Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2007

Ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος ζητούν άρση του αποκλεισμού και αναγνώριση της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης

Με πρωτοβουλία του Φράνσις Βούρτς, Προέδρου της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε στον Χαβιέ Σολάνα, Ύπατο Αντιπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, έκκληση 50 Ευρωβουλευτών, όλου του πολιτικού φάσματος, για την άρση του αποκλεισμού και την αναγνώριση της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την έκκληση συνυπογράφει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης.

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης είναι το ακόλουθο:

«Μετά τις Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2006 που έφεραν την Χαμάς στην εξουσία, η διεθνής κοινότητα απεφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις στην κυβέρνηση παρά τον  δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο διεξήχθηκαν οι εκλογές και που χαιρετίσθηκε ως παραδειγματικός από την ΕΕ. Το Κουαρτέτο έθεσε τρία κριτήρια σαν όρους για την επανάληψη άμεσης βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή: την αποποίηση της βίας, τον σεβασμό προς τις παλαιότερες συμφωνίες και αναγνώριση του Ισραήλ. Οι όροι αυτοί ετέθηκαν ως αναγκαίες προϋποθέσεις και χωρίς τον όρο της αμοιβαιότητας όσον αφορά το Ισραήλ.

Δημιουργήθηκε ένας προσωρινός διεθνής μηχανισμός με σκοπό να προστατεύσει από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της διακοπής της άμεσης βοήθειας και να δώσει την δυνατότητα να συνεχιστεί η  διεθνής βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό χωρίς να περνά από την Κυβέρνηση. ¨Όμως, ο μηχανισμός αυτός δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επιδείνωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης. Επιπλέον, οι εντάσεις ανάμεσα στις Φατάχ και Χαμάς γέννησαν φόβους για το χειρότερο σενάριο, του  εμφυλίου πολέμου.

Είναι σʼαυτό το πλαίσιο που πρέπει να εκτιμηθεί η συμβολή και σημασία της Συμφωνίας της Μέκκας, καθώς όχι μόνο απομάκρυνε το φάσμα του εμφυλίου πολέμου αλλά επέτρεψε και την δημιουργία Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με συμμετοχή μελών από σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες. Στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η PLO. Εξέφρασε την θέληση του να εργασθεί στην κατεύθυνση στερέωσης της εκεχειρίας. Επαναβεβαίωσε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους «στα κατεχόμενα εδάφη του 1967» και αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κάτω από την αρμοδιότητα της PLO και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Τέλος, δεσμεύτηκε ο ίδιος να καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Θεωρούμε ότι αυτές οι - σχεδόν μη-αναμενόμενες – δεσμεύσεις που αντανακλούν στους όρους που έχει θέσει το κουαρτέτο, αποτελούν σημαντική εξέλιξη που πρέπει κατάλληλα να ληφθεί υπόψη. Καλούμε, επομένως, την ΕΕ να επαναλάβει την απευθείας βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή,  να αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να απευθυνθεί και προς το κουαρτέτο υπέρ της αναγνώρισης.

Εχουμε ευθύνη να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την προώθηση της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν την τελική λύση της σύγκρουσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα με την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρξει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ».

Η έκκληση κατατέθηκε αρχικά από τους: Josep BORRELL FONTELLES (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Véronique DE KEYSER (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Hélène FLAUTRE (ΠΡΑΣΙΝΟΙ), Edward McMILLAN-SCOTT (ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ), Luisa MORGANTINI (GUE/NGL),  Pasqualina NAPOLETANO (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ), Béatrice PATRIE (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ),  Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (GUE/NGL - ΑΚΕΛ), Francis WURTZ (Πρόεδρος GUE/NGL)

Μέχρι τις 30/3 είχαν συνυπογράψει οι: Αδάμος Αδάμου (GUE/NGL- ΑΚΕΛ), Vittorio AGNOLETTO (GUE/NGL), Vincenzo AITA (GUE/NGL), Angelika BEER ΠΡΑΣΙΝΟΙ), André BRIE (GUE/NGL), Francoise CASTEX (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Daniel COHN-BENDIT (ΠΡΑΣΙΝΟΙ),  Chris DAVIES (ALDE), Barbre DE BRUN (GUE/NGL), Giusto CATANIA (GUE/NGL), Ilda FIGUEIREDO (GUE/NGL),Pedro GUERREIRO (GUE/NGL), Umberto GUIDONI (GUE/NGL), Adeline HAZAN ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ),  Jens HOLM (GUE/NGL), Ιωάννης Κασουλίδης (ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΔΗΣΥ Κύπρου), Σταύρος Λαμπρινίδης  (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Caroline LUCAS (ΠΡΑΣΙΝΟΙ), Jamila MADEIRA (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Diamanto MANOLAKOU (GUE/NGL), Helmut MARKOV (GUE /.NGL), David MARTIN (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Miguel Angel MARTINEZ (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Edith MASTENBROEK (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Mariy-Lou MC DONALD (GUE/NGL), Emilio MENEDEZ DEL VALLE  (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Willy MEYER PLEITE (GUE/NGL), Roberto MUSACCHIO (GUE/NGL), Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL-ΣΥΝ),  Miguel PORTAS (GUE/NGL), Tokia SAIFI (ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ), Eva-Britt SVENSON (GUE/NGL), Marc TARABELLA (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Elena VALENCIANO (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Yannick VAUGRENARD (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Marta VINCENZI (ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ), Gabriele ZIMMER (GUE/NGL)