Skip to main content.
01/09/2004

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" (εκπομπή Ακριβοπουλου & Μπότσαρη)

1 Σεπτεμβρίου 2004

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" (εκπομπή Ακριβοπουλου & Μπότσαρη)

κ. Κωνσtαντόπουλε χθες δώσατε μια Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματικά έχει στοιχεία στα οποία αξίζει να σταθούμε, νομίζω..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: κα Ακριβοπούλου το ντόπινγκ είναι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα και οδηγεί στην επισήμανση πολλών πλευρών και της ιδεολογικής πλευράς και της κοινωνικής πλευράς και της ιατρικής πλευράς. Δεν είναι ελληνική υπόθεση μόνο, είναι μια διεθνής μάστιγα και δεν είναι τωρινό. Έχει προϊστορία το πρόβλημα αυτό. Επίσης δεν οφείλεται την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών ή των πολιτικών δεδομένων σε κάθε χώρα χωριστά. Πίσω από αυτή την υπόθεση είναι μια βιομηχανία πολυεθνική, συγκροτημένη, διαρθρωμένη που διακινεί όλα αυτά τα αυξητικά, τα βελτιωτικά, τα αναβολικά. Όλα αυτά που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή από το σούπερ μάρκετ μέχρι το περίπτερο παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουν φαρμακευτική σύνθεση, πολλές φορές έχουν εθιστικά κι έτσι κι αλλιώς προκαλούν κυτταρικές εξαλλαγές.

Εσείς από το 2001, αν θυμάμαι καλά, είχατε καταθέσει ένα σχέδιο από 12 προτάσεις του ΣΥΝ, είχε γίνει μια ειδική ημερίδα, σε μια ανύποπτη στιγμή τότε…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: κα Ακριβοπούλου να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα τότε, την οποία γνώριζαν όλοι. Υπήρχαν ονομαστικές αναφορές. Οι ίδιες ονομαστικές αναφορές, οι οποίες γίνονται τώρα, γινόντουσαν εδώ και πέντε – έξι χρόνια. Εμείς αυτά τα φέραμε στη Βουλή. Βεβαίως ακούσαμε το επιχείρημα, το οποίο και σήμερα πολλές φορές λέγεται: Μα, μόνοι μας θα βγάλουμε τα μάτια μας, και οι άλλοι τα ίδια κάνουν. Εμείς είπαμε ότι αν στην Αθήνα δεν εξασφαλιστεί η προϋπόθεση να προβληθεί το ελληνικό μέτρο, από πλευράς οργάνωσης, αν δεν εξασφαλιστεί η καθαρότητα των αγώνων και τρίτον δεν ενισχυθεί η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων χάριν του κοινωνικού συνόλου, τότε θα έχουμε πρόσθετη ευθύνη. Αντί να καθιερωθούν συστηματικοί και αυστηροί έλεγχοι αναζητούσαν άλλοθι όλοι εκείνοι, οι οποίοι σε επίπεδο πολιτείας συγκροτούν τις αθλητικές και πολιτικές ηγεσίες. Δεν είναι μόνο θέμα των κυβερνήσεων, είναι θέμα και των ομοσπονδιών, είναι θέμα και των αθλητικών παραγόντων, και επιτρέψτε μου κα Ακριβοπούλου και κ. Μπότσαρη να πω, είναι θέμα και των ίδιων των αθλητών και των οικογενειών τους.
Νομίζω ότι στο θέμα του ντόπινγκ υπάρχουν πολλά ζητήματα. Ιδεολογικά: Τι είδους αθλητισμό θα έχουμε και τι είδους αθλητικές διακρίσεις θέλουμε. Αθλητισμός δεν είναι το ρεκόρ. Δεν μπορεί αθλητές και μετάλλια να γίνονται κεφάλαιο ιδιότυπων ανωνύμων εταιρειών με κέρδη επί των μεταλλίων και από τη διαχείριση λαϊκών συναισθημάτων. Πολιτικά θέματα, προστασίας της δημόσιας υγείας, της ευαίσθητης ηλικίας των νέων ανθρώπων, των αγωνιζομένων, προστασίας του ίδιου του αθλητισμού . Θέματα προστασίας του δημοσίου χρήματος. Οφείλω να σας πω ότι η διακίνηση όλων αυτών των σκευασμάτων για στήριξη, για βελτίωση της αντοχής, για αύξηση της αποδοτικότητας του οργανισμού, μέχρι και το σεξ, αυτά τα σκευάσματα έχουν στην διακίνησή τους τζίρο ίσο με τον τζίρο των νομίμων φαρμάκων. Αυτό με οδηγεί στο να κάνω αμέσως, μπορεί και αύριο – μεθαύριο, να κάνω παρέμβαση στον ΕΟΦ και στον ΕΦΕΤ. Ο ΕΟΦ είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο ΕΦΕΤ είναι ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Θέλετε να σας πω ποια είναι η εικόνα, με τη δόση της υπερβολής, αλλά παραστατικά; Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο σούπερ μάρκετ αυξητικών και βελτιωτικών ουσιών, τα οποία κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή, έχουν φαρμακευτική σύνθεση, προκαλούν εθιστικές συνέπειες και οργανικές εξαλλαγές και κανείς δεν τα ελέγχει, ενώ η διαφήμιση διαρκώς τα προβάλλει. Έχετε ακούσει για βελτιωτικά, τα οποία βοηθούν τους μαθητές να έχουν περισσότερη αντοχή στις εξετάσεις; Έχετε ακούσει για ενισχυτικά της διατροφής, τα οποία βοηθούν τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να αντέχουν και να μην είναι κατάκοποι μετά το τέλος της δουλειάς τους; Έχετε ακούσει για χάπια ευφορίας και διέγερσης, τα οποία βελτιώνουν τις σεξουαλικές επιδόσεις; Είναι στην καθημερινή εμπορική διαφήμιση. Ποιος τα ελέγχει αυτά; Αυτά που βρήκανε στις αποθήκες του κ. Τζέκου δεν μπορεί να τα καταναλώσει στον αθλητικό τομέα η Ελλάδα σε ολόκληρη την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα. Αλλού διοχετευόντουσαν λοιπόν. Στα γυμναστήρια, στα Ινστιτούτα, στους χώρους αδυνατίσματος και ανάπλασης και έφταναν μέχρι και στους ανώνυμους πλασιέ, οι οποίοι λειτουργούσαν ως φίλοι των φίλων και εξ ού και αυτή η ιδιότυπη ασυλία του κ. Τζέκου.

κ. Κωνσταντόπουλε χθες γιατί ζητήσατε την κίνηση του λογαριασμού αδιάθετων του ΟΠΑΠ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι το μοντέλο αθλητισμού, το οποίο έχει επιλεγεί με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι ένας κρατικοδίαιτος αθλητισμός. Διότι τα χρήματα του ΟΠΑΠ, που πρέπει να πηγαίνουν στον αθλητισμό και στον πολιτισμό τις περισσότερες φορές πηγαίνουν στον παραγοντισμό. Και μέσα από αυτόν τον παραγοντισμό διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο κύκλωμα, το οποίο δεν εξασφαλίζει την ανάπτυξη και την εξυγίανση του αθλητισμού. Ξέρετε ότι οι χρηματοδοτήσεις δίνονται ανάλογα με τις επιτυχίες στα πρωταθλήματα, οι χρηματοδοτήσεις γίνονται σε γνωστούς και φίλους, οι χρηματοδοτήσεις γίνονται μέσω σωματείων, τα οποία εμφανίζονται να εισπράττουν, να κρατούν προμήθεια και μετά να αποδίδουν. Αυτά είναι νοσηρά φαινόμενα. Να φύγουμε από αυτού του τύπου τη διαχείριση, δεν πρέπει να υπάρχει ειδικός λογαριασμός στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα μερίσματα του ΟΠΑΠ, πρέπει να περάσουν στον προϋπολογισμό. Και να ελέγχεται, βεβαίως, είναι δημόσιο χρήμα.

κ. Κωνσταντόπουλε θέλω να σας θέσω υπόψη μια επισήμανση που είδα στον ξένο Τύπο. Μια άλλη διάσταση που λέει το ντόπινγκ των φτωχών και το ντόπινγκ των πλουσίων. Κανείς δυτικός δεν πιάστηκε επεσήμανε. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...Μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση. Λειτουργούν με τη λογική της σκοπιμότητας. ʼλλωστε για την διόγκωση του ντόπινγκ την κύρια ευθύνη την έχει το μοντέλο που προωθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τα ρεκόρ. Το ακριβό, είναι το γενετικό, το φτηνό είναι το συνηθισμένο φαρμακευτικό.

-Ακούστε το σχόλιο , νομίζω γερμανική εφημερίδα ήταν….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν πείρα οι γερμανοί, γιατί όταν ήταν ο ψυχρός πόλεμος η Ανατολική και η δυτική Γερμανία είχαν ανταγωνισμό και στον αθλητισμό για το ποιος θα επικρατήσει του άλλου.

-Με ουσίες εύκολα ανιχνεύσιμες, λέει, σα να λήστεψαν φαρμακείο στην πρώην Αν. Γερμανία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Ακριβοπούλου, τα συνηθισμένα αναβολικά είναι για τους φτωχούς. Εύκολα τα βρίσκεις, χωρίς να σημαίνει ότι κι αυτά δεν κοστίζουν.

-Όπως συμβαίνει και με τα ναρκωτικά….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους αυτούς οι οποίοι εφαρμόζουν τη σύγχρονη τεχνολογία είναι τα γενετικά.

-Επομένως γεννάται και το ερώτημα, ρωτούσαμε μέχρι τώρα ποιος παίρνει το χρυσό μετάλλιο, ο καλύτερα ντοπαρισμένος ή ο πλουσιότερος ντοπαρισμένος.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άξιους αθλητές, ότι δεν έχουμε ταλέντα, ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί ο αθλητισμός συστηματικά, αλλά με μία συγκεκριμένη παραδοχή εξ αρχής. Μην ζητάμε από τους ανθρώπους να ξεπερνάνε τα όρια της φύσης τους. Εγώ προτιμώ την Ελλάδα που ξέρει τον εαυτό της και δεν φτιασιδώνεται μπροστά στον καθρέφτη της, προτιμώ την Ελλάδα που παλεύει τις αντιφάσεις της και παλεύει με τον εαυτό της και όχι με φαντάσματα και με είδωλα ψεύτικα, κάλπικα και κούφια.

-Είναι σημαντικό αυτό που λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, διότι το ντόπινγκ και όπως το πολεμάμε, δεν αφορά μόνο στους κορυφαίους αθλητές, είναι κοινωνικό πρόβλημα το οποίο εξαπλώνεται μέσα στα παιδιά μέσα στον κόσμο, στους ανθρώπους και στην κοινωνία και βρίσκεται παντού όπως το περιέγραψε ο κ. Κωνσταντόπουλος πριν.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα καλό είναι σ’ αυτά τα θέματα να συνεννοηθούμε. Πρότεινα εκ μέρους του ΣΥΝ εξεταστική επιτροπή. Η απλή διακομματική επιτροπή θα συζητήσει, η εξεταστική επιτροπή έχει δυνατότητες να ερευνήσει, να εξετάσει πρόσωπα, να ζητήσει έγγραφα και από ελληνικούς και από ξένους φορείς. Έχει τη δυνατότητα εξοπλισμένη με εξουσίες ανάκρισης να ψάξει μέχρι βαθιά, Η απλή επιτροπή θα συζητήσει το θέμα. Εύχομαι λοιπόν η πρότασή μας να γίνει δεκτή ‘έστω και με καθυστέρηση. Η εξεταστική επιτροπή, και η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

-Έχω την εντύπωση ότι και ο κ. Ρουσσόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εξεταστική όσο διαρκεί η ανάκριση από την εισαγγελία αλλά…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει να γίνει συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς θα επιμείνουμε στην εξεταστική, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΕΟΦ, και να ενεργοποιηθεί η κοινωνία η ίδια. Εμένα με ξένισαν φαινόμενα τα οποία έχουν σχέση με τις ανακοινώσεις κάποιων γιατρών στο ΚΑΤ και με τις ανακοινώσεις της ΕΙΝΑΠ. Σε αυτή τη χώρα να μάθουμε να λέμε την αλήθεια, όποιο κόστος και αν υπάρχει, γιατί την αυτογνωσία μας μόνο ρίχνοντας φως στα προβλήματα θα την κατακτήσουμε και όχι με τις κολακείες του κ. Ρογκ. Είναι τεράστιο θέμα και δεν είναι σημερινό, σήμερα σκάει το απόστημα, έχει συρίγγιο αυτό το απόστημα.