Skip to main content.
30/06/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

30 Ιουνίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

- Σε σχέση με αυτά που κουβεντιάζαμε πριν, νομίζω ότι όλους τους αγγίζει το θέμα αυτό, και το ελληνικό ποδόσφαιρο, η πραγματική του εικόνα που τη ζούμε εδώ πέρα και την άλλη εικόνα, όπως λέγανε και παλιά, υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχουν και δύο ποδόσφαιρα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο διαφορετικές εικόνες του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τη μια η χαρά όλου κόσμου από τις επιτυχίες της εθνικής κι από την άλλη η ανοιχτή πληγή της ΑΕΚ που δεν ταλαιπωρεί μονάχα τους οπαδούς της ΑΕΚ αλλά και όλους τους φιλάθλους, η ανοιχτή πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να επιτευχθεί επιτέλους εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου το γνωρίζουν όλοι κυρίως οι φίλαθλοι, το γνωρίζουν και οι αρμόδιοι. Χρειάζεται εξυγίανση.
Γιατί δεν κάνουν τίποτε οι αρμόδιοι.
Δεν κάνουν τίποτε γιατί το ποδόσφαιρο είναι αιχμάλωτο ενός ιδιότυπου καθεστώτος το οποίο βάζει το παρασκήνιο πάνω από τους θεσμούς και διάφορα συμφέροντα μικρών ομάδων παραγόντων πάνω και από εκείνους που θέλουν να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο και από τους φιλάθλους.
Ναι αλλά πώς τα καταφέρνουν αυτοί πάντα; Και από το χώρο του ποδοσφαίρου και αλλού θα σας έλεγα...
Σ' αυτήν την περίοδο νομίζω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και οι μεγάλες επιτυχίες της εθνικής ομάδας για να υπάρξει επιτέλους μια τάξη στο χώρο του ποδοσφαίρου, ελάχιστες, πολύ λίγες ομάδες πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις για να είναι στην πρώτη εθνική κατηγορία, από πλευράς νόμων και κανονισμών.
Αναρωτιέμαι πώς βολευόμαστε όλοι με αυτή την ιστορία. Οι ίδιοι φίλαθλοι που σήμερα διαμαρτύρονται και θα κατέβουν στους δρόμους για το θέμα της ΑΕΚ, λίγο καιρό πριν και πριν σκάσει η φούσκα Ψωμιάδη στην ΑΕΚ, δεν έλεγαν τίπoτα.
Και αυτό είναι έτσι όπως το λέτε, διότι δυστυχώς υπάρχουν μεταβαλλόμενες επιρροές και το κλίμα της στιγμής. Ομως προς το συμφέρον της κοινωνίας του αθλήματος αλλά και της οικονομίας, θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη. Είναι αδιανόητο μια ολόκληρη κοινωνία και πολιτεία να στέκονται με σταυρωμένα τα χέρια, επειδή κάποιοι δεν αφήνουν να λυθεί το πρόβλημα.

- Για ένα άλλο θέμα που φαίνεται να αδιαφορεί είναι η σύνοδος κορυφής. Ευτυχώς που έπεσαν κανά δυο βόμβες και το πήραμε χαμπάρι κι εμείς.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εκεί γίνονται πια μετατοπίσεις πάρα πολύ σοβαρές που είναι σε βάρος της Ευρώπης και των λαών της Ευρώπης. Είναι φανερό ότι αυτά τα οποία συντελέστηκαν οδηγούν πια σε εξελίξεις πάρα πολύ επικίνδυνες. Από τη μια η εκλογή του κ. Μπαρόζο δείχνει ότι θριαμβεύουν οι ατλαντιστές και οι γραφειοκράτες. Η υψηλή γραφειοκρατία στην Ε.Ε. και όλοι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν την Ε.Ε. υποταγμένη στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παίρνουν το πάνω χέρι. Είναι φανερό ότι έτσι η Ευρώπη είναι και εσωτερικά ηττημένη και υποταγμένη στην στρατηγική των ΗΠΑ,

- ... λέτε ότι και αυτή η επιλογή του κ. Μπαρόζο εκεί εντάσσεται...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι επιλογή της τρίτης κατηγορίας κατ’ αρχήν. Είναι επιλογή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Νομίζω ότι είναι συνειδητή επιλογή, είναι ένας επικεφαλής της Ε.Ε., ο οποίος θα συνεχίσει τη ίδια πολιτική να μην παρενοχλεί την γραφειοκρατία της Ε.Ε. στην στρατηγική των ΗΠΑ, να προσφέρεται ως πρόθυμος σύμμαχος και επίσης να μην διεκδικεί στρατηγική αυτονομία και διαφορετικό πολιτικό ρόλο της Ε.Ε. Και με τον κ. Μπαρόζο η Ε.Ε. θα είναι απούσα στα μεγάλα πεδία. Αυτά που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη με τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ δείχνουν μια επίσης επικίνδυνη εξέλιξη διότι το ΝΑΤΟ κανονικά έπρεπε να .... Μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου το ΝΑΤΟ δεν είχε κανένα λόγο ύπαρξης. Επρεπε να έχει διαλυθεί. Πιο είναι εκείνο το στοιχείο, το οποίο δικαιολογεί την παράταση της ζωής του ΝΑΤΟ και την διεύρυνση του ρόλου του; Ο πόλεμος. Ποιος πήγε το ΝΑΤΟ στον κόλπο και την ευρύτερη Μ.Ανατολή, όπως λέει ο κ. Μπους. Ο προληπτικός πόλεμος του κ. Μπους. Παράγουν πόλεμο για να επινοήσουν λόγους παράτασης ζωής του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Κι εδώ η Ε.Ε. ουσιαστικά προσχώρησε όχι μονάχα στο δόγμα του κ. Μπους για μια ακόμα φορά αλλά προσχώρησε και στις ερμηνείες του δόγματος Μπους ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν λες και το ΝΑΤΟ είναι μια υπερεθνική, συντακτική εξουσία που επιβάλλεται στα επιμέρους κράτη – μέλη. Βεβαίως, ο κ. Σιράκ, ο γάλλος πρόεδρος είπε την αντίθετη εκδοχή αλλά νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει πως πια το ΝΑΤΟ μετατρέπεται στο βραχίονα του διαρκούς πολέμου.

- Μήπως τελικά και αυτά που είπε και ο Σιράκ και ο κ. Μπους είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Θέλω να πω δηλαδή ότι οι ατλαντιστές στην Ευρώπη η Ισπανία, προηγουμένως με τον κ. Αθνάρ, η Πορτογαλία του κ. Μπαρόζο σήμερα μήπως τελικά είναι ατλαντιστές επειδή δεν θέλουν τον ηγεμονισμό άλλων μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτός ο σκεπτικισμός, υπάρχουν ενδωευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί, οι ισχυροί της Ευρώπης θέλουν ο καθένας για λογαριασμό του τον αποφασιστικό ρόλο όμως έτσι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παίξει τον στρατηγικό ρόλο της ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Γιατί σήμερα - μιλάμε για το Ιράκ, για το Αφγανιστάν, για την Παλαιστίνη, για την Γιουγκοσλαβία πριν από ορισμένα χρόνια – μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η καθημερινότητα της ζωής μας κατακλύστηκε από εικόνες, μηνύματα και γεγονότα αφόρητης βαρβαρότητας. Δεν μπορεί λοιπόν όλα να αντιμετωπίζονται σαν να είναι τεχνοκρατικά, γραφειοκρατικά προβλήματα ή σα να είναι προβλήματα διακυβερνητικής συνεννόησης όταν η πραγματικότητα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα γίνεται εφιαλτική και επικίνδυνη για το μέλλον. Αρα λοιπόν ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες πρέπει να αντισταθούν σε αυτή την προέλαση της βαρβαρότητας; Οι δυνάμεις της ειρήνης, οι δυνάμεις των δικαιωμάτων, οι δυνάμεις τους ανθρωπισμού, οι δυνάμεις της δικαιοσύνης και τέτοιες δυνάμεις είναι εκείνες, οι οποίες έδωσαν στην Ευρώπη το δημοκρατικό, το κοινωνικό και το πολιτισμικό της πρότυπο. Σήμερα λοιπόν κουρελιάζεται αυτό το πρότυπο. Και δεν μπορεί η Ευρώπη να τρέχει πίσω ως θεραπαινίδα, πίσω από το άρμα του κ. Μπους.

- κ. Πρόεδρε να έρθουμε εδώ στα δικά μας στην Ελλάδα και στα πιο δικά μας, στα δικά σας, όπου έχουμε το θέμα της ηγεσίας. Μήπως το ξανασκέφτεστε κ. Πρόεδρε το θέμα αυτό; Εκανα μια σκέψη, πρέπει να σας την πω: Φτάνετε στο Συνέδριο για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία λύση στον ΣΥΝ κι έρχονται όλοι και λένε ξανά ο Πρόεδρος. Ο νυν Πρόεδρος να γίνει και αεί. Αν σας το ζητήσουνε από όλες τις πλευρές δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτείτε;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην λύνεται πρώτον. Δεύτερον κανένας δεν πρέπει να είναι ισόβιος και κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Και επίσης κανένας δεν είναι υπεράνω όλων των άλλων ώστε να κουβεντιάζει μόνο για τον εαυτό του και να μηδενίζει όλους τους άλλους. Νομίζω ότι θα βρούμε λύσεις, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, έχουμε εξασκηθεί στη δημοκρατία των διαφορετικών απόψεων πολλά χρόνια.

- ....το έχετε πληρώσει κιόλας αυτό....Δεν σας βγήκε πάλι σε καλό αυτό....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ....προς τα έξω πολλές φορές ναι. Είναι λάθος και φταίμε κι εμείς. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε αυτογνωσία και πρέπει να το διορθώσουμε. Επομένως, λοιπόν, πρέπει να πάμε σε λύσεις, τις οποίες όλοι μαζί θα τις αποφασίσουμε και θα τις προετοιμάσουμε και θα είναι καλύτερες από τη μέχρι σήμερα πορεία μας. Αρα, λοιπόν, κι εγώ και όλοι οι άλλοι θα συμβάλλουμε να προκύψει κάτι καλύτερο από αυτό, στο οποίο είμαστε μέχρι σήμερα. Είμαστε μέσα στη Βουλή, είμαστε μέσα την Ευρωβουλή, έχουμε μία μεγάλη κοινωνική απήχηση, είμαστε το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, είμαστε στα Κοινωνικά Κινήματα, είμαστε στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στην Νεολαία, έχουμε μια οντότητα πολιτική κατακτημένη, όπως όμως σωστά είπατε, τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για να κοιτάζονται στον καθρέπτη ούτε για να διαμοιράζουν τα υπάρχοντά τους από πλευράς διαφωνιών. Αρα λοιπόν να έχουμε καλύτερο πρόσωπο προς την κοινωνία, να διευρύνουμε τους δεσμούς προς την κοινωνία και να πάμε πολύ πιο αποτελεσματικότερα στις επόμενες αναμετρήσεις που έχουμε. Ερχονται οι δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές το 2006, έρχονται ενδεχομένως εκλογές το 2005. Είναι γεγονότα, τα οποία θα έρθουν στο προσκήνιο του δημόσιου βίου μετά τους Ολυμπιακούς, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση ως κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια πολιτική που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα που έχει το ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα που έχουμε εμείς, τα προβλήματα που έχει όλο το πολιτικό σύστημα.

- Για να σας ρωτήσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο κ. Πρόεδρε. Είπατε πως πρέπει να φέρετε το κόμμα σας μπροστά. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ετσι πρέπει να είναι τα κόμματα. Εχετε τρία πρόσωπα τώρα στο Συνασπισμό, τα οποία διεκδικούν την ηγεσία. Αυτά τα πρόσωπα, ο καθένας ξεχωριστά ή και όλοι μαζί, όπως θέλετε, έχουν αυτές τις προϋποθέσεις. Υποθέτω θα πούνε παράξενα πράγματα. Λέει ο ένας θα παραιτηθώ, ο κ. Αλαβάνος.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα κι εσείς να βοηθήσετε, κάνοντας δημιουργική κριτική και να μην χρήζετε υποψηφίους. ...Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί καμία υποψηφιότητα. Είναι πολλά στελέχη, τα οποία θέλουν και αξίζουν να διεκδικήσουν τη θέση του Προέδρου. Μέχρι το Νοέμβριο έχουμε μπροστά μας καιρό...

- Επιμένετε να μην πριμοδοτείτε κάποιον ή παρασκηνιακά υπάρχει καμία διεργασία που δεν γνωρίζουμε;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να αναμιχθώ προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Νομίζω ότι μπορώ καλύτερα να βοηθήσω ενισχύοντας συλλογικές λύσεις και συνεννοήσιμες στο Συνασπισμό. Ο Συνασπισμός μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με πολύ θετικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αρκεί να μη μας τραβολογάτε κι εσείς τώρα....

- Δηλαδή τώρα κ. Πρόεδρε θα αποκτήσει και ο Συνασπισμός επίτιμο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Αλλη κακιά πληγή της πολιτικής ζωής αυτή. Φεύγουν από θέσεις ευθύνης πρόεδροι και χωρίς να έχουνε θέση ευθύνης μπερδεύονται στα πόδια εκείνων, οι οποίοι έχουν τη θέση αυτή. Όχι νομίζω ότι είναι πληγή αυτό. Αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη να ηγούνται των κομμάτων, των κυβερνήσεων, των Υπουργείων, αυτοί να λογοδοτούν και στον ελληνικό λαό, να λογοδοτούν και στους οπαδούς τους. Ούτε επίτιμοι, ούτε συνταξιούχοι, ούτε αυτοί που ανακαλούνται από την εφεδρεία.

- Ο Συνασπισμός θα βρει Πρόεδρο. Η δημοκρατίας μας, η ελληνική δημοκρατία θα βρει Πρόεδρο από την Αριστερά;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά θα τα λύσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. ....Εσείς δημιουργείτε τα ζητήματα....Αυτά είναι σενάρια που αφορούν τα δύο κόμματα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο. Δεν με αφορούν εμένα. Πάμε παρακάτω.

- Είναι σε μια τέτοια φάση και τα άλλα κόμματα. Μου φαίνετε και πως σε αυτό το επίπεδο έτρεξαν και λίγο περισσότερο από εσάς.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και η δημοκρατία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι ότι κινδυνεύει να αλωθεί από τους μηχανισμούς νέων εξουσιών. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος αποσύρεται, δεν έχει τη μαζική συμμετοχή, έχει αδιαφορία και αποχή. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι το κομματικό φαινόμενο και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη περνάει κρίση. Τα κόμματα είναι σε κρίση ως θεσμοί, ως μορφές οργάνωσης και έκφρασης της κοινωνίας. Νέες μορφές αυτοοργάνωσης της κοινωνίας προωθούνται. Τα κοινωνικά κινήματα, ενώσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις. Αρα, λοιπόν, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται και μία εσωτερική ανασυγκρότηση των δημοκρατικών θεσμών. Δεν μπορεί να πάμε στον 21ο αιώνα με τις πανοπλίες και τις οικοσκευές του πολιτικού μας συστήματος που διαμορφώθηκε από το Σύνταγμα του 52 ή από το Σύνταγμα του 75 ή από το Σύνταγμα του 2000, που και αυτό έχει τα μάτια του στραμμένα προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον. Χάσαμε μια ευκαιρία με την αναθεώρηση του Συντάγματος να κάνουμε ευρύτατη αναδιάρθρωση του δημόσιου βίου. Και αυτή τη χαμένη ευκαιρία θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας. Κανείς δεν θυμάται σήμερα ότι οι εκτελεστικοί νόμοι που προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα δεν έχουν γίνει. Δεν μπορούν να γίνουν Να λοιπόν σε ποια αναθεώρηση οδηγηθήκαμε. Σε μια αναθεώρηση που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

- κ. Πρόεδρε κάτι τελευταίο για να κλείσουμε με αυτό. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου προχωράει σε εξαγγελίες για το κόμμα του. Φανταζόμαστε ότι μπορεί και να σας αφορά. Μπορεί και να σας αφορούν τα όσα θα πουν σήμερα για το μέλλον, για τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Θα ανταποκριθεί ο ΣΥΝ, με ποιον τρόπο, με ποιο πλαίσιο θα μου πείτε, αυτό λένε τόσα χρόνια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ πρέπει να ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Αριστεράς από την Αριστερά της Αριστεράς, από τους πολίτες δηλαδή που δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα και βρίσκονται έξω από τα υπάρχοντα σχήματα της Αριστεράς μέχρι τους αριστερούς πολίτες που δεν εκφράζονται σήμερα από την πολιτική που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ. Αρα λοιπόν εμάς μας ενδιαφέρει από θέσεις αυτονομίας, από θέσεις σύγχρονης Αριστεράς, και να έχουμε λόγο και να έχουμε ρόλο και να απευθυνόμαστε σε αυτό το ευρύτατο φάσμα. Από την Αριστερά της Αριστεράς μέχρι και τους πολίτες που δεν εκφράζονται σήμερα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

- Δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, όμως, όπως αποδείχθηκε από την Ιστορία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα κερδίσει, δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, πιστεύω ότι δικαιούμαστε περισσότερα να πετύχουμε. Η εκτίμηση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από την εκλογική δύναμη που μας δίνει. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε ξεπερνώντας τις δικές μας ανεπάρκειες, εμπλοκές και αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος, να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη απήχηση. Αλλά αυτός είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο μια σύγχρονη Αριστερά απευθύνεται. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε ο κεντροδεξιός ούτε ο κεντροαριστερός νεοφιλελευθερισμός, μας ενδιαφέρει μια εναλλακτική πρόταση την οποία να την στηρίζει η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.