Skip to main content.
07/06/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ

7 Ιουνίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ (δημοσιογράφος: Κ.Ακριβοπούλου)

- κ. Πρόεδρε, όλοι εμείς ψαχνόμαστε για το γεύμα που είχατε με τον κ. Τσοχατζόπουλο…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κακώς σεναριολογούν όσοι σεναριολογούν και κακώς διάφοροι ό,τι θέλουν λένε. Μου έκανε εντύπωση και η πολεμική ρητορική με την οποία επιτίθεται συστηματικά η κα Παπαρήγα. Είναι φανερό ότι αυτή η πολεμική ρητορική της κας Παπαρήγα κρύβει ενόχληση. Θέλει να δαιμονοποιήσει τα πάντα.
Τα σενάρια περί κεντροαριστεράς βολεύουν τόσο την κα Παπαρήγα όσο και τον κ. Παπανδρέου, όπως παλιότερα και τον κ. Σημίτη. Ο προοδευτικός κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει το γιατί. Γιατί και οι δυο δεν θέλουν τον ΣΥΝ.
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, στον διαψευσμένο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, στον ανένταχτο αριστερό, σε όλους αυτούς οι οποίοι είναι προβληματισμένοι και από πολλά πράγματα που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αγωνιούν και αναζητούν απαντήσεις εναλλακτικές στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και τις προσαρμογές του.
Ζητάμε διάλογο. Η κα Παπαρήγα θέλει νέα τείχη και νέα σκιάχτρα. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε διάλογο και αγωνιστική αλληλεγγύη. Και απευθυνόμαστε και σε όλους εκείνους οι οποίοι είναι διαψευσμένοι σήμερα από πολλά και ψάχνονται να βρουν τι τους αντιπροσωπεύει καλύτερα μέσα στη σημερινή Ευρώπη που πρέπει να δώσει αγώνα για να αλλάξει τα σημερινά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.

- Πάντως αντιλαμβάνεστε ότι από μόνη της μια τέτοια συνάντηση τροφοδοτεί συζητήσεις, σενάρια. Προς τι ήταν αυτό το γεύμα παραμονές ευρωεκλογών;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία απορία και τίποτα το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό. Η πολιτική γραμμή του ΣΥΝ είναι σαφής. Η αυτόνομη παρουσία και δράση του ΣΥΝ είναι ακόμα σαφέστερη.
Ο ΣΥΝ έχει δώσει αγώνα με κόστος για να διαφυλάξει και την αυτονομία του, αλλά και τις ανοιχτές πολιτικές του προτάσεις προς τον ευρύτερο κόσμο της προοδευτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.
Στο ψηφοδέλτιό μας μετέχει η κυρία Φραγκιαδάκη, μετέχει ο κ. Βέργος, ως συνεργαζόμενοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς διότι υπάρχει ένας κόσμος που μέσα στο ΠΑΣΟΚ βλέπει να συντελούνται πράγματα που δεν τον αντιπροσωπεύουν. Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων από ανένταχτους χώρους, ακριβώς γιατί στον χώρο της Αριστεράς, επίσης, υπάρχουν πολίτες, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες σήμερα δεν έχουν οργανική και κομματική ένταξη.
Εμάς μας ενδιαφέρει να αγωνιστούμε με δύο στόχους: Λέμε στους Έλληνες πολίτες να στείλουν όσο γίνεται λιγότερο ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, γιατί αλλιώτικα θα ενισχύσουν τις δύο ευρωομάδες του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που στηρίζουν τη σημερινή Ε.Ε.
Να στείλουν όσο γίνεται περισσότερους βουλευτές από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, γιατί έτσι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την Ευρωπαϊκή Αριστερά που θέλει στην Ευρώπη να αγωνιστεί για να ξεπεράσει τις συζητήσεις στους εσωτερικούς κύκλους και τις εσωστρέφειες και να βγει ανοιχτά προς τις κοινωνίες, προβάλλοντας την ανάγκη μετασχηματισμών, εναλλακτικών πολιτικών έναντι του νεοφιλελευθερισμού.

- Η συνάντησή σας με τον Α. Τσοχατζόπουλο στέλνει κι ένα τέτοιο μήνυμα σε ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στέλνει το ψηφοδέλτιό μας. Στέλνει η πολιτική μας. Όπως επίσης απευθυνόμαστε και στους φίλους, οπαδούς, ψηφοφόρους που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ΔΗΚΚΙ. Όπως απευθυνόμαστε στους αριστερούς ευρύτερα, που δεν εκφράζονται μέσα από αυτή την λογική της ηγεσίας του ΚΚΕ, που έχει στο στόχαστρό της τον ΣΥΝ, την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός έχει στο στόχαστρό του τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος.
Για σκεφτείτε. Στην πορεία προς την Ευρώπη ο νεοφιλελευθερισμός έχει στο στόχαστρό του τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος και η ηγεσία του ΚΚΕ έχει στο στόχαστρό της τον Συνασπισμό.
Υπάρχει κόσμος αριστερός που δεν εκφράζεται απ' αυτή την απομονωτική και διχαστική τάση. Υπάρχει κόσμος διαψευσμένος μέσα στο ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράζεται απ' όσα βλέπει να συντελούνται ερήμην του και να μετατοπίζουν το ΠΑΣΟΚ και ως κόμμα και ως φυσιογνωμία και ως πολιτική. Υπάρχει κόσμος που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΔΗΚΚΙ, που δεν εκφράζεται μέσα απ' αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις που διαμορφώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό. Και ανένταχτος κόσμος που δεν ανήκει σε κανένα σχήμα της Αριστεράς, που καταλαβαίνει όμως ότι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Σ' αυτούς όλους απευθυνόμαστε.

- Είθισται στις ευρωεκλογές ο κόσμος να ψηφίζει περισσότερο τα μικρά κόμματα.. Τι ποσοστό θα ήταν για σας ένας ρεαλιστικός στόχος, θα σας ικανοποιούσε…..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ζητάμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Να βγάλουμε τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές. Διεκδικούμε να βγάλουμε ακόμη περισσότερους. Και απευθυνόμαστε σ' όλο αυτόν τον κόσμο.
Εμείς αισθανόμαστε και ειλικρινείς και συνεπείς με όλο τον κόσμο της Αριστεράς και με όλο τον κόσμο τον προοδευτικό που ανήκει σε άλλα κόμματα. Εμένα δεν με στενεύουν τα παπούτσια μου. Όσοι συνήθισαν στους μονόδρομους, είτε της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, είτε του κομματικού αναχωρητισμού.
Προσπάθησαν να βάλουν τα δυο πόδια όλου του κόσμου σ' ένα παπούτσι μονόδρομων επιλογών. Είτε ήταν ο μονόδρομος νεοφιλελευθερισμού και προσαρμογής, είτε είναι ο μονόδρομος του δογματικού αναχωρητισμού.
Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε όσο γίνεται περισσότερους ευρωβουλευτές. Και πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό ότι τα ζητήματα που είναι ανοιχτά σήμερα στην Ευρώπη αφορούν αμέσως κρίσιμες πλευρές και της ζωής στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνο Σταθερότητας, περιοριστικές πολιτικές, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, Ευρωσύνταγμα, ζητήματα που σχετίζονται με την στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., αποφάσεις που λήφθηκαν μόλις προχθές, καινούργιες, στην γραμμή των αποφάσεων που είχαν ληφθεί επί προηγουμένης κυβερνήσεως για περιοριστικό πλαίσιο στις εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων. Ζητήματα κρίσιμα που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση Δ' ΚΠΣ, τα οποία θα αρχίσουν να έρχονται από τα τέλη Ιουνίου μπροστά μας.
Τι θα πουν λοιπόν αύριο σε όλα αυτά τα προβλήματα οι ευρωομάδες; Καμία δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη δεν λέει «διάλυση της Ε.Ε. και αποδέσμευση» και κανένας σήμερα από τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν λέει «προσαρμογή στο νεοφιλελευθερισμό».
Γι αυτό είναι πολύ κρίσιμες οι εκλογές. Δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι δεύτερος γύρος των εθνικών εκλογών. Πρέπει να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια οι πολίτες και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Γι αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε ανοιχτά σ' όλη την κοινωνία. Και λέμε ανοιχτά σε όλους ότι πρέπει να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, γιατί είναι ανοιχτό το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ σε συνεργαζόμενους. Η κυρία Φραγκιαδάκη είναι τρίτη. Και υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστεί ευρύτερο πλαίσιο προοδευτικών δυνάμεων. Κι αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλεί.