα εφαρμογής της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτός που καλύπτει πάγιες και πραγματικές ανάγκες πρέπει να μονιμοποιηθεί.

- Συμφωνείτε με τον κ. Καραμανλή δηλαδή;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί ο κ. Καραμανλής με εκείνο που έχουμε πει πρώτα εμείς. Χρόνια και ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Κουβέλης και εγώ το έχουμε θέσει το θέμα παντού.

- Σε ότι αφορά τις διώξεις τώρα που γράφουνε....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα παιχνίδι που το παίζουν οι κυβερνήσεις. Να αφήσουν τη δημόσια διοίκηση έξω από τον προεκλογικό αγώνα.
Υπάρχουν διαδικασίες που δεν είναι διαφανείς. Υπάρχουν διαδικασίες σκοπιμότητας. Αυτές, με αξιοκρατία και διαφάνεια και νομιμότητα, να αντιμετωπιστούν. Τα παραπάνω είναι αυτός ο ορυμαγδός από επικοινωνιακά σμπάρα. Ρίχνουν πολλοί, βαράνε πολλοί και δεν πετυχαίνουν τίποτα.
Η Διοίκηση να μείνει έξω από τον ανταγωνισμό το δικομματικό. Αρκετά έχει πληρώσει τα παιχνίδια του κομματικού κράτους και του κυβερνητικού κομματισμού. Υπάρχουν θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και δημοκρατικής νομιμότητας να εφαρμοστούν. Και από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
Κανείς δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να διώξει δημόσιο υπάλληλο και κανείς δεν μπορεί να προσλάβει από το παράθυρο πια.
Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι υπό την απειλή καμιάς κυβέρνησης. Υπάρχει δικαστήριο, υπάρχει νομιμότητα, υπάρχουν τα πάντα.

- Γίνεται κάποιος υπουργός με ένα άλφα κόμμα. Και ο προηγούμενος υπουργός του άλλου κόμματος είχε τους δικούς του συμβούλους...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί είναι μετακλητοί.

- Μήπως εννοούσε ο κ. Πολύδωρας;.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω... Νομίζω ότι πάνω σ΄ αυτά καλό είναι να μην επιχειρείται ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχει. Υπάρχει θέμα αναξιοκρατίας. Υπάρχει. Και γι αυτό αγωνίζονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Και η ΑΔΕΔΥ και οι οργανώσεις τους.
Εγώ είδα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και τον κ. Παπασπύρου. Και νομίζω ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δώσει αγώνα, γιατί η νομιμότητα και η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι κατοχύρωση και για την αποτελεσματικότητα και για την ποιότητα της δουλειάς τους. ʼλλο είναι ότι τη δημόσια διοίκηση δεν την έχουν στην προτεραιότητα που θάπρεπε να την έχουν, δεν την αξιοποιούν όσο θάπρεπε να την αξιοποιήσουν. Την αποψιλώνουν...... και την εκμεταλλεύονται...
Μιλάω για ένα ειδικό καθεστώς που έχει επιβάλλει ο δικομματισμός στην Ελλάδα. Είναι ο λεγόμενος κυβερνητικός κομματισμός.

-Για το ασφαλιστικό......

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαφνικά μέσα σε μία ώρα ουσιαστικά τα δώσανε όλα.
ʼκουγα προχθές.. «Θα κόψουμε από τα εξοπλιστικά και θα κάνουμε κοινωνική πολιτική». Μα οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν κλειδωθεί μέχρι το 2010.

- Μπορούν να βρεθούν χρήματα;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν χρήματα που μπορούν να δοθούν. Σήμερα το λέει και η κυβέρνηση. Τότε γιατί τα κράταγε;.. Στο σεντούκι τα κράταγε;

- ΕΚΑΣ στους αγρότες....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι μπορεί να δοθεί για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής εμείς θα το παλέψουμε. Και πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να μπει σε προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική. Και λεφτά θα βρεθούν και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει και εισοδηματική στήριξη μπορεί να γίνει για να είναι πάνω από τον πληθωρισμό συν το ποσοστό της παραγωγικότητας και αναδιανομή των εισοδημάτων μπορεί να γίνει και, κυρίως, ραγδαία, γενναία, δραστική αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες. Έχουμε τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην Ε.Ε. κι έχουμε την υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

- Βλέπω εδώ την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΑ σήμερα στην πρώτη σελίδα μια μεγάλη φωτογραφία «Η Αριστερά δεν μεταγράφεται- Ξέσπασμα Κωνσταντόπουλου κατά του δικομματισμού» ...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας είναι ελεύθερος να βαδίζει όπως θέλει το δρόμο του. Δεν έχει δέσει κανείς κανέναν από το πόδι. Και όποιος θέλει να κάνει ό,τι θέλει. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην χρησιμοποιεί την Αριστερά ως εργαλείο για να πλήττει την Αριστερά. Αυτό είναι αθέμιτο. Μπορεί να πάει ο καθένας όπου θέλει και να πρεσβεύει ό,τι θέλει. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, γιατί αυτό είναι η ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού. Αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί εναντίον της Αριστεράς. Γιατί όταν το χρησιμοποιεί εναντίον της Αριστεράς, τότε κάνει άλλου είδους πράγματα. Αθέμιτα, για τα οποία κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να πούμε τον λόγο μας.
Και λέμε λοιπόν ότι εμείς επιμένουμε. Επιμένουμε σ΄ αυτή τη δύναμη του ονείρου, της αγάπης, της αφιέρωσης για ένα διαφορετικό κόσμο. Δεν διαπραγματευόμαστε. Δεν συναλλασσόμαστε. Δεν μεταγραφόμαστε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιμένουμε να λέμε ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για να βρει η Ελλάδα την προκοπή της.

- Κύριε Πρόεδρε, τη Δευτέρα το πρωί, μόλις ανοίξει η Βουλή, το πρώτο θέμα που θα θέσετε στο Κοινοβούλιο ποιο θα είναι;..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως το έθεσα και το 1996. Δύο ερωτήσεις έκανα το 1996 όταν μπήκα στη Βουλή. Μία αφορούσε θέματα διαφάνειας και η άλλη ερώτηση ήταν, εγκαίρως δέστε τον εκλογικό νόμο. Φτάσαμε σ΄έναν εκλογικό νόμο ο οποίος σύρθηκε επί μήνες, πανηγυρίστηκε ότι ήταν τομή, ακρωτηριάστηκε στη μέση του δρόμου και ψηφίστηκε λαχανιασμένος, έφτασε λαχανιασμένος στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής και ψηφίστηκε με τη δανεική ψήφο του κ. Μάνου.
Προέχει η κοινωνική πολιτική. Υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Δεν αντέχει η κοινωνία άλλο. Είναι 15 ολόκληρα χρόνια κάτω από διαρκείς εισοδηματικές πιέσεις που δημιουργούν πολλαπλούς αποκλεισμούς. Εάν δεν συνειδητοποιηθεί ότι όρος αναγκαίος είναι η αναδιανομή των εισοδημάτων και η στήριξη.. Δεν υπάρχει ούτε πραγματική σύγκλιση, όλα είναι κουραφέξαλα αυτά που λέγονται. Ο χαρακτήρας κάθε πολιτικής κρίνεται στην πράξη, από το πώς μεταχειρίζεται η κάθε κυβέρνηση την κοινωνία της.
Δεν υπάρχει περιθώριο να ξεγελάσει κανείς κανέναν, να φοβίσει κανείς κανέναν και να κοροϊδέψει κανείς κανέναν. Και γι αυτό αναγκάστηκα εχθές στη συγκέντρωση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και είπα, όποιος είναι να κερδίζει, να κερδίζει με το σπαθί του κι όποιος είναι να χάνει, να χάνει με αξιοπρέπεια.
Το λέω αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό εναντίον του ΣΥΝ και τι δεν έχει εξαπολυθεί. Ψιθυρολογία, τεχνητή πόλωση, τεχνητή κινδυνολογία.
Λοιπόν, όποιος νομίζει ότι βγάζει από το μπαούλο, από το σεντούκι παλιά όπλα και τα γυαλίζει του παλαιοκομματισμού για να μπει μετά με το παλιό οπλοστάσιο στη νέα εποχή, αδικεί τον εαυτό του. Ας μας αφήσουν να διεκδικήσουμε εκείνο που θέλει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία. Εάν το θέλει ο ελληνικός λαός, θα είμαστε όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά θα είμαστε και μέσα στην κοινωνία ισχυροί.
Να σταματήσουν τα κόλπα.