Skip to main content.
03/06/2004

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού για τις Ευρωεκλογές 2004

3 Ιουνίου 2004

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου για τις Ευρωεκλογές

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ): Κυρίες και κύριοι, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές τα στελέχη του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού και βέβαια ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επικοινωνήσουν μαζί σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε τις θέσεις μας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα. Ίσως δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη στο βαθμό που πρέπει, όμως η ζωή μας επηρεάζεται πια καθοριστικά από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι το όργανο που παίρνει τις βασικές αποφάσεις. Όμως είναι το μόνο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία απ’ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και έχει τεράστια σημασία o συσχετισμός δυνάμεων που καταγράφεται σ’ αυτό.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο πολιτικός χώρος που μπορεί να ασκηθεί κριτική και έλεγχος. Είναι ο πολιτικός θεσμός που μπορεί να διεκδικήσει τον πρώτο πολιτικό ρόλο έναντι της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διακυβερνητικών μηχανισμών.

Επομένως οι ευρωεκλογές δεν είναι μια τυπική και ανούσια διαδικασία και η ψήφος όλων έχει τεράστια σημασία. Η αδιαφορία και η αποχή είναι παραίτηση από το δικαίωμα που ο κάθε πολίτης έχει να εκφράσει τη γνώμη του για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον τρόπο που τα ελληνικά Κόμματα παρεμβαίνουν σ’ αυτήν την πορεία.

Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου ο Συνασπισμός καλεί τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν με εμπιστοσύνη τον ΣΥΝ ενισχύοντας έτσι και το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, ώστε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο ενισχυμένη, πιο ισχυρή η παρουσία του.

Να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Αριστερά που με την ίδρυση του Κόμματός της διεκδικεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δώσει από θέση Ριζοσπαστικής Αριστεράς απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα: ποια Ευρώπη, για ποιους, με ποιες πολιτικές και με ποιες δομές; Να ενισχύουν οι Έλληνες πολίτες την Ευρωπαϊκή Αριστερά που διεκδικεί τη διαφορετική Ευρώπη και προτείνει την εναλλακτική πολιτική πρόταση γι’ αυτόν το διαφορετικό δρόμο.

Η δημιουργία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ωρίμασε μέσα από τις εμπειρίες του μεγάλου Αντιπολεμικού Κινήματος, μέσα από τις εμπειρίες του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ. Μέσα από τον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, μέσα από τον αγώνα κατά του πολέμου και της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παλεύοντας κατά των συνεπειών του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, συνειδητοποιήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο της ιστορίας εάν προβάλει ένα συνολικό σχέδιο, ένα όραμα για την Ευρώπη και τον κόσμο στον 21ο αιώνα.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτέλεσμα των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Δηλαδή μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, την υποχώρηση της Αριστεράς και τη συνθηκολόγηση της Σοσιαλδημοκρατίας με το κυρίαρχο ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού και την επικράτηση της μονοδιάστατης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, έναντι της κοινωνικής και δημοκρατικής εμβάθυνσης.

Με βάση αυτούς τους αρνητικούς συσχετισμούς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης φέρει τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού και της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η μονομερής προώθηση της νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης, χωρίς την παράλληλη προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα όπου οι δυνάμεις και οι μηχανισμοί της αγοράς έχουν συγκροτηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεσματικά και αποτελούν την πραγματική εξουσία.

Αυτή η εξουσία επιβάλλει τις οικονομικές και κοινωνικές της επιλογές έξω από κάθε κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο. Στο σημείο που βρισκόμαστε, η διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή οι εκλογές, επηρεάζει μεν την εξουσία σε κάθε κράτος-μέλος, δεν επηρεάζει όμως την πραγματική ευρωπαϊκή εξουσία στην οποία υπάγονται οι επιμέρους Κυβερνήσεις. Δηλαδή δεν επηρεάζει τα κέντρα που καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα επιχειρεί να θεσμοθετήσει και να της δώσει μόνιμο χαρακτήρα το κυοφορούμενο ευρωσύνταγμα. Οι συνέπειες αυτού του συγκεκριμένου χαρακτήρα της ενοποίησης είναι πολύ σαφείς. Στο όνομα της προσαρμογής της ευρωπαϊκής οικονομίας στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου, τη χαλάρωση της προστασίας του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με δυο λόγια, στο όνομα της προσαρμογής στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποδιαρθρώσει ότι αποτέλεσε στις προηγούμενες δεκαετίες τη μεγάλη κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών και ότι έκανε την Ευρώπη να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο και να αποτελεί επιθυμητό κοινωνικό πρότυπο.

Εκτός όμως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες υπάρχει και κάτι ακόμα εξίσου σοβαρό, αν όχι σοβαρότερο. Η μονομερής οικονομική ενοποίηση και η ανάθεση της πραγματικής διακυβέρνησης της Ευρώπης στις δυνάμεις της αγοράς έχουν οδηγήσει στην πλήρη απουσία της Ευρώπης ως πολιτικής δύναμης από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά των παγκοσμίων εξελίξεων και συσχετισμών αποτελεί ένα άθροισμα χωρών που περιστρέφονται γύρω από τη μόνη υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο κόσμος ολόκληρος σήμερα βυθίζεται σε μια τεράστια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και της συνολικής πολιτικής του διαρκούς πολέμου που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σ’ αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα δεν έχει κανένα ρόλο. Αν δεν συμπράττει, σιωπά ή περιορίζεται σε φραστικές διαμαρτυρίες. Έτσι όμως ακυρώνει τον πολιτικό της ρόλο, ακυρώνει τη στρατηγική της δυνατότητα.

Με την ενοποίηση που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αντίθετη. Εμείς έχουμε διαφορετικό σχέδιο και όραμα για την Ευρώπη. Θέλουμε η ενοποίηση να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών. Θέλουμε η ευρωπαϊκή εξουσία να πηγάζει από τους πολίτες της Ευρώπης και γι’ αυτό θέλουμε το Ευρωκοινοβούλιο να είναι το κέντρο των αποφάσεων.

Γι’ αυτούς τους λόγους αλλά και για τις πιο συγκεκριμένες αιτίες που έχουμε ήδη μέχρι σήμερα αναλύσει, καταψηφίζουμε αυτό που εμφανίζεται ως σχέδιο ευρωσυντάγματος. Καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο συντακτικής συνθήκης που προωθείται.

Θέλουμε την ανατροπή των επιλογών του νεοφιλελευθερισμού. Θέλουμε την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας. Αυτό το σύμφωνο που αποκλήθηκε «πολιτικός ζουρλομανδύας» ή που αποκλήθηκε «ηλίθιο σύμφωνο» τόσο από τον Ντελόρ όσο και από τον Πρόντι. Θέλουμε την υπεράσπιση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεκδικήσει μια εναλλακτική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης. Να συγκρουστεί με την αντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να μην αποδεχθεί τους κανόνες που οι Κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον θέλουν να επιβάλουν στην παγκόσμια οικονομία. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η επέκταση του κοινωνικού κράτους σε όλο τον κόσμο και όχι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και εκεί που υπάρχει.

Εμείς θέλουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική ειρήνης στα παγκόσμια πράγματα. Ζητάμε να αποσυρθούν αμέσως απ’ το Ιράκ όλα τα στρατεύματα που έκαναν την εισβολή και παρατείνουν την κατοχή.

Να καταργηθεί το ΝΑΤΟ. Να μην υπάρξει ευρωστρατός που θα λειτουργεί ως δύναμη επέμβαση σε όλο τον κόσμο. Να αγωνιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα συλλογικό παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, για μια νέα αντίληψη οργάνωσης και λειτουργίας της διεθνούς κοινότητας. Για μια νέα αντίληψη λειτουργίας του διεθνούς δικαίου.

Εμείς θέλουμε να πρωταγωνιστήσει η Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλο τον πλανήτη, για την περιβαλλοντική σύγκλιση και για την ανατροπή των σημερινών προτεραιοτήτων που βάζουν τα κέρδη πάνω απ’ όλα. Τα κέρδη πάνω απ’ τους ανθρώπους, τις αγορές πάνω απ‘ τις κοινωνίες. Για τις πολιτικές που εμπορευματοποιούν όλα τα συλλογικά αγαθά και καταστρέφουν την αειφορία του πλανήτη. Για μια αξιοβίωτη ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και δικαιώματα για όλους.

Πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι, είναι στόχοι που γίνονται αποδεκτοί απ’ τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς και πιστεύουμε ότι είναι στόχοι εφικτοί. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι να οργανώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, για την κατάκτηση αυτών των στόχων. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο έργο που έχει μπροστά του το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην ίδρυση του οποίου πρωταγωνίστησε ο Συνασπισμός, όντας εξ αρχής οργανικό μέλος.

Οι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, οι μεγάλες κινητοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής, μας κάνουν αισιόδοξους ότι μπορούν να υπάρξουν κοινωνικοί συσχετισμοί ευνοϊκοί για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Αυτή είναι μια προοπτική που μπορεί να τροφοδοτήσει αγώνες, να τροφοδοτήσει αισιοδοξία και να δώσει στους εργαζομένους αυτή την αγωνιστική αισιόδοξη προοπτική.

Αγαπητοί φίλοι, όσο μπορούσα πιο σύντομα προσπάθησα να δώσω ένα περίγραμμα της ευρωπαϊκής πολιτικής του Συνασπισμού και της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Θα ήθελα πριν τελειώσω να κάνω μια σύντομη αναφορά στην πολιτική των άλλων κομμάτων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών προσπαθούν να αποφύγουν τη συζήτηση γι’ αυτά τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά μπροστά σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κινούνται σαν να έχουμε εθνικές εκλογές ή μάλλον σαν να μην έχουμε εκλογές. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, έχουν ταυτόσημη πολιτική, όπως ταυτόσημη είναι η πολιτική των μεγάλων ευρωπαϊκών οικογενειών στις οποίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανήκουν, στα Λαϊκά συντηρητικά Κόμματα και στα Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα. Η σημερινή Ευρώπη είναι δημιούργημα και των δυο τους. Είναι παιδί των πολιτικών που εφάρμοσαν και οι δυο αυτές οικογένειες των λαϊκών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, άρα στηρίζουν όλο το πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που απορρέει απ’ το Σύμφωνο Σταθερότητας και εφαρμόζεται. Γι’ αυτό και δεν έχει σημασία τι λένε. Στην πράξη το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εφάρμοσε νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην πράξη το ίδιο θα κάνει τώρα και η ΝΔ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το κυοφορούμενο ευρωσύνταγμα, δηλαδή στηρίζουν το σημερινό μοντέλο ενοποίησης της Ευρώπης. Επομένως ότι και να λένε στα λόγια, δεν πρόκειται στην πράξη να κάνουν τίποτα για μια διαφορετική Ευρώπη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τις σημερινές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Δεν αντιστέκονται, δεν διαφοροποιούνται, δεν αμφισβητούν. Απεναντίας προσυπογράφουν.

Το ΚΚΕ απ’ την άλλη πλευρά έχει μια πολιτική που οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Βασικός στόχος του δεν είναι να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικός του στόχος είναι να αποδεσμευτεί η Ελλάδα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταστραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ένας στόχος εξωπραγματικός. Πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί από διαφορετικό δρόμο στη στήριξη της σημερινής πραγματικότητας που επικρατεί. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν μετέχει η ηγεσία του ΚΚΕ ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς.

Ψηφίζοντας κανείς την πολιτική που υποδεικνύει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δεν ψηφίζει για συγκεκριμένη πολιτική αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της, ψηφίζει για να δηλώσει ότι θέλει την Ελλάδα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεσμευμένη, μόνη της, χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να προκύψει μετά.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, ως μέλος οργανικό του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι σήμερα το μόνο κόμμα που καταθέτει συγκεκριμένη πολιτική για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι στο εγχείρημα ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αγώνας για να αλλάξουν οι πολιτικές και τα χαρακτηριστικά που σήμερα επικρατούν.

Είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε συνεργασίες με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που εργάζονται γι’ αυτή την αλλαγή και άρα, είναι το κόμμα που απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία, με την πολιτική ευθύνη ότι η ψήφος που το ενισχύει έχει ένα πολύ συγκεκριμένο θετικό νόημα. Η ψήφος στο Συνασπισμό είναι ψήφος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά για την αλλαγή της Ευρώπης.

Η παρουσία άλλωστε των δύο Ευρωβουλευτών μας, του Αλέκου Αλαβάνου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη στο ευρωκοινοβούλιο, έχει δώσει δείγματα γραφής που απ’ όλους αναγνωρίζονται. Το ψηφοδέλτιό μας επίσης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να εκτιμήσει η ελληνική κοινωνία και έχει δώσει το στίγμα μιας πολιτικής, μιας στρατηγικής πρότασης, για την άλλη Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ («PLANET»): Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε στην εισήγησή σας ότι το ΚΚΕ έχει μια πολιτική που οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Βλέπουμε μια οξεία αντιπαράθεση του ΚΚΕ προς το Συνασπισμό κυρίως τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες εβδομάδες καλύτερα, αλλά και απ’ τον Συνασπισμό ανεβασμένους τόνους προς το ΚΚΕ.
Γιατί όλο αυτό; Κάνει καλό στη συνολική υπόθεση της Αριστεράς;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει παλέψει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, για να υπερασπιστεί τόσο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και τις διαφορετικές πολιτικές οι οποίες αμφισβητούν τον νεοφιλελευθερισμό και την σημερινή πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προσπάθειά μας αυτή έχει αναγνωριστεί αλλά και έχει δώσει αποτελέσματα. Μετέχουμε στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, εκεί δηλαδή όπου συναντούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες για να διεκδικήσουν τη διαφορετική Ευρώπη στο διαφορετικό κόσμο.
Η πολιτική μας αυτή αντιμετωπίστηκε με μία σειρά ύβρεων απ’ την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ. Ειπώθηκε ότι κάνουμε λοβοτομή στον ελληνικό λαό, ότι τρομοκρατούμε τον ελληνικό λαό, ότι αποθαρρύνουμε τον ελληνικό λαό, ότι αποπροσανατολίζουμε και εγκλωβίζουμε τον ελληνικό λαό. Δεν απαντάμε με τέτοιας ποιότητας χαρακτηρισμούς. Απαντάμε με πολιτικά επιχειρήματα.
Εμείς δεν συμφωνούμε μ’ αυτούς οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκδηλώνουν την ευχαρίστησή τους και συμπράττουν στη στήριξη αυτών των πολιτικών. Διαφωνούμε μ’ αυτούς οι οποίοι λένε να αποδιαρθρωθεί η Ευρώπη, να αποδεσμευτούν οι λαοί και ο καθένας μόνος του, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να λένε τι θα γίνει μετά.
Το πολιτικό μας επιχείρημα είναι ότι θέλουμε να ενισχυθούμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να παλέψουμε με τους Ευρωπαίους πολίτες για να αλλάξει η Ευρώπη. Από θέσεις Αριστεράς, από θέσεις κοινωνικών κινημάτων και όχι από θέσεις ουράς του νεοφιλελευθερισμού όπως λέει η ηγεσία του ΚΚΕ.
Πολιτικές ύβρεις και πολιτικές συκοφαντίες, θα τις αντιμετωπίσουμε με πολιτικά επιχειρήματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας λέμε ότι δεν μπορεί να ισχύει. Το Ευρωσύνταγμα λέμε ότι δεν μπορεί να ισχύει. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προσδεδεμένη στην αμερικανική πολιτική λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο τα στελέχη και η ηγεσία του ΚΚΕ να λένε ακριβώς τα αντίθετα για να συκοφαντήσουν την πολιτική του Συνασπισμού. Και ταυτόχρονα την πολιτική όλων των κομμάτων που μετέχουν στο κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και εμείς εδώ και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και οι Ισπανοί και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όλοι κάνουμε λοβοτομή στους ευρωπαϊκούς λαούς; Πού γυρίζει αυτός ο χαρακτηρισμός; Σε ποιο εφιαλτικό παρελθόν οδηγεί αυτός ο χαρακτηρισμός;

ΟΛ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε, μας απομένουν 70 μέρες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέπουμε σήμερα ένα δημοσίευμα σε μεγάλη εφημερίδα, στα «ΝΕΑ», που λέει ότι θα συνοδεύουν τους Αμερικανούς αθλητές ένοπλοι φρουροί. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είμαστε αντίθετοι προς όλες αυτές τις πρακτικές οι οποίες υιοθετούνται, για να εγκαθιδρύσουν ένα αυταρχικό σύστημα προληπτικού ελέγχου και προληπτικής καταστολής. Με πρόσχημα την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εγκαθιδρύεται ένα ιδιώνυμο θεσμικό πολιτικό πλαίσιο και όταν αυτό κάπου δημιουργηθεί, δύσκολα ξηλώνεται στη συνέχεια.
Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δόθηκε άδεια στους Αμερικανούς φρουρούς. Όταν δίνεται στον έναν, είναι φανερό ότι θα δοθεί σε όλους. Και κατά συνέπεια εδώ θα γίνει μια συνάντηση οπλοφόρων σε εκείνη την περίοδο πάλι μ’ αυτή τη λογική. Από την πλευρά μας καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει κάθε τέτοιου είδους πίεση και να ενημερώσει τα κόμματα γιατί ουσιαστικά είναι σε βάρος των δημοκρατικών εγγυήσεων όλες αυτές οι πρακτικές.
Και ένας εκ των λόγων για τους οποίους εκφράζουμε την αντίρρησή μας με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη σήμερα, είναι αυτός, ότι στο πλαστό δίλημμα ασφάλεια ή δημοκρατία, προβάλλονται συλλογιστικές οι οποίες θέλουν να επιλέξουν αντιδημοκρατικές πρακτικές.
'Αλλωστε είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή ο Συνασπισμός ήταν αντίθετος –σε χρόνο ανύποπτο, προ 8 χρόνων – προς όλη αυτήν την επιβάρυνση από πλευράς Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε όλοι και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ έσπευδαν να πανηγυρίζουν και να εκδηλώνουν την πολιτική τους ικανοποίηση κι εμείς ήμασταν οι τρελοί του χωριού που ξεκόβαμε από το γενικό ενθουσιασμό. Είναι θετικό ότι σήμερα έστω και μέσα από αρνητικές εμπειρίες πολλοί αναστοχάζονται και επαναπροβληματίζονται.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ («SKΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει πρόσφατα ότι στο συνέδριο θα θέσετε εαυτόν στην κρίση των συντρόφων σας. Ποιο θα είναι εκείνο το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα σας έπειθε να μην κάνετε κάτι τέτοιο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνέδριο του Συνασπισμού είναι το τακτικό συνέδριο του Κόμματός μας. Είναι το 4ο τακτικό μας συνέδριο και όπως ξέρετε στα τακτικά της συνέδρια η Αριστερά συζητά ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά θέματα, θέματα συγκυρίας, θέματα στρατηγικής.
Κατά συνέπεια όταν λέω ότι πηγαίνοντας προς το τακτικό μας συνέδριο θα κάνουμε αποτίμηση, κριτική, θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον και θα υπάρξουν στη διάθεση του συνεδρίου όλα τα στελέχη του Κόμματος, από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο αιρετό στις δομές του Συνασπισμού, λέω το αυτονόητο.
Τώρα από κει και πέρα σενάρια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το αυτονόητο είναι ότι σε ένα τακτικό συνέδριο εμείς θα δώσουμε πολιτική ουσία. Οι δημοκρατικές λειτουργίες του Συνασπισμού μπορεί να είναι βασανιστικές, δεν είναι όμως θεατρικές.
Οι δημοκρατικές λειτουργίες του Συνασπισμού είναι λειτουργίες μέσα στις οποίες μετέχουν τα μέλη. Δεν χρησιμοποιούνται τα μέλη ως ντεκόρ και διακόσμηση. Η οργάνωση και η λειτουργία του Συνασπισμού είναι για να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της Αριστεράς. Όχι για να μεταλλαχθούν πολιτικές ή για να μεταλλαχθούν θέσεις και στρατηγικές αιχμές της πολιτικής μας. Αυτά συμβαίνουν σε άλλα Κόμματα.
Εάν συνέβαιναν στον Συνασπισμό αυτά που συμβαίνουν σε άλλα και μάλιστα μεγάλα Κόμματα, θα έπρεπε να υπάρχουν ομοβροντίες και ορυμαγδοί. Συμβαίνουν δυστυχώς και δεν επισημαίνονται ως παραφθορά και στρέβλωση της δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας των Κομμάτων.

Θ.ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ («ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πριν μιλήσατε για τα δύο Κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Είπατε ότι έχουν ταυτόσημες θέσεις. Τώρα παρατηρούμε με τη νέα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχουν ξεκινήσει ενδοκομματικές κόντρες. Αυτό είναι έλλειψη πολιτικής ή έλλειψη εμπειρίας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό και το είπα και προηγουμένως, ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι στις προδιαγραφές της πολιτικής την οποία εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μήτρα τους είναι οι κυρίαρχες πολιτικές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας, οι λεγόμενες μονόπλευρες νομισματικές ορθοδοξίες, οι λεγόμενε μονοδιάστατες οικονομικές εξισώσεις που βάζουν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών κάτω από την εμπορική επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους.
Εμείς δεν θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να κυριαρχείται απ’ αυτήν την μονόπλευρη εμπορική λογική. Θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνικές και δημοκρατικές πολιτικές.
Η κυβερνητική λοιπόν πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί σ’ αυτήν την περίοδο των δύο μηνών μετά τις εκλογές να μην δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Θέλει μετά τις ευρωεκλογές να εμφανίσει το πραγματικό της περιεχόμενο. 'Αλλωστε και γι’ αυτό όλα μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές και μετά τους Ολυμπιακούς.
Βεβαίως παρατηρείται το φαινόμενο που είπατε, μιας πολιτικής «Βαβυλωνίας» εντός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Προχθές ήμουν σε μία συγκέντρωση με κόσμο που ζει τα πραγματικά προβλήματα της ζωής του και μου είπε ένας πολίτης πολύ χαρακτηριστικά «στις προηγούμενες εκλογές το 85% πήραν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και δυο μήνες μετά τις εκλογές η μεν Νέα Δημοκρατία χάνει λάδια, το δε ΠΑΣΟΚ μπάζει νερά».
Το πρόβλημα λοιπόν είναι αυτή η εκλογική παντοδυναμία του 85%. Δύο μήνες μετά τις εκλογές είναι σε αντιστοιχία με την πολιτική ισχύ των δύο αυτών Κομμάτων; Και για να μην μου πει κανείς ότι εμείς βλέπουμε μόνο τους άλλους και δεν βλέπουμε τα δικά μας, αυτές οι διεργασίες που συντελούνται στο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό είναι μια πρόκληση και μια δυνατότητα για μας να ξεπεράσουμε και τις αδυναμίες μας και τις δυσκολίες μας και τα λάθη μας και τα βαρίδιά μας και να μπορέσουμε καλύτερα να ανταποκριθούμε σε εκείνο που θέλουμε και σε κείνο που πιστεύουμε ότι αξίζει και ο ελληνικός λαός.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να πάρουμε λίγο και από αριστερά. Ο κ. Γρηγόρης Ρουμπάνης.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Αλλωστε είπαμε, δεν είναι μόνο ο μονόδρομος, υπάρχει κι άλλος δρόμος.

ΓΡ.ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ (Ελευθεροτυπία): Θα ήθελα μία διευκρίνιση κ. Πρόεδρε. Μιλάτε για κατάργηση του ΝΑΤΟ, να μην δημιουργηθεί ευρω-στρατός που θα λειτουργεί ως δύναμη επέμβασης σε όλον τον κόσμο, αλλά να αγωνιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα συλλογικό παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.
Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε, ευρω-στρατό θέλει ο Συνασπισμός χωρίς να είναι δύναμη επέμβασης ή δεν θέλει καθόλου στρατό και φαντάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια ευρωπαϊκή Ελβετία, να μην υπάρχει τίποτα, παρά μόνο τράπεζες;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε αποσαφηνίσει εγκαίρως και με πλήρες πολιτικό σκεπτικό τη θέση μας. Η Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Ευρώπη αντίβαρο στην μονοδιάστατη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών που θέτει την ισχύ των όπλων πάνω από το διεθνές δίκαιο, από το δίκαιο των λαών.
Αγωνιζόμαστε για μια νέα αντίληψη του διεθνούς δικαίου, για μία αναδιοργάνωση, έναν εκδημοκρατισμό των θεσμών της Διεθνούς Κοινότητας, έναν διαφορετικό ΟΗΕ προκειμένου ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας και όχι το δόγμα Μπους, να εξασφαλίζει τη σταθερότητα για όλον τον κόσμο με ειρήνη και δημοκρατία και κοινωνική πολιτική για όλους.
Θέλουμε η Ευρώπη να έχει κοινή εξωτερική και πολιτική άμυνας έξω από τις δομές του ΝΑΤΟ. Δεν έχει καμία σχέση σήμερα και κανέναν λόγο και ρόλο ύπαρξης το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιείται ως δύναμη πολυμερούς επέμβασης οπουδήποτε της γης.
Γνωρίζετε ότι το ΝΑΤΟ επενέβη στην Γιουγκοσλαβία παρακάμπτοντας και τον ΟΗΕ, παρακάμπτοντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Θέλουμε επομένως τις πολιτικές άμυνας και εξωτερικής πολιτικής η Ευρώπη να τις διαρθρώσει και να τις οργανώσει έξω από τις δομές του ΝΑΤΟ και έξω από τη στρατηγική των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που σήμερα κυριαρχούν. Αυτή είναι η θέση μας και θέλουμε με δημοκρατικό τρόπο σε αυτά τα θέματα να συμμετάσχουν οι λαοί και οι κυβερνήσεις.
Δεν θέλουμε μια στρατιωτικοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να διαθέτει στρατούς άμεσης ταχείας επέμβασης οπουδήποτε της γης. Θέλουμε μία Ευρώπη ειρήνης, μια Ευρώπη σταθερότητας και ασφάλειας.

ΠΡ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Mega): Κύριε Πρόεδρε, στις εθνικές εκλογές είχαμε τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ενώ όλοι κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον περιμέναμε σ’ αυτές τις εκλογές μια διεύρυνση με άλλες, μια συμμαχία εν πάση περιπτώσει μεγαλύτερη, είδαμε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ναυάγιο. Θα ήθελα τη γνώμη σας, πού αποδίδετε αυτό το ναυάγιο κι αν αυτό πιστεύετε ότι θα επηρεάσει εκλογικά το ποσοστό του Συνασπισμού, αν θα το χαμηλώσει δηλαδή στις ευρωεκλογές.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ιδέα της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, στην ιδέα του διαλόγου και της κοινής δράσης, έτσι ώστε η Αριστερά ως παράταξη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να είναι και αξιόπιστη και αποτελεσματική.
Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μια μικρή παρένθεση. Θα ήταν θετικό να γίνει το δεύτερο βήμα και στις ευρωεκλογές. Δεν έγινε. Πιστεύω ότι σε όλα τα κοινωνικά πεδία, σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα οι δυνάμεις αυτής της ευρύτερης Αριστεράς, των κοινωνικών Κινημάτων θα βρεθούν και πάλι μαζί γιατί θα είναι τα ίδια προβλήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι φραστική η έκφραση της λύπης που δεν έγινε το δεύτερο βήμα στις ευρωεκλογές. Είναι ουσιαστική γιατί μπορέσαμε πολύ δυσκολότερα πράγματα στην Ευρώπη.
Κάναμε το Κόμμα Ευρωπαϊκή Αριστερά, ξεπερνώντας πολύ μεγάλες δυσκολίες. Κάναμε αποφασιστικά βήματα μετέχοντας οργανικά με Κινήματα και με πολύμορφες και πολύχρωμες ενώσεις πολιτών στο ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ.
Αναζητούμε τους ανοιχτούς ορίζοντες μιας σύγχρονης Αριστεράς και όχι τις εσωτερικές διευθετήσεις και θα συνεχίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως άλλωστε ξέρουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι δύσκολη, έχει διακυμάνσεις, είναι μακροπρόθεσμη, έχει αντιφάσεις. Θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που θέλω να αναφέρω. Όταν ξεκινάγαμε την πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, όλοι έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο. Οι δύσπιστοι, οι καχύποπτοι, οι μεμψίμοιροι, οι αρνητικοί, όταν ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς στις αρχές του Μάη χειροκροτούσαν όλοι γιατί έγινε αυτό το αποφασιστικό βήμα.
Πρέπει και στην Ελλάδα να γίνουν αυτά τα αποφασιστικά βήματα, που θα μας βγάλουν στους ανοιχτούς ορίζοντες μιας σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν θα μας εγκλωβίζουν διαρκώς σε λογαριασμούς του παρελθόντος ή σε εσωτερικές διευθετήσεις. Εμείς γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με συνέπεια.

ΤΖ.ΠΑΠΑΖΙΟΥ (“ALPHA RADIO”): Κύριε Πρόεδρε, το θρίλερ που έζησαν οι ψηφοφόροι του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές με την είσοδο του Κόμματος στη Βουλή των Ελλήνων τι έχει διδάξει τον Συνασπισμό, με τι καινούριο πηγαίνει στις εκλογές της Ευρώπης;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές είναι η ύψιστη πράξη δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών. Η θέληση των πολιτών είναι απολύτως σεβαστή. Εμείς λοιπόν θέλουμε αυτούς τους πολίτες που έδωσαν την εντολή να είναι στη Βουλή το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να τους σεβαστούμε και να τους τιμήσουμε.
Πηγαίνουμε στις Ευρωεκλογές με πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Έχουμε ένα ευρω-ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε με δημοκρατικό τρόπο, με τη συμμετοχή των μελών μας. Έχουμε την αρχή της εναλλαγής που διαμορφώνει τη δυνατότητα συμμετοχής και περισσότερων στην εμπειρία αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Έχουμε συμμετοχή στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που συμβολίζουν συγκεκριμένη πολιτική που πρέπει σήμερα να αξιοποιηθεί και να ακολουθηθεί. Έχουμε συμμετοχή κοινωνικών στελεχών που έχουν δουλέψει με συνέπεια στις επεξεργασίες σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα.
Έχουμε επίσης συμμετοχή αξιόλογων, σημαντικών για μας, διαπρεπών διανοούμενων. Στη συνέχεια θα μας επιτρέψετε να σας δώσουμε ως μια πράξη διαφορετικής φιλοφρόνησης αντί για ένα κέρασμα έργα των διανοούμενων, των συγγραφέων, των επιστημόνων, που συμμετέχουν στο ευρω-ψηφοδέλτιο. Ο Αντώνης Μανιτάκης είναι ο συνταγματολόγος ο οποίος επεξεργάζεται μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τους θεσμούς μιας ενωμένης Ευρώπης, για το Σύνταγμα.
Επομένως, σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές πηγαίνουμε με πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και με δύο σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε ναι στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ταυτόχρονα ασκούμε κριτική και θέλουμε να αλλάξει η σημερινή Ευρώπη. Δεν λέμε όχι στην ενωμένη Ευρώπη, ο καθένας στο καβούκι του, ούτε επίσης λέμε τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς, έτσι είναι τα πράγματα, ας προσαρμοστούμε με τη λογική του μικρότερου κακού. Όχι.
Είναι η ώρα που πρέπει οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι Ευρωπαίοι πολίτες, να ενδυναμώσουν τα μεγάλα κινήματα της αμφισβήτησης και του εναλλακτικού δρόμου για τη δημιουργία της διαφορετικής Ευρώπης σε έναν διαφορετικό κόσμο. Και εκεί είναι που η Αριστερά, κάθε Αριστερά κάθε εποχής δοκιμάζεται. Κρίνεται, αξιολογείται και προσφέρει.

Α.ΓΚΑΝΤΗΡΗΣ («POLIS NEWS-THΛΕΟΡΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από 1 χρόνο στην Χαλκιδική είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και εκεί η χώρα μας έδειξε ότι μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο που απαιτούν οι Έλληνες, να είναι ο ηγέτης των Βαλκανίων. Εκεί ήρθαν οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών, μίλησαν με την τότε κυβέρνηση, με τον τότε Πρωθυπουργό. Ερωτώ: είσαστε έτοιμοι ως πολιτικοί να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο;
Και ήθελα και ένα σχόλιο παρακαλώ. Τα μεγάλα εθνικά έργα γνωρίζετε ότι χρηματοδοτούνται έως 75% από ευρωπαϊκά κονδύλια, οι αναπτυξιακές επενδύσεις επίσης, τα προγράμματα κατάρτισης επίσης, ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας, της αλιείας και ένα σωρό άλλα προγράμματα. Πώς γίνεται η κα Παπαρήγα να λέει έξω από την Ε.Ε.;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός όπως γνωρίζετε ασκεί έντονη κριτική για τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έγινε για την υποτιθέμενη ανθρωπιστική ανάγκη. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με τα προσχήματα εκείνης της εποχής.
Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έχει ανοίξει μια μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων δεν υλοποιείται, δεν εφαρμόζεται, η αστάθεια υπάρχει στα Βαλκάνια και μαζί με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα υπάρχει και η πολιτική αδυναμία των βαλκανικών χωρών. Οι ελληνικές λοιπόν κυβερνήσεις οφείλουν να επανεξετάσουν την βαλκανική τους πολιτική στα πλαίσια μιας διαφορετικής στρατηγικής και όχι της στρατηγικής των επεμβάσεων των Ηνωμένων Πολιτειων της Αμερικής ή του κ. Μπλερ ή όποιων προθύμων συμμάχων προσφέρονται κάθε φορά.
Ο Συνασπισμός υποστηρίζει την ανάγκη ένταξης των Βαλκανίων στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπουν στη διαδικασία σύνδεσης ως οργανικό τμήμα μιας ενωμένης Ευρώπης και όχι με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις να εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα. Ούτε βεβαίως τα Βαλκάνια να χρησιμοποιούνται ως χώρος αναζήτησης εύκολης εργασίας ή ως χώρος αποθήκευσης αποβλήτων ή εγκατάστασης φτηνών εργοστασίων.
Θα πω κάτι το οποίο είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη ανοιχτά. Το λεγόμενο Δ’ ΚΠΣ πώς θα συζητηθεί και πώς θα αξιοποιηθεί; Με τις ίδιες λογικές του Γ΄ ΚΠΣ; Και μιλάω για όλη την Ευρώπη. Μιλάω για τα διαρθρωτικά ταμεία, για τα διαρθρωτικά κονδύλια. Θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα, η αγροτική πολιτική, η πολιτική για τους μικρομεσαίους, η πολιτική για την απασχόληση, θα αντιμετωπιστούν ως κοινωνικά προβλήματα ή ως μονοδιάστατα εμπορικά, οικονομικά διαχειριστικά προβλήματα; Να, λοιπόν, μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις που πρέπει να προκύψουν.
Όσο για την κα Παπαρήγα, ρωτήστε την κα Παπαρήγα. Ρωτήστε την για το τι μετά και για το τι τώρα. Διότι είναι ανάγκη να πω, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ε.Ε. για τους συμβασιούχους; Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ε.Ε. για τον αγροτικό τομέα, για τους παραγωγούς ή θα πούμε «αμφισβητούμε, αρνούμαστε, δεν υπακούμε»; Τι σημαίνει η ανυπακοή σήμερα δηλαδή;
Δεν θα πούμε να προσφύγουμε για την προστασία του περιβάλλοντος στους μηχανισμούς της Ε.Ε.; Δεν θα προσφύγουμε στους μηχανισμούς της Ε.Ε. για τα δικαιώματα; Δεν θα προσφύγουμε για τους συμβασιούχους; Δεν θα προσφύγουμε για την ορθολογική χρηματοδότηση μεγάλων κοινωνικών τομέων; Εμείς λέμε όχι μόνο να προσφύγουμε, και θα αγωνιστούμε για να υπάρξει κατά προτεραιότητα το κοινωνικό κριτήριο στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.
Αρνηθείτε την Ε.Ε. σήμερα τι σημαίνει; Είναι απλώς ένα σύνθημα για να εισπράξουμε τη δυσφορία του κόσμου; Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι. Πουθενά δεν ακούγεται στην Ευρώπη από κοινωνικές και αριστερές, κινηματικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, πουθενά δεν ακούγεται ο καθένας μόνος του. Απεναντίας, όλοι μαζί ως νέα πολιτικά υποκείμενα για τη διαφορετική διακυβέρνηση μιας ενωμένης Ευρώπης όχι με τις λογικές του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού.

ΑΝΔ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΥΓΗ-ΑΘΗΝΑ 9,83)»: Κύριε Πρόεδρε, στο ευρω-ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού βλέπουμε να συμμετέχουν, εκτός των άλλων, πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως η Μαρία Φραγκιαδάκη και ο Σπύρος Βέργος. Τι συμβολίζει η συμμετοχή τους;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για μας έχει συμβολική σημασία και μάλιστα πολύπλευρη η συμμετοχή και της Μαρίας Φραγκιαδάκη και του Σπύρου Βέργου. Κατ’ αρχήν η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, που είναι ένα μικρό κόμμα, που δεν έχει να μοιράσει τα πλουμιά της εξουσίας, δείχνει ότι είναι μια συμμετοχή που κανένα στοιχείο προσωπικής ιδιοτέλειας δεν επιτρέπει και δεν χωράει. Αντιθέτως είναι μια συμμετοχή που συνεπάγεται αγώνες, δυσκολίες και τόλμη, θα έλεγα και θυσίες. Γι’ αυτό και η συμμετοχή και της Μαρίας και του Σπύρου απαιτεί πολύ κουράγιο. Δεν είναι εύκολη η συμμετοχή.
Θα έλεγα και μια άλλη πλευρά του σύνθετου συμβολισμού. Η συμμετοχή αυτή συμβολίζει τις διεργασίες που γίνονται σήμερα στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ κοινωνικό και πολιτικό. Και αυτές οι διεργασίες δεν είναι ούτε επιφανειακές, ούτε έχουν να κάνουν με πρόσωπα παλιά ή καινούρια. Έχουν να κάνουν με ένα κεντρικό πολιτικό θέμα: τη μετεξέλιξη, τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν με βάση τις ιδρυτικές και καταστατικές του διακηρύξεις.
Είναι φανερό ότι η νέα εικόνα που φιλοτεχνείται σήμερα για το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική και κοινωνική συνείδηση μεγάλου αριθμού πολιτών και μεγάλου αριθμού στελεχών.
Τι ακριβώς θα προκύψει είναι υπόθεση των πολιτικών εξελίξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανένας. Όμως πρόκειται για ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα και εμάς όπως σας είπα προηγουμένως μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή από τη θέση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να έχουμε διαρκώς την οπτική μας ανοιχτή σε αυτούς τους νέους ορίζοντες της Αριστεράς του 21ου αιώνα.
Και στην Ελλάδα γίνονται μεγάλες αλλαγές. Έχουμε μια πορεία ιστορική στην Ευρώπη ως Ανανεωτική Αριστερά. Η συμμετοχή του Μάρκο Μπερλιγκουέρ συμβολίζει όχι την ιστορικότητα μονάχα, αλλά και την προοπτική αυτού του ρόλου. Και θέλουμε λοιπόν αυτή την ευρύτερη ανασυγκρότηση και ανασύνθεση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο προοδευτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να στηρίξουν εναλλακτικούς δρόμους προς τη μονοδιάστατη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία.

Γ.ΦΑΣΟΥΛΑΣ («GREEK NEWS OF AMERICA-METRO»): Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο Κόφι Ανάν λοιπόν εισηγείται μέσω της έκθεσης του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσουν απευθείας επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνοντας ουσιαστικά ένα είδος αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε την άποψη την οποία έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ότι ο διεθνής παράγοντας ετοιμάζεται να «τιμωρήσει» τους Ελληνοκύπριους για το ΟΧΙ που είπαν στις 24 Απριλίου.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι το Κυπριακό πρέπει να το συζητήσουμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα από δω και πέρα. Με απόλυτο σεβασμό στα δεδομένα των δημοψηφισμάτων επανέρχεται το κεντρικό θέμα που είχε θέσει ο Συνασπισμός. Με ποιες στρατηγικές, ποιες πολιτικές δυνάμεις θα διαχειριστούν στο νέο σκηνικό αυτές τις εξελίξεις.
Είναι βέβαιο ότι μετά την έκθεση Ανάν επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό. Θα ακολουθήσουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ακολουθήσουν αποφάσεις της Ε.Ε. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο τους. Θα επιδιωχθεί αυτό που λέγεται από πολλές πλευρές, μια αναβάθμιση των σχέσεων με τους Τουρκοκυπρίους. Έχει μικρή πια σημασία να μιλάμε για το ΝΑΙ και για το ΟΧΙ όταν διαμορφώνονται αυτές οι διεργασίες οι οποίες μας βάζουν μπροστά σε καινούρια προβλήματα.
Και άλλοτε που είχαμε ερωτηθεί είχαμε πει μακάρι να διαψευστούν οι δικοί μας φόβοι, μακάρι να πάνε τα πράγματα διαφορετικά, όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Σημασία έχει τι κάνουμε από δω και πέρα, πως διατηρούμε ανοιχτό το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος.
Να μη ξεχαστεί η προτεραιότητα του αιτήματος για λύση, η λύση να είναι λειτουργική, να υπάρχει ασφάλεια για την εφαρμογή της λύσης, η λύση να είναι διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, επανένωση δηλαδή του νησιού με όρους που θα είναι δεκτοί και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε η Κύπρος πια ως κοινοτικό μέλος να μπορέσει να μη βρεθεί σε δυσάρεστες εξελίξεις και να επιζητήσει πραγματική και δίκαιη λύση του πολιτικού της προβλήματος.
Είναι ανάγκη να υπάρξει στρατηγική. Τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε και πώς μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ που είναι τα μόνα διεθνή πεδία, μπορούμε να στηρίξουμε όσο γίνεται πιο λειτουργική και ασφαλή βιώσιμη λύση.

ΑΠ.ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ(Νίκη- ΑΘΗΝΑ 9,83): Είπατε ότι ο Συνασπισμός διαφωνεί με τον τρόπο οικοδόμησης της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αυτός ο τρόπος οικοδόμησης φέρει σε σημαντικό βαθμό τη σφραγίδα της Συνθήκης του Μάαστριχτ που την έχει ψηφίσει ο Συνασπισμός και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο εστιάζει και την κριτική του προς το Κόμμα σας για το ΚΚΕ. Θα ήθελα λοιπόν μετά από αρκετά χρόνια και έχοντας δει πλέον τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Ευρώπη μέσα από τη λογική της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αν θεωρείτε ότι ήταν ορθή ή λάθος η επιλογή που έκανε τότε το Κόμμα σας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει με συνέπεια υποστηρίξει την ανάγκη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της χώρας μας και όλων των χωρών της Ευρώπης και της Τουρκίας και της Κύπρου. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό το ιστορικό και πρωτότυπο εγχείρημα αφορά και την Αριστερά. Δεν είναι ξένο προς τις αρχές της Αριστεράς. Η Αριστερά της αλληλεγγύης, της διεθνούς συνεργασίας, της διεθνούς δράσης, δε μπορεί σήμερα να μετατοπίζεται στην Αριστερά της αναδίπλωσης, της αποδέσμευσης και της άρνησης.
Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πολλά. Έχουν γίνει πολλά αρνητικά, έχουν γίνει πολλά θετικά. Ασκούμε έντονη κριτική στα αρνητικά. Τα αντιπαλεύουμε, αξιοποιούμε τα θετικά. Όχι με ωφελιμιστικό τρόπο οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα αλλά γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτά ενδυναμώνονται οι αγώνες των κοινωνιών και των πολιτών.
Λέμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας που απορρέει και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και από τα άλλα Σύμφωνα, ότι δε μπορεί να υπάρχει πια εν ισχύ, ότι πρέπει να αλλάξει, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί. Και παλεύουμε. Λέμε λ.χ. για τη Συνθήκη της Ρώμης ότι είναι μια Συνθήκη που ενισχύει τον αγώνα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και πρέπει και αυτή τη Συνθήκη και άλλες να τις αξιοποιήσουμε. Η Συνθήκη του 'Αμστερνταμ, της Νίκαιας, είναι συνθήκες οι οποίες δεν οδήγησαν στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο ερώτημα λοιπόν αν θέλουμε τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εμείς λέμε ότι αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ευρώπη και από κει και πέρα, ό,τι προκύπτει αρνητικό εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή το παλεύουμε. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να είμαστε με όρκους πίστεως. Αποκηρύσσεις τη Συνθήκη της Ρώμης, του 'Αμστερνταμ, του Μάαστριχτ και της Νίκαιας ή δεν τις αποκηρύσσεις;
Εάν τις αποκηρύσσεις τι είσαι; Φιλοευρωπαίος κατά την ηγεσία του ΚΚΕ; Όχι. Διότι πρέπει να αποδεσμευτείς από την Ευρώπη. Εάν αγωνιστείς να τις αλλάξεις τι είσαι; Νεοφιλελεύθερος; Ουρά του νεοφιλελευθερισμού; Όχι. Αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε με την Αριστερά της Ευρώπης που δεν είναι στην ιδανικότερη των περιόδων της και των εποχών της για έναν διαφορετικό κόσμο. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για έναν διαφορετικό κόσμο και όχι για αναδιπλώσεις.
Ακριβώς γι αυτό θέλουμε πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, πέρα από τις διακυβερνητικές σκοπιμότητες να μιλήσουν λαοί, να γίνει σεβαστή η δημοκρατική και η κοινωνική οντότητα κάθε πολίτη. Δημοψηφίσματα: Ναι, δημοψηφίσματα οργανωμένα, σωστά, με σωστά ενημερωμένη την κοινή γνώμη, έτσι ώστε το στοιχείο της συμμετοχής να έχει και δημοκρατικό αντίκρισμα ουσίας.
'Αρα λοιπόν με αφορισμούς και συνθηματολογίες δεν πρόκειται ποτέ να συσκοτιστεί η πραγματικότητα. Εμείς, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, θέλουμε να είμαστε δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κάποιοι θέλουν να μας χαρακτηρίζουν ως ουρά του νεοφιλελευθερισμού. Κάποιοι θέλουν να μας χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες των λαών. Ελπίζω να μην θεωρεί κανείς στο μυαλό του ότι για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στον κόσμο φταίει ο Συνασπισμός.
Διότι εκεί θα οδηγηθούμε τελικά. Όλα όσα έγιναν, καταρρεύσεις, διαψεύσεις, ήττες, πικρίες, αδιέξοδα, εμπλοκές, αδυναμίες, έχουν μια αιτία. Συνασπισμός. Να λιθοβολήσουμε τον Συνασπισμό για να ησυχάσουμε.

Δ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (ΠΑΡΟΝ): Είναι γνωστό πως οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο επηρεάζουν πολύ σημαντικά θέματα της Ελλάδας και είναι γνωστό ότι η παθογένεια των Ευρωεκλογών, το χαμηλό δηλαδή ενδιαφέρον υπάρχει και σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν γιατί με ευθύνη του Συνασπισμού, των Κομμάτων της Αριστεράς, όλων των συνιστωσών της Αριστεράς δεν κωδικοποιούνται τα προτάγματα, το ζητούμενο, το διακύβευμα αυτών των εκλογών, δεν ανοίγεται ένας διάλογος με την κοινωνία γι αυτά τα θέματα και γιατί πάμε σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές λες και το ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των εθνικών εκλογών πριν από δυο μήνες.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι για το ερώτημά σας γιατί μου δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι εμείς ζητήσαμε εγκαίρως πολλές συζητήσεις όλων των Προέδρων των Κομμάτων και όλων των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων για τα μεγάλα ζητήματα που είναι εγγεγραμμένα πια στην πολιτική ατζέντα της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία, αν όχι εικοσαετία.
Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας. Μπορούμε να δώσουμε εξήγηση γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας. Διότι στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους λαούς της Ευρώπης, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν ταυτόσημη θέση. Ένα μεγάλο θέμα ήταν το Ευρωσύνταγμα και είναι το Ευρωσύνταγμα. Κι εμείς έχουμε να συμβάλλουμε, να συμβάλλουμε ουσιαστικά, επιστημονικά, πολιτικά, τεκμηριωμένα. Είχε να κερδίσει η ελληνική κοινωνία με τέτοιες συζητήσεις στις οποίες θα ενημέρωνε τους Έλληνες πολίτες ο Αντώνης Μανιτάκης για την άλλη άποψη που ισχύει, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ζωντανή σε συνταγματολόγους, πολιτειολόγους, νομικούς, πολιτικού αλλά και σε κοινωνικούς χώρους.
Είχαν να προσφέρουν τα στελέχη του Συνασπισμού. Και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως επικεφαλής και ο Νίκος Χουντής και η Μαρία Φραγκιαδάκη και ο Σπύρος Βέργος και Γιώργος Σταθάκης και η Δώρα Καλλιπολίτη. Αναφέρομαι σε όσους είναι εδώ, είχαν να προσφέρουν σε μια οργανωμένη συζήτηση λ.χ. χάριν για τα μεταλλαγμένα, για την αντιμετώπιση δηλαδή των μεγάλων προβλημάτων που έχουν σήμερα προκύψει στον τομέα της λεγόμενης περιβαλλοντικής σύγκλησης ή περιβαλλοντικής απόκλισης.
Ζητήματα που έχουν σχέση λ.χ. με το Κυπριακό εντός του Κοινοτικού πλαισίου. Απασχολούν όλες τις χώρες και όλες τις Κυβερνήσεις και θα έπρεπε να κουβεντιάσουμε. Ανέφερα προηγουμένως τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον πρέπει να αξιοποιούνται οι Κοινοτικοί πόροι, οι λεγόμενοι πόροι των διαρθρωτικών Ταμείων.
Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μονόδρομη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί στα συνταξιοδοτικά, στα ασφαλιστικά και στις εργασιακές σχέσεις, ζητήματα που είναι γενικότερα αλλά και ειδικότερα, όπως επίσης τα σοβαρά θέματα του τι κοινωνίες θέλουμε αύριο. Αποκλεισμένες κοινωνίες, κοινωνίες περιχαρακωμένες, έμφοβες; Θέλουμε ητν Ευρώπη φρούριο; Θέλουμε την Ευρώπη της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης; Θέλουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ή θέλουμε αντιδημοκρατικές επιλογές;
Είναι ανάγκη λοιπόν και έπρεπε να είναι, εμείς απ’ την πλευρά μας αυτά τα θέματα μαζί με το κεντρικό θέμα που ανέφερα και στην αρχή των σχέσεων της Ευρώπης με τις ΗΠΑ στην διαμόρφωση του νέου κόσμου του 21ου αιώνα, θέλουμε να τα ανοίξουμε. Οφείλω να πω ότι στο μέτρο των δυνάμεών μας το κάνουμε. Και οι Ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Βουλευτές εδώ στη Βουλή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτά τα θέματα τα ανοίγουν πάντοτε σε όλες τους τις διαστάσεις, ελληνική και ευρωπαϊκή, εσωτερική και διεθνή.
Γιατί εδώ είναι πια που αλληλοπροσδιορίζονται οι όροι των εξελίξεων. Εδώ είναι πια που συναντιώνται δυνάμεις και αλληλοπροσδιορίζονται ως δυνάμεις διαχείρισης προσαρμογής ή αμφισβήτησης και εναλλακτικού τρόπου. 'Αρα λοιπόν εμείς αυτή την ατζέντα θα την ανοίξουμε, θα την διευρύνουμε και θα την κρατήσουμε πάντοτε ως ένα πλαίσιο προβληματισμού και στην εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου. Δεν πάμε ξέρετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συνθήματα του τύπου «δίπλα στην Ελλάδα, δίπλα στον Έλληνα, δουλειά για όλους να βρούμε».
Τα δύο Κόμματα, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν συνθήματα για τις Ευρωεκλογές, τα οποία στην πράξη μιλάνε για προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές τους. Ως Κυβερνήσεις δημιουργούν τα προβλήματα και στις εκλογές ζητάνε δύναμη για να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν.

Μ.ΠΟΛΛΑΤΟΣ (FLASH): Είπατε νωρίτερα ότι δεν πρέπει να σας απασχολούν οι εσωτερικές διευθετήσεις και ότι στο Συνέδριο το επικείμενο του Συνασπισμού θα έχετε την ευκαιρία να αποσαφηνίσετε ζητήματα ιδεολογικής πολιτικής φύσης. Την ίδια ώρα, το τελευταίο διάστημα δέχεστε δυσμενή σχόλια για πολλές από τις επιλογές σας. Οι πρώην συνοδοιπόροι σας λένε ότι δεν θα συμμετάσχουν ξανά στο σχήμα εφόσον δεν αναδιαμορφωθεί η ηγετική ομάδα. Θέλω μια απάντηση για το πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κριτική, ότι χάνετε μια ιστορική ευκαιρία να διευρύνετε τις δυνάμεις σας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα επιδιώκουμε πάντοτε αυτή τη διεύρυνση των συνεργασιών, του διαλόγου και της κοινής δράσης. Είναι επιλογή μας. Η διεύρυνση της ριζοσπαστικής, της ανανεωτικής Αριστεράς δεν είναι υπόθεση ούτε ομάδων ούτε λογαριασμών. Είναι υπόθεση πολιτικών και στρατηγικής. Θα επιδιώκουμε λοιπόν με πολιτικές τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας του διαλόγου και της κοινής δράσης.
Όσο για τα σχόλια τα δυσμενή που γίνονται όπως είπατε, δεν αφορούν εμάς. Εμείς θέλουμε την κουλτούρα του διαλόγου, της συνεργασίας, την κουλτούρα του αναστοχασμού και της δημιουργίας νέων προτάσεων. Οι πρακτικές των αντιπαραθέσεων έχουν κοστίσει στην Αριστερά και έχει εξασκηθεί ιστορικά η Αριστερά στις αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα είναι να εξασκηθεί δημιουργικά και στις συνθέσεις.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ (SKY): Είστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, χθες το είπατε στα ΕΛΠΕ αυτό. Θα λέγατε το ίδιο και για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ; Πώς θα απαντούσατε στον Έλληνα φορολογούμενο που στις φορολογικές του πλάτες σέρνει όλη αυτή την αποτυχία τόσων χρόνων, την πληρώνει χωρίς αποτέλεσμα;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μαζί με την απάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού θα είναι και οι συνόψεις απ’ την πλευρά του για να κλείσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μαζοχιστής ο Έλληνας πολίτης για να πληρώνει το μάρμαρο κάθε φορά. Ο Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει τα σπασμένα από κυβερνητικές επιλογές που έχουν γίνει. Την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ως εθνικό αερομεταφορέα την οδήγησαν στη σημερινή κρίση οι κυβερνητικές πρακτικές. Θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρχει και μια στοιχειώδης διαδικασία ανάληψης ευθυνών.
Τα προγράμματα εξυγίανσης, τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων; Οδήγησαν σε μια αποδυνάμωση και σε διάλυση του εθνικού αερομεταφορέα σε μια περίοδο μάλιστα που αν υπήρχε στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο θα έπρεπε να αξιοποιείται η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Για σκεφτείτε την πολιτική σχιζοφρένια.
Η χώρα μας δεν διαθέτει εθνικό αερομεταφορέα και θα γίνουν διεθνείς συμβάσεις με ξένες αεροπορικές εταιρείες για το ποια θα παίζει το ρόλο του Ολυμπιακού Αερομεταφορέα και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ θα σέρνεται. Εμείς λέμε ότι οφείλουν να δώσουν λογαριασμό οι Κυβερνήσεις και υπήρχε η δυνατότητα να εξυγιανθεί η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και εν πάση περιπτώσει για μας, δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.
Μου είπατε για τα πετρέλαια. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι δημόσια επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα, είναι εργαλείο για την άσκηση εθνικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας. Είναι εργαλείο το οποίο μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στην εξυγίανση της αγοράς ως προς τις τιμές καυσίμων. Εάν λοιπόν τα Ελληνικά Πετρέλαια οδεύσουν στην ιδιωτικοποίηση, τότε και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα η εθνική οικονομία και η πολιτεία δεν έχουν καμία δυνατότητα να σχεδιάσουν πολιτική.
Να σας πω και κάτι ακόμη; Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στον ΣΕΒ, εκεί ακούστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πρωτοφανή πράγματα πριμοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μη κρατικά Πανεπιστήμια λέει η Νέα Δημοκρατία, ιδιωτικά κουπόνια για την παιδεία λέει ο κ. Παπανδρέου. Απλοϊκά πράγματα, καινοφανή πράγματα, γνωστά πράγματα, επικίνδυνα έτσι κι αλλιώς. Γιατί η παιδεία και η εκπαίδευση δεν είναι πρόβλημα της αγοράς, είναι πρόβλημα της δημοκρατίας.
Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου τα ιδιωτικά κουπόνια για άλλες δραστηριότητες και ο κ. Καραμανλής τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και ας κοιτάξουν να αναζωογονήσουν και να στηρίξουν τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια παιδεία. Να δώσουν 5% για την παιδεία, να μην είναι οι εκπαιδευτικοί στην κατάσταση που είναι, να μην απειλούν με κλείσιμο τα Πανεπιστήμια, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι μαθητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να υπάρχουν σωστά βιβλία. Να μη φτάνουμε σε προβλήματα σαν αυτά που διαπιστώνουμε κάθε μέρα με αφορμή τις Πανελλαδικές εξετάσεις που γίνονται.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να φύγουμε από αυτές τις διλημματικές συνθηματοποιήσεις. Ναι, μπορεί να υπάρξει εύρωστη εθνική οικονομία, δεν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού ο δρόμος που θα στηρίξει και την κοινωνική συνοχή και την πραγματική σύγκλιση και την πραγματική ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που είχαμε να συζητήσουμε ενόψει των Ευρωεκλογών έστω και στο τελευταίο δεκαήμερο, αυτά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Το ποια είναι σήμερα η Ευρώπη και ποια θα είναι η εξέλιξή της αφορά όλους μας. Ο κόσμος αλλάζει με τρόπο ραγδαίο, οι κοινωνίες αλλάζουν, η Αριστερά πρέπει να είναι μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές. Δύναμη προοδευτικής συμβολής ώστε αυτές οι αλλαγές να μην έχουν τα σημερινά επίφοβα χαρακτηριστικά της βαρβαρότητας, των κοινωνικών αποκλεισμών, της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της γενετικής μόλυνσης και της μόλυνσης του διατροφικού κύκλου.
Θέλουμε την Αριστερά μέσα στις αλλαγές, θέλουμε να αλλάξει η Ευρώπη για να αλλάξει και ο κόσμος και θέλουμε μέσα σε αυτές τις αλλαγές και η Αριστερά να αλλάζει, ξεπερνώντας αδυναμίες, αμηχανίες, εσωστρέφειες ή και ανεπάρκειες. Ιδιαίτερα θέλουμε να απευθυνθούμε προς τους νέους και τις νέες που ζουν σε αυτή την κρίσιμη ιστορική μεταβατική περίοδο, την περίοδο των ραγδαίων εξελίξεων και την περίοδο των επίφοβων προκλήσεων.
Οι νέοι και οι νέες είναι αυτοί που θα ζήσουν στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, στις πραγματικότητες που διαμορφώνονται σήμερα στον κόσμο, όπως οι γυναίκες που διαρκώς βλέπουν να περιορίζονται τα δικαιώματά τους ή να μην διασφαλίζονται οι πραγματικές εγγυήσεις ισότητας. Και βεβαίως αυτοί οι λεγόμενοι σήμερα, στον 21ο αιώνα, άνθρωποι-φαντάσματα, πολίτες-φαντάσματα, οι αποκλεισμένοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι άνεργο, όλοι εκείνοι που δεν μπορούν να ζουν ως άνθρωποι στον 21ο αιώνα, σε μια περίοδο που μεγεθύνονται όσο ποτέ οι οικονομικές και οι τεχνολογικές εξελίξεις, έχοντας απογυμνωθεί από κάθε εγγύηση προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Συμβαίνει ένα παράδοξο στην Ευρώπη: Μεγαλώνει η Ευρώπη από πλευράς συμμετοχής, μικραίνει από πλευράς κοινωνικής και δημοκρατικής πολιτικής. Ενισχύεται το νόμισμα, το ευρώ, αλλά δεν ενισχύονται τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτό το πολιτικό παράδοξο δεν πρέπει να σφραγίσει τις εξελίξεις των κοινωνιών.
Και εμείς, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλουμε να αγωνιστούμε για να μην εγκλωβιστούν οι κοινωνίες σε αυτά τα αντιδημοκρατικά, τα απάνθρωπα παράδοξα που συντελούνται στα πλαίσια της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και της ηγεμονίας της στρατηγικής των ΗΠΑ. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, σε αντιστάθμισμα της υπομονής σας θα έχετε να πάρετε από μια σειρά από βιβλία από τους διανοητές που κοσμούν το Ευρωψηφοδέλτιό μας. Σας ευχαριστούμε πολύ.