Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ αναφερόμενος στο ναυάγιο του Sea Diamond έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με την πάροδο των ημερών αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι μεγάλες και αδιαμφισβήτητες κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις σχετικά με την τραγωδία και τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond και τους ανυπολόγιστους οικολογικούς κινδύνους που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να επισυμβούν.

Η ναυτική τραγωδία του Sea Diamond-όπως και άλλες ναυτικές τραγωδίες που έχουν προηγηθεί-συνδέονται στενά με την πολιτική ασυδοσίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποθεώσει αυτή την πολιτική και έχει, ειδικά για τα κρουαζιερόπλοια και τους ιδιοκτήτες τους, εξασφαλίσει σχεδόν πλήρη ασυλία με πρωτοφανείς χαριστικές ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους και τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων τους αλλά και τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο σχετικά με την αξιοπλοϊα  τους και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Πέραν αυτών πελώριες είναι οι  ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών:

    Για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να κοστίσει πολύ περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

    Για το γεγονός της βύθισης του πλοίου και μάλιστα σε μεγάλο βάθος, με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να παριστάνει το θεατή, την ώρα μάλιστα, που στο πλοίο περιείχοντο εκατοντάδες τόνοι καυσίμων και τοξικών ουσιών.

Αυτή την ώρα προέχει η άμεση ανάγκη να αντληθούν τα καύσιμα που έχουν ποντιστεί σε μεγάλο βάθος, προκειμένου να προληφθεί μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή , η οποία απειλεί θανάσιμα τον Αιγαιακό χώρο.

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει ριζικά η ναυτιλιακή πολιτική της χώρας, αν θέλουμε να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα του ναυτικού κόσμου της χώρας, την αποτελεσματική και προσιτή ακτοπλοϊκή σύνδεση  των νησιών και τον τουρισμό μας. Αυτό προϋποθέτει την ήττα των κυβερνητικών και δικομματικών πολιτικών που θέτουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών πάνω από το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας.

To Γραφείο Τύπου