Skip to main content.
18/05/1999

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου για την παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ (18/05/1999)

Πατήστε για μεγέθυνσηΕχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές. Το νέο ευρωκοινοβούλιο με θητεία από το 1999 μέχρι το 2004 θα είναι το πρώτο ευρωκοινοβούλιο του 21ου αιώνα. Θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα των κοινωνιών της Ευρώπης, με όλα τα μεγάλα ερωτηματικά για τα χαρακτηριστικά, τις δομές και τις πολιτικές μιας Ενωμένης Ευρώπης με ειρηνικό, κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσωπο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζει σήμερα μεγάλα ελλείμματα στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα, στον τομέα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Αιτία οι πολιτικές που εφαρμόζονται, οι συμπεριφορές των κυβερνήσεων, που διεκπεραιώνουν επιλογές χωρίς κανένα κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο από το ευρωκοινοβούλιο και τις εθνικές Βουλές.

Εχει μεγάλη σημασία η σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου και η ενίσχυση σ' αυτό των δυνάμεων που θέλουν την Ενωμένη Ευρώπη των κοινωνιών και των πολιτών, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, την Ενωμένη Ευρώπη της δημοκρατίας, της Αριστεράς, της οικολογίας, των δικαιωμάτων και του πλουραλισμού.

Θέλω να ξεκινήσω απ' το θέμα που σχετίζεται με τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Δυστυχώς όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι ο Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα πολέμου και όσο αυτός ο πόλεμος διαρκεί, δεν μπορούμε να μιλάμε για άλλα θέματα και να παριστάνουμε τους αδιάφορους.

Η Ελλάδα υφίσταται ήδη τις βαρύτατες συνέπειες του πολέμου και αυτές οι συνέπειες θα πάρουν τραγικές διαστάσεις στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το σενάριο των χερσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει την προσοχή του κόσμου στην επόμενη μέρα, στο μετά, υποσχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση, υποσχόμενη δουλειές και κέρδη.

Σ' αυτή την κυνική και μακάβρια φιλολογία, την οδηγεί το αίσθημα ενοχής που έχει γι' αυτό τον πόλεμο. Την οδηγεί η αδυναμία της να κάνει κάτι σοβαρό και συγκεκριμένο σήμερα, για να δοθεί ένα τέλος στην βαρβαρότητα και την φρίκη των βομβαρδισμών.

Το κάνει η κυβέρνηση ακόμη για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το επόμενο βήμα των χερσαίων επιχειρήσεων. Τώρα που πλησιάζει αυτή η ώρα η κυβέρνηση θα βγει να πει ότι πρέπει να είμαστε με τους νικητές στο τέλος του πολέμου και γι' αυτό πρέπει να παράσχουμε όλες τις διευκολύνσεις και να στείλουμε στρατό στην περιοχή.

Ο Συνασπισμός σε όλα αυτά είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Η Ελλάδα τώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Επιμένουμε στο τώρα, γιατί αυτή τη στιγμή εν όψει των Ευρωεκλογών οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πίεση και άρα είναι πιθανή η διαφοροποίησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αν περάσουν οι Ευρωεκλογές, τότε θα έχει χαθεί η ευκαιρία και τότε ο πόλεμος θα πάρει την πιο άγρια και καταστροφική μορφή του. Προτείνουμε συγκεκριμένα αύριο, η ελληνική Βουλή να εκδώσει ένα ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο να ζητά την διακοπή των βομβαρδισμών και την ένταση των διπλωματικών ενεργειών για πολιτική λύση.

Είναι θλιβερό το προνόμιο που έχει η ελληνική Βουλή να είναι σχεδόν η μόνη Βουλή που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα για την έκδοση ψηφίσματος. Ο Συνασπισμός καταθέτει σήμερα σε όλα τα κόμματα αυτή την σχετική πρόταση και το σχέδιο του ψηφίσματος και θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ομόφωνο ψήφισμα θα ανοίξει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα κοινοβούλια, για να στηριχθούν και διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Η κυβέρνηση δεύτερον, με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, να δηλώσει ότι όχι μόνο είναι αντίθετη στο σενάριο των χερσαίων επιχειρήσεων, αλλά ότι δεν πρόκειται να διαθέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, άλλα λιμάνια ή αεροδρόμια για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εμπόδιο για όσες και όσους επιδιώκουν την κλιμάκωση του πολέμου και μια τεράστια ελληνική συμβολή στην υπόθεση της ειρήνης. Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, καλούνται με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο να αποδείξουν ότι θέλουν και μπορούν να αντιστοιχηθούν στην θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι, από την έναρξη αυτού του πολέμου, ο Συνασπισμός μέχρι και σήμερα απέδειξε στην πράξη ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια πρωτοβουλιών. Απέδειξε στην πράξη ότι όταν η κυβέρνηση λέει πως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, εκφράζει την δική της αδυναμία και όχι τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Ο Συνασπισμός, μικρό κόμμα, χωρίς τις δυνατότητες και τα μέσα της κυβέρνησης, χωρίς τις δυνατότητες και τα μέσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδειξε ότι η σωστή πολιτική προετοιμασία, η διορατικότητα, η τόλμη και η θέληση για παρέμβαση, μπορούν να αποδώσουν θετικά και θεαματικά αποτελέσματα.

Μέσα στην δίνη του πολέμου, ο Συνασπισμός βρέθηκε σε όλες τις βαλκανικές χώρες και συνομίλησε με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων αυτών των χωρών. Κανείς άλλος δεν θέλησε να επισκεφθεί, δεν θέλησε να γίνει αποδεκτός και να συνομιλήσει κατά τρόπο ουσιαστικό και με την ηγεσία της Σερβίας και με την ηγεσία της Αλβανίας και με την ηγεσία της FYROM.

Eμείς επισκεφθήκαμε και το βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι, αλλά και τους Κοσοβάρους στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Είδαμε από κοντά την πραγματικότητα, διαμορφώσαμε άποψη, μεταφέραμε την δική μας ψύχραιμη πρόταση διεξόδου. Βρήκαμε συνομιλητές και είδαμε πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας.

Μέσα στο δύσκολο ευρωπαϊκό κλίμα, όπου οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν και προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ήταν αναγκαίοι, ο Συνασπισμός βρέθηκε σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνομίλησε με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, συζήτησε για την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος, έφερε στην επιφάνεια φωνές διαμαρτυρίας, μετείχε σε φιλειρηνικές κινητοποιήσεις, βρήκε δυνατότητες και αποδοχή για κοινή αντιπολεμική φιλειρηνική δράση.

Γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο το ΠΑΣΟΚ; Ως κόμμα, με τις ομόλογες δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται. Γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο η Νέα Δημοκρατία; Γιατί το αποφεύγουν; Γιατί δεν αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία;

Προφανώς γιατί δεν θέλουν. Δεν θέλουν να έρχονται σε αντίθεση με κανέναν. Δεν θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν και γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αντίθεση με εμάς, δεν είχαν καμιά αντίστοιχη προετοιμασία ούτε για βαλκανική πολιτική, ούτε για μια ουσιαστική ευρωπαϊκή πολιτική.

Δεν είχαν βαλκανική πολιτική, δεν έχουν ευρωπαϊκή πολιτική και δεν θέλουν τούτη την ώρα να πάρουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Θέλω να τελειώσω επαναλαμβάνοντας την βασική εκτίμηση του Συνασπισμού. Το διάστημα από τώρα μέχρι τις Ευρεωεκλογές, είναι ο κρίσιμος χρόνος για τον τερματισμό του πολέμου. Οποιος ειλικρινά θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, πρέπει τώρα να κάνει κάτι. Μετά θα είναι πολύ αργά.

Γι' αυτό και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολίτες με την ψήφο τους θα στείλουν ένα τριπλό μήνυμα. Μήνυμα αντιπολεμικό για μια Ευρώπη αυτόνομη, ανθρώπινη, ειρηνική. Μήνυμα δυσαρέσκειας και καταδίκης της δεξιόστροφης κυβερνητικής πολιτικής, που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, που δημιουργεί τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα.

Μήνυμα τέλος αλλαγής του παρωχημένου δικομματικού πολιτικού συστήματος. Στην τελική φάση για τις Ευρωεκλογές ο Συνασπισμός θέλει να ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιό του στο οποίο υπάρχουν πρόσωπα, στελέχη ολόκληρης της κοινωνικής ζωής, στελέχη του Συνασπισμού που έχουν δραστηριοποιηθεί και έχουν αναδειχθεί μέσα από τις εσωτερικές δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Θέλω να τονίσω την ύπαρξη αυτών των δημοκρατικών διαδικασιών. Με εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες έχουν εκλεγεί ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Νίκος Χουντής, ο Παναγιώτης Τριγάζης, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, η Μαρία Φραγκάκη.

Συμμετέχουν επίσης ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Συνασπισμού για την στελέχωση του ψηφοδελτίου πρόσωπα της κοινωνικής ζωής με καταξίωση επαγγελματική, με αποδοχή απ' την ελληνική κοινωνία ευρύτερη, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Νίκος Κεσανλής πρώην Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, η Εύα Κοταμανίδου, η Ντίνα Κώνστα, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ναζίφ Φερχάτ, ο Αλέκος Καλύβης, η Αγγελική Παπάζογλου από το Κίνημα Νεολαίας, η Καίτη Μυλωνά, ο Καρδάσης Βασίλης Πανεπιστημιακός και ο Γολέμης Χάρης Οικονομολόγος.

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιό μας απ' το οποίο δεν έχουν συμπληρωθεί ορισμένες θέσεις οι οποίες θα στελεχωθούν από εκπροσώπους περιφερειών και από άλλα στελέχη του δημόσιου βίου, της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής.

Ο Συνασπισμός έχει δύο πολύ πετυχημένους ευρωβουλευτές με καθολική αναγνώριση. Ο Αλέκος ο Αλαβάνος και ο Μιχάλης ο Παπαγιαννάκης είναι στην Ευρώπη οι γνωστότεροι Ελληνες ευρωβουλευτές και στην Ελλάδα θεωρούνται από όλους ως οι πιο δραστήριοι και δημιουργικοί ευρωβουλευτές.

Ο Συνασπισμός αισθάνεται δικαιωμένος από την παρουσία των ευρωβουλευτών του και στο όνομα της μεγάλης προσφοράς τους μπορεί να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να δώσει την δύναμη για την εκλογή και τρίτου ευρωβουλευτή σ' αυτές τις εκλογές. Το δείγμα των δυο ευρωβουλευτών είναι εκείνο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για να ζητήσουμε από τον ελληνικό την δύναμη να εκλέξουμε και τρίτο ευρωβουλευτή.

Αισθάνεται επίσης ο Συνασπισμός πολύ περήφανος για την παρουσία στο ψηφοδέλτιό του, σημαντικών ονομάτων απ' τον χώρο του πολιτισμού. Στελεχών που έχουν μια διαδρομή συνέπειας. Στελεχών που έχουν μία αγωνιστική διαδρομή, στελεχών που όταν έρχεται η ώρα για το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι, λένε πάντοτε τον λόγο της συνείδησης, λένε πάντοτε τον λόγο της Αριστεράς.

Η συμμετοχή των γυναικών στο ψηφοδέλτιο είναι επίσης ισχυρή και θα είναι περίπου στο 35% Εχουμε συμμετοχή εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας, συμμετοχή μαζικών χώρων, μαζικών κινημάτων, συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπηση των περιοχών όλης της χώρας.

Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με μία παρατήρηση που έχει σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Εμείς έχουμε θέσει εγκαίρως το θέμα στην κυβέρνηση, επιμένουμε στο θέμα της ισοτιμίας των κομμάτων κυρίως σε ότι έχει σχέση με την προβολή τους από τα ΜΜΕ.

Επιμένουμε στο όριο της πολιτικής διαφήμισης και τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών και όσο οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να λυθεί αυτό το θέμα, πιστεύουμε ότι θα εκτίθεται το σύνολο της πολιτικής ζωής έναντι της κοινωνίας. Είμαι στη διάθεσή σας.

Πατήστε για μεγέθυνση

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μ.ΓΥΠΑΡΗ ("ΕΘΝΟΣ"): Κύριε Προέδρε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα το όνομα έκπληξη στο ψηφοδέλτιό σας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κυνηγάμε ονόματα έκπληξη. Δεν κάνουμε ονοματομαχίες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στο ευρωψηφοδέλτιο στελέχη καταξιωμένα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, από την κοινωνική, την επαγγελματική και την πολιτική τους δράση. Μ' αυτή την έννοια, οι θέσεις οι οποίες δεν συμπληρώνονται σήμερα θα συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατό μέχρι τέλη της εβδομάδας από εκπροσώπους και στελέχη του δημόσιου βίου της χώρας.

κ.ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε γιατί δεν ανακοινώνετε και την σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει και για το ψηφοδέλτιο το καταστατικό μας. Εχουμε τις 7 πρώτες θέσεις από την εσωτερική προκριματική ψηφοφορία και επίσης έχουμε από το καταστατικό την ευχέρεια να παρεμβάλουμε μετά τις δύο πρώτες θέσεις πρόσωπα τα οποία θα κρίνουμε ότι είναι ευρύτερης αποδοχής, μη μέλη του Κόμματος. Με αυτή την έννοια δηλαδή δεν κάνουμε τίποτα που να μην έχει καταστατικά προβλεφθεί.

κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε βλέπουμε ένα σκηνικό τύπου Ιμια τις τελευταίες ημέρες και κάποιες προσπάθειες της Αγκυρας για συντήρηση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο με επιδιώξεις κρίσεων χαμηλής έντασης. Πόσο επηρεάζει όλο αυτό το σκηνικό τις Ευρωεκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του Συνασπισμού είναι σαφής. Αυτή την ώρα της γενικότερης κρίσης στα Βαλκάνια είναι ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως οι τελευταίες αντιδράσεις της Αγκυρας συνιστούν αστειότητες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρά.
Αλλοίμονο αν αποδεχόμαστε ότι αυτές οι αντιδράσεις έχουν την παραμικρή βάση. Η σύνεση και η προσήλωση στο ήπιο, ήρεμο κλίμα επιβάλλει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά παρόμοιες τέτοιες ανιχνευτικού τύπου προκλήσεις. Και επίσης από πλευράς της κυβέρνησης επιβάλλεται να υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων και ένας σχεδιασμός κινήσεων και δράσεων.

κα ΜΠΟΪΛΕ: Κύριε Πρόεδρε γίνεται συζήτηση αυτές τις μέρες για τον νέο κοινοτικό Επίτροπο. Εν όψει των Ευρωκλογών ποιά είναι η θέση του Συνασπισμού για το θέμα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός θέλει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται και το θέμα του Ελληνα κοινοτικού Επιτρόπου. Ιδιαίτερα οι ευθύνες του κυρίου Πρωθυπουργού είναι σοβαρές.
Αντί να υπερισχύσει η λογική της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικρατούν σκέψεις κομματικής ιδιοτέλειας, εσωκομματικών ισορροπιών, επιβράβευσης φίλων, αναζήτησης φίλων για την προώθηση στην θέση του Επιτρόπου.
Οφείλουμε να ορίσουμε Ελληνα Επίτροπο όχι Επίτροπο του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας ή του οποιουδήποτε κόμματος. Ελληνα Επίτροπο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί συνεννόηση όλων των κομμάτων για το πρόσωπο που θα υποδειχθεί. Δεν είναι κομματική υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας, καμιάς κυβέρνησης.
Δεν είναι υπόθεση του εσωτερικού κύκλου των φίλων του κ.Πρωθυπουργού. Ο Επίτροπος άλλωστε θα μείνει πέντε χρόνια. Σε έναν χρόνο θα υπάρξουν εκλογές. Να μην έχουμε πάλι τα ίδια φαινόμενα, αλλαγή κυβερνήσεων ενδεχόμενη αλλαγή Επιτρόπων. Είναι ανάγκη να μην υπάρξει υπόδειξη με κομματικά κριτήρια. Αυτές τις τριβές τις πληρώσαμε μέχρι τώρα.
Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Επιτροπή είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, αφορά το σύνολο της χώρας. Δεν πρέπει η επιλογή και η υπόδειξη να γίνει με κριτήρια κυβερνητικά, κομματικά, πρέπει να γίνει με κριτήρια πολιτικά, σε συνεννόηση με τα κόμματα, γιατί ο Επίτροπος είναι Επίτροπος της Ελλάδας και δεν είναι Επίτροπος του ΠΑΣΟΚ.

κα ΜΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε μόλις ολοκληρώσατε μία σημαντική περιοδεία στις χώρες της Ευρώπης. Η εμπειρία που πήρατε από τις συζητήσεις που είχατε ποιά είναι; Και σε σχέση με την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη βέβαια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν τούτη την ώρα να αξιοποιηθεί ο παράγοντας της κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη αλλάζει, αλλάζει στάση, εκφράζεται, ζητάει εξηγήσεις, ασκεί πιέσεις. Διαμορφωτές της κοινής γνώμης, διανοητές, καλλιτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι, πολιτικοί, κοινωνικά στελέχη, εκφράζουν τούτη την ώρα ένα αντιπολεμικό φρόνημα σε όλη την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις αντιστέκονται. Οι κοινωνίες πιέζουν και πιέζουν στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερο. Εν όψει και Ευρωκλογών αυτή η πίεση των κοινωνικών είναι αποφασιστικής σημασίας παράγοντας. Γι' αυτό επιμένω και προτείνω και στα άλλα κόμματα να κάνουν αυτό που κάνει ο Συνασπισμός, με τους ευρωβουλευτές του, με τους βουλευτές του, με τις κομματικές τους αντιπροσωπείες.
Να βγουν σε επικοινωνία με τα ομόλογα κόμματα και όποιες συνεργασίες και συμμαχίες έχουν. Να μεταφέρουν την γνώμη εναντίον του πολέμου. Να κάνουν εκείνο που εμείς είδαμε μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, να κάνουν δηλαδή κοινές εκδηλώσεις και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις για κοινές παρεμβάσεις.
Εμείς θα δώσουμε συνέχεια και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης βλέπετε ότι πια ο αρχικός εφησυχασμός, η αρχική προσχώρηση σε όσα έλεγαν οι κυβερνήσεις και τα διεθνή ΜΜΕ ανατρέπεται. Υπάρχει κλίμα πρόσφορο για να αντιδράσουν οι κοινωνικές δυνάμεις, τα κόμματα και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Μεγάλη αξία έχουν και τα κοινοβούλια, όπου μπορούν πραγματικά να δραστηριοποιηθούν πρωτοβουλίες ομόλογων κομμάτων. Ας το κάνουν και το κυβερνητικό κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα πάψουμε εμείς απ' την πλευρά του Συνασπισμού τους προκαλούμε, να τους προσκαλούμε και να τους δείχνουμε τί πρέπει να κάνουν.

Α.ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα, τον Συνασπισμό, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ να κινούνται στα ίδια περίπου ποσοστά με πολύ μικρή απόκλιση το ένα από το άλλο. Σε τί κατά τη γνώμη σας διαφοροποιείστε και πιστεύετε ότι θα "προτιμηθείτε";

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα πηγαίνοντας στις Ευρωεκλογές. Εχει μια παρουσία διακριτή και χρήσιμη και για τον τόπο στο Ευρωκοινοβούλιο με τους δυο ευρωβουλευτές του. Εχει μια συνεπή ευρωπαϊκή πολιτική, μια διαρκή συμμετοχή σε όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κυβερνητικά forum.
Μετέχει στο forum των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς. Δραστηριοποιείται σε διμερές επίπεδο με μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων. Εχει εγκαίρως επισημάνει ότι τα μεγάλα ελλείμματα της Ευρώπης είναι τα κοινωνικά ελλείμματα, τα ελλείμματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και τα ελλείμματα δημοκρατίας.
Εχει ένα ευρωψηφοδέλτιο επίσης με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο κόσμος θέλει τούτη την ώρα να πει όχι στον πόλεμο και ναι στις δυνάμεις που αγωνίζονται για μια Ευρώπη με πρόσωπο κοινωνικό, με πρόσωπο ειρηνικό, με πρόσωπο δημοκρατικό και σ' αυτό που η κοινή επιδιώκει για την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης, πιο κοντά στην συνείδηση του κόσμου βρίσκεται η θέση, η δράση και η πορεία του Συνασπισμού μέχρι σήμερα.

κ.ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ: Η πρόταση του κ.Παπανδρέου στο Ελσίνκι για σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και 24ωρη ή 48ωρη διακοπή των βομβαρδισμών, σας ικανοποιεί;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αίτημα είναι να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, χωρίς όρους και χωρίς τέτοιες διαδικαστικές φόρμουλες. 'Η θα σταματήσουν τώρα αμέσως οι βομβαρδισμοί για να αρχίσουν οι διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης, ή όλα τα άλλα φοβούμαι ότι γίνονται για να ξεπεραστεί η πίεση των κοινωνιών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω ευρωεκλογών και μετά τις ευρωεκλογές να είναι πολύ πιο άγρια, πολύ πιο βάρβαρη η πολεμική επιδρομή του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και εναντίον όλης της περιοχής.

Μ.ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου κατ' αρχήν να σας θέσω ένα διαδικαστικό ερώτημα, διότι την ερώτηση του κ.Ρουμπάνη νομίζω ότι δεν την απαντήσατε πλήρως. Είναι σαφές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματός σας. Είναι σαφής έως καθόλου. Είναι σαφείς και οι διατάξεις του καταστατικού σας. Ευθεία ερώτηση: τρίτος θα είναι στη λίστα ο κ.Μπίστης, όπως βγαίνει από το δημοψήφισμα ή όχι;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας απαντήσω. Σας λέω ότι το καταστατικό μας προβλέπει ότι μετά τις δύο θέσεις, μπορούμε να παρεμβάλουμε πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής εάν και εφόσον αποδέχονται να μπουν και δεν είναι μέλη του Κόμματος. Είναι αυτονόητο ότι με αυτό το καταστατικό πλαίσιο θα πορευθούμε.
Εάν υπάρχει πρόσωπο στην τρίτη θέση ευρύτερης αποδοχής, έτσι όπως έχουμε συζητήσει στο Συνασπισμό, θα υπάρχει, αλλιώς θα πάμε με τη λίστα έτσι όπως έχουμε. Απάντησα επί της ουσίας.

Ι.ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς σήμερα λέμε ότι στην τρίτη θέση ο Συνασπισμός έχει ποιόν;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε ότι ο Συνασπισμός έχει αυτά τα 18 ονόματα και στη συνέχεια και θα συμπληρώσει τα ονόματα με εκπροσώπους από τις περιφέρειες, με εκπροσώπους κοινωνικών κατηγοριών και άλλα στελέχη και εάν υπάρξει θέμα τρίτης θέσης σε πρόσωπο ευρύτερα αποδεκτό, θα είναι σ' αυτή τη θέση έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας.

Ι.ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι στις υπόλοιπες θέσεις που υπολείπονται ....

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε την διαδικασία του καταστατικού του Συνασπισμού και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον θέμα.

Μ.ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Κωνσταντόπουλε θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα ακόμη για όσα είπατε περί πολέμου. Κατ' αρχήν κάνατε μια πρόταση προς τα άλλα κόμματα για ένα ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων. Εχετε κάνει στο παρελθόν ανάλογη πρόταση ότι απερρίφθη.
Επίσης γνωρίζετε, ότι για κάποιους, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί, το πρόβλημα είναι και η στάση Μιλόσεβιτς. Εάν στην πρότασή σας να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και οι διώξεις των Αλβανών από το καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας, θα το δεχτείτε ή όχι; Είναι η πρότασή σας αυτή.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λέμε το ελάχιστο στο οποίο μπορεί να συμπέσει η ελληνική Βουλή. Δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή με την πρότασή μας κομματική κίνηση, ή δεν προβάλουμε την δική μας κομματική θέση στην οποία καλούμε τους άλλους να προσχωρήσουν.
Θεωρούμε ότι είναι έλλειμμα δημοκρατίας η ελληνική Βουλή να μην έχει τοποθετηθεί και διατυπώνουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο στο οποίο δεν έχει κανείς κανένα λόγο να πει όχι. Εάν λοιπόν αντιμετωπιστούμε με διαδικαστικά κριτήρια, ξέρετε δεν το προβλέπει ο κανονισμός, ή με πολιτική απροθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ξέρετε δεν είναι της ώρας, θεωρούμε ότι αυτή η αντιμετώπιση στην πρότασή μας είναι εκείνη η οποία ουσιαστικά βλάπτει και τα συμφέροντα της χώρας.
Πιστεύουμε ότι η ελληνική Βουλή πρέπει να πει το στοιχειώδες, το απλό. Οχι στον πόλεμο τώρα, να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί, να αρχίσουν οι διπλωματικές και πολιτικές διαδικασίες για ειρηνική λύση και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με εγγυήσεις για την ανόρθωση της ζωής τους και για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κάνατε μια πρόταση ψηφίσματος. Η Βουλή δεν μπορεί να εκδόσει ψήφισμα -φαντάζομαι ότι είναι γνωστό αυτό. Και μάλλον δεν έχετε συμφωνήσει βέβαια και στις θέσεις σας και στις προτάσεις σας με τα άλλα κόμματα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το προηγούμενο, ότι τρία κόμματα: ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ έχουμε καταθέσει παραπλήσια αίτηση για να έρθει η συζήτηση στη Βουλή και να συζητήσουμε και το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, δεν έχουν τοποθετηθεί τα άλλα δύο κόμματα. Σ' αυτή την κοινή δήλωση των τριών κομμάτων είχε προστεθεί και ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο κ.Κατσιμπάρδης.

κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι στο διάστημα από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι κρίσιμος χρόνος για τον τερματισμό ή όχι του πολέμου. Δηλαδή μετά δεν μπορεί να γίνει τερματισμός του πολέμου; Γιατί θεωρείτε αυτό το χρόνο κρίσιμο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το σπεπτικό το οποίο σας ανέπτυξα, ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο πρόσφορη, γιατί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται αποφασιστικά από την κοινή τους γνώμη. Μετά, θα είναι πιο άγρια η πολεμική επιδρομή, διότι δεν θα υπάρχει η αναστολή των ευρωεκλογών και η πίεση των κυβερνήσεων από τις ευρωεκλογές.
Κάθε στιγμή η συνέχιση του πολέμου είναι καταστροφή ανεξαρτήτως εάν είναι πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Σας εξηγώ την αξιολόγηση που κάνουμε.

κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, μιλώντας πριν από λίγο για το θέμα της στάσης της κυβέρνησης στο Γιουγκοσλαβικό, είπατε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τις χερσαίες επιχειρήσεις. Προβλέψατε μάλιστα, ότι όσο πλησιάζει αυτή η ώρα θα βγει και θα πει, ότι πρέπει να είμαστε με τους νικητές στο τέλος του πολέμου -διαβάζω το κείμενό σας- και γι' αυτό πρέπει να παράσχουμε και όλες τις διευκολύνσεις και να στείλουμε στρατό στην περιοχή.
Ομως, τις τελευταίες ημέρες, βρίσκετε σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ ο κ.Σημίτης αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ρουμάνο Πρόντι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι για την Ελλάδα και για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα χερσαίων επιχειρήσεων. Τα ίδια σε υψηλότερους τόνους είπε την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας σε μια συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Νίκαια.
Το ερώτημά μου είναι, ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα που θεωρείτε ή έχετε στην διάθεσή σας και τα οποία σας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η πορεία θα είναι έτσι όπως την προδιαγράφετε εσείς;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που ενδιαφέρει είναι το τι λέει και τι πράτει ο κ.Σημίτης όταν βρίσκεται στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, ή εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όταν καλούνται να αποφασίσουν και να υπογράψουν για λογαριασμό της Ελλάδας.
Εχει πολύ μικρή σημασία το τι λέει ο κ.Σημίτης στην Πάτρα, στη Νίκαια, ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτά τα οποία λέει ο κ.Σημίτης στην Ελλάδα, είναι προεκλογικού χαρακτήρα και προεκλογικής σκοπιμότητας.
Οφείλει να δηλώσει απερίφραστα χωρίς μισόλογα, ότι εάν τεθεί θέμα χερσαίων επιχειρήσεων θα βάλει βέτο, θα πει όχι. Οφείλει λοιπόν απερίφραστα επίσης να δηλώσει ότι δεν θα δώσει καμία διευκόλυνση για την ανάπτυξη των χερσαίων επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη, άλλα λιμάνια και άλλα αεροδρόμια.
Με ρωτήσατε τι με κάνει να πιστεύω αυτά τα οποία σας είπα, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο κ.Σημίτης έχει πει ναι σε όλα, έχει δώσει όλες τις διευκολύνσεις, έχει ουσιαστικά βάλει υπογραφή θετική για ό,τι του ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ και στο εσωτερικό της χώρας λέει ότι διαφωνεί.
Είναι ανάγκη επίσης να επισημάνω ότι ο κ.Σημίτης μιλάει για την επόμενη μέρα. Για να έχει αξία η επόμενη μέρα, πρέπει να σταματήσει η σημερινή μέρα. Γιατί αν η σημερινή μέρα παρατείνεται ολοένα και περισσότερο, η επόμενη μέρα δεν έρχεται ποτέ. Η, έρχεται τόσο καθυστηρημένη, που δεν έχει πια αξία να σχεδιάζει κανείς οτιδήποτε, αν έχει συντελεστεί η ολοκληρωτική καταστροφή.
Οφείλει λοιπόν σήμερα ο κ.Σημίτης να πει ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Αναλαμβάνει και ο ίδιος πρωτοβουλίες ν' αξιοποιήσει τη θέληση του ελληνικού λαού, προκειμένου να διεκδικήσει την παύση των βομβαρδισμών αμέσως τώρα, χωρίς διαδικαστικές ή άλλες φόρμουλες. Από εκεί και πέρα, η έντεχνη διπλωματία, ξέρει να βρίσκει και δρόμους και φόρμουλες.

κ.ΖΑΓΚΑΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστή η συνένοχη στάση των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον πόλεμο, είτε σοσιαλφιλελεύθερες είναι, είτε νεοφιλελεύθερες, είτε κεντροαριστερές. Θεωρείτε ότι αυτή η στάση είναι συμπτωματική ή είναι αποτέλεσμα του ιμπεραλιστικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Και δεύτερον, εσείς προτείνοντας να σας ψηφίσουν, τι θεωρείτε ότι μπορεί ν' αλλάξει σ' αυτή την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει διατυπώσει τη θέση του ότι ανεξαρτήτως του πολιτικού χαρακτήρα τον οποίο η οποιαδήποτε Κυβέρνηση επικαλείται για τον εαυτό της, οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και Κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν και εγκρίνουν αυτό τον πόλεμο, είναι υπόλογες, είναι κατώτερες των περιστάσεων, δεν ανταποκρίνονται σε εκείνο που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης, για μια ενωμένη Ευρώπη, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Εκείνο το οποίο εμείς ζητούμε από τον Ελληνα πολίτη είναι να ενισχύσει τον Συνασπισμό, γιατί ο Συνασπισμός θέλει ν' αγωνιστεί για μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας, όχι κάτω από την δομή και την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, με πολιτική άμυνας και έξω από τη δορυφορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Μια Ευρώπη η οποία να είναι Ευρώπη όλων των λαών, όλων των χωρών, όλων των κοινωνιών και των πολιτών, που θα καλύπτει τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα και θα εξασφαλίζει δομές δημοκρατικής λειτουργίας και αντιπροσώπευσης.
Λέμε λοιπόν ότι όλες οι Κυβερνήσεις έχουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι κατώτερες των περιστάσεων, θα κριθούν αυστηρά και κρίνονται αυστηρά και από τους λαούς τους και από την ιστορία. Εκείνο που θέλουμε είναι να παλέψουμε για μια ενωμένη Ευρώπη, με ειρήνη, κοινωνικό πρόσωπο, αλληλεγγύη και συνεργασία.

κ.ΒΟΣΔΟΓΑΝΗΣ: Χτες η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε μια αρνητική διαφήμιση στην τηλεόραση. Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ θ' απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να μου πείτε πως κρίνετε τις τακτικές κι αν φοβάστε την πόλωση.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιδιωκόμενη πόλωση και από τα δυο μεγάλα Κόμματα, είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι δείγμα έλλειψης πολιτικής. Δεν έχουν ευρωπαϊκή πολιτική, δεν έχουν πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει μπροστά στον πολίτη, ο πόλεμος.
Για τα μεγάλα ελλείμματα που έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα η ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική. Η καταφυγή στο οπλοστάσιο του παλαιοκομματισμού, αποτελεί μια επιπρόσθετη πολιτική έκπτωση των δυο μεγάλων Κομμάτων, που έχουν διαμορφώσει το σημερινό πολιτικό σύστημα.
Μπορεί να παίζουν προεκλογικά πεντόβολα τα δυο μεγάλα Κόμματα, με όποιο τρόπο θέλουν. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να παρακολουθήσει αυτή την τακτική. Θα προβάλλει θετικά τις προτάσεις του, τις θέσεις τους, τις πρωτοβουλίες του για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Σύνθημά μας είναι "Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη, για ν' αλλάξουμε την Ελλάδα". Με δημιουργικό, θετικό τρόπο θα ζητήσουμε από τους πολίτες να μας ψηφίσουν. Δεν θα μπούμε εμείς σ' αυτή την πολιτική τυφλόμυγα του ποιος είναι ο χειρότερος. Ψάξτε να βρείτε ποιος είναι ο χειρότερος.

κ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, νομίζετε ότι μπορεί να θέσει θέμα πολιτικό για την Κυβέρνηση; Εμπιστοσύνης; Δηλαδή συγκεκριμένα εάν παραδείγματος χάρη έρθει δεύτερο Κόμμα το ΠΑΣΟΚ και με κάποια αισθητή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Τίθεται θέμα εκλογών για σας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι Ευρωεκλογές επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα, όπως και οι Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα. Αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα των εκλογών, θα είναι ένα βαρύνον πολιτικό δεδομένο για τη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Εμείς θέλουμε ακριβώς γι' αυτό το λόγο, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να είναι ένα μήνυμα εναντίον του πολωτικού και δικομματικού πολιτικού συστήματος, να είναι ένα μήνυμα για την αλλαγή των συσχετισμών και για την αποδοκιμασία των πολιτικών που διαμορφώνουν τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, αλλά και διαμορφώνουν αυτές τις καταστάσεις οι οποίες σήμερα προκύπτουν από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

κ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσω λίγο να επανέλθουμε στο ταξίδι σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θα ήθελα να σταματήσουμε λίγο παραπάνω στο Λονδίνο, γιατί τελευταίως εμφανίζεται ο βασιλικότερος του βασιλέως, να μου πείτε τι συναντήσατε εκεί. Και να μου πείτε κι αν υπάρχει ένα κλίμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, τουλάχιστον να μην πάμε στις 13 Ιούνη, στις Ευρωεκλογές βομβαρδίζοντας τη Σερβία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην Αγγλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία το κλίμα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Ο πόλεμος αυτός πια δεν νομιμοποιείται με τίποτα, δεν δικαιολογείται με τίποτε.
Οι αρχικές φόρμουλες έχουν όλες δείξει ότι ήταν κακόγουστα και προκλητικά ψεύδη. Ο πόλεμος έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Στην Αγγλία ασκείται έντονη κριτική, διότι ο Πρωθυπουργός της βρετανικής Κυβέρνησης πλειοδοτεί από πλευράς θέσεων και πρωτοβουλιών υπέρ του πολέμου και γίνεται αντικείμενο δριμύτατης σάτιρας και κριτικής.
Και μέσα στο Εργατικό Κόμμα υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις. Βουλευτές, Ευρωβουλευτές διαφωνούν, αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Σημασία έχει ότι αρχίζουν πλέον και έρχονται σε γνώση του Ευρωπαίου πολίτη στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν μετεδίδοντο, έτσι όπως εκαλύπτετο η ενημέρωση από τα Μέσα για τον πόλεμο.
Εχει πολύ μεγάλη αξία, το γεγονός ότι η δυναμική αυτής της εξέλιξης, οδηγεί στην ενίσχυση του αντιπολεμικού αιτήματος. Κι έχει μεγάλη σημασία να επισημάνω, εκείνο το οποίο ο Συνασπισμός από την πρώτη στιγμή είχε θέσει: να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Κυβέρνηση έλεγε "τι να κάνουμε δεν γίνεται αλλιώς". Γίνεται αλλιώς. "Τι να κάνουμε" -έλεγε η Κυβέρνηση- "είμαστε μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη, όλοι οι άλλοι λαοί εφησυχάζουν". Αντιδρούν οι άλλοι λαοί.
Απλώς η Κυβέρνηση δεν είχε τη διορατικότητα και την θέληση, να είναι μέσα στη δυναμική των εξελίξεων, γιατί ήθελε έτσι να βολεύεται και να μην τα χαλάει με κανέναν και να μην παίρνει πρωτοβουλίες ενοχλητικές.

κ.ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε περίπτωση που υπάρξουν τελικά χερσαίες όπως φοβάστε μετά τις Ευρωεκλογές και παρθεί η σχετική απόφαση φυσικά με την σύμφωνη γνώμη και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κατά την γνώμη σας στάση που πρέπει να τηρήσουν τότε τα κόμματα της Αριστεράς που συνκυβερνούν.
Σε περίπτωση που συνηγορήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εσείς θα προτείνατε στα κόμματα τα αδελφά όπως λέγονται, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτές τις κυβερνήσεις που θα δώσουν το πράσινο φως;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς προτείνουμε σε όλα τα κόμματα που μετέχουν σε συμμαχικές κυβερνήσεις και προβάλλουν και επικαλούνται και έχουν ιδιότητες κεντροαριστεράς σοσιαλδημοκρατίας, προτείνουμε από τώρα να θέσουν θέμα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συμμετοχή τους σε μια τέτοια διαδικασία εξέλιξης του πολέμου.
Και για την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε από τώρα να φέρει στην Βουλή την διακήρυξη που υπέγραψε για την νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να πει η κυβέρνηση αύριο ότι στο όνομα της υπογραφής που έχω βάλει συστρατεύομαι μεν, αλλά δεν στέλνω δυνάμεις δε.
Τέτοιας σημασίας ζητήματα δεν μπορεί να τα διεκπεραιώνουν εκτελεστικά οι Πρωθυπουργοί ή οι οποιοιδήποτε στενοί τους συνεργάτες. Οφείλουν να τοποθετηθούν τα κοινοβούλια, οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί. Και επισημαίνω αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει διεκπεραίωση από τις κυβερνήσεις και τους Πρωθυπουργούς, ερήμην των αντιστοίχων Βουλών.

κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο θα επισκιάσει ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας τα ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη από την τρίχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ.Σημίτη και εάν συμμερίζεστε την άποψη του κ.Σημίτη και αυτό που υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ότι οι σωστοί χειρισμοί της κυβέρνησης θα παίξουν ρόλο στην απόφαση των εκλογέων και δεν θα έχουν άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πόλεμος είναι ένα μείζον γεγονός, αναμφισβήτητα έχει τούτη την ώρα επισκιάσει πολλά πράγματα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν διαγράφονται τα προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας, της καθημερινότητας του πολίτη, ούτε παραγράφονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για μια πολιτική επιζήμια που μεγαλώνει την κοινωνική αναστάτωση.
Στις Ευρωεκλογές ο Ελληνας πολίτης θα στείλει και μήνυμα δυσφορίας γι' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ήταν η γνωστή λογική του μονόδρομου. Δεν γίνεται αλλιώς παρά μονάχα με το ΕΥΡΩ και την ΟΝΕ. Γίνεται αλλιώς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική ισορροπία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική συνοχή.
Θα αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση για την πολιτική της στο εσωτερικό της χώρας. Εάν κάποιοι τα λογιστήρια των εκλογικών εξισώσεων τρίβουν τα χέρια τους διότι ο πόλεμος τους οφελεί να κερδίζουν εντυπώσεις, αλλοίμονό μας εάν αυτοί οι άνθρωποι διαφεντεύουν την χώρα.

Μ.ΓΥΠΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα το σχόλιό σας για την δουλειά των Ελλήνων δημοσιογράφων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και θα ήθελα να μου πείτε αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο να βραβευτούν όταν χρειαστεί.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγαμε στο Βελιγράδι, στα Σκόπια, στα Τίρανα και σε τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων και είδαμε από κοντά την δουλειά των Ελλήνων δημοσιογράφων. Με κίνδυνο τη ζωής τους τιμούν την αποστολή τους και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες για την αντικειμενική ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Τους αξίζει κάθε έπαινος, τους αξίζει κάθε αναγνώριση και όποιος θέλει να αμφιβάλλει, ας πάει εκεί, ας πάει μαζί τους, να κάτσει ένα 24ωρο και να κάνει το ίδιο ρεπορτάζ αν το αντέχει.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Υστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας:

Θεωρούμε ότι διαμορφώθηκε ένα νέο διεθνές κλίμα.

Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μια πολιτική διέξοδο από την κρίση. Στις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές προσθέτουμε και τη δική μας φωνή που διερμηνεύει την θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού:

Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για να δοθεί λύση στη γιουγκοσλαβική τραγωδία, ώστε να τεθεί τέρμα στη βία από όλες τις πλευρές και να επανέλθουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Αθήνα, 18 Μαϊου 1999