Skip to main content.
16/09/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο Ρ/Σ "ΣΚΑϊ" (εκπομπή κ.Παπαδημητρίου)

16 Σεπτεμβρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" (εκπομπή κ.Παπαδημητρίου)

Για τη συνέντευξη στη Δ.Ε.Θ.

κ.Παπαδημητρίου: Νομίζω ότι βλέπετε ότι η χώρα παραμένει δέσμια ορισμένων προβλημάτων, τα οποία τα λέγαμε.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προβλήματα παλιά και καινούργια. Έρχονται όλα μαζί με ένα ενοχλητικό και εκρηκτικό μίγμα και δείχνουν ότι αλλού είναι η πραγματικότητα των προβλημάτων και αλλού εξακολουθεί να παραμένει δέσμιο το πολιτικό σύστημα.

κ.Παπαδημητρίου: Η παραίτηση του Υπουργού ʼμυνας θα έλυνε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο συντονισμό με την υπόθεση διάσωσης του Σινούκ;..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα προσωπικών παραιτήσεων ή προσωπικών αντιδικιών. Αυτό το τραγικό πρόβλημα συγκλονίζει και εξοργίζει ταυτόχρονα, αν κανείς αναλύσει ψύχραιμα τις συνθήκες μέσα από τις οποίες εκδηλώθηκε.
Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και αυτό οφείλει η κυβέρνηση να το παραδεχθεί και να το αναγνωρίσει. Αχρηστεύτηκε το σύστημα επιτήρησης ελέγχου και διάσωσης, παρελήφθη με κατασκευαστικές αστοχίες και λειτουργούσε παρά τα υπαρκτά προβλήματα αυτό το στρατιωτικό υλικό και, τέλος, για μια ακόμα φορά, έδρασαν καταστροφικά οι ανταγωνισμοί στρατιωτικών και πολιτικών γραφειοκρατικών υπηρεσιών, αφ΄ ης στιγμής διατηρούνται παράλληλες δομές.

κ.Παπαδημητρίου: Όταν χρειάζονται 7 υπουργεία για μια υπόθεση αυτό συμβαίνει...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και όταν υπάρχει αντιδικία της ΥΠΑ με τις στρατιωτικές μονάδες και τις στρατιωτικές δομές.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ευθύνη για μια κυβέρνηση είναι αντικειμενική.

κ.Παπαδημητρίου: Θέλετε να πείτε ότι υπάρχει ούτως ή άλλως...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως. Δεν έχει σχέση με την υποκειμενική υπαιτιότητα από την οποία διακριβώνεται εάν κάποιος είναι ένοχος και υπόκειται σε διοικητική ή δικαστική λογοδοσία.
Είναι λοιπόν πολύ απλό να ειπωθεί στον ελληνικό λαό το πρόβλημα. Αποκαλύπτεται ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες. Και από κει και πέρα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα λογοδοσιών και κατανομής και ανάπτυξης των ελέγχων, κατά τις υφιστάμενες διαδικασίες. Με μία αναγκαία υποσημείωση. Να μην περνάνε τα χρόνια και να σέρνονται αυτές οι έρευνες. Γιατί ξέρετε ότι δεν είναι αξιόπιστες όλες οι εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που λέει ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα ρίξει άπλετο φως. Το σκότος παραμένει, το κόκαλο είναι σάπιο και το μαχαίρι είναι χάρτινο.

κ.Παπαδημητρίου: Εσείς ο ίδιος είπατε απευθυνόμενος προς τον κ. Πρωθυπουργό ότι εξακολουθεί να αναφέρεται γενικόλογα στη διαπλοκή, τη διάχυτη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την σπατάλη.... Τα φαινόμενα όμως αυτά, είπατε, αποτελούν δομές εξουσίας και διαρθρωτικές πληγές.
'Αρα..... υπάρχει ένα ζήτημα ότι δεν μπορούμε να το αφήσουμε για μετά, πρέπει να το κάνουμε τώρα...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να γίνουν με τρόπο άμεσο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, δημοκρατικό αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Είμαστε σε άλλη εποχή. Σήμερα έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη συζήτηση διεθνώς για την σχέση κράτους και παγκοσμιοποίησης. Σήμερα διεθνώς έχουν ανοίξει θέματα που αναφέρονται στις εσωτερικές αποκλίσεις δομών και λειτουργιών του κράτους έναντι των αυξημένων κοινωνικών απαιτήσεων. Έχουν επίσης στη χώρα μας εξαντληθεί οι συζητήσεις για το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και κομματοκρατούμενο κράτος. Ο κυβερνητικός κομματισμός είναι δυστυχώς το πραγματικό πολιτικό σύστημα με το οποίο σε ολόκληρη την μεταπολίτευση αποδείχθηκε ότι το κράτος χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για πελατειακές σχέσεις τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όσο και στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Είμαστε το τελευταίο κράτος της Ε.Ε. που βρίσκεται στον 21ο αιώνα αλλά λειτουργεί με νοοτροπίες και δομές 20ου και 19ου αιώνα.

κ.Παπαδημητρίου: Υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα η οποία σιγά-σιγά ξεκινά... Τόσο η παρουσίαση που αποδέχθηκε ο κ. Πρωθυπουργός για την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά όσο και η παρατήρηση που έκανε ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος.... Πιστεύετε ότι και αυτά είναι ζητήματα προτεραιότητας;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει όλα τα ζητήματα να τεθούν με οργανωμένο τρόπο και όχι με τον τρόπο με τον οποίον λ.χ. ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Πριν από χρόνια υπήρχαν διαβεβαιώσεις στον ελληνικό λαό ότι το ασφαλιστικό αντιμετωπίστηκε, τουλάχιστον σε μια προοπτική χρόνου. Σήμερα όλοι διαπιστώνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές είναι πολύ πιο ταχύς, πολύ πιο επιβλητικός από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα πολιτικά συστήματα και τα εθνικά κράτη.

κ.Παπαδημητρίου: 'Αρα αποδέχεστε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αποδέχομαι ότι είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά. Είναι εντελώς προσδιορισμένα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ λέει το ασφαλιστικό. Δεν τον απασχολεί τον Πρόεδρο του ΣΕΒ η δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων; Η αναδιανομή εισοδημάτων; Αν μιλάμε για καλύτερο κοινωνικό κράτος, για διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, ναι, πρέπει να τεθούν τώρα. Αν όμως γίνεται λόγος για άλλες σκοπιμότητες, για συρρίκνωση δηλαδή του κοινωνικού κράτους, τότε δεν γίνεται συζήτηση δημοκρατικά και κοινωνικά ευαίσθητη, αλλά γίνεται ανακύκλωση της διάχυτης καχυποψίας. Ότι έρχονται δηλαδή και άλλα δυσβάσταχτα βάρη. Διότι κάθε φορά που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, οι πολίτες βιώνουν την αγωνία για αύξηση των ορίων ηλικίας, για αύξηση των εισφορών και για περικοπή των συντάξεων.

κ.Παπαδημητρίου: 'Αρα η απάντησή σας είναι ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος τώρα να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το ασφαλιστικό...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος τώρα. Εκείνο που προέχει τώρα να γίνει είναι, πολιτικές δίκαιης διανομής του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, ορθολογική αξιοποίηση των πόρων για να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες και τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της απασχόλησης.

κ.Παπαδημητρίου: Είστε στη Θεσσαλονίκη... Εκεί στη Νάουσα και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα αποβιομηχάνισης...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ανεργία στο 18% και πάνω στην περιοχή. ʼρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είναι ανάγκη αυτό να μπει σε προτεραιότητα.
Επομένως όταν έχουμε ως κοινή διαπίστωση τον πολλαπλασιασμό των κερδών της επιχειρηματικότητας και τη διαρκή μείωση της συμμετοχής της εργασίας στη διανομή του εθνικού προϊόντος, τότε υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αδικίας έντονο. Και όταν φουντώνει η κοινωνική αδικία, τότε δημιουργείται σοβαρότερο πια πρόβλημα πολιτικό.

κ.Παπαδημητρίου: Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν βλέπετε κανένα λόγο να πάμε ξανά σε εκλογές και να χάσουμε δύο μήνες αν όχι περισσότερο συζητώντας για πράγματα τα οποία έχουμε συζητήσει πρόσφατα.......

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όποιο κόμμα νομίζει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές, να το πει και να αναλάβει το κόστος.

κ.Παπαδημητρίου: Μέχρι πότε πρέπει να το πει;....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η όποια συζήτηση από τώρα φθείρει και αποπροσανατολίζει. Εγκαίρως σε ένα εύλογο χρόνο, με πρωτοβουλία την οποία πρέπει να πάρουν τα δύο μεγάλα κόμματα, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει και αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί.

κ.Παπαδημητρίου: Δεν περιμένετε πάντως να έχει πει το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα κάτι πριν το συνέδριό του...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Λογικό είναι αυτό, όλα τα κόμματα να σταθμίσουν και την παράμετρο των εσωτερικών τους λειτουργιών.
Ξέρετε, όλος ο κόσμος βλέπει ότι πολλά σοβαρά προβλήματα δεν συζητιούνται με ήρεμο και ουσιαστικό τρόπο, και από την άλλη πλευρά δεν θέλουν οι πολίτες να βλέπουν τα κόμματα να παίζουν πολιτική παντομίμα.