Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2007

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με ΑΔΕΔΥ

Συνάντηση είχε σήμερα o Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου και με την Εκτελεστική Επιτροπή  της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΝ και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ,  .

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:

«Καταρχήν θέλω να πω ότι θα είναι ύβρις και θράσος, αν ακουστεί από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη της χώρας μας πρόταση σχετικά με ανασφάλιστη εργασία των νέων ή με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή με μείωση των συντάξεων στο όνομα των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, όταν έχουμε αυτό το τσιμπούσι που γίνεται από τράπεζες και εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν έχουμε αυτή την τεράστια εισφοροδιαφυγή. Όταν έχουμε τα τεράστια χρέη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτά είναι θέματα για συζήτηση. Όλα τα άλλα θα είναι πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία.

Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα  συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο και το  προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι στην Ελλάδα, τελικά, ζούμε σε ένα καθεστώς και με μια κυβέρνηση όπου βασιλεύει η κερδοσκοπία: Τα Πανεπιστήμια στην κερδοσκοπία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην κερδοσκοπία, η Αγροτική Τράπεζα στην κερδοσκοπία. Αλλά στην περίπτωση, πλέον, των αποθεματικών των Ταμείων, των χρημάτων δηλαδή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και του σκανδάλου το οποίο είναι σε εξέλιξη με τις συνεχείς αποκαλύψεις, έχουμε ένα φαγοπότι πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο. Και θεωρούμε αδιανόητο, να βρίσκονται στις φυλακές και στα δικαστήρια με χειροπέδες ειρηνικοί φοιτητές ή, προχθές, οικολόγοι της «Ανοιχτής Πόλης» στο Πεδίο του Άρεως και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι νονοί των χρηματιστηριακών εταιρειών αλλά και  οι νονοί των μεγάλων Τραπεζών, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, και οι οποίες, στην πραγματικότητα, υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική της χώρας μας.

-Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι, αμέσως μετά τις διακοπές της Βουλής, πρέπει η κυβέρνηση να διεξάγει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το πρόβλημα των καταχρήσεων που έχουν γίνει και της λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων.

Με την ΑΔΕΔΥ συζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, εγγυήσεις, αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προταθούν , ώστε να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να εκμηδενιστούν πλήρως αυτοί οι κίνδυνοι.

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ)

«Πέρα από το συγκεκριμένο σκάνδαλο, την αναγκαιότητα για τον  καταλογισμό των πολιτικών και των άλλων  ευθυνών γρήγορα και σωστά, με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κάναμε ορισμένες σκέψεις , συγκεκριμένες προτάσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτές τις προτάσεις. Είναι ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, να προχωρήσει σε ένα ευρύ κίνημα αντεπίθεσης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό ήταν ανοιχτό προς μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, άνοιξε παραπέρα με δραματικό τρόπο από το συγκεκριμένο σκάνδαλο και οι εργαζόμενοι οφείλουν να διαχειριστούν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Όχι στην κατεύθυνση της παραπέρα λεηλασίας από το τραπεζικό και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο των αποθεματικών των ταμείων, ή του περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα όρια ηλικίας και σε μια σειρά ζητήματα τέτοια που συζητούνται, αλλά στην πραγματική αναδιοργάνωση της κοινωνικής ασφάλισης και την εγγύηση των δικαιωμάτων των απλών ανθρώπων, των δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου, της εργασίας, των συνταξιούχων και των εργαζομένων.»

To Γραφείο Τύπου