Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2007

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο 1,5% των δειγμάτων που ελέγχονται

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων άνω των επιτρεπόμενων ορίων στο 1,5% των περίπου 2.500 δειγμάτων αγροτικών προϊόντων της χώρας, που ελέγχονται ετησίως, καταγράφονται από τη Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Δείγματα μαρουλιών σε καλλιέργεια του νομού Θεσσαλονίκης βρέθηκαν να έχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών  πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι σχετικές αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν από το εργαστήριο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος ενημέρωσης για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα.

Οι υπερβάσεις των ορίων που διαπιστώνονται συνήθως αφορούν μεγαλύτερο αριθμό ψεκασμών από τους επιτρεπόμενους ή χρήση απαγορευμένων φαρμάκων, κυρίως όμως αφορούν την πρόωρη συγκομιδή και διάθεση προς κατανάλωση αγροτικών προϊόντων που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα χωρίς να έχει παρέλθει ο αναγκαίος χρόνος ασφάλειας μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής. Οι έλεγχοι παραμένουν δειγματοληπτικοί, καθώς μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων διατίθενται στην κατανάλωση χωρίς να έχουν ελεγχθεί.

Τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων αφορούν κυρίως τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρήστες-παραγωγοί.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Με ποια μέτρα και μηχανισμούς θα τηρηθούν αυστηρά οι όροι για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τα φυτοφάρμακα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη