Skip to main content.
10/11/2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ (Β.Λυριτζής-Δ.Οικονόμου)

10 Νοεμβρίου 2004

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ (Β.Λυριτζής-Δ.Οικονόμου)

Για το ζήτημα των Σκοπίων

Βρεθήκαμε αιφνιδιαστικά μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη...... Ένα ερωτηματικό, βρεθήκαμε αιφνιδιαστικά;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι για κείνους που παρακολουθούσαν τα θέματα από κοντά ήταν αναμενόμενο. Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ δεν είναι ούτε αθώα, ούτε τυχαία. Σημασία έχει η στιγμή που γίνεται και ο τρόπος με τον οποίον γίνεται. Είναι μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης της ελληνικής ή όποιας κυβέρνησης ήταν..

Εξ αντικειμένου ή έγινε ;......

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει προηγηθεί και τι όχι. Ένα έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Ότι αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ποντάροντας στο εθνικό συναισθηματισμό των πολιτών. Και επίσης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσουμε με διχαστικές παραταξιακές ή κομματικές αντιπαραθέσεις. Και το λέω, διότι επί 15 χρόνια αυτό το θέμα εκκρεμεί, ενώ δεν θα έπρεπε.
Δεν αξιοποιήσαμε την απόφαση του ΟΗΕ να γίνουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του, με τον κύριο Βανς τότε. Δεν αξιοποιήσαμε την απόφαση της Ε.Ε. να γίνουν οι συνομιλίες για τους τρεις όρους με το πλαίσιο συζητήσεων που είχε καθορίσει ο κ. Πινέϊρο.
Νομίζω ότι εγκλωβιστήκαμε με έναν τρόπο αυτοκαταστροφικό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Εγκλωβιστήκαμε συναισθηματικά σ' αυτό το θέμα;.. Για το πολιτικό κόστος;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εγκλωβιστήκαμε μικροπολιτικά και με μία λογική ότι, θα «τελειώσει γρήγορα το θέμα, θα ξεπεραστεί και.. επομένως, να πλειοδοτήσουμε τώρα από πλευράς συνθημάτων». Να σας θυμίσω ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπήκαμε ήταν, από μεν την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, «όχι η λέξη Μακεδονία», από δε την πλευρά της αντιπολίτευσης τότε του ΠΑΣΟΚ, «ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία». Και έτσι επεβλήθη τότε το εμπάργκο.
Η θέση τότε των πολιτικών αρχηγών, κατ' επανάληψη έχουμε πει, ότι πρέπει να αλλάξει. Και έπρεπε να είχε αλλάξει.
Επεβλήθη τότε εμπάργκο. Από την εποχή του εμπάργκο μέχρι σήμερα προσωπικά έχω πάει 6 φορές στα Σκόπια, έχω ιδία αντίληψη των απόψεων, των εκτιμήσεων και της κατάστασης που υπάρχει εκεί. Πολύ καλύτερη οργανωμένη και τεκμηριωμένη αντίληψη έχουν όλοι όσοι πέρασαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι κυβερνήσεις, 'Αρα λοιπόν, έπρεπε και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το πλαίσιο των συζητήσεων ήταν από τη μια χρήση του συνταγματικού ονόματος στον ΟΗΕ και από την άλλη ένα άλλο όνομα στις διμερείς μας σχέσεις.
Εμείς από την πλευρά μας εδώ και 10 χρόνια υποστηρίζουμε την ανάγκη της σύνθετης ονομασίας.

Με τον όρο Μακεδονία....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ένα σύνθετο... είτε Σλαβομακεδονία, είτε 'Ανω Μακεδονία, είτε Νέα Μακεδονία... είτε αυτό που είχε επιλεγεί κάποια στιγμή, είχαν φτάσει οι συζητήσεις στα πρόθυρα της λύσης με τον όρο Βόρεια 'Ανω και ορεινή Μακεδονία, με τον όρο της τοπικής διαλέκτου.

Τώρα τι κάνουμε;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε την πόλωση. Και είναι αναγκαίο να συνεννοηθούμε. Είναι αναγκαίο να συνεννοηθούμε σε μια στρατηγική που θα έχει ως πλαίσιο αναφοράς των κινήσεων την Ε.Ε.

Ότι πρέπει να πάμε εμείς σε μια επιθετική πολιτική... σαν την πρόταση του κ. Βενιζέλου.....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα. Αναρωτιέμαι ποιοι είχαν εισηγηθεί τις απόψεις, στη Νέα Δημοκρατία το «ποτέ η λέξη Μακεδονία», διότι εθεωρείτο περίπου εθνική προδοσία, και στο ΠΑΣΟΚ ποιοι είχαν εισηγηθεί την απόφαση του εμπάργκο και την θέση «ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία», για να αποκλειστεί το Σλαβομακεδονία και το Nova Macedonia, που ακούγονταν τότε.
Έστω και τώρα, με ψυχραιμία λοιπόν να επιλέξουν την στρατηγική μας, διότι η κίνηση αυτή για μας δείχνει ότι τα Βαλκάνια ξαναγίνονται πεδίο ρευστότητας. Μας συμφέρει η σταθερότητα στα Βαλκάνια; Μας συμφέρει. Μας συμφέρει η σταθερότητα αυτής της μικρής χώρας; Μας συμφέρει. Δεν κινδυνεύουμε.

Ναι, αλλά λένε, ρε παιδί μου, έτσι δεν κατοχυρώνουμε τις αλυτρωτικές βλέψεις;.. Σου λέει ο άλλος, Μακεδονία ......

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σ' αυτά πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Σταθερότητα στα πλαίσια της Ε.Ε., χωρίς αμφισβήτηση συνόρων, χωρίς αλυτρωτικές βλέψεις και χωρίς αναμόχλευση εθνικισμών. Επ' αυτού μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Να σας πω ένα στοιχείο πολύ συγκεκριμένο. Μας συμφέρει να γίνει ο άξονας Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης; Μας συμφέρει. Αυτή τη στιγμή είναι ή δεν είναι αρνητικό για μας αν γίνει ο άξονας Μπουργκάς-Αυλώνα.
Μας συμφέρει να έχουμε ένα σύμφωνο φιλίας και να είμαστε στρατηγικοί εταίροι της Βουλγαρίας, της FYROM, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, στο δρόμο τους προς την Ε.Ε.; Μας συμφέρει. 'Αρα πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ένας έρπων, αλλά επισημασμένος ανταγωνισμός συμφερόντων ΗΠΑ και Ε.Ε.; Υπάρχει και μας συμφέρει να μην γίνουμε εμείς το μπαλάκι της καραμπόλας...

Τι επιδιώκουν μ' αυτή την κίνηση;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θέλουν σ' αυτή την περιοχή να έχουν λόγο, να έχουν αυξημένη επιρροή.
Εμάς μας συμφέρει στο εσωτερικό όλων των χωρών να μην αναμοχλεύονται εθνικισμοί. Αυτή την ιστορία τα Βαλκάνια την έχουν ζήσει. Πηγαίνουν οι Έλληνες τουρίστες στα ευρωπαϊκά εστιατόρια και βλέπουν εκεί στις σαλάτες. «Μακεδονική σαλάτα». Έχει περάσει πλέον στην καθημερινή ζωή ένας όρος με συμβολισμό αρνητικό.
Λοιπόν η FYROM είναι ένας κράτος πολυεθνικό. Μικρό. Και ευάλωτο. Πολυεθνικό και το Κοινοβούλιο. Έχουμε εθνικά συμφέροντα εμείς μεγάλα. Πρέπει να διεκδικήσουμε οικονομικές σχέσεις ισότιμες και αξιόπιστες. Όχι να εκμεταλλευτούμε, όχι να διεισδύσουμε, όχι να καπελώσουμε ή να κάνουμε ευκαιριακές περαντζάδες οικονομικών δραστηριοτήτων. Και στη Βουλγαρία και στη FYROM η παρουσία μας είναι πάρα πολύ αξιόπιστη αυτή τη στιγμή, πάρα πολύ αξιόπιστη και με μεγάλη δυναμική προοπτική.
'Αρα, πρέπει πρώτη προτεραιότητα της στρατηγικής μας μέσα στην Ε.Ε., η σταθεροποίηση των Βαλκανικών χωρών, εξασφάλιση των προϋποθέσεων ότι κάθε τόσο κανένας δεν θα παίζει παιχνίδια σε βάρος όλων των Βαλκανικών λαών με την αναμόχλευση ύστερων εθνικισμών.

Όμως εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει η ευρωπαϊκή προοπτική της όλης ιστορίας. Η μία άποψη λέει, εμείς να ενισχύσουμε αυτή την πορεία γιατί μας συμφέρουν ... όλα αυτά που είπατε νωρίτερα. Η άλλη άποψη λέει, να χρησιμοποιήσουμε το χαρτί της Ε.Ε. προκειμένου να πιεστεί το γειτονικό κράτος για να υποχωρήσει σε μία θέση αποδοχής κοινά συμπεφωνημένου ονόματος, δηλαδή το βέτο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο διεθνές περιβάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μαζί με άλλους. Δεν είμαστε μόνοι μας. Ότι είμαστε από τους μικρότερους. Δεν είμαστε από τους μεγαλύτερους. Και ότι είμαστε κι εμείς εξ ίσου ευφυείς όσο είναι και οι άλλοι. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που τα ξέρουν όλα και όλοι οι άλλοι είναι που τρώνε το κουτόχορτο ή όλοι οι άλλοι μας εχθρεύονται και όλοι οι άλλοι μας αδικούν. 'Αρα λοιπόν πρέπει να φτιάξουμε μια στρατηγική που να πείθει, να είναι αποτελεσματική, να έχει διάρκεια, όχι άλλα το '92, άλλα το '96, άλλα το 2000, άλλα το 2004.
Από κει και πέρα είναι αναγκαίο να υπάρξει συζήτηση. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τα κόμματα. Εγώ ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Μολυβιάτη ενώ βρισκόμουνα στη Σόφια λίγο πριν δω τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας. Θα ενημερώσει σήμερα τη Βουλή. Θα ενημερώσει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η γνώμη η δική μου είναι –την είπα και προχτές στη Βουλή, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία- ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης..

Να πάτε σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών; ...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί.
Δεν το λέω από τη μεριά του ΣΥΝ, γιατί τόχουμε πει κατ' επανάληψη.
Νομίζω ότι είναι αναγκαίο. Είναι χρήσιμο να συναντιώνται και να συνομιλούν τα κόμματα θεσμικά, μέσα στη Βουλή, όπου γίνεται ο κοινοβουλευτικός διάλογος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αλλά και στα πλαίσια των ευχερειών που δίνει το Σύνταγμα, όχι μονάχα όταν ανάβουν φωτιές αλλά και πριν. Αρκετές φορές θα έπρεπε να έχουν συναντηθεί και να έχουν κουβεντιάσει τα κόμματα, διατηρώντας το κάθε κόμμα την ιδεολογικοπολιτική του οντότητα. Βρισκόμαστε πια στο 2004, όχι βεβαίως στην άποψη ότι αν κάτσω στο τραπέζι με κάποιον θα μολυνθώ.

Είχαμε χθες στον κ. Σολάνα.. Πώς βλέπετε αυτή την κίνηση; Εκτιμάτε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος η Ε.Ε. να κάνει μια στροφή;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή είναι δυσχερή τα προβλήματα, διότι ακόμη η Ε.Ε. δεν έχει αυτόνομη εξωτερική πολιτική. Σε κρίσιμα θέματα δυστυχώς προσυπογράφει πρωτοβουλίες των ΗΠΑ. Ο κ. Σολάνα δεν είναι από τους καλύτερους να υπερασπιστούν την αυτόνομη στρατηγική μιας Ε.Ε. Και η Ε.Ε. είναι σε μια μεταβατική περίοδο. Από τους 15, στους 25, με καθυστερήσεις στον πολιτικό τομέα και με την αδυναμία της Επιτροπής να συγκροτηθεί λόγω επιλογών αρνητικών για το Ευρωκοινοβούλιο.
'Αρα λοιπόν απ' όλες τις πλευρές επισημαίνουμε ότι έχουμε ανοιχτά θέματα στην εξωτερική πολιτική.
Και κάτι ακόμη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί ο καθένας από μας ξεχωριστά να είναι και στρατηγός και διπλωμάτης και πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή ότι δεν μπορεί να είμαστε και Μετερνίχοι και Μεγαλέξανδροι και Ναπολέοντες.. και όλα τα συναφή.

Για την πολιτική επικαιρότητα

Είναι δυνατόν να υπάρξει μια συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε τέτοια μεγάλα σημαντικά θέματα... ασφάλειας της χώρας, την στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται η πολιτική σύγκρουση; ... ... Τα λόγια πολλές φορές τα πολιτικά κόμματα τα λένε έτσι, στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτο λάθος που έγινε και δεν πρέπει να το επαναλάβουμε είναι η χρησιμοποίηση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό έγινε, το ζήσαμε, το βιώσαμε, το πληρώσαμε, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Διότι, αν δεν μαθαίνουμε απ' όσα παθαίνουμε, τότε το πρόβλημα είναι δικό μας.
Δεύτερον. Δεν μπορεί πάνω σ'αυτό το θέμα να κυριαρχήσουν οι συνθηματολογικοί συναισθηματισμοί. Χρειάζεται χάραξη πολιτικής μακροπρόθεσμη. Και ξέρετε ποιος είναι ο ορίζοντας ο μακροπρόθεσμος; Σε δύο χρόνια δεν είμαστε η μόνη Βαλκανική χώρα που είναι μέσα στην Ε.Ε. Είναι και η Βουλγαρία, είναι και η Ρουμανία. Λοιπόν, μακροπρόθεσμα να δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο. Και εκεί να πορευτούμε.
Τρίτον θέμα. Να επιλέξουμε. Να επιλέξουμε στρατηγική σύγκρουσης και απομόνωσης ή στρατηγική η οποία να μας βγάλει απ' αυτά τα στενά στα οποία βρισκόμαστε. Πολλές φορές λένε ενδοτισμός.... Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι πατριώτης. Και κανείς δεν θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά πρέπει να τα συγκεράσει.
Στο κοινωνικό θέμα. Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά. Δεν πρόκειται να σβήσουν αυτά τα προβλήματα. Ιδίως αν έρθει αύριο το ασφαλιστικό. Εάν αύριο το φορολογικό είναι πιο δυσμενές από τη σημερινή κατάσταση. Εάν αύριο τα ζητήματα της εισοδηματικής ανισότητας δεν αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα. Η δυσφορία είναι μεγάλη. 'Αλλωστε πάνω σ' αυτή τη δυσφορία πήρε την πλειοψηφία η Ν.Δ. Αν αυτή η δυσφορία κάνει κύματα, πάει πότε από δω, πότε από κει, παρασέρνει ό,τι βρίσκει στο δρόμο της.
'Αρα λοιπόν τα θέματα τα κοινωνικά είναι εκείνα τα οποία φωνάζουν στο εσωτερικό τοπίο ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Δεν μπορεί να είναι πολιτική με άλλα λόγια, αλλά με τα ίδια μέτρα. Ούτε επίσης η πολιτική που έπρεπε να αλλάξει σήμερα, να αλλάξει σε 4 ή σε 8 χρόνια.

Τότε πού είναι η συναίνεση;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα κοινωνικά θέματα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, διότι οι επιλογές είναι αυτή τη στιγμή νεοφιλελεύθερες, κατά το πρόγραμμα της Ν.Δ. Είναι περίπου παράλληλες, παραπλήσιες με τις επιλογές που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει συμφωνία και συναίνεση κομματική, διότι δεν προκύπτει και κοινωνική συναίνεση αφ' ης στιγμής διαμαρτύρονται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες, ακριβώς διότι δεν μπορούν να ζήσουν, έτσι όπως θα έπρεπε να ζήσουν, με αξιοπρέπεια.

Βλέπετε εκλογές τον Μάρτιο; Μέσα σ' αυτό το κλίμα;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα την άποψή μου. Οι εκλογές σε όλα αυτά τα μέτωπα εάν γίνουν τον Μάρτιο θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Όταν θα έχεις εκλογές και θα έχεις ανοιχτά θέματα που τρέχουν στην εξωτερική πολιτική, σημαίνει ότι θα χάνεις τον ορίζοντα. Όταν έχεις ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ μεγάλα και φουντωμένα κοινωνικά προβλήματα, 3 μήνες πριν τις εκλογές και 6 μήνες μετά τις εκλογές ένας χαμένος χρόνος θα προστεθεί στον ήδη αναξιοποίητο χρόνο.
Τρίτο. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, τις διπλές εκλογές, και καινούργιες εκλογές και αμέσως μετά το 2006 δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, για πρώτη φορά, που σημαίνει μικρογραφία εθνικών εκλογών, τότε περάσαμε όλη τη δεκαετία του 2000-2010 με εκλογές. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λογική του πολιτικού μας συστήματος, κάθε τρεις και δύο εκλογές.

... Εφ' όσον ασκείτε μια κριτική στα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, στο κοινωνικό πεδίο εννοώ και στο οικονομικό, δεν σκέφτεστε να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ή σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να αναληφθεί μια πρωτοβουλία παρέμβασης, όχι μόνο του ΣΥΝ αλλά και σε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση; ...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω εντελώς συγκεκριμένα.. Μεγάλος καυγάς για την απογραφή και για τον Προϋπολογισμό....

Καλώς ή κακώς;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προτιμώ να ξέρω ποια είναι η πραγματικότητα. Να ξέρω ποια είναι η πραγματικότητα και ανάλογα να πορεύομαι. Διότι, «τα προβλήματα κάτω από το χαλί, πίσω από την κουρτίνα, τι ωραία τι καλά μπροστά στον καθρέφτη και μετά, ξέρετε, δεν βγαίνουμε», είναι κοροϊδία του κόσμου.
Όλοι ξέρουμε ότι οι Προϋπολογισμοί δεν είναι ειλικρινείς, ότι έχουν και μαύρες και άσπρες τρύπες. Αποφάσισε η κυβέρνηση την απογραφή. Εμείς ασκήσαμε έντονη παρέμβαση και καταθέσαμε με τον βουλευτή του ΣΥΝ τον Γ. Δραγασάκη συγκεκριμένη πρόταση, πώς θα γίνει η απογραφή. Γιατί η απογραφή να μην γίνει με έναν τρόπο ο οποίος να μην είναι διαβλητός, να είναι αξιόπιστος. Και γιατί να μην υιοθετηθεί μέχρι σήμερα η πρόταση που έκανε ο ΣΥΝ; Ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού. Την έχουν όλα τα Κοινοβούλια. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι η ισχυρότερή του Επιτροπή. Επιτροπή μόνιμη της Βουλής που να ασχολείται με τον Προϋπολογισμό.
Πώς καταρτίζεται λοιπόν ο Προϋπολογισμός ένα θέμα, πώς συζητιέται δεύτερο θέμα. Τρίτο θέμα, πώς γίνεται η καταγραφή, η αξιόπιστη. Να ξέρουμε τι μας γίνεται. Δεν υιοθετήθηκε η πρότασή μας.
Δεύτερη πρόταση την οποία καταθέσαμε στο μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα για τους ασθενέστερους; Υπάρχει. Πρόταση για εγγυημένο κατώτερο εθνικό εισόδημα. Ακόμα δεν έχει έρθει για συζήτηση. Θαρθεί για συζήτηση και υποψιάζομαι ότι θα απορριφθεί μετά πολλών επαίνων. Γιατί λέμε; Απερρίφθη η αίτηση από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Διότι, λέει, είθισται να μην ψηφίζονται νόμοι τους οποίους προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είθισται, λέει..

Είναι μια αλήθεια...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, αλλά είναι στρέβλωση. Διότι το Σύνταγμα λέει τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση, αλλά την έχει και ο μεμονωμένος βουλευτής. Ένας μεμονωμένος βουλευτής μπορεί να καταθέσει πρόταση νόμου. Προβλέπεται από τον κανονισμό ειδική μέρα συζήτησης .......

Διαβάζω στις εφημερίδες ότι σκοπεύετε να πάτε με τον κ. Καραμανλή μαζί στη γιορτή των Νέων της Ν.Δ. ......

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όποτε με προσκάλεσαν, είτε από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, πέρυσι πήγα και μίλησα. Με έχουν προσκαλέσει στη Ν.Δ. Θα πάω να μιλήσω. Είναι ζητήματα που αφορούν στη νεώτερη πολιτική μας ιστορία και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κόβει και να ράβει την ιστορία στα μέτρα του.
Οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις υπάρχουν, Εδώ κρίνεται η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια και αυτών που κάνουν τις προτάσεις, εάν φουντώνουμε τις προτάσεις μας και είναι ανέφικτες –που δεν είναι- αλλά και όποιων κυβερνούν..
Τρίτο θέμα. Εμείς είχαμε επισημάνει την αιτία που οδηγεί σ' αυτά τα παρατράγουδα με τον Προϋπολογισμό. Όλοι κάνουν τέτοια πράγματα με τον Προϋπολογισμό στο επίπεδο της Ε.Ε. Εμείς το παρακάναμε.
Είναι οι ειδικοί λογαριασμοί για τα διπλά βιβλία. Ξανά υπάρχουν οι ειδικοί λογαριασμοί και τα διπλά βιβλία. Ενώ ένας μεγάλος αριθμός απ' αυτούς πρέπει να καταργηθεί. Όλοι εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να παρακάμψουν τον αυστηρό έλεγχο.
Και σήμερα είμαστε σε μια ιστορική εποχή που συντελούνται ανατροπές μεγάλες. Ξέρετε τι σημαίνει ο θάνατος του Αραφάτ για την Μέση Ανατολή; Μια άλλη σελίδα. Ένας άνθρωπος ο οποίος έγραψε ιστορία διεκδικώντας την ελεύθερη πατρίδα του, ένας άνθρωπος που την στρατηγική του αγώνα και της επανάστασης την πέρασε στην στρατηγική της ειρηνευτικής διαδικασίας κι ένας άνθρωπος που τώρα φεύγει από το πεδίο της ιστορίας, δεν ξέρει κανένας ποια θα είναι η επόμενη μέρα και πόσο δύσκολο θα είναι για όλη τη Μέση Ανατολή να περάσει στη στρατηγική της συμβίωσης.
Και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε δύο περιοχές, οι οποίες διαρκώς ματώνουν και αιμορραγούν: Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Καλά τα λέτε, αλλά θα υπάρχει το κόμμα σας μετά τη 10η Δεκεμβρίου για να συνεχίσει να τα λέει;... Σας ερωτώ διότι εδώ δεν πρόκειται για τη διαδοχή σας στη θέση του Προέδρου, εδώ πρόκειται για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές που ουσιαστικά είναι ασύμβατες πολιτικά. ...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Δεκέμβριο του 1993 είχαμε χάσει στις εκλογές, είμαστε εκτός Βουλής, όλοι μας είχαν ξεγράψει. Και επιμνημόσυνα ακούγαμε και επικήδειους ακούγαμε και αφορισμούς. Είμαστε επί 11 χρόνια, από το '93 και μετά, παρόντες, ενεργοί, διακριτοί, με μικρό μέγεθος λόγω εκλογικού νόμου και δικών μας αδυναμιών, αλλά με μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία. Χρήσιμο πολιτικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή εκφράζει την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά από τις δικές της απόψεις έναντι της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, έναντι της υποχώρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, έναντι ενός φορμαλισμού, ενός διαχειριστικού χαρακτήρα διακυβέρνησης των χωρών...
Το γεγονός ότι συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο- Κοινωνικό κι Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Θετικό, επίσης το γεγονός ότι είμαστε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, Θεωρώ ότι είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΝ η περιβαλλοντική του εγρήγορση, ο κινηματικός του χαρακτήρας.

- Για τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. .....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, και κατά συνέπεια όχι με διαδικασίες οι οποίες θυμίζουν πολλά από το παρελθόν, αλλά με καινούργιες ανοιχτές διαδικασίες αυτή η πολιτική συμμαχιών πρέπει να υπηρετηθεί και υποστηρίζω -και το λέω διαρκώς και θα το λέω και ως απλός πολίτης, «από τα αριστερά της Αριστεράς, μέχρι τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ» ο ΣΥΝ μπορεί να πλέει άνετα και μπορεί να παρεμβαίνει δημιουργικά.
Επομένως θα είναι ορατός, θα είναι διακριτός. Εγώ εύχομαι να είναι και πιο δυνατός. Αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι μια γενικότερη αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος. Εξαντλούνται πια οι δομές της μεταπολίτευσης σε έναν αγώνα σημειωτόν και εντός και επί τα αυτά. Το εκκρεμές είναι μία κίνηση που πολλές φορές είναι κουραστική. Χρειάζεται άλλος βηματισμός.
'Αρα λοιπόν, στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος διαρθρωτικές αλλαγές, να ανοίξει ο δυναμισμός της κοινωνίας, να αναζωογονηθούν τα κόμματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο χαρακτήρας της ...