Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2007

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά - Η Ελλάδα πήρε παράταση έως το τέλος του 2007

Κίνδυνοι για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και το εισόδημα των αγροτών

Απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου στον Δ. Παπαδημούλη

Οι ελληνικές αρχές εξαντλούν κάθε χρονικό περιθώριο χρήσης των φυτοφαρμάκων που περιέχουν την επικίνδυνη ουσία endosulfan, με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για συνέχιση της διάθεσης στην αγορά των φυτοφαρμάκων αυτών μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για την υγεία Επιτρόπου κ. Κυπριανού στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Το endosulfan είναι μια δραστική ουσία η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει πτητικές ιδιότητες, ο κύριος μεταβολίτης της είναι ανθεκτικός και εντοπίστηκε ακόμη και σε περιοχές στις οποίες δεν χρησιμοποιείται. Παρότι η χρήση της ουσίας αυτής έχει απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές αγορές από το 2006, στην Ελλάδα και τρεις ακόμη χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) δόθηκε περίοδος χάριτος για χρήσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες μέχρι το τέλος του 2007 το αργότερο.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κυπριανού "τα κράτη μέλη στα οποία αναγνωρίστηκαν ουσιώδεις χρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα μετριασμού του κινδύνου και ότι οι ετικέτες προσαρμόζονται προς τις περιορισμένες χρήσεις. Σε ετήσια έκθεση προς την Επιτροπή οφείλουν, επιπρόσθετα, να αναφέρουν την πραγματοποιηθείσα πρόοδο σχετικά με εναλλακτικές ουσίες και να παρέχουν αριθμητικά στοιχεία ως προς τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους."

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει επίσης στην απάντησή του ότι μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος "όπως για κάθε άλλο απαρχαιωμένο χημικό προϊόν, τα προϊόντα φυτοπροστασίας που περιέχουν endosulfan θα θεωρούνται ως απόβλητα και θα πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με το κεκτημένο, συγκεκριμένα τις οδηγίες περί αποβλήτων και περί επικίνδυνων αποβλήτων. "

Σημειώνεται εδώ ότι πρόσφατα η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την πλημμελή ενσωμάτωση των ανωτέρω οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Οι ελληνικές αρχές εξακολουθητικά καθυστερούν να αποσύρουν από την αγορά μία αναγνωρισμένα επικίνδυνη ουσία. Ταυτόχρονα, η μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί επικίνδυνων αποβλήτων θα οδηγεί σε αδυναμία διαχείρισης των επικίνδυνων αποθεμάτων της, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επιπρόσθετα προκαλείται και σημαντική οικονομική βλάβη των αγροτών που αδυνατούν να διαθέσουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό, γιατί εντοπίζονται σε αυτά υπολείμματα των -απαγορευμένων παντού στην Ευρώπη- επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Όσο η Ελλάδα δεν εναρμονίζει στην πράξη την νομοθεσία της για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα και τα απόβλητα, οι συνέπειες θα γίνονται εμφανείς όχι μόνο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και τα μέτρα των αρμοδίων."

To Γραφείο Τύπου