Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη για δηλώσεις Αλογοσκούφη για το σκάνδαλο των ομολόγων, κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε στην Αυστραλία ο κ. Γ. Αλογοσκούφης για το σκάνδαλο των ομολόγων, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Οι εξ Αυστραλίας δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη καταδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης και αποτελούν μια απεγνωσμένη προσπάθεια του Υπουργού Οικονομίας να περιορίσει και να συγκαλύψει το πελώριο σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων και «δομημένων» ομολόγων, με τα οποία καταληστεύτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που «τσέπωσαν» χρηματιστηριακές εταιρείες και κυρίως οι τράπεζες.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παραμορφώνει εσκεμμένα και κατάφωρα την πραγματικότητα όταν αναφέρεται σε «κακοδιαχείριση ενός ταμείου», ενώ για άλλη μια φορά επανέρχεται σε «διοικήσεις που είχαν άγνοια και παρασύρθηκαν».

Το σκάνδαλο με τα «δομημένα» ομόλογα δεν αφορά μόνο ένα αλλά δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τις διοικήσεις, που, κατά τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, είχαν άγνοια και παρασύρθηκαν, τις διόρισε η κυβέρνηση και ορισμένες ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προσωπικά.

Οι αλλεπάλληλες αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις συγκάλυψης, μετάθεσης ευθυνών και μετατόπισης των προβλημάτων στην επικοινωνιακή διαχείριση των διάφορων κυβερνητικών στελεχών δεν απαντούν στα καίρια ερωτήματα:

-Ποιοι και γιατί ανακάλυψαν την πατέντα των «δομημένων» ομολόγων για τον δανεισμό του δημοσίου;

-Ποιο αόρατο χέρι διοχέτευε, συντονισμένα, τη ροή αποθεματικών των ταμείων πάνω από 1,5δις ευρώ στην ενιαία κοίτη των «δομημένων» ομολόγων;

Η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη αντί να επιδίδονται σε σκιαμαχίες, μετάθεση και συγκάλυψη ευθυνών, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για  να χυθεί πλήρες φως στην υπόθεση, ενώ άμεσα οφείλουν να αποζημιώσουν πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις μεγάλες απώλειές τους.

To Γραφείο Τύπου