Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Τις τελευταίες μόνο οκτώ ημέρες έχουμε δύο νεκρούς, τον δεκαεξάχρονο Πολωνό Ματιεα Νομιν που κρεμάστηκε στο θεραπευτήριο των φυλακών και τον Νεκτάριο Τσολάκη, που συνέβησαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το σωφρονιστικό σύστημα και η αντιεγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια απέτυχαν οικτρά.

Στην πραγματικότητα οι φυλακές χρησιμοποιούνται ως χώροι αποθήκευσης ανθρώπων, χωρίς να λειτουργεί αποτελεσματικά κανένα πρόγραμμα σωφρονισμού, εκπαίδευσης και προετοιμασίας των κρατουμένων για την κοινωνική επανένταξή τους μετά την αποφυλάκιση.

Το δικαστικό σύστημα, σήμερα κυρίως, κάτω από την πίεση της λεγόμενης κάθαρσης του χώρου, επιδεικνύει σχεδόν μηδενική ανοχή, επιβάλλει εξοντωτικές ποινές, μη ανάλογες προς το συγκεκριμένο αδίκημα εξαντλώντας τα όρια της αυστηρότητας.

Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι).

Ο αριθμός των εγκλείστων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των φυλακών, πράγμα που κάνει τις συνθήκες κράτησης απάνθρωπες. Στις φυλακές Κορυδαλλού ζουν 9.500 κρατούμενοι, ενώ οι προδιαγραφές φτάνουν μόλις τις 5.500.

Ειδικά για το θεραπευτήριο κρατουμένων είναι χωρητικότητας 50 ασθενών και συνήθως στοιβάζονται 300 ασθενείς χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική φροντίδα και νοσηλεία και ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατ΄επανάληψη καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Η Διεθνής Αμνηστία μετά από έρευνα που έκανε τον Ιανουάριο του 2005 με τίτλο «Ελλάδα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» αναφέρει ότι συνάντησε τόσο περιπτώσεις αυθαίρετων κρατήσεων όσο και πάμπολλα περιστατικά απαράδεκτων συνθηκών κράτησης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Υπάρχει συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται το σύστημα εναλλακτικών ποινών που προβλέπεται από το νόμο.

Ζητάμε:

-Αποσυμφόρηση των φυλακών σε νέες ανθρώπινες εγκαταστάσεις.

-Στελέχωση του θεραπευτηρίου κρατουμένων Κορυδαλλού, άμεση υπαγωγή του στο Υπουργείο Υγείας και ανάπτυξή του ώστε να καλύπτει επαρκώς τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες και ανάγκες νοσηλείας των κρατουμένων.

-Πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού: κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κ.λ.π.

-Αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

-Διαχωρισμός των βαριά ασθενών κρατουμένων από τους υπολοίπους.

-Διαχωρισμός ανηλίκων από τους ενηλίκους κρατούμενους.

-Εναρμόνιση της νομοθεσίας με το νόμο-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ της Ε.Ε. για την αντικειμενική υπόσταση εγκλημάτων και ποινών στον τομέα διακίνησης ναρκωτικών.

Τμήμα Δικαιωμάτων