Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2005

Σταθερά αλληλέγγυοι στον αγώνα του Κυπριακού λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 31 χρόνια από την τουρκική εισβολή της Κύπρου την οποία διευκόλυνε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και συνεργοί της υπήρξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συνεχίζεται η κατοχή του 38% των εδαφών και η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

Όσο καθυστερεί η λύση τόσο αυξάνονται τα δυσμενή δεδομένα για την επίτευξή της.

Θεωρούμε, ότι ο ΟΗΕ οφείλει να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για μια λύση το ταχύτερο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση που θα παίρνει υπόψη τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα κατοχυρώνει την βιωσιμότητα της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο πρέπει να αξιοποιηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση .

Η ΕΕ. οφείλει να συμβάλλει στη λύση, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ιδιαίτερα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της ‘'Αγκυρας πρέπει άμεσα να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Κύπρου και να το εφαρμόσει, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επίλυση του Κυπριακού, η άρση της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου προς όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και του κοινού τους μέλλοντος, θα αποτελέσει και δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγώνες του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη του νησιού και φιλία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής.

To Γραφείο Τύπου