Skip to main content.
01/07/2004

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Ρ/Σ SKY 100,3 [στον Μπάμπη Παπαδημητρίου]

1 Ιουλίου 2004

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Ρ/Σ SKY 100,3 [στον Μπάμπη Παπαδημητρίου]

- κ. Κωνσταντόπουλε το θέμα της παιδείας είναι ίσως ένα από αυτά που έχουμε συζητήσει πολλές φορές, εδώ μαζί σας από το μικρόφωνο του sky. Τα σημερινά αποτελέσματα πως τα κρίνετε, ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μπροστά μας σήμερα δυο διαφορετικές εικόνες της ελληνικής πραγματικότητας. Από τη μια η Ελλάδα που μας ενθουσιάζει, οι επιτυχίες της εθνικής στο ποδόσφαιρο και από την άλλη η Ελλάδα, την οποία διαρκώς πληγώνουμε, διαρκώς την κακοποιούμε, η κατάσταση δηλαδή που υπάρχει στην παιδεία. Ισοδυναμεί με έγκλημα κατά του μέλλοντός μας η παρατεινόμενη αυτή κατάσταση να δίνουμε τα μικρότερα κονδύλια, τους μικρότερους πόρους για την παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό. Και αν δει κανένας τα στατιστικά στοιχεία θα διαπιστώσει ότι στην τελευταία δεκαετία δεκάδες χιλιάδες μαθητών εγκατέλειψαν την μέση παιδεία. Είναι αναγκαίο κανείς να επισημάνει πως οι συνεχείς αναστατώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, η έλλειψη, η απουσία μάλλον ενός εκπαιδευτικού συστήματος σύγχρονου, συσσωρεύει αυτές τις αρνητικές συνέπειες που τις πληρώνουν οι μαθητές, οι γονείς, οι οικογένειες, οι εκπαιδευτικοί και κυρίως η πραγματικότητα της ζωής μας εξακολουθητικά. Θα κερδίζει το μέλλον, αν κερδίσουμε κάποτε αυτό το στοίχημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι μόνο μεγάλα έργα. Δεν είναι μόνο διακηρύξεις πολιτικές. Πρέπει να δοθεί έμφαση και να υπάρξει επιμονή στην παιδεία και στην εκπαίδευση.

- Αναρωτιέμαι πολλές φορές κ. Κωνσταντόπουλε, αν ξόδευε το κράτος και όλοι μας με αυτόν τον ανοιχτόχερο τρόπο, που το κάναμε τώρα προολυμπιακά για να ετοιμάσουμε μια επιτυχημένη ολυμπιάδα και για την παιδεία πόσο μακρύτερα και καλύτερα θα ήταν τα αποτελέσματα για όλους. Και αυτό είναι πραγματικά που σε κάνει να λυπάσαι αυτές τις ημέρες της χαράς κατά τα υπόλοιπα που μας προσφέρει η εθνική.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εύστοχη η επισήμανσή σας, διότι δεν μπορούμε να μιλάνε για την Ελλάδα που θα μπει στο αύριο, για την Ελλάδα που θα παρακολουθήσει το βηματισμό των νέων τεχνολογιών, για την Ελλάδα που θα μπορέσει πραγματικά να καλύψει τις αποκλίσεις και τις αποστάσεις που τη χωρίζουν από τη μέση ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όταν δίνουμε αυτά τα εξευτελιστικά κονδύλια για την παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό, την ώρα που σπαταλάμε όπως είπατε χωρίς μέτρο.

- κ. Κωνσταντόπουλε, όμως, για την παιδεία νομίζω ότι πολύ συχνά απευθύνεται στους πολιτικούς και τους καταλογίζει ευθύνες πολύ βαριές, ίσως κάποτε και βαρύτερες από εκείνες που πραγματικά θα αποδειχθεί ιστορικά ότι έχουν, πάντως το σίγουρο είναι ότι ελλείμματα στην παιδεία υπάρχουν και στην πολιτική μας παιδεία. Και εκεί νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε κάνει τα μεγάλα βήματα που περιμέναμε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Παπαδημητρίου να το πω λιγάκι έτσι ως γενική διαπίστωση. Η πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας και η πορεία της η ισόρροπη προς το μέλλον έχει ως προϋπόθεση, πρώτη προϋπόθεση στην χάραξη πολιτικής και κατανομής πόρων την παιδεία, την εκπαίδευση.

- στην πολιτική, όμως, κ. πρόεδρε, την οποία εσείς τώρα σιγά – σιγά, μετά από μία σχετικά μακρά περίοδο ενασχόλησής σας διότι είναι τα 30 χρόνια τώρα που θα γιορτάσουμε από την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά το 1974, εσείς έχετε άλλα τόσα περίπου πριν, έχετε μια μακρά πορεία, η πολιτική σας απογοήτευσε. Πως βλέπετε τώρα, ως τελευταία πράξη, έχετε να διοργανώσετε ένα καλό συνέδριο στο Συνασπισμό, μια επιτυχημένη διαδοχή στην δική σας προεδρεία;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας ενδιαφέρει να γίνει ένα καλό συνέδριο, ένα συνέδριο, το οποίο να φέρει τον ΣΥΝ σε επαφή με τα καινούργια ρεύματα ιδεών και τις καινούργιες αναζητήσεις που είναι ανοιχτές σήμερα στην σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά. Στον 21ο αιώνα έχει να παίξει πρωτοποριακό ρόλο, δημιουργικό ρόλο η Αριστερά των Κινημάτων. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον ανανέωσης και της Αριστεράς αν θέλει να μην κοιτάζει προς το παρελθόν, να μην δογματίζει και ταυτοχρόνως να μην λαϊκίζει. Είναι αναγκαίο να λύσουμε τα προβλήματα εκείνα που και εμάς μας δυσκολεύουν. Εύχομαι να βρούμε μια λύση που να είναι καλύτερη από την μέχρι σήμερα πορεία και προς αυτή την κατεύθυνση κι εγώ θα συμβάλλω. Το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση. κ. Παπαδημητρίου, να θυμίσω πως μόλις πριν 3 χρόνια έχουμε ένα καινούργιο Σύνταγμα, το οποίο δεν μπορεί να ολοκληρώσει τους εκτελεστικούς του νόμους…

- ...Ακριβώς δεν μπορούμε να βγάλουμε τους νόμους για να το εφαρμόσουμε…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούνε να υλοποιηθούνε οι συνταγματικές επιταγές διότι το Σύνταγμα αυτό ενώ έπρεπε να είναι Σύνταγμα για τον 21ο αιώνα, ήταν ένα ράβε - ξήλωνε της γνωστής παλαιοκομματικής και παλαιοπολιτικής τεχνικής. Ένα ράβε – ξήλωνε επενδεδυμένο από διάφορα λόγια ηχηρά, αδιέξοδα καθώς και αναποτελεσματικά. Είναι αναγκαίο και από πλευράς πολιτικού συστήματος η Ελλάδα του 21ου αιώνα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στους θεσμούς, στη λειτουργία του κρατικού μοντέλου και στο μοντέλο διακυβέρνησης.

- κ. Πρόεδρε θα δεχόσασταν την κρίση ότι υπάρχει όμως μια αναταραχή, γιατί λέγατε ότι χρειάζεται η Αριστερά να αγκαλιάσει τα νέα ρεύματα, υπάρχει όμως τελικώς μια κρίση ιδεολογίας στα κόμματα. Όλα έχουν μετακινηθεί προς το κέντρο. Ακόμα και ο Συνασπισμός μετακινήθηκε προς το κέντρο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει ένα τριπλό πρόβλημα της σύγχρονης δημοκρατίας. Κατ΄ αρχήν κινδυνεύει η σύγχρονη δημοκρατία να αλωθεί από μηχανισμούς νέων εξουσιών, που λειτουργούν χωρίς έλεγχο, χωρίς αντιπροσώπευση. Είναι μηχανισμοί συμφερόντων, είναι αυτό που λέμε η αλλοίωση, η στρέβλωση της δημοκρατίας που αντί να εκπροσωπεί κοινωνικές δυνάμεις, εκπροσωπεί πολλές φορές συναλλαγές συμφερόντων. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η αναξιοπιστία, η αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία των θεσμών του κυβερνητικού μοντέλου, του κράτους. Ο κυβερνητικός κομματισμός και ο κομματικός κρατισμός είναι επίσης που έχουν φθείρει πολύ τη δημοκρατία. Μαζί με τους περιορισμούς του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου.

- ...και που δυστυχώς η πρώτη ύλη και για τα δύο αυτά είναι η διαφθορά….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια είναι μαζί με τη διαπλοκή και η διαφθορά. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το κομματικό φαινόμενο διέρχεται κρίση. Το κόμμα ως πολιτική δημοκρατική μορφή οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας. Διέρχεται κρίση και είναι φανερό ότι σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης συγκλίνουν οι δύο μεγάλες οικογένειες των σοσιολδημοκρατικών και των λαϊκών κομμάτων και επίσης είναι ορατό ότι κάτω από αυτή την σύγκλιση, κάτω από την επιβολή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και μπροστά στις συνέπειες της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε μια δική της κρίση. Δεν είναι κρίση ιδεολογίας, αλλάζει η οικονομία, αλλάζει η κοινωνία και οι πολιτικές σχέσεις, πολλές φορές κόμματα που κυβερνούν δεν έχουν διακριτά πλαίσια, αλλοιώνεται η δημοκρατία και οι σχέσεις διαμεσολάβησης και έτσι οι πολίτες σπρώχνονται είτε να απέχουν, να γίνονται θεατές, είτε να επωφελούνται, να γίνονται πελάτες και καταναλωτές. Ειτε να χειροκροτούν, να γίνονται δηλαδή οπαδοί, φίλαθλοι.

- κ. Πρόεδρε αυτό σημαίνει βεβαίως ότι η άποψή σας, έτσι όπως την καταλαβαίνω, ότι και ο Συνασπισμός μπορεί να χρειάζεται διάλογο, δεν χρειάζονται όμως οργανωμένες τάσεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι χρειάζεται να λειτουργούν οι ιδέες, να μην υπάρχει αποκλεισμός απόψεων και διαλόγου, να υπάρχουν τα ρεύματα των αναζητήσεων, να μην υπάρχουν οργανωμένες ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζεται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στην εσωκομματική εξουσία.

- …ας πούμε με δικούς τους υποψηφίους τώρα , για την οργάνωση του Συνασπισμού.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι παραφθορά της εσωκομματικής δημοκρατίας. Εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει να μην υπάρχουν αρχηγισμοί, να μην υπάρχουν δογματισμοί, να μην υπάρχουν γραφειοκρατίες, να μην υπάρχουν νομενκλατούρες, να υπάρχει ζωντανός ανοιχτός διάλογος και κυρίως να μπορεί να λειτουργεί αμφίπλευρα και από πλευράς βάσης και από πλευράς ηγεσίας η διακίνηση των ιδεών και ο έλεγχος, ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις μας. Πάντοτε το κρίσιμο πρόβλημα στις δημοκρατίες και στα κόμματα και στις χώρες και στους πολιτικούς θεσμούς είναι πως και από ποιους λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ποιοι, τι και πως μπορούν να ελέγχουν.

- κ. Πρόεδρε ο κ. Παπανδρέου έβαλε το συνέδριο του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ, τελικώς μετά τις δικές σας συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες, εκεί που ο Συνασπισμός θα έχει ολοκληρώσει τις δικές του αποφάσεις. Ποια είναι η σχέση και η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι ο Συνασπισμός αναφέρεται σε μια σύγχρονη Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων, της αυτοοργάνωσης των πολιτών….

- ...και ο κ. Παπανδρέου έκανε έναν ορισμό χθες πάρα πολύ πλατύ…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα ορισμού. Ξέρετε ότι είναι θέμα πραγματικότητας. Εγώ σέβομαι τις αναζητήσεις όλων των κομμάτων, είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πορεία εσωτερικών διευθετήσεων. Ακουσα αναφορές, λίγο απ’ όλα ήταν οι αναφορές ως προς την ιδεολογική ταυτότητα. Μακάρι να βρουν τα κόμματα την καλύτερη απάντηση ως προς το πρόβλημα της ιδεολογικής τους ταυτότητας, αλλά για μας, για τον Συνασπισμό υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πιστεύουμε ότι η σύγχρονη Αριστερά σήμερα δεν προσαρμόζεται και δεν συγκλίνει προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αμφισβητεί και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις.. Δεν κηρύσσει τον αναχωρητισμό στο παρελθόν. Επίσης δεν συμβιβάζεται με ορισμένες παρεκτροπές μεγάλων ιστορικών συνεπειών όπως είναι οι πόλεμοι. Ο πόλεμος, ο νεοφιλελευθερισμός είναι που καθορίζουν σήμερα τι είναι δεξιό και τι είναι αριστερό. Και υπάρχουν άνθρωποι, που δεν χρειάζεται να είναι αριστεροί για να φωνάζουν εναντίον του πολέμου, εναντίον της κοινωνικής αδικίας, της ανεργίας.

- κ. Πρόεδρε θέλω να προλάβω μια ερώτηση, την οποία προφανώς περιμένετε και όλοι σας κάνουν αυτήν την εποχή. Η εκτίμησή σας είναι ότι θα έχουμε τελικώς εκλογές και ότι θα αποτύχει να δώσει η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ο κ. Στεφανόπουλος ολοκληρώσει την επιτυχημένη θητεία του;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω κ. Παπαδημητρίου και καλό είναι ένα χρόνο πριν εκείνη την περίοδο να μην γίνονται σεναριολογίες.

- Εν πάση περιπτώσει θα ευχόμασταν όλοι, υποθέτω, να μην πάμε πάλι σε εκλογές και να βρεθεί μια λύση αρκετά συναινετική μέσα από τη Βουλή. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας ευχή.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς από παλαιά, από την προηγούμενη περίοδο, από το 2000 είχαμε πει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να αναζητούνται λύσεις συνεννόησης των κομμάτων και συναίνεσης. Η χώρα μας έχει κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται λόγω χάρη την παιδεία, την έκρηξη των κοινωνικών ζητημάτων, όπως αποδεικνύεται το γεγονός ότι χρόνο το χρόνο και περίοδο την περίοδο φουντώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών και της ανεργίας. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα. Ας συγκεντρωθούμε στα προβλήματα, αρκετά χάσαμε ευκαιρίες, δυνάμεις, πόρους και χρόνια με τα συνθήματα.

- Να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι. Η ευχή σας για απόψε το βράδυ φαντάζομαι ότι είναι βεβαίως η νίκη…..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ευχηθώ κι εγώ καλή επιτυχία. Αλλά βλέπετε ότι ο κόσμος αναζητάει κάτι συλλογικό, μια συλλογική διάκριση για να χαρεί.

- Πράγματι