Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/04/2007

Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος (Μ.Ι.Θ.Ε.) Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Φοιτητές και απόφοιτοι του ανωτέρω Τμήματος αλλά και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές διαμαρτύρονται για τον τρόπο αντιμετώπισης της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των εργασιακών τους δυνατοτήτων και επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Το εν λόγω τμήμα (Μ.Ι.Θ.Ε.) ιδρύθηκε το 1993 και έχει υπερδωδεκαετή λειτουργία. Σήμερα φοιτούν 700 σʼ αυτό περίπου φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει απʼ αυτό περισσότεροι από 500. Οι πτυχιούχοι αυτοί σήμερα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είναι οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες για να διδάξουν στη Μέση Εκπαίδευση τα μαθήματα:

α) Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας και

β) Αρχές Φιλοσοφίας καθώς και μαθήματα επιλογής (Ρίζες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Λογική Θεωρία και Πρακτική, Προβλήματα Φιλοσοφίας κλπ).

Από τη μέχρι σήμερα στάση της πολιτείας δεν τους παρέχεται το δικαίωμα συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ούτε η δυνατότητα κάλυψης θέσεων αναπληρωτών ωρομίσθιων καθηγητών.

Επειδή ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός αυτών από τη Μέση Εκπαίδευση τους απαξιώνει επιστημονικά και συνιστά κατάφορη αδικία εις βάρος τους,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει άμεσα, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψής των ως ωρομισθίων καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης