Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/04/2007

'Αθλιες συνθήκες διαβίωσης παιδιών στην Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στη Νεάπολη Λασιθίου λειτουργεί από το 1970 η μία από τις 6 "Παιδοπόλεις" που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της φιλοξενούσε 158 παιδιά, σήμερα όμως η δυναμικότητά της έχει μειωθεί και φιλοξενεί 27 παιδιά. Από 1-9-2003 λειτουργεί ως αποκεντρωμένη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας του Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το 2004 (αρ. πρωτ.: 219/26.7.2004) ο  Συνήγορος του Πολίτη έκανε αυτεπάγγελτη έρευνα, γιατί ύστερα από επίσκεψη που διεξήγαγε κλιμάκιό του στην Παιδόπολη, διαπιστώθηκαν  σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εγκαταστάσεις και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων (σίτιση, καθαριότητα, υγιεινή, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, συμβουλευτική κ.α.).

Ύστερα από δυόμισι χρόνια παρακολούθησης και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού στις αρμόδιες υπηρεσίες, η Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και οι συνθήκες που επικρατούν θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.  

Το Δεκέμβριο του 2006 ο Συνήγορος του Πολίτη, σε σχετικό πόρισμά του, διαπίστωσε ελλείψεις σε εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, σε τακτική εποπτεία, καθώς και ανεπαρκή χρηματοδότηση με συνέπειες στην υλοποίηση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων και στην ουσιαστική βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης, εκπαίδευσης και βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης των παιδιών.

Στις 19 Μαρτίου 2007, ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι προγραμματίστηκαν επτά προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την Παιδόπολη. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, επισημαίνεται ότι η απουσία θεσμοθετημένου συστήματος προδιαγραφών ποιότητας και διασφάλισης της επάρκειας του προσωπικού των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση, την παραβίαση δικαιωμάτων και την έκθεση σε σοβαρούς κινδύνους των φιλοξενούμενων σε αυτά ανηλίκων.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αν έχει προκηρυχθεί η πλήρωση των κενών θέσεων που υπάρχουν στην Παιδόπολη Λασιθίου σε βοηθητικό και εξειδικευμένο προσωπικό και αν προτίθεται, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, για όλες τις  δημόσιες μονάδες παιδικής προστασίας, ώστε οι κενές θέσεις που υπάρχουν να καλύπτονται άμεσα με ειδικές συμβάσεις εργασίας, μέχρι την πλήρωση των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.

2. Γιατί δεν έχει εξεταστεί και κυρωθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο ο Οργανισμός της Παιδόπολης αν και έχει κατατεθεί από τη ΔΥΠΕ Κρήτης από το 2005;

3. Υπάρχει πρόβλεψη επαρκούς χρηματοδότησης της Παιδόπολης ώστε να βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης