Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα μέτρα περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστ. Παπαληγούρα, για τα μέτρα περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: Εκφράσαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τα κοινοτικά μέτρα τα οποία παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, το απόρρητο των επικοινωνιών και τις προσωπικές ελευθερίες. Θέλουμε την ασφάλεια του πολίτη, όχι όμως εις βάρος των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας. Η εμπειρία από τις πόλεις του Ισραήλ - όπου υπάρχουν τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς και συνεχίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας- δείχνει ότι όσο «πιο μικρά και αν γίνουν τα μάτια στο δίχτυ ασφαλείας οι ενέργειες μικρών ομάδων θα μπορούν να τα διαπεράσουνε». Η ασφάλεια επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτική κατεύθυνση, στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τις μουσουλμανικές κοινότητες και τον αραβικό κόσμο, και για αυτό χρειάζεται ο τερματισμός της κατοχής στο Ιράκ, η επίλυση του Παλαιστινιακού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί το Ελληνικό Σύνταγμα που εγγυάται το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι κοινοτικές κατευθύνσεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

Ζητάμε επίσης τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να πληροφορηθούμε τι γίνεται με τις επικοινωνίες στην Ελλάδα, πότε παραβιάζονται, αν και ποιες καταγράφονται, ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, και αν ναι με δικαστική ή όχι συνδρομή.

Φώτης Κουβέλης: Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας διότι τις περισσότερες φορές οι κατευθύνσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετατρέπονται σε οδηγίες. Πρέπει να γίνει γνωστό ποιος ελέγχει και με ποια κριτήρια γίνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών. Το ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει και δεν αφήνει περιθώρια για κατευθύνσεις. Προέχει η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος της τρομοκρατίας και για αυτό πρέπει να ισχύσει η Αρχή της Αναλογικότητας.

To Γραφείο Τύπου