Skip to main content.
18/10/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ"

18 Οκτωβρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" (εκπομπή Κατ.Ακριβοπούλου)

Για τη διαπλοκή

Κ.Ακριβοπούλου: Όταν εσείς μιλούσατε, ήσασταν πολύ μόνος κ. Κωνσταντόπουλε...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με κόστος μιλήσαμε εγκαίρως και διορατικά για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που, σε τελευταία ανάλυση, είναι η διαρθρωτική αιτία εξ αιτίας της οποίας η χώρα μας παραμένει με μεγάλες αποκλίσεις και χωρίς ορθολογική αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος, των πόρων, είτε εθνικών, είτε κοινοτικών.
Πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές σ΄ αυτόν τον τομέα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αρκεί και από τις δυο πλευρές να υπάρχει ειλικρίνεια. Σε αυτά τα θέματα εκείνο που μετράει είναι η πολιτική τόλμη.
Υπάρχουν νόμοι που δεν εφαρμόζονται και πρέπει να εφαρμοστούν. Υπάρχουν νόμοι αντιφατικοί, που ο ένας εξουδετερώνει τον άλλον κι αυτό πρέπει να εκλείψει. Υπάρχουν ρήτρες του Συντάγματος οι οποίες στην πράξη έχουν φαλκιδευτεί από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, κι αυτό είναι κάτι απαράδεκτο. Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν ένα καθεστώς έξω από τις νομικές ρυθμίσεις και τις συνταγματικές ρήτρες, ένα καθεστώς το οποίο τελικά δεν οδηγεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται και το Εθνικός Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανασυγκρότηση. Ο τρόπος με τον οποίον αποδεικνύεται ότι λειτουργεί είναι στρεβλός. Και επίσης χρειάζεται ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πραγματική εφαρμογή του νόμου «πόθεν έσχες» για όλους.

Κ.Ακριβοπούλου: Διαβάζοντας χθες την συνέντευξή σας, θυμήθηκα την αρχική θέση σας στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι δεν χρειαζόταν η έννοια του «βασικού μετόχου» για το 5% γιατί θα φαλκίδευε, όπως λέγατε και λέτε, τη συνταγματική ρήτρα που καθιερώνει ασυμβίβαστο στις ιδιότητες ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης και εργολήπτη δημοσίων χρόνων...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τρία χρόνια μετά το νέο Σύνταγμα διαπιστώνουμε όλοι ότι είτε δεν έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων, είτε ορισμένοι από τους νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν οδηγούν σε αυτή την περιγραφή, την φαλκίδευση όπως λέμε των ρυθμίσεων.
Σήμερα στο καθεστώς αυτό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και οικονομικής ισχύος υπάρχει και αδιαφάνεια και ημιπαρανομία και, σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει ένα μη παραδεκτό και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθεστώς.
'Αρα λοιπόν όταν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν έχουν την δύναμη να βάλουν μια τάξη σ΄ αυτόν τον τομέα, δημιουργούν στον πολίτη την υποψία ότι δεν θέλουν ή ότι σκοπίμως προκαλούν αυτή τη νομοθετική σύγχυση, ακριβώς διότι είναι υπέρτερα τα εξωθεσμικά κέντρα από την πραγματική δύναμη των θεσμών.

Κ.Ακριβοπούλου: Πώς αποτιμάτε μέχρι στιγμής τα όσα γίνονται ή επιχειρούνται να γίνουν; Ζήσαμε ένα δεκαήμερο με πολύ έντονα και ισχυρά μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης... Κατεγράφη η άποψη της κοινής γνώμης... Και είδαμε και την στροφή του Γ.Παπανδρέου προς συναινετικότερη κατεύθυνση...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινή γνώμη έχει άποψη, διότι η κοινή γνώμη υφίσταται τις συνέπειες. Και έχει άποψη ρητή, απερίφραστη. Ζητάει να μπει μια τάξη σ΄ αυτόν τον τομέα.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει και δεν μένει παρά να αποδείξει την ειλικρίνεια των πολιτικών της εξαγγελιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι θέλει να βοηθήσει και δεν μένει παρά στην πράξη να συμβάλει. Γιατί είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα του δημοσίου βίου της χώρας στο οποίο πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν με θέληση να δώσουν λύση.
Εδώ δεν ισχύει το, δεν μ΄ ενδιαφέρει, κάθομαι μακριά, αυτά είναι υποθέσεις του καπιταλισμού, νίπτω τας χείρας μου ως Πόντιος Πιλάτος. Η διαπλοκή και η διαφθορά ήταν φαινόμενα και στον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Και ήταν ακριβώς στα κέντρα εξουσίας πολιτικής, τα οποία διαχειριζόντουσαν και οικονομική δύναμη.
Θεωρώ λοιπόν την συναίνεση των κομμάτων το πιο σοβαρό στοιχείο που πρέπει να προκύψει. Και θα είναι ένα στοιχείο καινούργιο για όλη την μεταπολιτευτική περίοδο. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Θα είναι ιστορική πολιτική στροφή εάν τα πολιτικά κόμματα συναινετικά αποφασίσουν να διαφυλάξουν τη δημοκρατική αυτονομία της πολιτικής τους οντότητας, εάν αποφασίσουν συναινετικά να στηρίξουν την αρχή της νομιμότητας απέναντι στις πιέσεις σκοπιμότητας που πάντοτε μεγάλες οικονομικές πιέσεις προωθούν.

Κ.Ακριβοπούλου: 'Αρα αντιμετωπίζετε τουλάχιστον απαξιωτικά την ερμηνεία περί «πολέμου συμφερόντων», υποθέτω...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο πολιτικό επίπεδο ή στο οικονομικό επίπεδο κατοχυρώνονται με ευθύνη της πολιτείας, όταν η πολιτεία επιβάλλει ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, που στην Ελλάδα λείπει. Εδώ το πρόβλημα είναι μεγάλο και φωνάζει. Είναι κεντρικό πρόβλημα του δημοσίου βίου. Είναι διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Είναι, επίσης, σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των θεσμών.
Όλα τα άλλα μπορεί να υπηρετούν τρέχουσες συνθηματολογίες, δεν απαντούν όμως στο σοβαρό πρόβλημα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι η ύπαρξη κραυγαλέων σχέσεων εξουσίας και οικονομικής δύναμης, που αλλοιώνουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Για Προεδρία της Δημοκρατίας

Κ.Ακριβοπούλου: Αυτή η συναίνεση φτάνει και μέχρι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας; Την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας... Το όνομά σας έχει ακουστεί και επανέρχεται...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υπόθεση ονομάτων και προσώπων. Τα ονόματα και τα πρόσωπα έπονται. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία σοβαρή πολιτική πράξη. Ενδιαφέρει όλον τον κόσμο. Γι αυτό και όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ζητούν συναίνεση και όχι προσφυγές σε εκλογές. Ενδιαφέρει όλα τα κόμματα. Πρέπει να ενδιαφέρει όλα τα κόμματα. Γι αυτό και όλοι δηλώνουν, επίσης, πολίτες και κόμματα, ότι δεν υπάρχει λόγος να προσφύγουμε σε εκλογές.
Εκείνο που διατύπωσα είναι ότι σε αυτές τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου, η Αριστερά δεν πρέπει να είναι μακριά, αποξενωμένη. Η Αριστερά πρέπει να είναι παρούσα και να διεκδικήσει αυτή τη συναίνεση να την στρέψει προς προοδευτικότερες κατευθύνσεις,

Κ.Ακριβοπούλου: Αυτό περνάει μέσα από εσάς κ. Κωνσταντόπουλε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μακριά από ονοματολογίες. Ούτε Προεδρολογίες, ούτε ονοματολογίες. Είναι ζητήματα που υπερβαίνουν τα πρόσωπα. Και μόνον έτσι θα διευκολυνθούμε να τα αντιμετωπίσουμε στην ουσία τους αυτά τα προβλήματα. Όταν τα προσεγγίσουμε με νοοτροπίες που υπερβαίνουν τα πρόσωπα. 'Αλλωστε το κεκτημένο της πολιτικής λειτουργίας του κ. Στεφανόπουλου είναι η συναίνεση. Η συναίνεση, η ενιαία αντίληψη και η σωστή λειτουργία του θεσμού όπως περιγράφεται από το Σύνταγμα.

Κ.Ακριβοπούλου: Πάντως οι μέχρι τώρα εξελίξεις... δείχνουν ότι μάλλον έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εκλογών...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε μέσα στα πράγματα, αυτό εξαρτάται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό είναι ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων. Να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο διαφορετικό απ΄ αυτό που μέχρι σήμερα τεμάχιζε το δημόσιο βίο σε παραταξιακού χαρακτήρα παραδοσιακές αντιδικίες.
Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετική πολιτική στάση. Είναι παραλυτικό φαινόμενο για την κοινωνία και εκφυλιστικό φαινόμενο για την οικονομία η διαρκής και αέναη εκλογολογία. Είναι επίσης δεδομένο ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. 'Αρα λοιπόν να συγκεντρωθεί η προσοχή στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική πραγματικότητα.

Για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα υπάρχει εκρηκτικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Υπάρχει διαρκής αύξηση του κόστους ζωής. Θα σκληρύνει η κυβερνητική πολιτική, παρά τις διακηρύξεις. Τα κρυφά ομόλογα είναι η διεθνής ομολογία των διπλών βιβλίων. Έτσι δεν μπορεί να μιλάμε με διπλή γλώσσα για την οικονομία, με διπλή γλώσσα για τα κοινωνικά προβλήματα.
Η αφανής και αδιαφανής διαχείριση του κρατικού Προϋπολογισμού πάντοτε ξεσπάει σε βάρος των πραγματικών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Κ.Ακριβοπούλου: Το πετρέλαιο κατά πόσο θα επηρεάσει;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πετρέλαιο θα επηρεάσει αποφασιστικά. Δεν είναι αστείο πράγμα ένα νοικοκυριό για να μην παγώσει θα πρέπει να ξοδέψει ολόκληρη τη σύνταξή του, το μήνα.
'Αρα λοιπόν τα προβλήματα τα κοινωνικά και τα οικονομικά είναι εκρηκτικά. Και σε αυτά πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή του κόσμου.
Όπως επίσης, αυτά που αποκαλύπτονται για ορισμένα Πανεπιστήμια δείχνουν ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν σοβαρές διαλυτικές καταστάσεις.
'Ακουσα προχτές νεαρό φοιτητή να μου λέει, «ξοδεύω τα χρόνια μου σπουδάζοντας εκεί», μέσα από την κρίση που αποκαλύπτεται σε ένα Πανεπιστήμιο.
Δεν πρέπει λοιπόν εκεί να αφυπνιστούμε όλοι και να δούμε ποια είναι τα προβλήματα που ορίζουν το παρόν μας και αφορούν το μέλλον των παιδιών μας;

Κ.Ακριβοπούλου: Θέτετε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, κατά κάποιον τρόπο...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν τα πραγματικά προβλήματα μπροστά μας. Ή θα βλέπουμε την κοινωνία κατάματα και θα δίνουμε λύσεις σ΄ αυτά τα προβλήματα, ή θα καθόμαστε μπροστά στο κομπιούτερ και θα παρακολουθούμε το ανεβοκατέβασμα των τιμών του πετρελαίου.
Είναι σημαντικό και κρίσιμο η επιδότηση για το πετρέλαιο και πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Είναι όμως ανάγκη και άμεσα να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.