Skip to main content.
08/11/1999

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ν.Κωνσταντόπουλου και Λ.Κύρκου (08/11/1999)

Π.ΤΣΙΜΑΣ: Εχω το εξαιρετικά ευχάριστο καθήκον να σας καλωσορίσω σήμερα. Να σας πω την αλήθεια όταν ανακοινώθηκε από τον Συνασπισμό η υποψηφιότητα του Λεωνίδα Κύρκου, ζήτησα από τον Λεωνίδα μια συνέντευξη. Μου είπε, "δεν είναι τώρα ο καιρός, σε λίγο". Του ξαναζήτησα. Μου είπε, "δεν είναι ακόμα ο καιρός σε λίγο". Την περασμένη βδομάδα που τον πήρα μου λέει, "Δευτέρα ραντεβού, ώρα και μέρα".

Ηρθε, δεν υποψιάστηκα όταν θα είμασταν τόσοι πολλοί. Νόμιζα ότι θα είμασταν οι δυο μας. Είχα φορέσει και μία ειδική γραβάτα για την περίσταση με κόκκινα και πράσινα ποδήλατα. Μου ζήτησε να αναλάβω αυτό το ευχάριστο και άκοπο έργο του συντονισμού της σημερινής συνέντευξης τύπου και ανταποκρίθηκα σαν να μου έκανε μια πολύ μεγάλη τιμή, με αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπο του Λεωνίδα.

Και η μεν αγάπη είναι ένα εντελώς προσωπικό και υποκειμενικό συναίσθημα, το νιώθουμε όσοι το νιώθουμε. Είναι θέμα της προσωπικής περιπέτειας του καθενός μας. Ο σεβασμός όμως είναι κάτι που το οφείλουμε όλοι νομίζω. Ο σεβασμός προς το πρόσωπο του Λεωνίδα είναι κάτι που το οφείλουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, πέρα από την πολιτική σκοπιμότητα ή αποτελεσματικότητα της υποψηφιότητάς του.

Και επιτρέψτε μου να πω προς τους συναδέλφους μου ειδικά, ότι στεναχωρούμαι όταν βλέπω έκπτωση απ' αυτό τον σεβασμό, αλλά δεν είμαστε εδώ για να λάμε δυσάρεστα πράγματα, είμαστε εδώ για να λέμε ευχάριστα πράγματα, σήμερα ειδικά. Και να δώσω αμέσως τον λόγο στον Νίκο Κωνσταντόπουλο τον Πρόεδρο του Συνασπισμού.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, σε μια στιγμή ευχάριστη, κρίσιμη, σε μια στιγμή που έχει τη δικιά της δυναμική. Σε τρεις μήνες από σήμερα η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τον Πρόεδρο για την πρώτη 5ετία του νέου αιώνα.

Η εκλογή του Προέδρου, η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές και η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αποφασιστεί απ' αυτή την νέα Βουλή, θα προσδιορίσουν την θεσμική και πολιτική συγκρότηση της χώρας για τον 21ο αιώνα.

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται νέα θεσμική και πολιτική αξιοπιστία. Χρειάζεται νέα προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται εναλλακτική πολιτική προοδευτικών εξελίξεων.

Η διεκπεραίωση του υπάρχοντος σκηνικού και η διαχείριση των προβλημάτων του με την κρατούσα λογική της δικομματικής εναλλαγής, με την πλασματική αυτοδυναμία λόγω εκλογικού νόμου και την κυβερνητική αυθεντία, δεν παράγει την ριζοσπαστική πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα.

Αναπαράγει τις εστίες της πολιτικής κρίσης και ανακυκλώνει τις αιτίες της πολιτικής στασιμότητας. Ο Συνασπισμός έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις και με την σημερινή συνέντευξη ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού και συζήτησης σε όλα τα επίπεδα γι' αυτές τις προτάσεις και ειδικότερα για την πρόταση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο Συνασπισμός άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία γιατί επέλεξαν μια άχρωμη και ανώδυνη πρόταση αναθεώρησης που έχει στόχο να μείνουν όλα τα ίδια. Ασκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική του μονόδρομου, η οποία πρέπει να παραμεριστεί, πρέπει να ηττηθεί και με την οποία δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης.

Προτείναμε ολοκληρωμένες προτάσεις, εναλλακτικές, που αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση και εχθρότητα. Επιμείναμε στην ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο πιο ανέντιμος και σχιζοφερνής νόμος, με τον οποίο δυστυχώς πάμε να κάνουμε τις περισσότερες εκλογές στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Προτείναμε την απλή αναλογική και θα επιμείνουμε στην ευρύτερη στήριξή της, γιατί η απλή αναλογική συνδέεται με το περιεχόμενο της δημοκρατίας, με το επίπεδο της παραγόμενης πολιτικής, με την ποιότητα των θεσμών και με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.

Τέλος, διαφωνήσαμε με την κομματικοποίηση της εκλογής Προέδρου και την ένταξή της στο κομματικό οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώσαμε την πρόταση για την υποψηφιότητα του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος είναι γνωστός σε όλους. Δεν χρειάζονται λόγια για να τον παρουσιάσω.

Είναι ένας πολιτικός άνδρας που συμβολίζει την πορεία, τις περιπέτειες και της αναζητήσεις της Ελληνικής Αριστεράς στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα που τελειώνει. Είναι ένας απ' τους πολλούς αυτής της αξιοθαύμαστης γενιάς και ταυτόχρονα μια ξεχωριστή και λαμπερή προσωπικότητα.

Η υπόδειξη εκ μέρους του Συνασπισμού του Λεωνίδα Κύρκου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, δεν έχει την έννοια μιας απλής αναγνώρισης της προσφοράς του προσώπου. Δεν είναι μια απλή απονομή οφειλόμενης τιμής. Πρόκειται για πολιτική πράξη με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και σαφείς πολιτικούς στόχους.
   
Ο Συνασπισμός διατυπώνει την πρόταση αυτή, θέλοντας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και να αναδείξει την Προεδρική Εκλογή ως ένα βασικό κριτήριο για την προοπτική που διαμορφώνουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Εδώ και αρκετό καιρό, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την πρόταση για την επανεκλογή του νυν Προέδρου.

Τον κ.Στεφανόπουλο τον τιμήσαμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και τον τιμούμε και σήμερα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς εντάσσει την πρόταση για την επανεκλογή του στους κομματικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς της. Με αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν συμπράττουμε.

Και με την εκλογή Προέδρου και με τον εκλογικό νόμο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει την αυτοδυναμία της στην κυβερνητική εξουσία και να διατηρήσει το δικομματικό σύστημα, αποδεχόμενη ακόμη και την προοπτική ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας.

Η άρνησή μας να συμπράξουμε σε αυτές τις κομματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που άσκησε και ασκεί τα καθήκοντά του ο κ.Στεφανόπουλος. Εχει να κάνει με τους πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους που προτάσσει η κυβέρνηση.

Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπυκνώνεται και συμβολίζεται η πολιτικοϊδεολογική ισορροπία των συσχετισμών δύναμης στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό μας σύστημα. Εμείς θεωρούμε ότι η νέα προεδρικό εκλογή πρέπει να συμβολίσει μια σαφή προοδευτική μετατόπιση αυτής της ισορροπίας.

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την πρότασή του έχοντας ως στόχο τη διεκδίκηση μέρους του εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και ταυτόχρονα στοχεύοντας στο ψεύτικο δίλημμα ή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή οι εκλογές, με το οποίο επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Ο Συνασπισμός αρνείται αυτά τα κατασκευασμένα διλήμματα. Η κυβέρνηση κάνει λάθος δραματοποιώντας έτσι τις εκλογές, κομματικοποιεί τις θεσμικές λειτουργίες, επινοεί διλήμματα ψεύτικα στη θέση των ριζοσπαστικών πολιτικών προτάσεων. Με αυτό τον τρόπο δεν παράγει προωθητική πολιτική εξέλιξη, προκαλεί την γνωστή πολιτική σύγχυση, που είναι συντηρητικό χαρακτηριστικό.

Κατ' αυτό τον τρόπο με την πρόταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ καθίσταται η κεντροδεξιά το σημείο ισορροπίας του πολιτικού μας συστήματος. Πέρα όμως από τις εκλογικές σκοπιμότητες υπάρχει και κάτι ουσιαστικότερο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνεχιστής και εκφραστής της πολιτικής αντίληψης που ήθελε την ιστορική Αριστερά μέχρι πρότινος και τη συνέχεια της ιστορικής Αριστεράς σήμερα, στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Σε κάθε περίπτωση δε στο περιθώριο της κρατικής λειτουργίας. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία του προβλήματος.
   
Ο Συνασπισμός με την συνολική του παρουσία διεκδικεί την ανατροπή αυτής της αντίληψης. Διεκδικεί την παρουσία και την συμμετοχή της Αριστεράς στην πολιτική ζωή με ουσιαστικό τρόπο. Αρνείται στο ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να μονοπωλεί την εκπροσώπηση της προοδευτικής πλειοψηφίας, που ιστορικά έχει διαμορφωθεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη δυνατότητά του δια της μονοπώλησης αυτής να εξουδετερώνει τον δυναμισμό και τον ριζοσπαστισμό που περικλύει αυτή η πλειοψηφία.

Αλλωστε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει προτεραιότητα στα στηρίγματα του εκλογικού νόμου, των επικοινωνιακών και οικονομικών κέντρων για να εξασφαλίσει αυτή την αυτοδυναμία. Και καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε τέτοια στήριξη, αλλά και σε καμιά άλλη κυβερνητική περίοδο δεν είχε μετατοπιστεί τόσο το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής προς τα εξωθεσμικά κέντρα.

Στο τέλος του 20ου αιώνα, 50 χρόνια μετά τον εμφύλιο, γιατί όχι Πρόεδρος απ' την Αριστερά; Υπάρχει θεσμικό και πολιτικό άβατο για την Αριστερά στο 2000 και στον 21ο αιώνα;

Η πρόταση για τον Λεωνίδα Κύρκο, η πρόταση δηλαδή για έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που θα προέρχεται απ' αυτή την Αριστερά, που για δεκαετίες βρέθηκε στο περιθώριο και που πεισματικά επιδιώκεται να κρατηθεί εκεί, είναι πρόταση που συμβολίζει μια στρατηγική προοπτική και είναι στοιχείο της συνολικής αντίληψης του Συνασπισμού για τη διαμόρφωση νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα διευθύνει την χώρα στα επόμενα χρόνια.

Απ' όλα αυτά που ανέφερα κυρίες και κύριοι, είναι απολύτως σαφές, ότι αυτή η πρόταση για την υποψηφιότητα του Λεωνίδα Κύρκου και την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική που υπαγορεύει τις προτάσεις και τις κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόταση είναι ανέφικτη. Διατυπώνεται ακριβώς για να υπάρξει διάλογος, συζήτηση, αντιπαράθεση, να υπάρξει ζύμωση τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα. Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, στην κοινωνία.

Καταθέτουμε την πρόταση εγκαίρως, τίμια και καθαρά, με πολιτικό σκεπτικό και επιζητούμε την ευρύτερη δυνατή στήριξή της. Δεν παίζουμε παιχνίδια με την πρόταση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι για τις πολιτικές εξελίξεις, τη διαμόρφωση των συσχετισμών και τις τελικές επιλογές των πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Εμείς διατυπώνουμε την πρότασή μας για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, καθορίζουμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το στίγμα μας και κάνουμε απολύτως σαφές προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούν οι εξελίξεις. Ο ελληνικός λαός τελικά είναι αυτός που θα υπαγορεύσει την πορεία.

Ο Συνασπισμός καλεί όλους όσους συμφωνούν με την προοπτική που αυτός υποδεικνύει, να συστρατευθούν μαζί του και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Σε αυτόν τον αγώνα ο Λεωνίδας Κύρκος δεν θα είναι απλώς παρών όπως ήταν πάντα μέχρι σήμερα, θα είναι και μια απ' τις σημαίες μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Π.ΤΣΙΜΑΣ: Ο λόγος στη σημαία. Ο κ.Κύρκος έχει τον λόγο.

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Αγαπητέ Πρόεδρε, σε ευχαριστώ γι' αυτή την παρουσίαση της πρότασης του Συνασπισμού που έδωσε ένα βάθος ιστορικό κι ένα εύρος πολιτικό στην πρόταση. Και σε ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ όλους και όλες για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας πρόσκληση. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το δημοσιογραφικό κόσμο που προσήλθε σε αυτή τη Συνέντευξη Τύπου, το δημοσιογραφικό κόσμο όλο του φάσματος του Τύπου και των Ηλεκτρονικών Μέσων.

Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον διακεκριμένο δημοσιογράφο τον Παύλο Τσίμα, που δέχτηκε την πρότασή μου για ν' αναλάβει το συντονισμό της σημερινής συζήτησης.

Η πρόταση του Συνασπισμού, έχει ό,τι λείπει από την πολιτική καθημερινότητά μας: δύναμη, τόλμη, πρωτοτυπία. Κλείνει μέσα της ένα ζωογόνο συμβολισμό.

Υστερα από 50 χρόνια μίσους και εχθροπάθειας, ένα πρόσωπο για το ύπατο αξίωμα, που δεν είναι άτομο με τη στενή έννοια αλλά προέρχεται από τον κόσμο των διωγμένων, από την άλλη Ελλάδα. Ενα πρόσωπο που μπορεί ως σημείο θεσμικής αναφοράς, να συνθέσει, να συμφιλιώσει, να συμβάλλει σε ένα νέο όραμα μπροστά στο 2000 με πυρήνα την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ο λαός μας έχει πετύχει πολλά σε αυτή τη διαδρομή. Ο δρόμος όμως είναι παγιδευμένος από κατεστημένες νοοτροπίες, κατεστημένα συμφέροντα, αναχρονιστικές τάσεις, περιφρόνηση στον πολίτη.

Ο λαός θεωρείται δεδομένος, το εκλογικό σώμα λεία. Η δημοκρατία από ζωντανή ουσία και ζωογόνα δύναμη έχει γίνει τύπος. Οι εκλογές μεταβλήθηκαν σε διαδικασία επιβεβαίωσης, όχι αναδημιουργίας. Το επίπεδο και το γκρίζο κυριαρχεί. Μαζί και η αδιαφάνεια. Αυτός, είναι ο θρίαμβος της συντήρησης.

Η ψυχή του λαού δεν υπάρχει μέσα σ' αυτά. Εξ ου και η αποστροφή στην πολιτική. Είναι μια δισοίωνη εξέλιξη, που πρέπει πάση θυσία ν' αναστραφεί.

Η πρόταση του Συνασπισμού είναι σε ρήξη με όλα τούτα. Και εκεί βρίσκεται η δύναμη και η αδυναμία της. Η δύναμη γιατί υπερβαίνει τα αρνητικά και απευθύνεται στους πολίτες καλής πίστης και στους εκπροσώπους τους όπου κι αν ανήκουν, να κατακτήσουν τον κυρίαρχο ρόλο στη δημόσια ζωή.

Η αδυναμία της γιατί θα πολεμηθεί από όλες τις δυνάμεις της κατεστημένης τάξης, που έχουν κοινό συμφέρον να εμποδίσουν με κάθε τρόπο κάθε ανανεωτική, αναγεννητική πνοή που απειλεί την κυριαρχία τους.

Η επιτυχία της πρότασης, θ' αποτελούσε ένα συναρπαστικό εγερτήριο μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. "Η Ελλάδα μπορεί" διακηρύσσει ο Πρωθυπουργός. Συμφωνούμε. Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι μια έφοδος με ομοψυχία, έμπνευση και φαντασία, προς το αύριο. Με τον λαό στα κέντρα της εξουσίας και του ελέγχου, μακριά από την κομματοκρατία και την υπεροψία της εξουσίας. Σε μια τέτοια λογική εντάσσεται και η πρόταση του Συνασπισμού, που γι' αυτό την αποδέχτηκα με τιμή και ευγνωμοσύνη.

Δέχτηκα την υποψηφιότητα όχι σαν μια έκφραση κομματικής αντιπαλότητας στον κ.Στεφανόπουλο. Ομως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άνθρωπος ευπρεπής και συνετός, εκφράζει τη συντηρητική λογική, η πολιτική του πορεία ήταν ενταγμένη στα πλαίσιά της.

Και συμφώνησα πως η Αριστερά είχε δικαίωμα ύστερα από 50 χρόνια απώθησης στο περιθώριο να διεκδικήσει με δικό της υποψήφιο το κορυφαίο αξίωμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ελπίζω ότι είναι γνωστή η αφοσίωσή μου στην πιο πλατιά ενότητα του λαού, των πολιτών πάνω από προκαταλήψεις, από ιδεολογικά σύνορα και εχθρότητες του χτες. Ενότητα όλων εκείνων που δεν βάζουν μπροστά την κομματική ταμπέλα, αλλά τη θέληση να εργαστούν παθιασμένα για ένα καινούριο αύριο της Ελλάδας, στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης.

Εκείνων που αντιμάχονται την οικονομική κοινωνική και πολιτισμική καθυστέρηση, την βαρβαρότητα σε όλες της τις εκδηλώσεις. Και οραματίζονται τη δημοκρατική άνθηση της κοινωνίας μας, με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τη δόξα της δημιουργικής προσπάθειας.

Η πρόταση απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και πρώτα στις δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού. Απευθύνεται σε όλα τα Κόμματα και ρεύματα του δημοκρατικού πλαισίου.

Θα ήταν χρήσιμο ν' ανοίξει ένας διάλογος γύρω από την πρόταση. Και προσκαλώ εκείνους που αντιτίθενται, ιδιαίτερα τους Βουλευτές όλων των παρατάξεων στους οποίους ανήκει ο λόγος στην πρώτη φάση, να αιτιολογήσουν δημόσια το "γιατί όχι".

Η πρωτοβουλία του Συνασπισμού δεν αποτελεί συμμετοχή στο παιχνίδι σε βάρος των θεσμών. Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Μάρτιο και όλοι οφείλουν ν' αποσαφηνίσουν έγκαιρα τη θέση τους. Πολύ περισσότερο, που αν επιτευχθεί ανάδειξη του νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή, το θέμα θα τεθεί και αυτό, στην κρίση του λαού, με την προσφυγή σε εκλογές.

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την καθορίζουν τα δυο μεγαλύτερα Κόμματα. Εμείς αρνούμαστε τα διλήμματα και προφέρουμε διέξοδο. Είναι μια καθαρή και έντιμη λύση. Αυτά είχε να σας πει η σημαία.

Α.ΚΑΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): Κύριε Κύρκο, το γεγονός της υψηλοτάτης δημοτικότητας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, με το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει με την εναλλαγή ενός προσώπου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας αλλά συνδέεται άμεσα με πολιτικές εξελίξεις όπως η παράταση ή όχι του βίου της σημερινής κυβέρνησης, είναι κάτι το οποίο εσάς σας τρομάζει;

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Εχω απαντήσει, δεν μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα. Προσφέρουμε μια διέξοδο. Οσοι δεν θέλουν προσφυγή στις κάλπες, μπορούν να στηρίξουν μια υποψηφιότητα άλλη από εκείνη που έχει ως τώρα διατυπωθεί. Ο κ.Στεφανόπουλος έχει πράγματι μια υψηλή δημοτικότητα, διότι απ' όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι άσκησε τα καθήκοντά του με έναν τρόπο ευπρεπή και σύμφωνο με το σύνταγμα. Το ερώτημα είναι αν αυτά αρκούν.
Νομίζω ότι και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και εγώ επιχειρήσαμε μια σκιαγράφιση και κάποιων άλλων κριτηρίων, τα οποία εγκαίρως θέλουμε να θέσουμε υπόψη του ελληνικού λαού μέσα από μια δημόσια συζήτηση η οποία μπορεί να διεξαχθεί με έντιμο τρόπο, διαμορφώνεται και μια ορισμένη συνείδηση. Ας αποβλέψουμε στην δυναμική που έχει η δική μας πρόταση και ένα σκεπτικό που κατά τη γνώμη μας είναι στέρεο.

κ.ΜΑΝΗΣ (FLASH): Το σχόλιο του Πρωθυπουργού εχθές μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού για την υποψηφιότητά σας, εξέπληξε. Αν θυμάμαι καλά, πριν δυο μήνες κιόλας είχε κάνει λόγο για συντηρητική πρόταση. Εσείς σήμερα απευθύνεσθε στον ελληνικό λαό και στους εκπροσώπους του, υποθέτω στους Βουλευτές. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμπόρευση κόκκινων και πράσινων ποδηλάτων, να χρησιμοποιήσω και την γραβάτα του κ.Τσίμα; Υπάρχει τέτοιο περιθώριο κατά τη γνώμη σας;

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Η αναφορά του Πρωθυπουργού ήταν προφανώς ατυχέστατη και για τούτο επιχειρήθηκε αμέσως από την επομένη μια διόρθωσή της. Είναι κρίμα που ο κ.Σημίτης έσπευσε να σφραγίσει αυτή την πρόταση με επιχειρήματα που έρχονταν από το παλιό και ελπίζω καταδικασμένο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Από εκεί και ύστερα επαναλαμβάνω, ας αποβλέψουμε στην δυναμική που έχει η πρόταση. Ο Συνασπισμός από την πρώτη στιγμή διευκρίνισε ότι η πρότασή του απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού πλαισίου. Απευθύνεται στους Βουλευτές της σημερινής Βουλής. Εδώ είμαστε, θα δούμε και ποιες διεργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ενδιάμεσο.

κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ("ΑΚΡΟΠΟΛΗ"): Κύριε Κύρκο ήθελα να σας ρωτήσω κατ' αρχήν εάν πιστεύετε ότι μετά τη σύμπτωση των κομμάτων στο θέμα της απλής αναλογικής -μιλάω για τα κόμματα της Αριστεράς- διαμορφώνονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την αποδοχή της υποψηφιότητάς σας.
Και δεύτερον, εάν πιστεύετε ότι ήταν λάθος τακτικής από πλευράς του Συνασπισμού το ότι έσπευσε να αναγγείλει την υποψηφιότητά σας χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και διερεύνηση των δυνατοτήτων για κοινή υποψηφιότητα.

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Νομίζω ότι δεν ήταν λάθος, ήταν εύστοχη η στιγμή. Κάλυπτε ένα κενό που υπήρχε. Κατά τα άλλα, εδώ είμαστε. Διεργασίες συντελούνται. Ηδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε κάποια αμηχανία. Δεν έχει προσδιορίσει την δική του θέση, και άλλα κόμματα δεν έχουν προσδιορίσει την δική τους θέση.
Νομίζω ότι ορθώς έπραξε ο Συνασπισμός και με σεβασμό στην ευρύτερη κοινή γνώμη και στις δυνάμεις τις κοινωνικές και πολιτικές στις οποίες απευθύνεται, έγκαιρα να αποσαφηνίσει την δική του θέση. Εάν κάποιοι άλλοι δεν αποσαφηνίζουν τη θέση τους, τα ερωτήματα ας στραφούν σ' εκείνους. Η δική μας τοποθέτηση είναι σαφέσταστη και καθαρότατη.

Π.ΤΣΙΜΑΣ: Αν μου επιτρέπει ο συνάδελφος επειδή η ερώτησή του αφορούσε και τις συνομιλίες που γίνονται τώρα μεταξύ των κομμάτων των τριών της Αριστεράς, θα ήθελα να μου επιτρέψει να μεταφέρω την ερώτηση και στον κ.Κωνσταντόπουλο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς την πρότασή μας την απευθύνουμε προς όλους. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει την δική του πρόταση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν διατυπώνει για την ώρα πρόταση και το ΔΗΚΚΙ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.
Εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας, ακριβώς γιατί θέλουμε η πρόταση αυτή να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αντικείμενο προβληματισμού και της όποιας αντιπαράθεσης. Βεβαίως με τις επικείμενες εκλογές παρεμβάλλεται και ο παράγων λαός. Και προς την πορεία για τις εκλογές εμείς ζητούμε από τον ελληνικό λαό να δείξει μ ετη στάση του ότι ενισχύει την δική μας πρόταση, την δυναμική της, το σκεπτικό αυτής της πρότασης.
Η πρότασή μας επίσης για την απλή αναλογική δεν είναι μια πρόταση διαδικαστική, τεχνική. Το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε ένα όριο. Εάν δεν γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, θα μείνουν ίδια και απαράλλαχτα όλα. Οι δομές, τα καλούπια, οι νοοτροπίες, οι λειτουργίες, οι συσχετισμοί.
Εμείς λέμε όχι στην διαιώνιση του δικομματισμού. Να μην υπάρχει αυτοδυναμία σε κανέναν. Να μειωθεί η παντοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων. Να ενισχυθεί αποφασιστικά ο Συνασπισμός. Να υπάρξει η νέα προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να στηρίξει μια νέα προγραμματική πορεία για προοδευτικές εξελίξεις. Είναι οριακές οι στιγμές.
Και όπως σας επεσήμανα, είναι η εκλογή του Προέδρου, οι επικείμενες εκλογές και η αναθεώρηση του συντάγματος προσδιοριστικής σημασίας εξελίξεις για το ποια μορφή θα πάρει η πολιτική ζωή στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Εμείς αρνούμαστε να διεκπεραιώσουμε αυτά τα ζητήματα με την τρέοχυσα λογική η οποία σήμερα υπάρχει και στις προτάσεις της κυβερνητικής ηγεσίας.

κ.ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Θα ήθελα, επειδή προηγουμένως άκουγα τον κ.Σκυλλάκο ο οποίος απέρριπτε την πρόταση του Συνασπισμού για υποψηφιότητα του κ.Κύρκου, λέγοντας ότι "αποτελεί μια πρόταση ουσιαστικά προς το ΠΑΣΟΚ" κι αν τη δεχτεί το ΠΑΣΟΚ, απλώς θα συνοδεύεται και από άλλες δεσμεύσεις κυβερνητικές, ή τέλος πάντων στέρησης του έργου του έργου του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα πως βλέπετε αυτή την άποψη, αυτή την σκέψη.

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Αυτή η επιχειρηματολογία συμπίπτει στο βάθος με την υβριστική αναφορά που είχε κάνει ο κ.Σημίτης όταν πρωτοάκουσε την υποψηφιότητά του. Λυπούμαι γι' αυτή τη στάση αν υποτεθεί ότι είναι και η τελική, ελπίζω να μην είναι και η τελική. Διότι εν πάση περιπτώσει εδώ υπάρχουν κάποιες ιστορικές διαδρομές, που δεν πρέπει ν' αγνοούνται.
Θα ήταν έκπληξη εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα αρνούνταν αυτή την υποψηφιότητα, που εν πάση περιπτώσει προσδιορίζει μερικά πράγματα, στα οποία κι εκείνο συμμετείχε. Τώρα αν θα την απορρίψει ή όχι είναι δικό του ζήτημα βέβαια.
Εγώ ελπίζω ότι θα το σκεφτεί καλύτερα και εν πάση περιπτώσει ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του μπροστά την Κοινή Γνώμη και ιδιαίτερα μπροστά στον κόσμο της Αριστεράς η οποία θα κρίνει φυσικά.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κύρκο, θα ήθελα κι εγώ να επισημάνω ότι τελικά δεν αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα της πολιτικής μας ζωής, με τέτοιους αφορισμούς. Τελικά η πρόταση του Συνασπισμού για τον Λεωνίδα από την Κυβέρνηση θεωρείται ως προσφορά προς τη Δεξιά και από άλλους θεωρείται ως προσφορά προς το ΠΑΣΟΚ.
Είναι προσφορά προς την Αριστερά. Και θα επιμείνουμε να τη συζητήσουμε με όλους ακριβώς γιατί εκτιμάμε ότι τούτη την ώρα πρέπει να επικρατήσουν κριτήρια ευρύτερα και όχι στενά κομματικά. Θα συζήτησουμε λοιπόν την πρόταση για την υποψηφιότητα του Λεωνίδα, με όλους και με τον κόσμο και με την κοινωνία και με τους πολίτες και με τα Κόμματα. Και θα τη συζητήσουμε επίμονα.
Και όπως και για την Απλή Αναλογική ευρέθηκαν δρόμοι με την πρωτοβουλία του Συνασπισμού σε ώριμη στιγμή, έτσι πιστεύουμε ότι σε πάρα πολλά θέματα, μπορούν να βρεθούν δρόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κύρκο, είναι γενική παραδοχή ότι τα περιθώρια παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ περιορισμένα. Ο ίδιος ο κ.Στεφανόπουλος έχει κρίνει το ρόλο του ως φρουρού της Δημοκρατίας. Και επίσης και η δική σας παραδοχή ήταν ότι υπήρξε πάρα πολύ ευπρεπής σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Δεν επέστρεψε πίσω κάποιο Προεδρικό Διάταγμα, δεν συγκάλεσε το περίφημο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το οποίο έχει ζητήσει και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επανειλημμένως κι άλλες δυνάμεις. Δεν ήρθε ποτέ σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση.
Εσείς πως πρόκειτα να πολιτευτείτε συγκεκριμένα σε δυο τρία θέματα, όπως αυτό για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και άλλα. Ευχαριστώ.

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Μην περιμένετε τώρα να γίνουν ένα είδος προγραμματικές δηλώσεις. Ας έρθει η ευλογημένη στιγμή και θ' αποδείξουμε πως εννοούμε την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου, τα οποία βέβαια είναι σαφώς προδιαγεγραμμένα από το Σύνταγμα. Αυτό είναι μια δέσμευση για όποιον αναλαμβάνει την ευθύνη να εκτεθεί σε αυτή τη διεκδίκηση.
Κατά τα άλλα, η ευπρέπεια για την οποία μιλήσαμε, δεν είχε την ερμηνεία ότι δεν ήρθε σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση, διότι θα ήταν ευπρεπέστατο παραδείγματος χάρη, να έρθει και σε κάποια σύγκρουση με την Κυβέρνηση, στα πλαίσια επαναλαμβάνω, των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές αυστηρότατα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα.
Ας μείνουμε λοιπόν στη διαβεβαίωση ότι με αφοσίωση στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος, η πρόταση την οποία συζητείται, θα κινηθεί στην περίπτωση που έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Αυτό αρκεί.

κ.ΤΑΚΗΣ (MEGA): Η ερώτηση είναι στο ίδιο θέμα κ.Πρόεδρε. Μετά την Αναθεώρηση του '85 πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο διακοσμητικό στοιχείο και κυρίως ένα Πρόεδρο για να κόβει κορδέλες. Φιλοδοξείτε ένα τέτοιο ρόλο για τον εαυτό σας σε περίπτωση που εκλεγείτε; Η, φιλοδοξείτε να δώσετε μια αναβάθμιση, μια και πολλοί λένε ότι τελικώς το πρόσωπο κάνει τον θεσμό και όχι ο θεσμός το πρόσωπο.

Λ.ΚΥΡΚΟΣ: Νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφή αυτά που είπα από την αρχή. Προδιέγραφαν ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο ένας άνθρωπος που προέρχεται από την Αριστερά, θα κινηθεί -επαναλαμβάνω- με αυστηρή εφαρμογή του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος. Εγώ πιστεύω ότι και μετά την Αναθεώρηση, ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι τυπικός. Είναι ουσιαστικός.
Παραδείγματος χάρη η δυνατότητά του να ενημερώνεται και να συμβουλεύει, έχει μια αποφασιστική σημασία. Τώρα πως διαμορφώνονται οι σχέσεις και αν οι συμβουλές του ακούγονται ή δεν ακούγονται, είναι άλλο θέμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι στερημένος δυνατοτήτων.
Εξάλλου και το ίδιο το πρόσωπο ακτινοβολεί κάποια πράγματα. Είπαμε προηγούμενα, ότι στην περίπτωση -πιθανή ή απίθανη- της εκλογής του προσώπου που προτείνει ο Συνασπισμός, θα είναι ένα ρήγμα με την υφιστάμενη κατάσταση.
Η υποψηφιότητα αυτή, συνοδεύεται και από άλλες παρατηρήσεις που έχει επανειλημμένα διατυπώσει ο Συνασπισμός, που άνοιξε αυτό το κεφάλαιο εδώ και χρόνια και είναι κρίμα ότι εκεί δεν επικεντρώθηκε σε αυτή τη διάρκεια η προσοχή.
Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα είναι -το είπα κάποια στιγμή και κάποιοι αιφνιδιάστηκαν- μια μικρή επανάσταση. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε την εικόνα του τι απήχηση θα έχει το πράγμα, σε μια έκρηξη ψυχής που είναι αναγκαία, προκειμένου να βαδίσουμε σε όσα μας είπε προηγούμενα ο Νίκος, στον περιβόητο 21ο αιώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω κ.Τσίμα για το από καθ' έδρας και αφ' υψηλού μάθημα όταν ξεκινήσατε, όταν διαβάζατε κάτι και στενοχωρήστε, προς τους συναδέλφους απευθυνθήκατε.

Π.ΤΣΙΜΑΣ: Δεν κάνω μαθήματα εγώ στους συναδέλφους μου, κάνετε λάθος. Σας παρακαλώ πολύ. Δεν έχω κάνει ποτέ και δεν το έκανα ούτε σήμερα. Δεν έκανα μάθημα σε κανένα συνάδελφο.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΙ): Κύριε Κωνσταντόπουλε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατηγορήθηκε ο Πρωθυπουργός ότι άνοιξε γρήγορα την προεδρολογία, επειδή δεν είχε έρθει η χρονική στιγμή που όριζαν τα θεσμικά πλαίσια. Μήπως έχετε την αίσθηση ότι κάνατε το ίδιο; Οτι κι εσείς ανοίξατε γρήγορα το θέμα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ευθύνη των πρωτοβουλιών την έχει η Κυβέρνηση και για τις εκλογές και επίσης για την ενεργοποίηση διαδικασιών που σχετίζονται με εκκρεμότητες του πολιτικού μας συστήματος.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ως κομματική υποψηφιότητα, την υποψηφιότητα την οποία ανήγειλλε ο κ.Πρωθυπουργός. Και τη συνέδεσε με τις πρόωρες ή μη πρόωρες εκλογές και με την εξέλιξη ή διακοπή της κυβερνητικής θητείας. Κομματικοποίησε αυτή την πρόταση.
Αφ' ης στιγμής λοιπόν διατυπώθηκε η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, εμείς αντί να παρασυρθούμε σε μια τακτικού χαρακτήρα αντιμετώπιση, με ή χωρίς πρόταση, με επιχειρήματα ή χωρίς επιχείρημα γύρω από ονόματα, αντί να αιχμαλωτιστούμε σε μια ονοματομαχία και σε αντιπαραθέσεις άγονες, με πολιτικό σκεπτικό, τίμια και καθαρά είπαμε, γιατί όχι Πρόεδρος από την Αριστερά.
Και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι σε αυτό το ερώτημα, θα ζητάμε επιμόνως απάντηση μπροστά στην ελληνική κοινωνία. Γιατί όχι. Από το '74 και μετά που διανύει η χώρα περίοδο πολιτικής σταθερότητας, δεν μπορεί να προκύψει Πρόεδρος από την Αριστερά.
Αυτή λοιπόν η πρότασή μας είναι και ειλικρινής και τίμια και πολιτικά προσδιορισμένη. Δεν τροφοδοτεί την κομματική αντιπαράθεση, την οποία επιδιώκει από την πλευρά της, για θεμιτούς δικούς της λόγους, η Κυβέρνηση.

κ.ΜΙΧΑΗΛ (ALPHA): Να ρωτήσω κυρίως για τον κ.Κωνσταντόπουλο. Υποθέτω ότι η υποψηφιότητα του κ.Κύρκου δεν εξαντλείται μόνο στην παρούσα εκλογική διαδικασία για τον Πρόεδρο. Και το λέω αυτό, διότι σε περίπτωση που όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε εκλογές αφού δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη -για κάθε υποψήφιο υποθέτω- πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, θα προκύψουν νέα πολιτικά δεδομένα.
Να συμπεράνουμε λοιπόν ότι και μετά τις εκλογές ο Συνασπισμός θα συνεχίσει με την ίδια υποψηφιότητα να προβάλλει στο θέμα της προεδρικής εκλογής;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ ανέφερα προηγουμένως και ο Λεωνίδας το επεσήμανε, δεν παίζουμε με τους θεσμούς, παιχνίδια στιγμιαία. Το σκεπτικό μας δεν είναι στιγμιαίο, είναι πολιτικό σκεπτικό, το οποίο το προτείνουμε προς την ελληνική κοινωνία και προς τις άλλες δυνάμεις.
Επίσης δεν παζαρεύουμε. Και θέλουμε ουσιαστικά να στηρίξουμε αυτή την πρόταση και θα την στηρίξουμε, γιατί ό,τι λέμε το εννοούμε.

Π.ΤΣΙΜΑΣ: Δεν μένει παρά να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία, για τις ερωτήσεις και για το ενδιαφέρον. Ελπίζω να διαλύθηκε η παρεξήγηση με τον συνάδελφο, δεν είχα καμιά πρόθεση να κάνω μάθημα σε κανέναν προφανώς, εξήγησα γιατί είμαι εγώ εδώ.
Σας ευχαριστώ πολύ και όσοι και όσες έχουν χρόνο στη διάθεσή τους είναι καλεσμένοι από ό,τι με πληροφορούν στον παρακάτω όροφο να συνεχίσουμε ως είθισται την κουβέντα στο πόδι, πίνοντας και τρώγοντας. Καλή σας ημέρα και καλή συνέχεια.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ εκ μέρους του Συνασπισμού. Η παρουσία σας μας δίνει στήριγμα και μας ενισχύει στην προσπάθειά μας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους.

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 1999