Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη για τα δομημένα ομόλογα

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ προς το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχετικά με τα «δομημένα» ομόλογα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ προς το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, αντί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφήνει ακόμα περισσότερο έκθετη την κυβέρνηση για το πελώριο σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων του δημοσίου, μέσω των οποίων καταληστεύτηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να κερδοσκοπήσουν, πρώτα απ΄ όλα, οι Τράπεζες.

Η εικόνα, που επιχειρεί να εμφανίσει ο ΟΔΔΗΧ, Ασφαλιστικών Ταμείων που μαζικά και όλως αιφνιδίως ανακαλύπτουν τα «δομημένα» ομόλογα και προστρέχουν στις Τράπεζες για την έκδοσή τους, απευθύνεται, τουλάχιστον, σε αφελείς.

Από το ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ αποκαλύπτεται πλέον ότι οι πάντες γνώριζαν για την πατέντα των  «δομημένων» ομολόγων.

-Γνώριζε ο ΟΔΔΗΧ

-Γνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδας

-Γνώριζε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

-Γνώριζε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όλοι γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν, κάλυπταν και συγκάλυπταν.

Σοβαρή είναι επίσης η ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το καθεστώς αδιαφανούς διαχείρισης δημοσίου χρέους και την παράδοση της αγοράς των ομολόγων του δημοσίου στις εγχώριες και ξένες Τράπεζες οι οποίες, μέσω της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου του θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών, στην οποίαν κυριαρχούν, ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους.

Η κυβέρνηση οφείλει ή να ανακαλέσει άμεσα και εντόκως τα «δομημένα» ομόλογα αποδίδοντας στο ακέραιο τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, ή να τα αντικαταστήσει άμεσα και εντόκως με ομόλογα του δημοσίου σταθερού επιτοκίου. Το κράτος οφείλει από δω και μπρος να προσφέρει απευθείας τα ομόλογά του με σταθερό επιτόκιο στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς μεσάζοντες και προμήθειες. Να εξεταστεί η δυνατότητα το δημόσιο να εκδίδει  ειδικά ομόλογα για τα ασφαλιστικά ταμεία σταθερού επιτοκίου το οποίο να αναπροσαρμόζεται ετησίως αυτόματα, κατά το επιτόκιο των νέων εκδόσεων των ομολόγων του δημοσίου, εφʼ όσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

To Γραφείο Τύπου