Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/04/2007

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμα να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για τον καθορισμό αποκλειστικά οικονομικών ζωνών

Σαφής απάντηση του Επιτρόπου Ρεν στον Δ. Παπαδημούλη

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενη στο διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου το πλήρες, κυριαρχικό της δικαίωμα να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες», απαντά ο Επίτροπος κ. Ρεν, αρμόδιος για θέματα διέρυνσης στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη,ο οποίος σε ερώτησή του έθετε το ζήτημα των απειλών της Τουρκίας προς την Κύπρο για τις συμφωνίες που σύνηψε με Λίβανο και Αίγυπτο για την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων.

Στην ερώτησή του προς την Επιτροπή υπογράμμιζε ότι η υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου και Κύπρου – Αιγύπτου για την αμοιβαία ρύθμιση της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης, έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποια η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και η οποία αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Τόνιζε, επίσης ότι οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης στις διμερείς συμφωνίες δυναμιτίζουν «τις σχέσεις καλής γειτονίας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τρίτες χώρες». Καταλήγοντας ο Δ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν «να ενημερώσει την Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών, που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό κεκτημένο» και να «πείσει την Τουρκία να δεχθεί άμεσα το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και βάση για τη διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών στο θαλάσσιο χώρο».

Ο Επίτροπος κ. Ρεν, απαντώντας ανέφερε ότι: «Όσον αφορά την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενη στο διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου το πλήρες, κυριαρχικό της δικαίωμα να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, υπό τον όρο, βέβαια, ότι οι συμφωνίες αυτές ευθυγραμμίζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Δεν υφίσταται κοινοτική αρμοδιότητα για το θέμα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ζήτημα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.»

Συνεχίζοντας, τόνισε επίσης ότι: «Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το θέμα αυτό επιβεβαιώνει εκ νέου την άμεση ανάγκη για πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με σκοπό την ολοκληρωμένη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.»

Και κατέληξε ότι: «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί όντως κοινοτικό κεκτημένο, που η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή του κεκτημένου στην Τουρκία.»

To Γραφείο Τύπου